Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 05-13-19, 08:01 PM   #401
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
路過

以前冇睇開,不過由於注目程度好高,啲討論係避開唔到。

原本諗住今季完咗就一氣呵成由第一季睇到第八季。

由於原作者GRRM一直喺度拖稿,去到第五季-第六季尾HBO決定行原創故事結尾,啲人就話冇咗原作做藍圖,劇本水準開始下滑。

最近聽嘅討論好似話第八季係劣評如潮,係HBO開始原創故事後最廢嘅一季,故事捉鹿唔識脫角,越寫入死胡同。

搞到我收看意欲大減。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 04:05 PM   #402
6eo
God of Gamer
美波様!

註冊日期: Nov 2005
個人覺得第1 - 5季係神作, 第6季係佳作, 第7季開始變普通作品, 第8季係屎

未試過睇一集GOT係覺得廢到頂唔順, 想佢快D完同要分2次平衡下心態先睇得完 =)))))))
以為第3, 4集已經好差, 估唔到我真係太年輕了

此篇文章於 05-14-19 04:08 PM 被 6eo 編輯。
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 04:30 PM   #403
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
咩編劇可以將一套神劇,淨係三集就可以由高峰推倒落谷底。。。

劇情真係估你唔到,U WIN

唔知仲可唔可以落到更低呢。。。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 06:53 PM   #404
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
第五集又唔係話好差,龍母屠城,以當時佢既心境,喂搵個仔噴幾下你就散,仲咁易就敲鐘投降,根本都無報左仇或勝利既感覺,唔敲鐘都仲可能騎龍直衝 Cersei。

舊 05-14-19, 08:42 PM   #405
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
老實講上季水準已經大幅下降 ... (記唔記得上季Raven快過Whatsapp呢 - 再諗番頭幾季,幾集先鋪到一條線)只係今季除左更趕時間,事與事之間話發生就發生,人同事話變就變,完全0 build up

另一方面,要知道頭5季有5本書做藍本 (預計仲有兩本書,但第6本事隔八年都未出到)頭5本講緊5千幾頁,由寫到第5本書出版用左20年;當然電視劇都做左好多改動也有原創野,但有咁既質量同份量的功課比你抄改,就算同作者夾過下結局大方向,要倚靠自己寫得番同一個質/份量的細節/節奏 都真係mission impossible
由手機版發出
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 09:11 PM   #406
Game Master

引用:
作者: 魚伕 查看文章
咩編劇可以將一套神劇,淨係三集就可以由高峰推倒落谷底。。。
呢個編劇改編人哋作品係叻,不過始終有原作者本身功力撐腰先可以令大家以為佢係神編劇。

但一去到要靠返自己實力去埋尾就開始露底,而且越露就越核突。

舊 05-14-19, 09:33 PM   #407
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
呢個編劇改編人哋作品係叻,不過始終有原作者本身功力撐腰先可以令大家以為佢係神編劇。

但一去到要靠返自己實力去埋尾就開始露底,而且越露就越核突。
所以我反而覺得佢最後兩季打衝鋒完左佢,相對地會好過自己補元足20集劇情
舊 05-14-19, 10:20 PM   #408
6eo
美波様!

引用:
作者: 2dn 查看文章
第五集又唔係話好差,龍母屠城,以當時佢既心境,喂搵個仔噴幾下你就散,仲咁易就敲鐘投降,根本都無報左仇或勝利既感覺,唔敲鐘都仲可能騎龍直衝 Cersei。
唔計個故事, 齋睇畫面咪唔差囉, 但GOT唔睇故事 我不如睇Transformer算啦
根本就一個趕收工求其完既feel, 同頭5個Season落差大到爆

D故事漏洞, 自打咀巴, 唔合logic, 無視之前伏線既野多到數都數唔哂...
我求其講幾個第5集既...

> 大量人物智力突破下限, 龍女無啦啦跳線, 頭7季建立既人物性格1集就毁於一旦

> 編劇已經完完全全唔記得左Yara, 海戰? 咩黎架?

