Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-29-20, 01:19 PM   #776
LR猫
God of Gamer
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: qwe 查看文章
爆左
遊戲性OK, 完晒故事有種唔知做乜__嘅感覺
唔太WSJ, 但個方向係唔知做乜__⋯

暫時無心機白金,爆埋隻刺客再諗
引用:
作者: 19909696 查看文章
爆咗,一路冇上網睇劇透懷住一份"可能結局有驚喜呢~"既心情去玩, 但結局係完全無驚喜,莫講話驚喜直頭係完全唔知想點, 兩邊不是人,兩頭唔到岸,究竟想表達咩中心意義呢? 冤冤相報何時了!? 今集成隻GAME最煩膠果個係ELLIE, 佢根本都唔知自己想點,充滿住矛盾....
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
你要知道, ELLIE最後決定走去報仇,
除咗係因為TOMMY迫佢, 最大原因係ELLIE成日諗返起JOEL嘅死狀,
ABBY一日未除根本連ELLIE自己都放唔低接受唔到,
然後ELLIE排除萬難終於搵到ABBY, 竟然係放咗佢而唔係趁佢病攞佢命,
好嘞放咗ABBY落嚟人哋準備開船走先醒起自己係嚟報仇,
迫ABBY隻抽打到手指都俾人咬甩, 生死一線間又諗起JOEL嘅死狀,
結果竟然唔係下手更狠而係放咗ABBY? 你話ELLIE斷咗手指痛得滯鬆咗手可能仲合理,
但畫面表達上好明顯係ELLIE主動放手, 咁搞咁大壇龍鳳為咩? 千里送手指?

要放下一開始就唔好拋妻棄子都要出山報仇,
要報仇就唔該狠心到底, 殺咗ABBY隊冧埋LEV,
行是但一條路都好過而家個結局...

你哋呢班山羊,心中無愛,感受唔到恨與憐憫
ND心存高尚情操,以全新藝術手法表現一流劇本及其內涵
你哋無慧根,係你哋嘅錯

引用:
作者: four 查看文章
-略-

你有慧根,感受到ND嘅大愛大慈,普渡眾生

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 01:37 PM   #777
Hunter

註冊日期: Jan 2002
得到最多救贖/大愛既唔係neil druckmann 同 anita sarkeesian 咩?

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 01:48 PM   #778
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: LR猫 查看文章
你哋呢班山羊,心中無愛,感受唔到恨與憐憫
ND心存高尚情操,以全新藝術手法表現一流劇本及其內涵
你哋無慧根,係你哋嘅錯

你有慧根,感受到ND嘅大愛大慈,普渡眾生
岩啊,ellie下集可以轉戰亞洲出家師姑庵
由手機版發出
19909696 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 01:58 PM   #779
LR猫
ˊ_>ˋ

引用:
作者: Hunter 查看文章
得到最多救贖/大愛既唔係neil druckmann 同 anita sarkeesian 咩?

可能係microsoft

鏟手遊保平安
舊 06-29-20, 02:01 PM   #780
four
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
唔明關微軟咩事?願聞其詳
four 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 02:08 PM   #781
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
暫時都唔好諗件事會拖到落XBX Vs PS5
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 02:47 PM   #782
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
打手打到咁明顯
個account幾錢買嫁?
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 02:52 PM   #783
LR猫
ˊ_>ˋ

引用:
作者: Head Shooter 查看文章
打手打到咁明顯
個account幾錢買嫁?

人哋慧根高就屈人打手
你唔啱

鏟手遊保平安
舊 06-29-20, 02:54 PM   #784
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
希望大家比機會呢個遊戲,唔好只係去相信劇透負面嘅評語。
玩家負評都係其次
我主要係因為官方橫蠻既處理手法唔買
希望大家借此機會向game廠說不

