Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-29-12, 11:26 PM   #76
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Eking 查看文章
佢講緊之前, 唔係結尾吧?

如果講緊班綁匪, 咁其實無問題喎.

彭于晏係綁犯同黨, 串通做戲o者. 果句說話可能講俾其他4個警員聽.

就算呢單係真綁架, 彭于晏唔係奸.
咁綁匪都係為錢o者. 收左5千幾萬, 夠晒贖番彭于晏有突啦

此篇文章於 11-29-12 11:29 PM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-12, 08:30 PM   #77
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
今日整頭髮時睇咗本八婆雜誌有兩位導演的訪問。

原來....
現在九成會拍續集!
默認了梁家輝係LAST BOSS &神秘人;但拍續集,LAST BOSS會改為另有其人,沒有在今集出現過。
錢嘉樂不是二五仔,沒有出賣警隊;金庫主管才是二五仔。
尹子維應該有被人收買到,所以個IT保安咁易被突破。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-12, 01:25 AM   #78
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
好睇,張力十足
港產片呢類男人戲真係有一手

其實成套戲都好好
除咗成件事個幕後理由

有班警察會為咗唔俾個掛住做靚盤數嘅人上位
搞咁大龍鳯?
你話佢哋生在戰亂之下培養到咁嘅思想都講得過

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-12, 03:09 AM   #79
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
好睇,張力十足

其實成套戲都好好
除咗成件事個幕後理由

搞咁大龍鳯?
可能你不太明白警隊文化吧
在警隊內的是非黑白道德觀與我們正常人是不同的,「團隊利益」才是他們的核心價值。

舊 12-02-12, 09:06 AM   #80
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
好睇,張力十足

其實成套戲都好好
除咗成件事個幕後理由

搞咁大龍鳯?
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
可能你不太明白警隊文化吧
在警隊內的是非黑白道德觀與我們正常人是不同的,「團隊利益」才是他們的核心價值。
正如「警察只係有牌爛仔」,
我覺得, 警隊只係一個有牌社團........

不過咁, 攪咁大龍鳯都係唔多合理.
點解唔索性做瓜城城?

此篇文章於 12-02-12 09:09 AM 被 ahleung 編輯。
舊 12-03-12, 02:33 AM   #81
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: ahleung 查看文章
正如「警察只係有牌爛仔」,
我覺得, 警隊只係一個有牌社團........

不過咁, 攪咁大龍鳯都係唔多合理.
點解唔索性做瓜城城?
點解?
如果做瓜城城,咪就係犯法囉,咁同佢地既「理念」有所抵觸。

舊 12-03-12, 11:00 AM   #82
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
點解?
如果做瓜城城,咪就係犯法囉,咁同佢地既「理念」有所抵觸。
扮綁架呃贖金都係犯法吧?
舊 12-03-12, 11:58 AM   #83
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
睇大6科林, 討論下來覺得劉華先係最終BOSS...
一心鏟走李SIR代表既舊勢力

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-13, 09:54 PM   #84
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
DVD/Blu-ray已上市~

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 07:13 AM   #85
武泰利
Senior Gamer
Macross 魂

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDHK_Terry_73
XBox Live GamertagHK Terry
引用:
作者: W!LL 查看文章
DVD/Blu-ray已上市~
還以為有加長版或導演版‧‧‧‧‧‧
武泰利 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 01:21 PM   #86
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
仲諗住BD會有加長版
點知咩都無…
見街(元朗)賣緊$199

舊 01-26-13, 01:56 PM   #87
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

戲院上唔得閒去睇, 有講過有加長架? @@

大乱闘X
舊 01-26-13, 04:03 PM   #88
joeypong
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDjoeypong
XBox Live Gamertagjoeypong
引用:
作者: 查看文章
仲諗住BD會有加長版
點知咩都無…
見街(元朗)賣緊$199
加長版只有NOW爆谷台先有

joeypong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 07:52 PM   #89
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: joeypong 查看文章
咁搞笑

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 10:21 PM   #90
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

灣仔買$190
拍攝手法都幾特別, last boss都幾估唔到, 仲擺明有續集
隻碟出哂字幕竟然係出產品廣告咁都得

大乱闘X
舊 01-26-13, 11:46 PM   #91
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
加長版? 真係唔知有.

