Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 球會討論區

主題工具 顯示模式
舊 10-31-19, 07:18 AM   #1
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.95]各項賽事三連勝,入球眾數,重上正軌?

又僅贏12碼!曼聯歐霸靠新仔救駕

曼聯喺歐霸盃又煲魚生粥,作客柏迪遜僅勝1:0。曼聯本季攻力疲弱,今仗呢個缺點又再次表露無遺,面對次級對手攻門少之又少,最終僅靠新仔左閘班頓威廉斯喪跑博得12碼,安東尼馬迪爾一箭定江山。紅魔鬼雖然贏波,但成個下半場被撳住揪,魔迷真係睇見都唔開胃。

曼聯今仗作出唔少輪換,最有威脅嘅拉舒福特、丹尼爾占士被收起,安東尼馬迪爾、桑馬達、連格負責攻堅,2名新仔班頓威廉斯同占士加拿獲派正選上陣。曼聯上半場表現,同近期分別不大,面對擁有主場之利嘅柏迪遜,曼聯上半場機會唔多,其中麥湯米尼接應右路罰球近門一頂中網側,已經係最大亮點。39分鐘主隊更有入波黃金機會,前鋒烏馬沙迪基禁區外妙射中柱彈出。43分鐘,班頓威廉斯左路硬推入禁區,主隊後衞落腳將佢剷跌,球證直指12碼點,馬迪爾主射中鵠,半場曼聯領先1:0。

換邊後曼聯畀柏迪熟撳住踢,主隊於禁區外得到罰球,拿捷高主射柱邊出界。52分鐘蘇馬於禁區頂「級」到馬古尼成份跌低,空晒左腳狂抽,但角度太正被羅美路救出。67分鐘班頓威廉斯於禁區內手球,但球證冇畀12碼。

柏迪遜愈攻愈入肉,74分鐘蘇馬禁區邊橫傳,烏馬沙迪基第一時間勁射可惜貼柱出界。83分鐘日本國腳淺野拓磨接應右路角球近門一頂,又畀羅美路神勇救到,最終曼聯頂得住小勝1:0,3場分組賽只入2球但取得2勝1和。

此篇文章於 10-31-19 12:21 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-19, 12:24 PM   #2
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【賽後解碼】曼聯咪轉陣 3中堅壽終正寢

[img]https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20191025/photo/bkn-20191025090123732-1025_00882_001_01p.jpg?20191025090132[I/mg]

曼聯上場英超對利物浦改踢3-4-1-2陣式,表現可話係今季最好一仗,周五(25號)歐霸盃作客柏迪遜,領隊蘇斯克查繼續用3中堅陣式,就用啲令人意外。

「紅魔鬼」呢個陣靠雲比沙卡同班頓威廉斯兩閘負責側擊,佢哋亦交足功課,不過中前場發揮就令人失望,繼上輪歐霸作客阿爾克馬爾0次射門中龍後,今場到安東尼馬迪爾完半場前射入12碼嗰刻,先至係第1次中龍射門。由連格同桑馬達負責組織進攻,曼聯連最殺食嗰瓣速度都斷埋,當然唔會有好結果,對住鋒力強橫嘅利物浦作出針對性變陣可以理解,但對住柏迪遜都用3中堅,就變成自廢武功。

蘇斯克查都發現問題,60分鐘已經換入拉舒福特同丹尼爾占士,踢番4-4-2後行軍先比較順暢,相信3中堅嘅實驗可以「壽終正寢」。

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
舊 10-31-19, 12:25 PM   #3
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯歐霸盃怪陣 你認得幾多個?

唔少人細細個玩《Winning Eleven》,都會見到一大埋假嘅球會、球員名,估唔到類似嘅畫面會喺現實中出現!曼聯周五(25號)歐霸盃作客柏迪遜,賽前主場大銀幕列出曼聯正選名單,但就睇到一眾曼聯球迷

舊 10-31-19, 12:26 PM   #4
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯想買卡尼?畀人寸到應一應!