如果官方冇亂來都可能會等減價或ps+免費送時dl來見識下
而家不了
由手機版發出

此篇文章於 06-29-20 02:56 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 03:06 PM   #785
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
希望大家比機會呢個遊戲,唔好只係去相信劇透負面嘅評語。
依家網上可以睇到直播遊戲
大家快啲時間認真去睇,其實可能有另一番感受。
如果覺得好嘅就俾錢買隻game支持下
單機遊戲有如此認真製作已經唔多。如果大家唔支持
可能遲啲只有貨金手遊,我真係唔希望見到咁嘅情況
Sorry,你咁講對我ED買咗艾莉版嘅支持者真係無視咗,就係體驗過先會咁失望,

BTW我like E類 gameplay,不過故事係吸引我買part 2嘅主因

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 03:54 PM   #786
yorkyork

註冊日期: May 2010
呢個forum有幾多人睇,
咁都要消毒,
唔好相信劇透負面評語?
你後面個句只係由叫人親身玩變左叫人親身睇
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 04:33 PM   #787
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Lev 係男都唔知,我懷疑佢有無玩過

我無玩都知囉
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 04:41 PM   #788
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:

咁樣真係有待考證......
佢啲長佬都係基佬,唔係咁有創意呀
Lev反抗真係唔可以怪佢
食屎當有趣

你考證埋我果份
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 04:41 PM   #789
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
我情願以後得返課金手遊都唔想呢啲垃圾製作人整啲垃圾出黎呃人再用不可一世嘅態度笑個班真心想體驗遊戲嘅玩家

舊 06-29-20, 05:03 PM   #790
four

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

我無玩都知囉
由手機版發出
對白上的確話要做長老嘅妻子.....
我都係照直講姐
端古娶老婆都係個女嚟㗎嘛

對遊戲唔同睇法,
要出口傷人唔使咁呀

此篇文章於 06-29-20 05:19 PM 被 four 編輯。
舊 06-29-20, 05:12 PM   #791
four

引用:
作者: yorkyork 查看文章
呢個forum有幾多人睇,
咁都要消毒,
唔好相信劇透負面評語?
你後面個句只係由叫人親身玩變左叫人親身睇

咁所有事情,都唔應該聽片面之詞
睇咗內容,仍然係覺得唔啱先至丙佢好合理吧
如果我係唔係都叫你俾錢去買,就話幫佢推銷。
舊 06-29-20, 05:27 PM   #792
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

我無玩都知囉
由手機版發出
LEV精神係男, 肉身係女, 即係所謂跨性別人士

舊 06-29-20, 06:33 PM   #793
four

引用:
作者: MTse 查看文章
點止,仲要特登大量根本上唔存在嘅假敵人去呃班茂你~
等班友玩完tanker篇(2個鐘左右)蛇叔就冇出現過啦~剩低你同新主角lighting(別名瀨艇)呢條中二病陪你~諗住玩一陣嘅啫蛇好快返,結果就等到End game都冇得玩返蛇叔⋯依家諗返真係好好笑㗎
假敵人!?
我完全冇印象可以講俾我聽嗎?
舊 06-29-20, 09:13 PM   #794
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
要放下一開始就唔好拋妻棄子都要出山報仇,
要報仇就唔該狠心到底, 殺咗ABBY隊冧埋LEV,
行是但一條路都好過而家個結局...
要計埋Ellie已經隊冧左猩猩班朋友同好多無關嘅人, 猩猩為左救一個光頭又唔知殺左幾多個
根據今集邏輯, 兩位都係離唔開復仇連鎖

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-20, 09:27 PM   #795
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
只有主角先係人
其他唔係

就同只需要black lives matter一樣

舊 06-30-20, 02:54 AM   #796
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
Question

引用:
唔明關微軟咩事?願聞其詳
5月時ND, SIE(us), SIE(eu), MUSO TNT Ltd.
輪住對唔少有講過TLOU2 leaked 事件的中小型youtuber, twitter 玩copyrightl strike 權力abuse
一間strike 完,用戶申訴,撤回copyright strike, 到上面四間另外三間再玩copyright strike
有啲loop 一次,有啲utuber loop齊晒四間

當中有啲有用到leaked 既片段被striked 就預左
有啲leaked 既圖都無,內容都無清楚講
更加有啲只係用前幾年E3 既pr 片的圖,亦無講leaked 內容
只係插Neil 佢既關公手法同Anita 都好有問題都中招

