Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
照相館>我們的銀鹽新手美沙酮中心[菲林報到/發問區]
ビスケット 01:38 AM 03-24-09
作者: riceking:
我買過ok沒問題的~ /

Rice
Good/\
getter173 10:12 PM 04-15-09
我想問下
正片曬出黎係咪冇咁靚架?
剛剛曬左筒RDP III (係旺角某間曬相鋪)
睇底片d色好靚
但睇相就...好似多左層咁, 啡啡暗暗咁...
曬相個人就話正片係咁架la
所以唔係放幻燈片就用負片好過la

果一克有d無奈加灰
明明見好多人話隻RDP色靚, 但出到黎重衰過筒普通kodak 400....
而且價錢係三倍有多
Rabbidas 10:42 PM 04-15-09
自己有film scanner scan出來再印都會好d

或者用燈箱 + slide lupe來睇

另外出相紙一定唔夠係燈箱睇咁原汁原味
因為燈箱係光源, 相紙係反射
o個種現場感係相紙無的

而餅爺話要大底唔要郵票都係因為咁
大底可以直接係燈箱睇
加賀KAGA 10:43 PM 04-15-09
作者: getter173:
我想問下
正片曬出黎係咪冇咁靚架?
剛剛曬左筒RDP III (係旺角某間曬相鋪)
睇底片d色好靚
但睇相就...好似多左層咁, 啡啡暗暗咁...
曬相個人就話正片係咁架la
所以唔係放幻燈片就用負片好過la

果一克有d無奈加灰
明明見好多人話隻RDP色靚, 但出到黎重衰過筒普通kodak 400....
而且價錢係三倍有多
佢scan得差姐
getter173 11:39 PM 04-15-09
作者: Rabbidas:
自己有film scanner scan出來再印都會好d

或者用燈箱 + slide lupe來睇

另外出相紙一定唔夠係燈箱睇咁原汁原味
因為燈箱係光源, 相紙係反射
o個種現場感係相紙無的

而餅爺話要大底唔要郵票都係因為咁
大底可以直接係燈箱睇
Film scanner其實貴唔貴?
出去淨相自己執完再曬會唔會好d

燈箱要有放大鏡至得...
我都係玩番負片算了

作者: 加賀KAGA:
佢scan得差姐
以後都唔再去果間野度曬

明明樓下有間好野, 偏偏放工番屋企時佢已收工
seetold 01:12 PM 06-04-09
近排想試食下銀鹽...
亦都睇中左contax g1+g28
想問下邊樹平同信得過...

筆直得3~4k
同埋仲有冇其他好選擇...
但唔想要SLR...
OldCake 05:47 PM 06-04-09
作者: seetold:
近排想試食下銀鹽...
亦都睇中左contax g1+g28
想問下邊樹平同信得過...

筆直得3~4k
同埋仲有冇其他好選擇...
但唔想要SLR...
唔想用 SLR........是想玩 RF 了

Contax G 系鏡一定好得.......但記得 G1 對焦較慢的......似乎 G2 較埋想

筆直得 3-4k......又應買唔到 G2

可考累手動的福仔啦......二手一機一鏡.......3-4k 也許可找到

將來亦可飲奶.........
seetold 08:02 PM 06-04-09
作者: OldCake:
唔想用 SLR........是想玩 RF 了

Contax G 系鏡一定好得.......但記得 G1 對焦較慢的......似乎 G2 較埋想

筆直得 3-4k......又應買唔到 G2

可考累手動的福仔啦......二手一機一鏡.......3-4k 也許可找到

將來亦可飲奶.........
其實入RF原因有兩個...
1,已經有DSLR. 2,兩部body太重啦...

而睇中g系既原因...一個字:菜
機身性能我反而冇乜留意...

二手福仔都考慮過...
不過唔太熟福仔,二來冇錢買奶樽...
OldCake 09:17 AM 06-05-09
作者: seetold:
其實入RF原因有兩個...
1,已經有DSLR. 2,兩部body太重啦...

而睇中g系既原因...一個字:菜
機身性能我反而冇乜留意...

二手福仔都考慮過...
不過唔太熟福仔,二來冇錢買奶樽...
想食菜........不如用 DSLR 加 adapter 啦

高階 DSLR 己可取代 135 菲林了.......銀鹽路不好走.......三思

真係想玩 RF........畢直又有限的話

用福仔鏡啦........質素也不俗的
seetold 05:54 PM 06-05-09
想食菜........不如用 DSLR 加 adapter 啦

高階 DSLR 己可取代 135 菲林了.......銀鹽路不好走.......三思

問題自已用nikon食唔到菜(c/y)....
新既ZF又貴...
所以先走去諗G菜...
當然自己想玩RF又係一個事實...

