Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-25-19, 06:48 PM   #1
opptysr5
Junior Member

註冊日期: Aug 2016
點解日本唔出有好多劇情揀既互動式電影?

日本本身有好多galgame,adv既劇本,點解唔出好似底特律變人咁不斷可以揀劇情既互動式電影?
opptysr5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-19, 07:14 PM   #2
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-19, 07:36 PM   #3
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
你是不是想找:School Days?

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-19, 09:13 PM   #4
opptysr5
Junior Member

註冊日期: Aug 2016
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
有得揀劇情?
opptysr5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-19, 09:24 PM   #5
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-19, 10:12 PM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Enemy zero
D 之食卓
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-19, 09:41 AM   #7
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: opptysr5 查看文章
有得揀劇情?
冇. 0079 war for the earth只係QTE睇片, 一本道的. 佢可能冇玩過, 唔知, 所以quote錯呢套.

舊 02-26-19, 12:36 PM   #8
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: wing 查看文章
冇. 0079 war for the earth只係QTE睇片, 一本道的. 佢可能冇玩過, 唔知, 所以quote錯呢套.
點會無玩過,個TAS就係我整既
分支好正架
有開機慢而死
有無收徽章而死

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-19, 01:17 PM   #9
wing
格鬥低手

引用:
分支好正架
有開機慢而死
有無收徽章而死
佢講果D分支, 唔係呢D呀... 你有冇玩heavy rain, Detroit become human呢類?

舊 02-26-19, 01:22 PM   #10
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
分支好正架
有開機慢而死
有無收徽章而死
咁勁!!
由手機版發出
舊 02-26-19, 01:30 PM   #11
wing
格鬥低手

引用:
分支好正架
有開機慢而死
有無收徽章而死
當年我玩左一輪.....後尾開個quicktime睇哂D片算數.
呢D死亡片段其實唔係上面講果種故事分支..... 上面講果D分支係中間唔同選擇可以令劇情流程改變, 去到唔同結局的.

舊 02-26-19, 01:50 PM   #12
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
而家日本game都冇晒會影響劇情分攴既選項變晒一本道了
機戰d分支都只係分隊唔影響劇情
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-19, 02:25 PM   #13
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
而家日本game都冇晒會影響劇情分攴既選項變晒一本道了
機戰d分支都只係分隊唔影響劇情
由手機版發出
機戰分支可以影響拎隱藏機嘅,分支咪得返真end同假end

大大講果隻電影式嘅遊戲日本比較小啲,日本喜歡AVG多啲
對我黎講果種形式會悶得好快
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-19, 04:26 PM   #14
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
分支好正架
有開機慢而死
有無收徽章而死
nico睇人玩初見play笑到肚痛, 部高達剩係起動都爆左十幾次, 偷襲個部渣古由伍長昇上到上元帥

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 02-26-19 04:31 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-19, 05:27 PM   #15
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
.............天使禁獵區?! <拖走

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-19, 06:36 PM   #16
wing
格鬥低手

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
nico睇人玩初見play笑到肚痛, 部高達剩係起動都爆左十幾次, 偷襲個部渣古由伍長昇上到上元帥

唔係咁易咖葉師傅.....當年我都玩到好忟

舊 02-26-19, 07:32 PM   #17
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
技術問題

一黎叫日廠整3a級已經無乜可能

成堆度縮到失哂控,出到黎有70%完成度已經執到

更唔好講分支/隱藏呢d extra野

日系風格出3d雖然愈黎愈易但成本都係貴又唔靚

所以2d平面adv式交代故事先keep住做主流

你覺得有對話框+一張日系有表情既插畫順眼

定夾硬用日系3d順眼?

falcom有板你睇

互動式電影仲要有電影scenes

點運鏡,key animation

日廠有才能既都唔多,

你叫佢地出互動式動畫就更加唔係果回事

此篇文章於 02-27-19 06:34 AM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-19, 10:35 PM   #18
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
直頭要你成句對白砌出嚟嘅another mind算唔算

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-19, 09:27 AM   #19
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

通常呢 d interactive movie 好著重畫面表現, e.g. Until Dawn 同 Detroit 根本係真人咁滯,日本應該無公司有咁既能力。

就算 namco AC7 用 UNREAL 4,Capcom. RE2 用 RE ENGINE 有好大進步,同interactive movie 既水平仍然係有段距離,表現機械或怪獸質感,容易過做人類皮/膚衣物/表情太多。
由手機版發出