厘度sony 得罪唔少英美utuber/ influencer
今次ps5暫時見到既野都無絕對優勢
ms 算間接得益吧

不過睇住一大堆media 10 out of 10
同sony 好識揀過幾十萬sub 數既utuber 佢完全無郁過人
實際影響應該唔大

爛劇情連接唔合理又矛盾的game 一年中總有唔少
當然去到咁樣大大力slap 鍾意前作既玩家的臉我第一次見
我都係討厭佢後續處理同媒體操作同關公手段多過俾佢咁樣slap

申報,我無買
只睇pewdiepie 玩晒成隻game

此篇文章於 06-30-20 03:20 AM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-20, 05:46 AM   #797
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
引用:
好多人話Ellie 係突然聖母上身.
但細心諗吓,上一集佢會想犧牲自己,希望世界會有解救病毒嘅疫苗.
佢本身就係好人而且係品格高尚難能可貴嘅一種.

不過有一道地方使人覺得Ellie 唔連戲/行為反覆就是Ellie 殺npc (卒仔)出手俐落而且殘忍,但係情節上佢傷害其他角色時又表現痛苦/難以下手。

好可惜呢個係遊戲的死症。隻game總唔可以欠缺戰鬥場面/或者改成uncharted 用拳頭打對方一滴血都唔標出嚟.
純討論

佢一直唔知自己會死, firefly都從來冇人同佢講過,係part 2 自已走入醫院睇到日記再加上Joel同佢親口証實佢至知
如果佢一早知道有呢個後果就唔需要搞咁多野估Joel做過d乜,佢根本唔知果度死咗咁多人,因為佢冇玩家既上帝視角佢冇辦法聯想到成件事有人要犧牲
我諗你對第一集last of us呢個根基有好大既誤解,你可能要由頭玩過1,2集
所以你前設佢品格高尚其實唔太成立

而且你綜觀Ellie係2集入面既性格同做過既野,就算唔計gameplay cutscene只講劇情,都好難可以代入佢咁無私聖母,佢同呢個世界入面所有人都一樣有人威脅佢身邊既人佢就殺
第1集就算得把刀仔未有槍都好,其實佢殺/攻擊人一路都冇手軟或者有任何遲疑

不過我認同當佢見到憔悴既Abby時佢一時抽離咗唔知自己做緊乜,返到船上先突然又轉軚我都可以理解,因為part 2既Ellie係陷入咗自己內心良知同仇恨PTSD既角力

你可以寫佢part2殺咗咁多人經歷咗咁多野自己最後終於有所頓悟,因為作者明顯就係想咁寫
但係問題係佢地冇寫得清楚解釋得令人信服,只有作者自high 而9成人都投入唔到佢每次既內心感情變化就係作者眼高手低story telling冇佢地自以爲咁epic了

引用:
至於點解Joel 要救人(Abby),大家理解成joel 因為有咗Ellie 呢個女兒以及係相對安穩嘅城鎮生活左四年,人心境有左轉變。所以會主動救人。
呢樣野我諗都有人可以理解到,Joel係part 2明顯係冇咗第1集果種氣場,可惜未必每個人都感受到
但唔係佢地既問題

其實我覺得part 2最失敗既係冇事件/獨白/對白解釋清楚所有人既內心起伏
有時面對大眾就係要畫公仔畫出腸,走得文藝路線就預咗要有心理準備冇人知你想講乜
但係面對唔到批評自己反彈攻擊受眾的確有d自找
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-20, 09:09 AM   #798
four

引用:
作者: 沙翁 查看文章
純討論

佢一直唔知自己會死, firefly都從來冇人同佢講過,係part 2 自已走入醫院睇到日記再加上Joel同佢親口証實佢至知
如果佢一早知道有呢個後果就唔需要搞咁多野估Joel做過d乜,佢根本唔知果度死咗咁多人,因為佢冇玩家既上帝視角佢冇辦法聯想到成件事有人要犧牲
我諗你對第一集last of us呢個根基有好大既誤解,你可能要由頭玩過1,2集
所以你前設佢品格高尚其實唔太成立