加長左咩呢?

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-13, 12:11 AM   #92
D-boy

引用:
作者: joeypong 查看文章
引用:
作者: HON HON 查看文章
加長版? 真係唔知有.

加長左咩呢?
剛剛足總杯半場廣告見到係叫導演版。

引用:
《寒戰》賀歲絕密大行動

愛電影的你,又點會只滿足欣賞一部好電影,你一定會想更了解這部電影的製作過程,或導演開拍這個題材的原因。

《寒戰》由梁樂民、陸劍青聯合執導,郭富城,梁家輝等一眾演員傾力出演。講述一部警隊衝鋒車失蹤,從而牽扯出的涉及一個香港警隊最高領導層的驚天陰謀。影片上映之後,叫好叫座,風靡香港、內地、台灣以及東南亞地區。

想了解多啲《寒戰》?“最強電影人 最強電影台 最強電影資訊文化頻道”now爆谷台將在2月16日為你折解《寒戰》陪你過新年,讓觀眾可以更深入了解《寒戰》及其背後的文化意義。

《寒戰》賀歲絕密大行動
第一擊:《寒戰》絕密導演版

節目類型:電影導演版
節目語言:粵語
首播日期:2月16日(年初七)
簡介:
now爆谷台全球唯一,獨家首播的《寒戰》絕密導演版,加入從未曝光的片段,全球唯一,獨家首播!滿足觀眾“原汁原味”的要求

第二擊:《寒戰》風暴大解構
節目類型 : 人物訪談
節目語言 :粵語
首播日期及時間: 2月16日(年初七)
嘉賓主持: 柳俊江
特邀嘉賓: 葉劉淑儀、徐家傑
簡介:
影片中寒戰行動被評為“最成功的失敗事件”,通過導演專訪、觀眾反響點出《寒戰》的成功之處。
由著名媒體人柳俊江先生主持,特邀重量級嘉賓:前保安局局長葉劉淑儀、前香港廉政公署執行處副處長徐家傑,就《寒戰》影片本身進行深度探討,包括“廉政公署與紀律部隊的關係”、“香港城市的安全性”、“政府運作中的高度機密”等觀眾十分關心的問題,發掘影片帶來的文化和社會意義。

第三擊:《寒戰》心戰室
節目類型:導演專訪
節目語言:粵語
首播日期: 2月16日(年初七)
主要演出:梁樂民導演 陸劍青導演
簡介:
獨家專訪梁樂民和陸劍青導演,分析《寒戰》複雜鬥智、高層心戰的產生過程與背後玄機。
特邀兩位導演對《寒戰》中觀眾特別關注、意味深長的細節進行最權威的解讀。

此篇文章於 01-27-13 02:00 PM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-13, 10:12 PM   #93
D-boy

引用:
【明報專訊】《寒戰》成為去年港產片票房之冠,男主角郭富城前晚花費6位數字設宴慶功,台前幕後彭于晏、林家棟、錢嘉樂、尹子維及導演出席。除了負責埋單,城城更送大禮抽獎,獎品包括名表,老闆江志強席間透露5月開拍續集。

送名表抽獎

城城認為《寒戰2》5月開拍時間剛好,他於3月完成演唱會,稍作休息便投入拍戲。「續集由原班人馬及加入星級陣容演出,導演希望拍《寒戰》系列電影,我期待每部戲裏也有突破表現。」問到拍續集是否有票房壓力?城城說:「老闆及導演才會有票房壓力,演員只管專心演戲,這也是最佳的減壓方法。我對角色有充分了解,角色很內斂,跟現實中的我截然不同。」

