Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-19-20, 02:27 PM   #101
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
引用:
作者: Marco 查看文章
我都想PS5兼容返PS3 games
但我認為如果PS5唔做PS3 game兼容,我相信往後的機會都會好細
甚至將成個PS3時代入左黑歷史 (當然我咁講可能誇張咗)

但就算PS3因為技術問題而做唔到,又無理由PS2/PS1都做唔到卦
Ps3入黑歷史未免太誇張了吧
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-20, 02:35 PM   #102
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: ayane123 查看文章
你唔係唔記得PS4勁過Xbox one幾多呀
整體機能勁成40-50%

除左當年M$犯曬錯外

PS4 原生1080P 中特效,Xbox one 900P 底特效
啲人好快就揀左啦

今一次Xsx同Ps5個性能分野牌面睇都起碼30-40%
跨平台game一定比m$搶返起碼一半市場
世事其實有時都幾有趣, xbox one約略行左ps3既舊路, 所以而家有咁勁嘅新xbox
而我記得第一年PS4同xbox one都只係大約係6:4比, xbox one最後大敗有其策略性原因既, 唔可以單用機能計
但我同意強機能應可為m$搶返部分市場, 但問題係新xbox係咪真係同ps5同價先?
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-20, 02:43 PM   #103
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: Eking 查看文章
兼容PS4係為左吸引PS4用家, 唔兼容PS3或以下係成本利潤問題, 與其開發要兼容再上世代, 不如開發新功能及硬件更有利潤
yep

加上 Sony 一開始行左Remaster 收錢呢條路,又無Xbox One 當年處於劣勢 (2015),要用backward compatible作 功能/賣點去Sell機,依家好難番轉頭了

仲有睇番Xbox經驗,除左Coding 優化、測試,背後仲要同廠Deal攪License,唔係咁簡單..
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-20, 02:45 PM   #104
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Eking 查看文章
兼容PS4係為左吸引PS4用家, 唔兼容PS3或以下係成本利潤問題, 與其開發要兼容再上世代, 不如開發新功能及硬件更有利潤
你咁講可能只係岩一半,你睇下對家做 Backward Compatibility 幾受玩家歡迎
我亦都唔見得 Sony 開發新硬件一定更有利潤,乜而家出o個部 VR 好好賣?
PS Move 又可以 Longlast?
況且對家 Microsoft 亦都無就因為 Backward Compatibility 而係硬件做妥協啊
而家講機能,講 Backward Compatibility 都贏 Sony 一大截 (竟然 Launch 初期只係做到 100 隻 PS4 Game 可以 Backward Compatibility...)

係,你可以話玩家最後鍾意玩咩Game或者Loyalty嚟去選擇主機,正如 Switch 都有好多人玩
但門面嘢,直到目前為止,Sony 你都拎唔出一張令人眼前一亮嘅牌出嚟
咁而家講乜都好,Sony 都係輸
除非 Sony 仲有後著,當然我亦都希望佢有

此篇文章於 03-19-20 02:50 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-20, 02:48 PM   #105
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: billlam 查看文章
而我記得第一年PS4同xbox one都只係大約係6:4比, xbox one最後大敗有其策略性原因既, 唔可以單用機能計
係我記憶中的歷史係:
1. Xbox One食住360個勢,玩開的一開始點都會考慮買
2. 一開始未見有獨佔game問題
3. 但Xbox one公佈開始,已經輸係價錢,話一定要上網同無得借game放二手的情況...
4. 機能真係中期先見到有問題..
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-20, 02:58 PM   #106
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Marco 查看文章
我都想PS5兼容返PS3 games
但我認為如果PS5唔做PS3 game兼容,我相信往後的機會都會好細
甚至將成個PS3時代入左黑歷史 (當然我咁講可能誇張咗)

但就算PS3因為技術問題而做唔到,又無理由PS2/PS1都做唔到卦
咁PS4都無理由唔兼容PS1、2啦?

如果SONY唔放棄手提機市場,
其實PS1、2、3的下載版遊戲好適合用嚟放落手提機做兼容,
睇NS果邊開頭直頭係用WiiU完全版(連DLC)遊戲,
填補推出初期唔夠大作的問題。

舊 03-19-20, 03:10 PM   #107
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
咁PS4都無理由唔兼容PS1、2啦?