而且你綜觀Ellie係2集入面既性格同做過既野,就算唔計gameplay cutscene只講劇情,都好難可以代入佢咁無私聖母,佢同呢個世界入面所有人都一樣有人威脅佢身邊既人佢就殺
第1集就算得把刀仔未有槍都好,其實佢殺/攻擊人一路都冇手軟或者有任何遲疑

不過我認同當佢見到憔悴既Abby時佢一時抽離咗唔知自己做緊乜,返到船上先突然又轉軚我都可以理解,因為part 2既Ellie係陷入咗自己內心良知同仇恨PTSD既角力

你可以寫佢part2殺咗咁多人經歷咗咁多野自己最後終於有所頓悟,因為作者明顯就係想咁寫
但係問題係佢地冇寫得清楚解釋得令人信服,只有作者自high 而9成人都投入唔到佢每次既內心感情變化就係作者眼高手低story telling冇佢地自以爲咁epic了

呢樣野我諗都有人可以理解到,Joel係part 2明顯係冇咗第1集果種氣場,可惜未必每個人都感受到
但唔係佢地既問題

其實我覺得part 2最失敗既係冇事件/獨白/對白解釋清楚所有人既內心起伏
有時面對大眾就係要畫公仔畫出腸,走得文藝路線就預咗要有心理準備冇人知你想講乜
但係面對唔到批評自己反彈攻擊受眾的確有d自找
事情真相當然係事後先知
但Ellie同Joel 講:我應該死喺嗰度。(認為自己死係可以對人類作出貢獻)
我諗呢度係冇爭拗嘅地方吧(除非你假設佢講大話嘅啫)
至於你話佢上一集已經係對人出手冇手軟,呢一點係冇錯。
不過佢係出於正當防衛而作出攻擊。
今集佢因為個人私怨去傷害人。
情況明顯唔同。心理承受巨大壓力應該可以理解吧?
舊 06-30-20, 12:58 PM   #799
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
引用:
事情真相當然係事後先知
但Ellie同Joel 講:我應該死喺嗰度。(認為自己死係可以對人類作出貢獻)
我諗呢度係冇爭拗嘅地方吧(除非你假設佢講大話嘅啫)
至於你話佢上一集已經係對人出手冇手軟,呢一點係冇錯。
不過佢係出於正當防衛而作出攻擊。
今集佢因為個人私怨去傷害人。
情況明顯唔同。心理承受巨大壓力應該可以理解吧?
原文Ellie係話:
I was supposed to die in that hospital.
My life would’ve fucking mattered.
But you took that from me.

如期話佢係聖人想save the world/拯救世人,字裡行間佢反而比較係個種想係呢個冇意義既世界幫自己搵到意義既人,所以佢先話Joel將佢呢個意義抺殺/搶走咗。

當然,都係果句,大家純討論下。大家解讀未必一樣。
只係想指出佢當初並唔係聖母上身懷住高尚到要犧牲自己既想法去搵firefly,只係去單純做個testing only

此篇文章於 06-30-20 01:00 PM 被 沙翁 編輯。
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-20, 06:56 PM   #800
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
https://metro.co.uk/2020/06/29/last-...june-12916439/

A series of ultra-cheap 3DS games have made a surprising re-entry in the UK charts, as physical sales for The Last Of Us Part 2 drop by 80%.

The more high profile a game is the more its sales tended to be front-loaded, so an 80% drop for The Last Of Us Part 2, in its second week, isn’t as unusual as it might sound. Especially as Uncharted 4 dropped by 78% in its second week, back in 2016.
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Wii] Wii Fit -Part II [you can weigh your pets!] 神祕人1號 電視遊戲討論版 52 06-19-09 10:32 PM
香港公園荷花 part II 加賀KAGA 照相館 0 07-29-07 10:39 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
Maksim「變奏曲VARIATIONS PART I & II」 masaki Neo Music UNIVERSE 3 10-12-04 01:25 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 02:59 PM

手機版 | APP版