> 上集破滅魔劍超遠距離射擊輕鬆3連擊殺一條龍, 另一條比幾架船射連身都埋唔到, 今集同你講原來1條龍夠打爆所有魔劍, 所有士兵同艦隊, 順手可以秒埋個城
咁使乜捉鬼比cersi睇呀,當初3條龍個時其實2日就打完君臨啦 , 其實諗深一層咁龍女連建立軍隊都唔多需要

> 尤倫點解會知同係個秘密地點出現伏擊Jaime, 同埋佢因乜要同Jaime打? 悶得濟?

> Golden company究竟出場黎做咩? 2萬個Bravos最強傭兵出場30秒劍都未抆就死哂, 趕收工都唔係咁呀...

D講故仔同伏筆既手法又差到爆, 好似Arya入城究竟做過d咩? 根本就只係為左夾硬舖路比佢下集殺龍女...
Imp爆響口jon個秘密比varys知, 之後就報串比龍女黎夾硬安排個結局比varys又係精彩

此篇文章於 05-14-19 10:26 PM 被 6eo 編輯。
舊 05-14-19, 10:29 PM   #409
6eo
美波様!

睇番先發現原來上年d演員已經警告緊大家
舊 05-14-19, 10:51 PM   #410
魚伕
Moderator

引用:
作者: 2dn 查看文章
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
唔計個故事, 齋睇畫面咪唔差囉, 但GOT唔睇故事 我不如睇Transformer算啦
根本就一個趕收工求其完既feel, 同頭5個Season落差大到爆

D故事漏洞, 自打咀巴, 唔合logic, 無視之前伏線既野多到數都數唔哂...
我求其講幾個第5集既...

> 大量人物智力突破下限, 龍女無啦啦跳線, 頭7季建立既人物性格1集就毁於一旦

> 編劇已經完完全全唔記得左Yara, 海戰? 咩黎架?

> 上集破滅魔劍超遠距離射擊輕鬆3連擊殺一條龍, 另一條比幾架船射連身都埋唔到, 今集同你講原來1條龍夠打爆所有魔劍, 所有士兵同艦隊, 順手可以秒埋個城
咁使乜捉鬼比cersi睇呀,當初3條龍個時其實2日就打完君臨啦 , 其實諗深一層連軍隊都唔多需要

> 尤倫點解會知同係個秘密地點出現伏擊Jaime, 同埋佢因乜要同Jaime打? 悶得濟?

> Golden company究竟出場黎做咩? 2萬個Bravos最強傭兵出場30秒劍都未抆就死哂, 趕收工都唔係咁呀...

D講故仔同伏筆既手法又差到爆, 好似Arya入城究竟做過d咩? 根本就只係為左夾硬舖路比佢下集殺龍女...
Imp爆響口jon個秘密比varys知, 之後就報串比龍女黎夾硬安排個結局比varys又係精彩
其實喜歡睇佢係因為故事好有真實感,無論你係史塔克家族/乜乜王子/幾勁既弒君者,只要你中伏就會死/賴野。

但呢季。。。
第三集前半段一隊衝鋒隊加紅巫女點晒火衝入敵陣,瞬間被秒,但一到全部死人軍團攻入城,對住有名嗰幾個就唔係圍,而係一隻隻走過去被殺,個個有名既就開晒無雙。。

第四集講到魔劍瞬秒一條龍,但今集就被黑龍秒晒所有魔劍,你話你係黑夜偷襲/狂風大雨突襲,我都勉強通到。。。但咁樣直擊就有點兒那個。。

鬛狗對魔山又開外掛。。詹姆對攸倫又開外掛。。。
可憐個學士被魔山掉豆腐咁殺左。。

舖到最後就係又要靠阿妹清場。。。

想問下。。其實係布蘭同提利昂吹水時專登爆左瓊恩既身分,還是真係珊莎話比提利昂知 ?
呢幾集打擊太大,集中唔到係D細節上面。。。
舊 05-14-19, 11:59 PM   #411
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
既然都咁樣,
不如挑戰下限,
下集再差d啦笨。

舊 05-15-19, 10:26 AM   #412
6eo
美波様!