如果SONY唔放棄手提機市場,
其實PS1、2、3的下載版遊戲好適合用嚟放落手提機做兼容,
睇NS果邊開頭直頭係用WiiU完全版(連DLC)遊戲,
填補推出初期唔夠大作的問題。
所以好奇怪,連PS3時代的 Archive 都係咗
算啦,有d野都係我一廂情願架啫

舊 03-19-20, 04:22 PM   #108
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
Sony應該整返個手提PS1-3
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-20, 04:30 PM   #109
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
Kotaku編輯Jason Schreier在今天發表了自己對PS5規格發佈會的看法,他對這次發佈會感到失望,認為索尼這次是很糟糕的行銷策略。

Jason Schreier寫道:“發佈看上去遠不如自己最大競爭者的技術規格,然後加上令人費解的長達一個小時的講解視頻,而不是公佈實際的遊戲畫面來展示自己主機的特色,這看起來是一個糟糕的行銷行為。我本不該說,但是PS5的SSD是非常重要的,並且遊戲的設計會因此發生改變。與此同時,玩家只能看著規格對比,並相信Xbox性能要好得多——索尼的市場行銷不能做的更糟糕了。”

發佈會上索尼公佈了PS5主機採用了定制AMD 8核心3.5GHz Zen 2 CPU,GPU浮點運算能力為10.28 TFLOP,搭載16GB GDDR6記憶體、825GB SSD、4K UHD藍光光碟機。PS5高級系統設計師Mark Cerny表示:“SSD是PS5的關鍵,也是開發者的首要需求。”PS5 SSD與PS4 HDD對比,載入速度有了極大的飛躍,0.27秒即可讀取2GB內容,Mark Cerny稱PS5將比PS4快100倍。不過對於玩家而言這些規格參數資料看起來遠不如演示來的生動形象。

https://www.gamersky.com/news/202003/1272869.shtml

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-20, 04:31 PM   #110
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: JoJo 查看文章
Ps3入黑歷史未免太誇張了吧
PS3 60GB如果唔係過熱死機嘅問題..
係一部唔錯嘅主機
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-20, 04:58 PM   #111
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
機能派請睇返PRO VS ONEX D對比己經用放大鏡數葉, M$上代吾係剩差機能, 個OS都比佢玩殘, 又冇似樣o既新獨佔IP, 輸咁多都正常, 今代只係重返起跑線, 玩返燒錢賣機能條舊路, 仲要睇有咩GAME, 反而罪大係機能取捨, 用資源開拓更多IP先係正路, 傳緊同FUCK U K社傾緊(惡城, SH, MG), 成左就算XBOX出到20TF都輸........

舊 03-19-20, 05:50 PM   #112
真!DC
Banned User
奉行我道

要日廠買ps
要畫面買xb
然後雙方為爭對方地盤競爭下幾好呀
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-20, 12:38 AM   #113
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: sgouki 查看文章
機能派請睇返PRO VS ONEX D對比己經用放大鏡數葉, M$上代吾係剩差機能, 個OS都比佢玩殘, 又冇似樣o既新獨佔IP, 輸咁多都正常, 今代只係重返起跑線, 玩返燒錢賣機能條舊路, 仲要睇有咩GAME, 反而罪大係機能取捨, 用資源開拓更多IP先係正路, 傳緊同FUCK U K社傾緊(惡城, SH, MG), 成左就算XBOX出到20TF都輸........
OT
好驚成事但買淨PES
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-20, 04:17 AM   #114
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
其實人哋足足講咗兩個section成粒鐘 就係講緊硬件/新機能點樣會影響到gameplay,如結果大家都淨係覺得解像度同rendering至係機能⋯進步一下啦各位所謂Game迷,如果唔係人哋幾有心機解釋俾你聽都只係對牛彈琴⋯
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-20, 04:39 AM   #115
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
睇多幾個人嘅講法啦,成個picture 會好唔同囉。本來睇Console 設計最好玩嘅地方就係班硬件佬點樣去回答一個終極問題:未來嘅遊戲設計要以乜嘢方法先至可以更有效或者作出突破。如果忽略咗呢啲,你睇到嘅咪就係AMD vs AMD硬件囉。咁樣同一個砌機佬嘅vision有乜分別呢?
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-20, 12:33 PM   #116
stephen1980
Game Master

其實家下佢兼容ps4幾多遊戲?
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-20, 12:42 PM   #117
C.K.F.

AMD RDNA2 RT Demo

https://www.weibo.com/tv/v/IzssO7nXH...84508632678413

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
舊 03-20-20, 01:17 PM   #118
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
OT:

其實間中睇過下大家的post,都係比較緊Xbox硬件及畫質要4K, 8K, 1080P等等...