曼聯係英格蘭史上,其中一支最成功球隊,但本季成績認真麻麻,依家9場得10分排第14,前隊長堅尼就畀貼士,叫紅魔鬼用盡所有資源,下個夏天去收購英格蘭隊長哈利卡尼。

其實係人都知卡尼勁嘅,但熱刺前球員奧哈拉就話,曼聯唔使旨意買到卡尼,話明依家曼聯,根本就渣過熱刺,卡尼邊有咁蠢轉去曼聯?反而阿古路年紀唔細,卡尼轉去曼城先合情合理,起碼曼城有冠軍爭喎,曼聯球迷聽到,肯定激到成晚瞓唔着呀!

舊 10-31-19, 12:28 PM   #5
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【東體爭議】曼聯最需要球員喺阿仙奴雪櫃

曾被摩連奴譽為球壇「最佳10號」嘅奧斯爾,周五(25號)歐霸盃再一次無緣入選阿仙奴大軍名單,亦係佢連續第5場喺冇傷冇病情況之下,連18人名單都入唔到,顯而易見嘅係,阿仙奴已經完全將佢踢出計劃之內。

奧斯爾嘅優點同弱點分明,用唔用佢亦引嚟唔少爭論,不過曼聯名宿史高斯就話,奧斯爾正正就係曼聯依家最需要嘅球員。史高斯為BT Sport評述歐霸盃嗰陣,同拍擋討論奧斯爾嘅情況時表示:「我唔明白(奧斯爾被棄用),我認為奧斯爾係可以連繫全隊嘅球員,佢有好高質素嘅技術,呢一點佢嘅足球生涯已經證明咗,我唔知道,但佢可以成為曼聯短期『答案』。如果奧斯爾肯減薪嘅話係有可能,我唔覺得呢件事(轉會曼聯)會發生,但奧斯爾呢類型球員,係曼聯依家最需要嘅球員。」

舊 10-31-19, 12:30 PM   #6
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

李斯特城1場勝仗 曼聯遭2次致命抽水

李斯特城以9:0大勝修咸頓,追平曼聯保持嘅英超史上最大勝仗紀錄之後,紅魔鬼再遭網民抽水,指李城1場入9球,已經等於曼聯近12場比賽入球總和。

曼聯喺聯賽及盃賽,近12場冇1場入波多過1球,其中3場食白果,近12場比賽加埋只入9球。如果單計聯賽,近8場聯賽只入6球,只及李斯特城今場入波3份之2。

事實上,紅魔鬼除咗開鑼戰大勝車路士4:0之外,其他8場英超冇1場入波多過1球,佢哋今季踢咗9場英超入10球,都只係比李城1場波嘅入球數字多1球,難怪被網民狂寸。

除此之外,之前盛傳曼聯計劃收購李斯特城中場占士麥迪臣,呢位22歲中場新星今場都有1球進帳。網民認為曼聯可以死咗條心,因為李斯特城已經殺上前4位,有力爭取下屆歐聯入場券。

反觀,曼聯依家只係比降班區多2分,占士麥迪臣梗係揀留隊等踢歐聯,點會去幫曼聯護級。

舊 12-09-19, 03:07 PM   #7
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【人物誌】曼市打吡未完 要爭奪新大簡

大利傳統盛產中堅,率領意大利捧2006年世界盃冠軍嘅簡拿華路,更加係唯一曾獲得世界足球先生嘅後衞,可惜自「大簡」掛靴後,意軍中堅人才凋零,來來去去都係得基亞連尼同邦路斯,兩人年事已高,莫非意大利光輝傳統,就咁終止?

咁又未必,意大利出現1位被譽為自簡拿華路之後,最具潛力成為世界頂級中堅嘅「藍戰士」,佢叫羅倫素派奧拉。

呢位17歲新星現時效力國際米蘭青年軍,並協助意大利U17打入今屆世少盃8強,僅不敵後來嘅冠軍巴西。

羅倫素派奧拉以頭腦冷靜、位置感強見稱,被指踢法似簡拿華路,而佢身高1米85,比當年「大簡」更有身體優勢,佢喺今屆世少盃仲射入1球,助攻力都贏「大簡」。

當今球壇優秀中堅非常渴市,身價已拍得住進攻球員,各大豪門已經留意到羅倫素派奧拉,其中曼聯同曼城一齊睇中佢,派出球探密切跟進呢位「新大簡」。

羅倫素派奧拉姓氏(Pirola)同派路(Pirlo)好相似,意大利傳媒提醒國際米蘭教練干地,必須小心睇實羅倫素派奧拉,唔好重蹈當年放走派路嘅覆轍。

舊 12-09-19, 03:12 PM   #8
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【賽後解碼】費特脫胎換骨 普巴隨時走得