引用:
其實喜歡睇佢係因為故事好有真實感,無論你係史塔克家族/乜乜王子/幾勁既弒君者,只要你中伏就會死/賴野。

但呢季。。。
第三集前半段一隊衝鋒隊加紅巫女點晒火衝入敵陣,瞬間被秒,但一到全部死人軍團攻入城,對住有名嗰幾個就唔係圍,而係一隻隻走過去被殺,個個有名既就開晒無雙。。

第四集講到魔劍瞬秒一條龍,但今集就被黑龍秒晒所有魔劍,你話你係黑夜偷襲/狂風大雨突襲,我都勉強通到。。。但咁樣直擊就有點兒那個。。

鬛狗對魔山又開外掛。。詹姆對攸倫又開外掛。。。
可憐個學士被魔山掉豆腐咁殺左。。

舖到最後就係又要靠阿妹清場。。。

想問下。。其實係布蘭同提利昂吹水時專登爆左瓊恩既身分,還是真係珊莎話比提利昂知 ?
呢幾集打擊太大,集中唔到係D細節上面。。。
應該係珊莎話比提利昂知啦

3,4集我已經唔想吐嘈, 真係要寫寫幾頁都得...
其實個故事有冇咁難寫, 最後一季都唔預有咩驚喜只求好好收番d伏線埋個尾
我試下求其寫, 番番第7季:
龍女帶住3條龍到君臨兵臨城下, Jamie幫手勸Cersei投降免死, 一齊養大個B
Cersei表面同意但其實收左d野火係城入面, 結果龍女入城就比人炸左半隊兵/1-2條龍
Jamie唔敢相信Cersei又再呃佢亦覺呢個已經唔係佢認識既Cersei, 最後殺死Cersei再自殺
死之前再一次成為Kingslayers, 亦應驗番Cersei細個個預言 -- 會比弟弟殺死 (而佢一直以為係imp)

之後龍女好嬲, 要燒死所有投降既俘虜, 仲要去血洗Lannister既Casterly Rock
Jon力勸龍女要放下仇恨之類集合人類對抗NightKing, 但龍女唔聽繼續燒
於是Jon忍痛係火海中殺死龍女, 成為預言之王子 (如果唔係光之神之前做乜復活佢)
收番之前 Azor Ahai 既伏線, 用劍殺死愛人解放把光劍既力量對抗黑暗
而龍女個預言亦應驗, 第3次為愛而被背叛

然後Bran就公開Jon身份, Jon帶領7國上下對抗NK打最後一戰

我咁求其寫都合理過依家個7,8季好多啦下化?
個編劇比人估中左Jon係預言之子就唔開心, 之後夾硬無視伏線亂改個故事, 但求快d收工, 當觀眾係白痴仔咁

引用:
作者: cancerman 查看文章
既然都咁樣,
不如挑戰下限,
下集再差d啦笨。
放心, 應該沒有最差只有更差

此篇文章於 05-15-19 10:30 AM 被 6eo 編輯。
舊 05-15-19, 06:39 PM   #413
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: iamleoluk 查看文章

我咁求其寫都合理過依家個7,8季好多啦下化?
個編劇比人估中左Jon係預言之子就唔開心, 之後夾硬無視伏線亂改個故事, 但求快d收工, 當觀眾係白痴仔咁:
咁公道個句
除左D&D,無外人知道當中有幾多劇情/結局係原作者堅持
同埋睇住依家個season 7/8劇情去改 (希望2030前知道ahahahha )
就同D&d 睇住小說去改一樣,一定比自己寫易N倍
由手機版發出
舊 05-16-19, 11:55 AM   #414
Game Master

笑咗。

都幾準確下

舊 05-17-19, 09:42 PM   #415
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
最終大結局前,
開返HBO GO服務睇晒GOT第8季1-5集。

疑問:
Night King其實都係Targaryen吧?

有Dragonglass製的武器,但無Dragonglass製的防具?

第5集背景綠火係Wildfire?
即係Cersei一早諗住攬炒~!