此篇文章於 02-27-19 10:11 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 02-27-19, 09:30 AM   #20
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
通常呢 d interactive movie 好著重畫面表現, e.g. Until Dawn 同 Detroit 根本係真人咁滯,日本應該無公司有咁既能力。

就算 namco AC7 用 UNREAL 3,Capcom. RE2 用 RE ENGINE 有好大進步,同interactive movie 既水平仍然係有段距離。
由手機版發出
講畫面se應該做到嘅,不過唔知要幾多個十年
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-19, 09:55 AM   #21
wing
格鬥低手

引用:

就算 namco AC7 用 UNREAL 3,Capcom. RE2 用 RE ENGINE 有好大進步,同interactive movie 既水平仍然係有段距離,表現機械或怪獸質感,容易過做人類皮/膚衣物/表情太多。
由手機版發出

係, 我睇過唔記得邊集star wars的making of, 個CG團隊接受訪問時話, 成套戲最難做的CG唔係大型飛船或者星際城市, 係衣服隨人物郁動而拉伸同摺疊, 真係堅難做. Pre-rendered已經咁難, real time rendering就更加難左唔知幾多倍.

Until Dawn 同 Detroit 真係好堅.

不過互動電影除左CG技術要勁, 仲要用好多人力物力同時間, 因為好似heavy rain同Detroit 呢類, 成個game的場景數量係會除著分支數量以幾何級增加, 只要有2個分支, 每個有3個選擇, 都已經係3x3=9個後續場景, 莫講話好多時呢類game係幾十個分支點... 雖然佢地設計上都盡量整到大多數分支係共用大部份場景, 只係script同出場人物唔同, 但都係好大的工作量.

呢類game投資大, 但回報未必高, 幾年前除左sony肯揼本, 根本冇其他廠有技術同肯冒風險咁整. MS唔會, 連老任都唔會... 所以點解呢兩代咁多人讚sony, 其中一個原因就係佢肯投資整呢D另類野, 令市場有多元化game可以玩, 唔會全部都係halo gears of war射射射.

此篇文章於 02-27-19 10:02 AM 被 wing 編輯。
wing 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-19, 10:36 AM   #22
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:

就算 namco AC7 用 UNREAL 4,Capcom. RE2 用 RE ENGINE 有好大進步,同interactive movie 既水平仍然係有段距離,表現機械或怪獸質感,容易過做人類皮/膚衣物/表情太多。
由手機版發出
AC7人物過場部份好似唔係Real Time

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-19, 10:45 AM   #23
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
AC7人物過場部份好似唔係Real Time
Hi end pre render,不過又係幾真實。
由手機版發出
舊 02-27-19, 10:57 AM   #24
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: wing 查看文章
當年我玩左一輪.....後尾開個quicktime睇哂D片算數.
呢D死亡片段其實唔係上面講果種故事分支..... 上面講果D分支係中間唔同選擇可以令劇情流程改變, 去到唔同結局的.
真心當年我都爆不到, 玩到部ps hang hang地...係咁load碟...
最痴線係沒得飛, 要睇哂先有得做選擇...

我懷疑呢隻game點死就係個分支啦...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-19, 11:03 AM   #25
wing
格鬥低手

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
真心當年我都爆不到, 玩到部ps hang hang地...係咁load碟...
最痴線係沒得飛, 要睇哂先有得做選擇...

我懷疑呢隻game點死就係個分支啦...
當年我玩pc 版, 一開隻碟, 全部MOV, 玩到火滾就梗係QT搞掂喇.
呢隻根本冇分支, 劇情由宇宙落地球, 好似去到哈曼死果度, 一本道流程, 冇野揀, 只有唔同的game over死法.

真正死因呢.....仲記唔記得當年香港game書點講呢隻野? "高達冇阿寶, 馬沙係肥佬" <----選角失敗, 寫實式CG整gundam根本唔討好, 劇情同畫面完全唔忠於原著, 最重要係QTE玩法根本支撐唔起成隻game, 尤其是呢隻野的QTE絶對唔係易過, 又冇足夠提示. 畫面差遊戲性差, 點會好賣. 我算係一年戰爭fans, 但如果當年唔係工作需要免費玩呢隻野, 我真係完全冇興趣俾錢買.

此篇文章於 02-27-19 11:08 AM 被 wing 編輯。
wing 目前線上   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:46 PM

手機版 | APP版