曼聯近期連贏熱刺同曼城2大勁旅,除咗領隊蘇斯克查突然聲望大增之外,巴西中場費特洛迪古斯亦受到廣泛肯定。呢位巴西球星由上季加盟開始冇腳好波,到今季季初都仍然被視為毒瘤,不過隨住蘇斯克查嘅信任同重用,以及搵到場上最佳拍擋,費特嘅信心同表現都大幅提升,今場對曼城嘅表現更堪稱為加盟曼聯後嘅代表作。

費特今場踢得好,更搞到現場曼城擁躉睇唔過眼,喺其中一次角球攻勢,費特行近角球旗,藍月球迷瘋狂向佢掟雜物,更被一個打火機掟中,好彩人無事。

連埋今場在內,費特已經連續第9場喺英超正選上陣,佢同麥湯米尼嘅合作亦證實好有火花,有掃蕩同活動力強嘅麥湯米尼喺身邊,費特可以專心做番「發動機」嘅任務,憑住唔錯嘅腳法同爆發力,經常可以施展「短途爆破」展開突襲,今場就成功4次扭波過人兼2次創造機會,其中一球通洛迪坑渠更加瀟灑到暈,唔單止大批曼迷都感嘆話費特終於「百X成才」。

費特依家愈戰愈勇,同佢撞位嘅保羅普巴據聞亦即將傷愈復出,之後要點樣用就睇蘇斯克查,費特比保羅普巴優勝嘅係踢法簡單,唔會好似保羅普巴咁要長時間上腳,更加適合曼聯嘅快速反擊,但要堂堂法國世界盃冠軍做後備亦唔合邏輯,如果皇馬仍然想要,1月送普巴去西甲似乎係最佳選擇。

舊 12-16-19, 08:28 PM   #9
Squall-Lucifer
God of Gamer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
歐霸32強抽中布魯日,先客後主

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-19, 09:34 AM   #10
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

冬季最搶手係佢!三大豪門爭住要

唔少優秀球員將於明夏約滿,所屬球會如果未能留住佢哋,往往會提早割價求售,以免人財兩失。拿玻里前鋒梅頓斯正係其中之一,由於呢位32歲比利時國腳要求600萬歐元年薪,先至肯續約,但拿玻里滿足唔到佢,勢必下月出售佢,結果引來曼聯、國際米蘭、多蒙特爭奪。

拿玻里早前發生兵變,內部笠笠亂,梅頓斯認為會方必須加佢人工,先至願意留隊,據報佢要求續約2年,每年600萬歐元人工。

不過,拿玻里老闆迪羅倫迪斯有意改組球隊,解決內部混亂問題,無意重金留住梅頓斯,雙方談判已經破裂。

今季已經係梅頓斯效力拿玻里第7個球季,佢過去3季意甲表現大勇,總共入咗62球,所以唔少球會有興趣簽佢。其中曼聯一直想簽入前鋒,提升攻力,梅頓斯身價唔算貴,成為目標之一。

多蒙特擔心查頓辛祖可能離隊,所以想簽入梅頓斯以備不時之需,而國米教練干地亦物色緊新前鋒,除咗基奧特之外,梅頓斯都係佢考慮人選之一。

舊 12-30-19, 09:42 AM   #11
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【賽後解碼】曼聯、阿仙奴「細路」當家

曼聯同阿仙奴兩支今季沉淪嘅英超豪門,周五(13號)喺歐霸盃都成功拎到小組首名出線,而兩隊今場最注目嘅球員,都係只得18歲嘅「天才細路」──美臣格連活特以及布卡約沙卡,兩大新人王雖然年紀輕輕,但表現已經相當成熟,今季爭逐歐霸之路相信仍會扮演重要角色。

