Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-21-07, 09:15 PM   #1
PlayStation
Insane Gamer
wii

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDWii_HK
XBox Live Gamertagsupremehk
[無聊一問]點解係網絡世界要用假名?

呢兩日係到諗呢個問題...
其實點解係網絡世界唔用真名,要用假名?

舊 02-21-07, 09:19 PM   #2
smalltung
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
自己發問又唔答下,算點 #
同十二少問一百年科技發展到點,一樣咁

舊 02-21-07, 09:20 PM   #3
_張學良_
Game Master
良少

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDrijienriya
因為唔想用真名

舊 02-21-07, 09:21 PM   #4
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: smalltung 查看文章
自己發問又唔答下,算點 #
同十二少問一百年科技發展到點,一樣咁
算啦~

舊 02-21-07, 09:21 PM   #5
CNC
Crazy Gamer
麻雀放砲專家

註冊日期: Dec 2003
咁點解樓主叫PlayStation呢?
難道同你身份証上既英文一樣?

舊 02-21-07, 09:24 PM   #6
cloud
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
涉及私隱......
仲有好易被不法分子搞事......
用真名講野唔方便

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-07, 09:25 PM   #7
PlayStation
wii

引用:
作者: CNC 查看文章
咁點解樓主叫PlayStation呢?
難道同你身份証上既英文一樣?
我就係諗完覺得點解唔可以用真名呢~?
所以今日開始msn用真名了

舊 02-21-07, 09:27 PM   #8
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: PlayStation 查看文章
如果用真名在網上批評當權者就好易出事..

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-07, 09:28 PM   #9
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
MSN得熟人
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-07, 09:28 PM   #10
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
用真名會俾人找麻煩

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-07, 09:31 PM   #11
PlayStation
wii

引用:
作者: Kain 查看文章
MSN得熟人
被找到bug了~
我諗唔到個答案~所以開post~
其實我都係想知道大家既諗法姐~

舊 02-21-07, 09:31 PM   #12
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
網路的言論自由,最大的魅力是人地唔知你係邊個(現實中),用真名不就沒有這層意義嗎?
樓主唔係好大?

舊 02-21-07, 09:34 PM   #13
PlayStation
wii

引用:
作者: 尼路 查看文章
網路的言論自由,最大的魅力是人地唔知你係邊個(現實中),用真名不就沒有這層意義嗎?
樓主唔係好大?
我未成年~很幼稚~

舊 02-21-07, 09:35 PM   #14
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
呢兩日係到諗呢個問題...
其實點解係網絡世界唔用真名,要用假名?
用真名好危險
特別是某些forum

舊 02-21-07, 09:36 PM   #15
goodguy
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
如果自己果個係大衆名就真係唔驚
goodguy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-07, 09:37 PM   #16
_張學良_
Game Master
良少

引用:
樓主唔係好大?
那智商呢?

舊 02-21-07, 09:40 PM   #17
尼路
The One

引用:
我未成年~很幼稚~
我沒這個意思,不過如果是我這代,由32k/56k開始上網的,根本不會想這問題,原因如上。所以才這樣問……

舊 02-21-07, 09:41 PM   #18
尼路
The One

引用:
作者: _張學良_ 查看文章
那智商呢?
你問邊個?引錯左?

舊 02-21-07, 09:42 PM   #19
_張學良_
Game Master
良少

引用:
你問邊個?引錯左?
Sorry
引錯咗上一層的

舊 02-21-07, 09:42 PM   #20
PlayStation
wii

引用:
我沒這個意思,不過如果是我這代,由32k/56k開始上網的,根本不會想這問題,原因如上。所以才這樣問……
唔緊要~
但我是56k開始上網的...

舊 02-21-07, 09:48 PM   #21
PlayStation
wii

引用:
作者: _張學良_ 查看文章
Sorry
引錯咗上一層的
姐係問我?
我無做過測試~
不過我諗唔高唔低啦~
讀得完中五我諗我都唔會係弱智掛~
不過我知唔會高得到邊囉~

此篇文章於 02-21-07 09:50 PM 被 PlayStation 編輯。
PlayStation 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-07, 09:49 PM   #22
凍檸茶
The One
青龍使用者

不如我開個~
邊個唔鐘意自己本身個名o既topic 啦

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-07, 09:50 PM   #23
尼路
The One

引用:
唔緊要~
但我是56k開始上網的...
咁……還真的特別啊……那時比較少上討論板?不然新聞/一些專家也有說過我說的原因(網路興起的成因)……

舊 02-21-07, 09:52 PM   #24
PlayStation
wii

引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
不如我開個~
邊個唔鐘意自己本身個名o既topic 啦
老兄你好似有感而發咁喎~
我ok鍾意自己個名既~

舊 02-21-07, 09:56 PM   #25
PlayStation
wii

引用:
咁……還真的特別啊……那時比較少上討論板?不然新聞/一些專家也有說過我說的原因(網路興起的成因)……
對啊~我上網個時得8-9歲,都係上網睇下d數碼暴龍
還有被哥哥教壞去上

的確到中一時代才上討論版呢~

論壇跳轉

現在的時間是 07:33 PM

手機版 | APP版