Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-28-14, 05:01 PM   #526
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
本來好有興趣買選戰 Blu ray ,但見今集 Ending 兒戲地文字交代 同 已經第二擭 借行凶過橋然後當無事發生 , 都係睇定d ...

仲有個人覺得神曲呢家野,出得多會失效 ga
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-14, 05:33 PM   #527
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
現實世界嘅「振民黨」或者都會有一兩個張癸龍呢類身在曹營嘅人(至少早排喺FB嘅「公務員支持真普選」專頁曾經見過有「振民黨」黨員匿名拍自己嘅黨員卡去支持真普選)

但就諗極都唔覺得呢個現實版「振民黨」會出一個韋文軒咁嘅「叛徒」出嚟,重要係曾經做過行政會議要職。仲要走去娶「民自黨」創黨主席個女做老婆。可能故事入面嘅「民自黨」已經成為「建制」一部分,冇以前咁「親疏有別」。

(美國呢D民主國家就家常便飯,阿諾舒華辛力加係共和黨人,而老婆就係民主黨甘迺迪家族嘅大小姐)

我覺得韋文軒與其影射香港某政治人物,佢似馬来西亞反對派領袖安華多D。安華曾經係執政聯盟嘅政治新星,最高官位為副首相,之後同金融風暴後同執政聯盟反面,仲要被屈坐埋監。出獄後將反對黨派團結,08同13年大選將執政聯盟殺個片甲不留。如果執政聯盟唔係喺點票時出古惑,而家嘅馬来西亞首相可能係佢。韋文軒只係差在冇比人屈坐監。

現實會唔會有暗中幫韋文軒同葉晴嘅富豪卓天凡?唔知道,但我係相信好似佢咁被「阿爺」睇到實,身不由已想幫都唔比幫嘅有錢佬確實係存在。冇講香港,就算西歐嘅民主國家都會有唔少呢種人。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 10:44 AM   #528
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
婆媽劇十二
婆媽劇十二
大妹又要比二奶再搶走老公
瀟灑哥南下又打露營黨一把,二妺引郎入室,豹婆婆好爆
Hill同伊莎碑娜車上車輪戰又比二妹見到,二妹酒醉自己送上門比瀟灑
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 12:05 PM   #529
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
選戰

除左最後果十幾秒,都算幾好

不過最後都係變左外國模式既兩個大黨對決...
會唔會快D
香港應該頭2-3屆都仲會係(表面上)無黨派人士爭機會比較大

葉晴好似對佢老公點選特首一D都唔知...
然後咁性格應該輸硬...

來生不做人,TVB模式啟動,可以準備放棄
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-14, 12:20 PM   #530
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
選戰 傻左?會唔會跳得太快,用一段文字去交代劇情?
咁同tbb成班人圍埋講劇情有乜分別?
明明節奏都幾好突然破壞佢……
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 03:01 AM   #531
someday
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2007
來生個頭本來開得好好, 講細個鄉間嘅事, 同兩姊妹嘅成長, 仲有分隔兩地嘅歷史文化同心態差異而造成嘅矛盾同衝突, 加上之前講埋佢地阿爸媽俾人批鬥而死嘅往事等, 講出左呢幾十年黎歷史嘅種種因素點樣殘害左幾代人。
配上主題曲講兩姊妹其實心底入面仍然好在意對方, 但就係因為各種各樣嘅矛盾而起爭執。

細妹雖然落到香港, 有機會受到好嘅教育同文化薰陶, 但由於要寄人籬下, 同埋無家人支持同教導, 造就左佢果種倔強、凡事只可以靠自己、高傲、求勝心強、對其他失敗者或者其他人缺乏同情心嘅性格。大妹雖然被迫留係鄉間, 無機會受好的教育, 又要照顧中風後嘅阿媽 (而被迫放棄落香港嘅機會同一段可能嘅感情), 但從中亦成就左佢果種關心其他人同愛護家人嘅品格 (例如儘管同細妹有爭執, 佢仍會留下細妹小時嘅畫冊, 多年後買房屋時亦考慮到細妹小時嘅願望而作決定)。