美臣格連活特今季英超經常後備上陣,歐霸盃分組賽就孭重飛,5場正選攻入4球,今場對阿爾克馬爾梅開二度,令佢成為曼聯史上最年輕歐洲賽入2球球員(18歲72日),領隊蘇斯克查賽後大讚:「我同朗尼等等頂尖前鋒合作過,但講到入球觸覺,格連活特係我見到最強球員之一,無論左腳右腳都冇問題,佢係所有後防嘅噩夢,如果練埋頭槌,就會成為最全面嘅前鋒。」

至於阿仙奴翼鋒布卡約沙卡,之前分組賽作客法蘭克福已經有1入波2助攻表現,今場作客標準列治雖然客串左翼衛(尾段仲做埋左閘),但仍然有1射1傳帶領阿仙奴追和2比2,今屆歐霸盃4次上陣有2入球及4次助攻,更加係「兵工廠」今季各項賽事嘅助攻王(6次)!

曼聯目前鋒線人手只係猛猛緊,安東尼馬迪爾出任箭頭評價亦係好壞參半,美臣格連活特累積經驗後,上陣時間只會不斷增長,就算1月買新前鋒都唔會有太大影響,蘇斯克查會繼續力捧呢位愛將。布卡約沙卡喺阿仙奴同樣前途光明,陣中只有尼高拉斯比比一個翼鋒屬「大哥」,加比爾馬天尼利、雷斯尼爾遜都係爭緊上位嘅新人,沙卡嘅機會肯定唔會少。

此篇文章於 12-30-19 10:14 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 12-30-19, 10:11 AM   #12
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【東體爭議】有羅美路係曼聯嘅幸運

曼聯周五(13號)歐霸盃主場4比0大破阿爾克馬爾,阿根廷門將羅美路寫下「紅魔鬼」生涯里昂,今場係佢第50次為曼聯上陣,作為2號門將嘅佢,50次上陣當中竟然有31場保持不失,合共只係失過24球,數字相當驚人。

貴為球壇班霸阿根廷嘅門將,過去4個幾球季各項賽事上陣50場,絕對係少得可憐,但羅美路一直甘於「阿二」角色,從來冇扭計或者埋怨,而曼聯每次用佢都可以得到穩定表現回報,試問有邊間球會有羅美路呢種「卡士」嘅2號門將?

32歲嘅羅美路同曼聯合約去到2021年,而且曼聯有權再延長多1年合約,有佢同迪基亞分擔把守大門嘅責任,「幸運」曼聯可以無後顧之憂。

此篇文章於 12-30-19 10:17 AM 被 Busconcamp 編輯。
舊 12-30-19, 10:19 AM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

講完福仔似C朗 蘇B又話青木似朗尼

曼聯喺歐霸盃大炒阿爾克馬爾,連同之前兩場英超硬仗連贏熱刺同曼城,紅魔鬼喺1周內3連勝,兩位天才前鋒拉舒福特同格連活特被捧到上天,蘇斯克查喺上兩場大讚「福仔」有C朗影子,今場「青木」起孖,又話佢似朗尼,總之就係勁。

蘇斯克查賽後大讚格連活特,佢話:「作為終結者,格連活特確係與眾不同,當佢喺禁區附近,你就會覺得佢會搵到機會,佢能夠創造空間,左右腳都純熟,我對佢非常滿意。」

佢又將佢同朗尼比較:「我見過幾位好似佢呢個年紀嘅好球員,我曾經與朗尼同隊,仲有我自己,都係與生俱來嘅終結者,佢係我見過其中一位最佳球員,我哋球會擅長培養呢類天才球員。」

舊 01-05-20, 12:37 AM   #14
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

英超最強新人王!曼聯加入爭奪戰

曼聯領隊蘇斯克查一直想簽入進攻型中場,提升攻力,除咗睇中熱刺嘅基斯甸艾歷臣、李斯特城嘅占士麥迪臣之外,依家又有新目標,就係諾域治天才新星簡威爾。

呢位21歲英格蘭小國腳今季首度參加英超,表現一鳴驚人,21次上陣入6球,包括對車路士、曼城、阿仙奴,都取得入球,簡直係「豪門殺手」,據悉曼城同熱刺都有興趣簽入佢。