5月開拍《寒戰2》

有人將《寒戰》與《無間道》系列作比較,城城並不認同:「雖然同是警匪鬥智,但有不同之處。《無間道》是經典,《寒戰》是另一經典,觀眾在不同時代對電影的判斷也不同。現在的觀眾更聰明,《寒戰》吸引之處是對白簡單及『中』,還有引人入勝的情節。」

城城已為3月的個唱積極備戰,今次不再以白髮造型示人,但仍有新形象。「以過往經驗,演唱會後我例必瘦幾磅,所以今次要增肥,因為《寒戰》中的劉傑輝要飽滿些。」
續集確定!
舊 02-01-13, 05:06 AM   #94
月牙火介
《kofire》

3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
剛剛先睇,
的確唔錯幾好睇~
個人胡亂推測..

一開始衝鋒車拉左條醉酒佬,
可能就係共犯,
佢打電話比果個"阿叔"係幕後黑手

舊 02-01-13, 06:28 AM   #95
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 月牙火介 查看文章
剛剛先睇,
的確唔錯幾好睇~
個人胡亂推測..

一開始衝鋒車拉左條醉酒佬,
可能就係共犯,
佢打電話比果個"阿叔"係幕後黑手

但果個位有閉路電視. 班罪犯無理由特登揀果度落手.
事後警方亦好似話check過晒所有錄影都搵唔到線索 (有無記錯?)

又, 為左扮撞車, 超速撞到架車斷開兩截都太重手了吧.
舊 02-01-13, 09:28 AM   #96
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
睇完,我以為自己睇緊crimson tide...

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 11:25 AM   #97
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: ahleung 查看文章

但果個位有閉路電視. 班罪犯無理由特登揀果度落手.
事後警方亦好似話check過晒所有錄影都搵唔到線索 (有無記錯?)

又, 為左扮撞車, 超速撞到架車斷開兩截都太重手了吧.
會唔會諗多左? 果段應該只係向包致金及其姪女 "致敬"

舊 02-02-13, 12:17 AM   #98
月牙火介
《kofire》

3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
引用:
作者: wing 查看文章
係,只係亂吹,
根本佢講到咁多人有份,續集想點寫都得,
不過如果最後話梁家輝係幕後黑手,
咁我會覺得好差囉...

舊 02-03-13, 04:46 PM   #99
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
其實套戲的題旨應是「非常時期,非常手段」,不是標榜核心價值,只因片尾的字幕提到(大槪意思)寒戰行動是嚴重事件,警方沒有對外界發表所有真相(隱瞞實情),某程度有違核心價值。

的士司機的演技好過部分客串演員。

引用:
作者: wing 查看文章
我認為果段主要講彭于晏的性格及思想,「致敬」則係次要。

引用:
作者: 月牙火介 查看文章
係,只係亂吹,
根本佢講到咁多人有份,續集想點寫都得,
不過如果最後話梁家輝係幕後黑手,
咁我會覺得好差囉...
或者原案如此,但係而家梁家輝變成係大公無私的忠角會合理好多。另外,戲內講到彭于晏的智商達190,他想的戰略卻搵黎搞,雖然郭富城在警隊有很多同僚支持做署長,但係梁家輝做得署任署長都代表將來不犯大錯/大缺失或不退休便可升做署長(事關他都有很多同僚支持,如果上級只為了找個做得好資產管理便隨便轉換候任署長,未免教其他警察不服,與及顯得自己的眼光不濟。),而家的戰略反而搞到梁家輝冇得做同幫了郭富城上位,其實最好的戰略係乜都不做或搵人暗殺郭富城。

此篇文章於 02-03-13 04:48 PM 被 動漫遊戲迷 編輯。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-13, 11:21 AM   #100
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
剛剛足總杯半場廣告見到係叫導演版。
除左now,可以點睇番!?
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:03 AM

手機版 | APP版