呢套初初嘅劇味甚至比選戰仲要好, 始終描寫 "人" 嘅故事會較生活化同容易有共鳴。而頭幾集著墨於描寫兩姊妹間嘅矛盾 (文化, 社會背景, 往事, 性格上) 係好好睇的, 無奈後期變左不停寫嘅乜野三角戀, 爭仔, 婚外情等等…真係好敗筆。

希望之後嘅走向唔好走火入魔, 成為另一套警界線吧。
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 06:16 AM   #532
assy
Game Master

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDweh2cat
開頭開得幾好
中間開始已經無乜講大陸同香港人有咩分別...
包二奶、三角戀大部份講呢d
以為會講下住香港有幾差但完全無
係黎左個大陸上司但又無咩變化
希望到最尾會講返點解唔做香港人

舊 12-30-14, 07:28 AM   #533
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
港視警界線都係好頭衰尾
諗緊會唔會三連響都係咁(警/來/選)
中後睇到大家

套飄就最穩陣,睇左咁多集都好唔錯

舊 12-30-14, 11:13 AM   #534
kin~kin
God of Gamer
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
選戰 傻左?會唔會跳得太快,用一段文字去交代劇情?
咁同tbb成班人圍埋講劇情有乜分別?
明明節奏都幾好突然破壞佢……
呢段的確處理得非常差, 就咁用幾隻字交代d 咁重要0既情節, 擺到明係編劇唔夠力...
而且即使用段字就交代左, 都係唔make sense, 佢代表少壯派去選, 都唔代表今時今日個少壯派會支持/俾提名票佢(少壯派個領頭人有黑材料俾人威脅)...可能之後劇情會開始交代掛~

另一方面, 我覺得套劇對張癸龍呢個角色0既處理同描繪做得相當差, 人人對佢0既評價都好高, 講到佢好醒, 但實際上劇情0既發展根本睇唔到呢d野, 只係睇到佢不斷犯錯, 例如走去搵黑社會講數錄人音, 走去找宋漫山晦氣等等...呢d咁0既行為簡直係低能, 特別係後者, 現實生活佢做埋d咁0既野實會俾人拍到片, 到時仲大鑊

最後, 宋主席塊抹布真係好神, 應該係多啦A夢d法寶黎....

雖然都係有d唔對路0既位, 但整體都依然好好睇, 會繼續追...
佢地講到韋文軒咁神, 反而會對前傳有d期望...

此篇文章於 12-30-14 10:06 PM 被 kin~kin 編輯。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 05:10 PM   #535
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: KTN 查看文章
港視警界線都係好頭衰尾
諗緊會唔會三連響都係咁(警/來/選)
中後睇到大家

套飄就最穩陣,睇左咁多集都好唔錯
飄會暫停一段時間

今集挑戰你哋睇左未

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 06:13 PM   #536
拉辛斯基
Game Master
Evertonian

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDradzinskiJP
引用:
作者: HONDA 查看文章
飄會暫停一段時間

今集挑戰你哋睇左未
火山好睇過黑洞

來生: 估唔到 美行 拍7年拖都未
拉辛斯基 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 07:38 PM   #537
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
魔b爸b 係未做到60集完?
上網睇好似未完哂, 好似播到2012年, 漫畫都未完, 其實點解播播下停哂, 套嘢都幾好睇

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 08:25 PM   #538
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: 拉辛斯基 查看文章
火山好睇過黑洞

呢個唔明?

舊 12-30-14, 10:04 PM   #539
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
火山好睇過黑洞

黑洞喺宇宙先有架喎

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 12:27 AM   #540
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: martinyau1979 查看文章
魔b爸b 係未做到60集完?
上網睇好似未完哂, 好似播到2012年, 漫畫都未完, 其實點解播播下停哂, 套嘢都幾好睇
腰斬
少年jump既野冇人氣/賺唔到大錢,動畫就係咁先架啦
呢套野既銷量唔夠格令上面既人挖錢拍百幾集拍到結尾

此篇文章於 12-31-14 12:29 AM 被 qhxu 編輯。
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 01:27 AM   #541
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
引用:
作者: qhxu 查看文章
腰斬
少年jump既野冇人氣/賺唔到大錢,動畫就係咁先架啦
呢套野既銷量唔夠格令上面既人挖錢拍百幾集拍到結尾
呢套嘢幾好睇架wo, 咁都無人氣, 慘...................