諾域治現時排包尾,好大機會降班,一班主力可能已經準備搵定後路,以免下季要去踢英冠,曼聯可望趁機收購簡威爾,英國傳媒估計佢身價只係3000萬鎊,又真係幾抵玩。

此篇文章於 01-07-20 02:36 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 01-05-20, 12:41 AM   #15
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【阿King】答我呀!點解連格仲可以踢正選

曼聯0:2不敵阿仙奴,領隊蘇斯克查可以話係咎由自取,因為佢派出「零先生」連格做正選,呢位英格蘭中場貫徹「零貢獻」作風,結果踢到58分鐘就被換走。

其實連格廢都已經唔係今時今日嘅事,佢對上1次喺英超助攻,已經係2018年12月28日對哈特斯菲爾德,最近1次喺英超入波,更加要數到2018年12月22日對卡迪夫城。

換言之,連格連續橫跨兩年喺英超0入波0助攻,佢今場對阿仙奴,有31次觸球,26次傳球成功,1次射門,剷波、搶截、解圍都係0次,但犯規同失誤就分別有3次同2次,可以話係成事不足、敗事有餘,被評為全場最低5.7分。

最諷刺係蘇斯克查偏偏安排佢出任「靈魂10號位置」,前英格蘭主帥艾拿戴斯認為踢呢個位置嘅球員,一季起碼要入10球及6至8次助攻,先至算合格,搵連格踢呢個位,等於踢少1人,曼聯冇乜理由唔衰。

其實曼聯陣中不乏可以勝任10號位嘅球員,包括桑馬達,呢位西班牙中場傳射能力俱佳,而且大賽經驗豐富,絕對有能力擔當進攻策劃者角色,但蘇斯克查卻將佢投閒置散,搵連格擔正,實在係自殺式排陣,曼聯想復興,第一步必須踢走連格。

此篇文章於 01-07-20 02:36 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 01-05-20, 11:17 PM   #16
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

國米加入爭普巴 肯放一人即成事

英超曼聯嘅麻煩中場保羅普巴,究竟喺一月轉會窗係咪離隊,一直惹嚟各界關注,根據最新消息,除咗皇馬同祖雲達斯對呢位法國中場有興趣外,依家連意甲「一哥」國際米蘭都想加入戰團,事關國米主帥干地想同呢位舊部下再合作。據知,曼聯對同國米交易唔係冇興趣,但大前題係呢個交易要加入球員交換,如果國米肯放阿根廷射手拿達路馬天尼斯畀「紅魔鬼」,再加埋差價補錢,曼聯有望答允交易呀!

根據英國《每日鏡報》所講,干地因為以前教祖記嗰陣,曾經同普巴合作,對於呢位法國世界盃冠軍中場能力非常認可,而干地亦希望能夠再同普巴合作。至於對曼聯而言,放走普巴根本完全唔係問題,尤其早前《曼徹斯特晚報》先做咗個民意調查,結果顯示接近7成球迷都同意普巴走人。

據知,曼聯認為普巴家陣大約值1.5億鎊,而「紅魔鬼」希望可以將拿達路馬天尼斯加入交易中,估計呢位阿根廷前鋒依家值8,000萬鎊左右,只要「藍黑兵團」肯放人,再補番大約7,000萬鎊,交易就可成事。介紹番幾句,喺阿根廷國家隊前線同美斯做拍檔嘅拿達路馬天尼斯,今季喺意甲入咗8球,喺隊中只係僅次入咗12球嘅盧卡古,但只得22歲嘅佢,絕對係潛力無限。

此篇文章於 01-07-20 02:37 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 01-07-20, 02:40 PM   #17
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

魔鬼連線!連格拍吸血經理人同曼聯宣戰

作反喇!由曼聯自家培訓嘅英格蘭國腳連格,雖然喺2019年度過咗一個0入球0助攻球季,不過今季依然得到領隊蘇斯克查給予唔少落場機會,真係羨煞幾多「紅魔鬼」隊中具潛質新人。只係,唔知係咪聽得多自己成為咗曼聯嚟緊收購新兵嘅交易籌碼傳聞,今日有英媒報道,話「連美斯」已經決定泊吸血經理人拉奧拿個碼頭,實行魔鬼連線齊齊搵食,似係向「紅魔鬼」高層宣戰,睇嚟連格喺奧脫福嘅日子已經正式倒數!