今日係公司蛇左陣
上網睇二手區...
二手R2A+一支鏡都要6K...
OldCake 09:03 AM 06-12-09
嘩.........原來福仔也昇值了..........

幾年前全新 6K 也可一機一鏡了......

反正咁貴......又想吃菜.........上中菜啦

加賀有經驗.......問佢啦
Hayami 10:32 AM 06-12-09
嘩.........原來福仔也昇值了..........

幾年前全新 6K 也可一機一鏡了......

反正咁貴......又想吃菜.........上中菜啦

加賀有經驗.......問佢啦
但係我見因為金融海潚個價都已經平左喎
(至少 DKL/retina mount的比以前平左
seetold 12:41 AM 06-13-09

今日受教了
不過始終無筆直上120..

其實用銀鹽仲有個目的,就係想改左d壞習慣(當然這個是藉口~)
近來按失打次數越來越多...
好多時明知唔太好,都影左先
今日又聽完餅爺講"發哥一日兩張既故事"
真係自愧不如...

最後今晚聽完各位既對話...
我d筆直都係留番黎暖肚好過...
NetNetBoy 11:04 AM 06-13-09
應飯局要求... 放出Singh-ray Filter Sample (相片重用)
*由記憶的.. 但應有9成準確... 只是忙了ND8是軟或硬.. 但應是有水平線的才用硬

A13-CPL

ND8

ND8 + A13-CPL (Silde上的屋比較暖調, 但Scan時走了色沒留意)

ND8

ND8 100vs

ND8 + A13-CPL

ND8

beagleflash 12:31 AM 06-24-09
有問題想請教各位。

我手頭上忽然有一部Nikon FM連28mm 3.5同50mm 1.4,但係都發左"毛"。

我應唔應該搵人清潔返佢地?定係試影下先再決定呢?
initial 12:49 PM 06-30-09
作者: beagleflash:
有問題想請教各位。

我手頭上忽然有一部Nikon FM連28mm 3.5同50mm 1.4,但係都發左"毛"。

我應唔應該搵人清潔返佢地?定係試影下先再決定呢?
d "毛" 大唔大"撻" 先? 唔大就梗係先試影la~ 影一筒連沖都係 under $40, 比人抺就要幾舊.
beagleflash 10:48 AM 07-06-09
作者: initial:
d "毛" 大唔大"撻" 先? 唔大就梗係先試影la~ 影一筒連沖都係 under $40, 比人抺就要幾舊.
啲"毛" 分得比較散,成塊鏡都有,同時部機都有。
試左影,都可以。不過係睇觀景器朦左啲。
咁長遠講,係唔係都要比人抺呢?

ps. 又多左部Minolta 7s,好似都有啲"毛" ,依家搵緊電池,預備試影。
initial 01:20 PM 07-06-09
作者: beagleflash:
啲"毛" 分得比較散,成塊鏡都有,同時部機都有。
試左影,都可以。不過係睇觀景器朦左啲。
咁長遠講,係唔係都要比人抺呢?

ps. 又多左部Minolta 7s,好似都有啲"毛" ,依家搵緊電池,預備試影。

1. 你手上o既裝備係二手市場上值幾錢.
2. 拎你要抺o既裝備去問下價

睇下邊樣平d.
M-eye 03:03 AM 07-25-09
請問有冇人試過富士隻NATURA 1600...
如果我唔用在部富士NATURA上...可否用在別的機種...
我最近想試佢呀....
是否ISO 1600的..???
我見有兩隻...請問有冇人知有咩分別呢...
成成做緊58元一卷...好貴...XD
安東尼さん 12:27 AM 07-30-09
Fujifilm SUPERIA PREMIUM 400 評價如何?
我見香港好似無得賣?
NetNetBoy 06:10 PM 08-21-09
簡單點... 貴的會好d...

平的一款是Superia 400? $1x的?

但今時今日.. 如要出相片...高ISO的菲林不及數碼...
菲林還是Slide吧...

作者: 安東尼さん:
Fujifilm SUPERIA PREMIUM 400 評價如何?
我見香港好似無得賣?

ビスケット 02:17 AM 09-03-09
感謝站長提供線報

M-eye 03:13 AM 09-03-09
作者: ビスケット:
感謝站長提供線報

用這方法睇幻燈片....勁喎...

ビスケット 04:33 AM 09-03-09
作者: M-eye:
用這方法睇幻燈片....勁喎...
冇計啦...
窮呀嘛...
M-eye 10:55 AM 09-03-09
作者: ビスケット:
冇計啦...
窮呀嘛...
我都係呀...
所以你啟發左我呢...

另我想問下...是否入幻燈片的框框來的...
我都想入貨..
唔知一盒有多少個呢..??
邊樹入的????
第一 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 

返回主題版面