唔通pretty cure 呢d 垃圾先有人睇

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 01:38 AM   #542
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

引用:
作者: martinyau1979 查看文章
呢套嘢幾好睇架wo, 咁都無人氣, 慘...................

唔通pretty cure 呢d 垃圾先有人睇
pretty cure 有錢賺又唔駛俾版權.
舊 12-31-14, 01:49 AM   #543
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

引用:
作者: kin~kin 查看文章
呢段的確處理得非常差, 就咁用幾隻字交代d 咁重要0既情節, 擺到明係編劇唔夠力...
而且即使用段字就交代左, 都係唔make sense, 佢代表少壯派去選, 都唔代表今時今日個少壯派會支持/俾提名票佢(少壯派個領頭人有黑材料俾人威脅)...可能之後劇情會開始交代掛~

另一方面, 我覺得套劇對張癸龍呢個角色0既處理同描繪做得相當差, 人人對佢0既評價都好高, 講到佢好醒, 但實際上劇情0既發展根本睇唔到呢d野, 只係睇到佢不斷犯錯, 例如走去搵黑社會講數錄人音, 走去找宋漫山晦氣等等...呢d咁0既行為簡直係低能, 特別係後者, 現實生活佢做埋d咁0既野實會俾人拍到片, 到時仲大鑊

最後, 宋主席塊抹布真係好神, 應該係多啦A夢d法寶黎....

雖然都係有d唔對路0既位, 但整體都依然好好睇, 會繼續追...
佢地講到韋文軒咁神, 反而會對前傳有d期望...
張癸龍 頭幾集計算好似好勁.其實只係設局裝到葉晴.

之後一次又一次都係自爆,劣勢中過關冇一次係用佢自己方法.劇情中睇唔到佢有過人之處.(係攪女多...)

宋漫山對張癸龍評價好正確.有小聰明的人一個.
舊 12-31-14, 09:24 AM   #544
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
因為係耶__? a

引用:
>SKIP<

舊 12-31-14, 11:48 AM   #545
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
張癸龍 頭幾集計算好似好勁.其實只係設局裝到葉晴.

之後一次又一次都係自爆,劣勢中過關冇一次係用佢自己方法.劇情中睇唔到佢有過人之處.(係攪女多...)

宋漫山對張癸龍評價好正確.有小聰明的人一個.
最惡攪其實就係宋漫山, 雖然佢睇死張癸龍, 但係當係佢坐正去選時其實佢第一時間想拉攏張癸龍的...只不過係唔成功咁解....
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 04:24 PM   #546
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
過埋今日新一年,港視都唔搞D咩誇年特備節目
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 06:48 PM   #547
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: qhxu 查看文章
過埋今日新一年,港視都唔搞D咩誇年特備節目
係咪好多男女主角級嘅藝員都完左約?
無錄影廠, 出去租場又俾show錢藝員

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 10:42 PM   #548
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
來生不做香港人 第14集
調景嶺篇,細妹阿嬸姣婆蓮呢個角色真係好得~!
"Pancy姐姐"演得好有個性,佢係大婆台只被安排做"放飯ICU"呢類兒童節目真係好浪費…

舊 12-31-14, 11:04 PM   #549
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

姣婆蓮可以演到咁討人厭係一種才能.
細妹寄人籬下係咪小時候俾姣婆蓮鬧得多有童年陰影.
舊 01-01-15, 04:15 PM   #550
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

來生要做香港人#15
一貫咸濕老闆劇情
十萬蚊去留學諗住讀幾耐
細妹未免太利害,冇人冇物冇地方住偷完錢冇俾人追數仲去到留學。

hill少粉紅色真係好核突

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
TVB 新 APP- GOTV 對付 HKTV? neo2046 手機平板遊戲討論版 5 01-16-14 12:10 PM

現在的時間是 05:57 AM

手機版 | APP版