27歲嘅連格,早幾年由新人身份冒起,慢慢得到重用,仲憑住穩定表現,曾經入選埋英格蘭國家隊,似係前途無限。不過,喺2019年連格好似突然迷失,成年都冇喺英超入波同交出助攻,就連國家隊揀人都冇佢份。早前,有消息話「紅魔鬼」打算收購李斯特城中場占士麥迪臣,竟然係用現金加連格去交易,聽到你都咪話唔灰心。

根據《每日郵報》所講,本身係2021年先合約到期、兼有1年優先續約權嘅連格,近排走咗去同拉奧拿傾合作,打算搵呢位外號「吸血經理人」做自己經理人,處理工作同轉會事務。要知道拉奧拿近半年因為搞保羅普巴去留問題,以及早前幫曼聯目標艾寧夏蘭特轉咗去多蒙特之後,已經正式同曼聯鬧翻,依家連格搵拉奧拿幫手,即係擺明預咗同「紅魔鬼」反面啦!

事實上,拉奧拿之所以肯畀連格埋堆,皆因佢一直想拓展自己喺英格蘭嘅市場,消息話佢相信簽入連格將會為佢向呢個方向踏出一大步。查實拉奧拿本身都係好多英超外援經理人,就連伊巴謙莫域、米希達利恩、盧卡古同保羅普巴,都係經拉奧拿安排轉會曼聯,不過簽番個英格蘭本土兵,總算係幫佢開拓到多一瓣生意,呢次「魔鬼連線」合作,拉奧拿點計都係有贏冇輸。唯一係一眾曼聯迷聽到,肯定會更加憎恨拉奧拿同連格,希望佢哋早走早着囉!

舊 01-07-20, 02:46 PM   #18
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯鎖定雷霆救兵 竟然係摩連奴棄將

曼聯今季陣容單薄,尤其中場線喺保羅普巴同麥湯米尼養傷之下,蘇斯克查調兵更加捉襟見肘,今個月買中場似乎係當務之急。據《曼徹斯特晚報》消息,近期喺熱刺失寵嘅哈利雲克斯已經成為曼聯獵物。

哈利雲克斯係熱刺前領隊普捷天奴愛將,不過自從摩連奴上任之後,近9場聯賽佢只有3場擔任正選,「寸王」更加鍾意體力化、防守力強嘅艾歷迪亞、穆沙施素高同尼當比利。報道指哈利雲克斯覺得自己唔適應摩連奴嘅戰術,所以唔排除轉會尋求新發展。

不過,哈利雲克斯係為23歲嘅年輕英格蘭球員,同熱刺合約又去到2024年,熱刺向曼聯索取嘅轉會費肯定唔會低,「紅魔鬼」呢次收購將係極大賭博。

舊 01-10-20, 04:09 PM   #19
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

半場吞3蛋 曼市打吡紅魔慘敗

英聯盃4強首回合曼市打吡曼聯對曼城,紅魔鬼奧脫福主場踢唔出氣勢,上半場落後3球劣勢下靠拉舒福特破蛋,以1比3敗陣,踏入2020年3戰未嚐一勝,至於曼城先勝一仗,次回合返主場只要打穩陣波,晉級在望。

聖誕新年快車過後,今戰雙方均作出輪換,個別主力休息,曼城今仗反客為主,17分鐘率先攻門,貝拿度施華右路引球切入中路,在禁區頂離門20碼起左腳勁射遠柱上角入網,憑一記世界波先開紀錄。

33分鐘曼城擴大比數,貝拿度施華交靚直線,域陀連迪路夫瞓盡攔截落空,馬列斯成功入楔單刀扭過埋迪基亞送入空門,曼城贏到2比0;39分鐘,奇雲迪布尼左路殺入禁區,窄位起腳迪基亞撲出,皮球反彈安達斯彭利拿入網擺烏龍,曼城運都贏埋,半場領先3比0。曼聯自1997年5月對米杜士堡後,23年來第1次喺奧脫福半場失3球,又寫一項恥辱紀錄。

3球落後嘅曼聯仍未放棄,下半場70分鐘一次快攻,拉舒福特接應連格傳送,右路單刀埋門破蛋追成1比3完場,曼城首回合領先3比1,次回合回師主場相當好踢,曼聯要翻身除非有奇迹出現。