第5集有個35分鐘的製作特輯得閒先睇好了!
(Youtube版最少有提供英文字幕,HBO GO付費版反而無…)
Game of Thrones | Season 8 Episode 5 | Game Revealed (HBO)

https://www.youtube.com/watch?v=RQ9QQMXTftY

Game of Thrones | Season 8 Episode 6 | Preview (HBO)

https://www.youtube.com/watch?v=qyBPzUe3hNI

此篇文章於 05-17-19 09:45 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-19, 09:16 PM   #416
ist
Game Master
.

註冊日期: Mar 2003
如果來個Code Geass式結局就有得救

龍媽其實係專登屠城,推返7季人設

睇過Code Geass就明我講咩

舊 05-19-19, 11:53 PM   #417
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
網上見到,幾攪笑。

《權力的遊戲》 8.5版本介紹

英雄調整與Bug修復

1 euron :大幅削減蠍子弩精度和射程,降低每分鐘射擊次數
2 瓦里斯 :削減角色隱蔽度;特殊技能:蜘蛛的小鳥,每次發動只能使用一隻小鳥,技能不能疊加使用
3 火龍:攻擊+max ,防禦+max ,躲避+max
4 洋葱騎士:防徇力+100,團戰時可以衝在最前面當肉盾。
5 arya:新增被動技能防火

舊 05-20-19, 11:19 AM   #418
IDGAF
The One

個結局…

不如我哋下次全民選總統唔好打好了吧!

舊 05-20-19, 11:32 AM   #419
IDGAF
The One

引用:
作者: ist 查看文章
如果來個Code Geass式結局就有得救

龍媽其實係專登屠城,推返7季人設

睇過Code Geass就明我講咩
十幾年前的劇情真係唔多記得,
不過最近黃viu有得睇返,
根據Code Geass 叛逆的魯魯修 R2第25集內容簡介,
你幾乎可以加入GOT製作組了~!

https://www.viu.com/ott/hk/zh-hk/vod...AF%E4%BF%AE-R2

GOT S8E6真係參考咗Code Geass 叛逆的魯魯修 R2第25集

魯魯修把自己變成了人民的公敵,然後讓朱雀殺死自己,從而打造了一個全新的世界,人們過著幸福的生活,娜娜莉也最終理解了魯魯修,新的世界走向未來......

唯一唔同的係龍母真係有精神病家族史,
變咗Mad Queen想"解放"全世界,但仍然好愛Jon Snow,
Jon Snow出手殺龍母,
其他人分餅仔,開始世界重建工作。

舊 05-20-19, 07:47 PM   #420
魚伕
Moderator

其實你地 (2個編劇)一直舖緊嘅,同你自己做嘅結局,根本背道而馳。。

但你地話:我係要等大家估唔到。

咁你地又真係做到了,至少千萬fans應該真係估唔到咁既結局。

結局

我唔介意你最後唔比驚喜我,好頭好尾簡單完左佢,
但我介意你比另類驚訝 我

你讓 瓊恩 為人民而去殺龍女,成就佢既命運。。另類的仁。。算
但。。布蘭既命運。。。你編到咁。。同前7季完全不相符。。點頂呀。。

舊 05-20-19, 09:23 PM   #421
gingq7

註冊日期: May 2008
你地誤解太深

真結局

1. 老3-Eye Raven一早就想做King
2. 老3-Eye Raven引導Jamie推Bran落樓, 等將來可以用Bran個年青肉身
3. 老3-Eye Raven操控野豬撞死King Robert
4. Bran(3-Eye Raven)在頭7季一直都話要prepare for the war with night king, 但到真係開打時卻乜都唔做
5. 人人都以為佢真係只係坐係度乜都唔做無料到, 但實際上係佢推Sam去同Jon Slow講佢係Targaryen, 直接導致Dany發神經火燒全城; 而Jon Slow係唔係Targaryen根本和打Night King係完全無關係甚至係負影響, Bran無理由唔知
6. Bran一直都話自己再唔係Stark, 最後投票果度其他人全部都係代表唔同House或關心Jon Slow, 而Bran? 佢根本完全無理由在場.....除非一直都在佢計劃中
而佢甚至講得很直白: Why do you think i am here?

Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try again. The fall breaks them. And some, are given a chance.
- Littlefinger

此篇文章於 05-20-19 09:27 PM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-19, 09:29 PM   #422
gingq7

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
個結局…

不如我哋下次全民選總統唔好打好了吧!
劇內已有解答

A: 咁我隻馬有無得投票?
B: 不如比埋我隻狗又有得投

舊 05-20-19, 09:44 PM   #423
gingq7

引用:

結局

我唔介意你最後唔比驚喜我,好頭好尾簡單完左佢,
但我介意你比另類驚訝 我

你讓 瓊恩 為人民而去殺龍女,成就佢既命運。。另類的仁。。算
但。。布蘭既命運。。。你編到咁。。同前7季完全不相符。。點頂呀。。

認真

Bran我反而可以接受, 因為真係無人可以做King, 有人企出黎話想做王都只會又內戰 (Uncle, please sit down )
在無人想又內戰的情況下, 揀個傷殘又不育的做王係唯一選擇, 而Bran亦很聰明地揀了Tyrion做Hand, 而且實際上自己不理事 (開會只講了兩句完全和政事無關的龍後就走)
因為Bran明白Tyrion最適合做王, 但無人接受俾佢做王
而家即係表面上Bran係王, 但實際上係Tyrion做主

反而Jon果面前半可以理解, 後半就莫名其妙
前半殺Dany後自首, 十分Jon Snow風格,
臨去Black Castle前亦煩惱自己有無做錯, 接受去Black Castle贖罪, 無問題,
但一去到Black Castle就出事了, 轉個頭就拋下所有Night Watch責任和班Free folks出城圍威喂
成班擺明恰Grey Worm係老實人

吐嘈:
Sansa: 我要做Queen of the North, 你地Six Kingdom自己玩吧
眾人心諗: 乜有呢個選擇? 早知我又獨立

舊 05-20-19, 10:08 PM   #424
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: gingq7 查看文章
認真

Bran我反而可以接受, 因為真係無人可以做King, 有人企出黎話想做王都只會又內戰 (Uncle, please sit down )
在無人想又內戰的情況下, 揀個傷殘又不育的做王係唯一選擇, 而Bran亦很聰明地揀了Tyrion做Hand, 而且實際上自己不理事 (開會只講了兩句完全和政事無關的龍後就走)
因為Bran明白Tyrion最適合做王, 但無人接受俾佢做王
而家即係表面上Bran係王, 但實際上係Tyrion做主

反而Jon果面前半可以理解, 後半就莫名其妙
前半殺Dany後自首, 十分Jon Snow風格,
臨去Black Castle前亦煩惱自己有無做錯, 接受去Black Castle贖罪, 無問題,
但一去到Black Castle就出事了, 轉個頭就拋下所有Night Watch責任和班Free folks出城圍威喂
成班擺明恰Grey Worm係老實人

吐嘈:
Sansa: 我要做Queen of the North, 你地Six Kingdom自己玩吧
眾人心諗: 乜有呢個選擇? 早知我又獨立

hmm...

世事都給你看透

今集咁end其實已經唔算有乜大衝擊,感覺是淡淡然地完結,各人都得到所想要的東東

C.Ryo 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-19, 11:14 PM   #425
gingq7

經典重溫 - S03 E03

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Game of Thrones 王小虎 電視遊戲討論版 18 05-22-12 07:25 AM
[日劇] 火9「ライアーゲーム Season 2(LIAR GAME)」 第1話「壮絶な騙し合い、ゲーム再開」丨(映画2010年3月6日公開 戸田恵梨香 松田翔太主演) money Neo Entertainment TREND 195 02-16-12 08:11 PM
[美劇] 24 season 7 steve Neo Entertainment TREND 99 07-27-09 02:53 PM
Rise of Nations: Thrones & Patriots 討論區 usayarE PC電腦遊戲討論版 253 12-04-04 10:58 PM
舊Game密碼一問 (DC-White Season / 水夏-全年齡版) Azusa H-GAMEの部屋 4 03-10-04 02:05 PM

現在的時間是 12:51 AM

手機版 | APP版