但我反而覺得PS5可以用低硬件要求,做到有質素的遊戲便可以。當然令到更多第3方遊戲廠商可以用較低成本,做development都係好事。

舊 03-20-20, 01:37 PM   #119
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: stephen1980 查看文章
PS5 Launch 初期大約支援100款最受歡迎的PS4遊戲,然後慢慢Update到整個 PS4 Library

舊 03-20-20, 06:25 PM   #120
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: stephen1980 查看文章
可以行到PT就要還神

舊 03-20-20, 07:23 PM   #121
Terry仔

引用:
作者: darkvolver 查看文章
OT:

其實間中睇過下大家的post,都係比較緊Xbox硬件及畫質要4K, 8K, 1080P等等...

但我反而覺得PS5可以用低硬件要求,做到有質素的遊戲便可以。當然令到更多第3方遊戲廠商可以用較低成本,做development都係好事。
我好多年前已經有相同諗法
但係,原來廠家(programmer)並唔係咁諗

佢哋會覺得,如果spec 唔夠勁而又要有高質遊戲
廠家就要落多啲資源(人手)去fine tune 隻game,變相用多咗錢
IT 人一向都覺得,理應係硬件去配合人
而唔係人去”將就“硬件

20 30年前,硬碟/記憶體容量細
當時對programmer 寫嘅coding 長度好有要求,唔可以過長
出到黎軟件容量唔大,code 寫得精簡run起上嚟都快d
望下硬碟空量增長速度vs軟件size增長
軟件size 增長根本就遠超記憶體容量增長速度
你可以大概估到,依家d coding 寫到有咁長得咁長
無他嘅,programmer 就係覺得依家CPU速度咁快
寫多兩行code, 都只係0.001s嘅分別,根本feel 唔到分別

IOS 已經話咗俾好多人知,對APP 有嚴格要求下
即使硬件唔係最top, 但係APP 表現出嘅效果一d都唔失禮
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-20, 09:36 PM   #122
ayane123

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Terry仔 查看文章
我好多年前已經有相同諗法
但係,原來廠家(programmer)並唔係咁諗

佢哋會覺得,如果spec 唔夠勁而又要有高質遊戲
廠家就要落多啲資源(人手)去fine tune 隻game,變相用多咗錢
IT 人一向都覺得,理應係硬件去配合人
而唔係人去”將就“硬件

20 30年前,硬碟/記憶體容量細
當時對programmer 寫嘅coding 長度好有要求,唔可以過長
出到黎軟件容量唔大,code 寫得精簡run起上嚟都快d
望下硬碟空量增長速度vs軟件size增長
軟件size 增長根本就遠超記憶體容量增長速度
你可以大概估到,依家d coding 寫到有咁長得咁長
無他嘅,programmer 就係覺得依家CPU速度咁快
寫多兩行code, 都只係0.001s嘅分別,根本feel 唔到分別

IOS 已經話咗俾好多人知,對APP 有嚴格要求下
即使硬件唔係最top, 但係APP 表現出嘅效果一d都唔失禮
無錯
套用返整game,平台機能越強做優化時間就越小
因為咩都比機能消化左
反而有利中小廠做小啲優化未比小啲人工

以前成日話機能高左增加開發成本,其中一個原因係以前啲機係獨特架構
要學熟佢個套野都要二三年,而家X86去寫咁都唔識就唔好做呢行
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-20, 10:18 PM   #123
Terry仔

但係我自己都係希望廠家針對主機性能去開發
依家所謂嘅”針對“, 只係就返主機spec 將隻game 一d特效減少,就可以keep 到stable FPS

如果個個都恃住CPU 行得快,對programme coding 無要求
出到黎就隻隻都好似 真三8咁,食資源又無表現
CPU 有32core 64threat, 32GB ram 都一樣死
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-20, 05:26 PM   #124
jeffyen83

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: Terry仔 查看文章
但係我自己都係希望廠家針對主機性能去開發
依家所謂嘅”針對“, 只係就返主機spec 將隻game 一d特效減少,就可以keep 到stable FPS

如果個個都恃住CPU 行得快,對programme coding 無要求
出到黎就隻隻都好似 真三8咁,食資源又無表現
CPU 有32core 64threat, 32GB ram 都一樣死
冇辦法,依家照搬電腦架構會方便三廠
依家攪特化主機,可能三廠會詐型或hea出算數
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-20, 05:34 PM   #125
C.K.F.

罪大其實可以搞埋SSD呢門生意.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程─「數碼創意大本營」 Designer 電視遊戲討論版 7 04-30-08 06:57 PM
Playstation 1 問題 Gizmo 電視遊戲討論版 5 04-29-04 03:35 PM

現在的時間是 03:22 AM

手機版 | APP版