舊 01-10-20, 04:13 PM   #20
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【工廠仔】曼聯最痛!蘇斯克查吊命之謎

曼聯喺英聯盃被曼城技術性擊倒,近3場比賽1和2負再陷低谷,雷同嘅情況今季一而再咁重演。最神奇嘅係,「紅魔鬼」今季雖然4次經歷3場或以上不勝走勢,但至今仍然未試過連續2場輸波,而且低潮之後往往會出現「小陽春」。上年10月4場不勝之後立即打出3連勝,11月底至12月初3場不勝後,再用一波3連勝回應,可惜曼聯今季亦係「贏不過3」,呢2場3連勝已經係曼聯今季最佳紀錄。

輸畀曼城之後,網上有又大批曼迷要求蘇斯克查下台,希望曼聯盡快請普捷天奴上任,不過曼聯高層向來都唔係「當機立斷」嘅管理層,蘇斯克查每次陷入炒魷邊緣,總係能夠出現短期反彈「吊命」,令到猶豫不決嘅曼聯高層「炒唔落手」。正正就係呢個失望-希望-失望-希望嘅循環,令紅魔鬼陷入無間地獄,曼聯最痛莫過於此。

舊 01-30-20, 03:48 PM   #21
digiharuka
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDdigi_haruka
夏蘭特簽唔到好可惜? 只鬼叫佢泊了那個XX經理人, 唔黎仲好過
digiharuka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-20, 12:42 AM   #22
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

避開7號魔咒 波基斯揀曼聯18全因佢

曼聯新兵波基斯費南迪斯尋日就宣布揀咗18號做佢新波衫「冧巴」。本身喺士砵亭着8號嘅佢,由於「紅魔鬼」8號已有桑馬達呢個主人,最終佢唯有轉號碼,但就冇揀到喺奧脫福勁有代表性嘅7號。相反,係揀咗由前曼聯隊長艾舒利楊格留低嘅18號,但背後原因,原來佢勁鍾意昔日18號主人史高斯!

話說曼聯7號經典人物有包括佐治貝斯、碧咸,仲有C朗拿度,不過自從CR7喺2009年離開之後,除咗路爾斯華倫西亞叫做好少少嘅7號仔,其他包括奧雲、迪馬利亞、迪比同最緊要嘅阿歷斯山齊士,真係一着起件7號仔波衫,就實係冇運行,表現走樣,難怪波基斯都唔揀佢。

至於點解揀做18號仔,波基斯解釋:「我以前着8號,呢個係我爸爸做球員時嘅號碼,兼且係我生日同我鍾意嘅『冧巴』。至於18號則係我太太嘅生日,另一個原因,當我成長期,我睇見史高斯着住佢,一個神奇球員嘅號碼,所以我好鍾意,我知我將會負起好大責任。」

曼聯名將史高斯由1996年就着起「紅魔鬼」18號,經過15年,係佢將「紅魔鬼」呢個號碼真正打出名堂。當史高斯第一次掛靴,艾舒利楊格就接手做咗18號新主人,一着就8年半,而即使史高斯喺2012/13球季復出,佢就改着22號波衫,直到依家,18號終於交託畀波基斯,希望佢唔會令球迷失望啦!

此篇文章於 02-19-20 01:52 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 02-02-20, 12:54 AM   #23
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【阿King】波費亂世成魔 有一種責任

曼聯簽入波基斯費南迪斯,令曼迷回想番起昔日紅魔鬼2位同樣來自士砵亭嘅葡萄牙球星C朗同拿尼,2人成魔時期屬於費格遜領軍嘅黃金年代,捧盃捧到手軟,波基斯費南迪斯今次加盟曼聯,剛好相反,紅魔鬼陷入多年低迷,亦冇費Sir「呵護」,一到位就要擔起核心責任,前路比2位前輩艱巨10倍。

C朗2003年夏天以18歲之齡加盟曼聯,着起碧咸離隊後留下嘅傳奇7號,當時包袱亦唔輕,但勝在有「爸爸」費格遜悉心保護,得以慢慢成長,踢咗曼聯3季後先至真正大爆發。

至於拿尼2007年挾「新C朗」之名成魔,有大師兄C朗照顧,又有費Sir耐心畀機會發揮,希望栽培佢成材,否則都留唔到7季咁耐。

不過,波基斯費南迪斯現時情況完全唔同,曼聯主帥蘇斯克查雖然係費格遜高徒,但教波能力同費Sir有一大距離,唔可以慢慢指導「波費」,反而需要佢擔任救兵角色,要求立即令球隊翻生。

因此,如果波基斯費南迪斯未能即時創造出外界期望嘅效果,恐怕又會被標籤為「水貨」、「普巴2.0」等污名。C朗以前有3季時間證明自己,但「波費」只有今季餘下時間,踢完今季就知佢命運係「C朗」亦或「拿尼」。

此篇文章於 02-19-20 01:52 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 02-02-20, 12:58 AM   #24
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

里奧收晒風 曼聯有咗波費好輕鬆

英超曼聯日前成功收購葡萄牙中場波基斯費南迪斯,依家做咗講波佬嘅曼聯名將里奧費迪南,為咗了解今次收購,近日就特登搵咗自己兩個舊隊友兼「波費」嘅國家隊隊友收風,睇吓呢位嚟自士砵亭嘅貴價中場係咪真係料立足「紅魔鬼」?好彩,里奧兩位老友都大讚「波費」係貨真價實猛將,將可以解決曼聯長期創造力不足嘅大問題喎。

里奧搵咗兩位老友攞料,唔使講大家都知,梗係兩位昔日曼聯球星C朗拿度同拿尼,里奧話:「我舊隊友拿尼話,佢(波費)係個頂級球員,完全適合英格蘭足球,讚佢擁有所有技巧同元素。C朗都讚佢係頂級,喺國家隊製造好多機會畀佢。佢喺操控皮球、攞波都係充滿信心。」

里奧之後補充:「呢啲都係當曼聯簽入新球員時,你最希望聽得到嘅意見。所以各位球迷,基於我所聽到同睇到有關佢(波費),我希望亦都好有信心佢可以好好完成到佢嘅工作。」

呢位曼聯經典後衞指出:「佢係嗰種可以製造入球機會嘅球員。曼聯喺面對主攻對手,自己要打防反時候,佢哋前線有速度就可以撕破對手。只係當喺奧脫福面對主打穩守突擊嘅球隊就會陷於苦戰,呢個時候,波基斯費南迪斯就可以入嚟扮演重要角色,因為佢有想像力同創造力,然後喺禁區邊附近策動攻勢同入波。佢嘅特性正係曼聯最需要,尤其係喺保羅普巴缺陣,呢個問題最明顯。」

此篇文章於 02-19-20 01:53 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 02-02-20, 01:00 AM   #25
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

蘇B確認!波費奧脫福殺破狼

曼聯今個轉會窗高價購入葡萄牙國腳、士砵亭隊長波基斯費南迪斯,呢名紅魔新18號仔,啱啱加盟已肯定會為曼聯喺今輪英超登場!領隊蘇斯克查確認,波費狀態冇問題,今仗肯定會為曼聯上陣,於奧脫福同魔迷見面。

波費近日先通過體測,加入曼聯大家庭,佢於首課操練時勁好笑容,笑到好似個細路仔一樣,睇到今次轉會堅係夢想成真。蘇斯克查透露,波費目前狀態唔錯:「佢一直有為士砵亭上陣,所以狀態不俗,當然佢剛加入,我哋會細心研究佢對狼隊時會參與幾多,但肯定嘅係佢會喺大軍名單當中。」

自狼隊升班後,同曼聯每次交鋒都不落下風,曾保持5次不敗,係到上次於英足盃重賽交手先僅敗0:1,但該仗就有拉舒福特受傷。狼隊一直都係豬頭骨,唔知波費有冇本事,令曼聯今場踢得輕鬆啲呢?

此篇文章於 02-19-20 01:53 PM 被 Busconcamp 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.94]~Closed~ Busconcamp 球會討論區 1001 10-24-19 11:56 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.85]~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1020 04-10-14 09:28 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.83] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 11-25-13 01:33 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.81 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1001 07-12-13 03:15 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.73 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1040 03-05-12 02:03 AM

現在的時間是 10:32 PM

手機版 | APP版