Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-02-07, 10:00 AM   #1
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
投 資 100 萬   收 入 300 元

話 說 旅 遊 發 展 局 推 出 了 一 項 打 電 話 問 旅 遊 資 訊 的 服 務 , 叫 做 「 隨 身 旅 遊 大 使 」 。 相 信 大 家 得 悉 它 的 功 能 之 後 , 都 會 同 意 我 為 他 改 的 簡 稱 ─ ─ 「 身 遊 使 」 。 旅 客 只 須 於 指 定 地 點 購 買 一 張 價 值 60 蚊 的 電 話 Sim 卡 , 便 可 以 72 小 時 任 打 *454 , 聽 景 點 、 購 物 、 飲 食 等 資 訊 。 注 意 ! 這 張 Sim 卡 並 不 支 援 撥 出 或 接 收 本 地 及 國 際 長 途 電 話 , 亦 沒 有 「LUM 巴 」 。 旅 客 使 用 時 是 要 將 自 己 原 先 的 電 話 Sim 卡 拿 出 來 , 換 入 這 張 「 身 遊 使 」 Sim 卡 , 方 可 使 用 。
想 了 解 多 些 「 身 遊 使 」 的 服 務 , 可 以 到 旅 發 局 網 站 去 找 。 「 身 遊 使 」 的 首 頁 要 用 上 Flash player , 查 詢 購 買 地 點 要 開 pdf , 簡 直 就 是 下 五 載 、 開 六 檔 。 原 本 簡 單 不 過 的 服 務 何 以 弄 出 個 複 雜 的 網 頁 去 介 紹 它 ? 看 此 網 頁 , 旅 客 不 如 直 接 從 網 上 找 旅 遊 資 訊 ?

半 年 賣 出 五 大 張 Sim 卡

整 個 網 頁 最 引 人 入 勝 的 地 方 是 FAQ ( 常 見 問 題 ) , 問 道 誰 人 應 該 使 用 「 身 遊 使 」 和 「 為 甚 麼 要 使 用 身 遊 使 」 。 我 們 平 民 百 姓 或 許 會 想 不 出 答 案 , 但 旅 發 局 竟 然 可 以 。 當 然 , 答 案 是 有 , 不 過 最 能 形 容 他 們 答 案 的 詞 彙 , 就 必 定 是 柏 文 兄 常 常 掛 在 口 中 ─ ─ 「 膠 」 , 這 個 字 。
這 個 「 身 遊 使 」 產 物 , 原 來 花 了 納 稅 人 100 萬 元 去 研 製 。 說 到 這 , 大 家 應 該 對 旅 發 局 每 年 花 上 幾 億 元 有 些 眉 目 了 吧 。 「 身 遊 使 」 的 效 用 有 多 大 , 到 底 有 幾 多 人 受 惠 ? 「 身 遊 使 」 最 讓 大 家 發 怒 必 定 是 這 一 環 , 聽 說 半 年 來 只 賣 出 五 大 張 Sim 卡 , 盛 惠 300 元 , 大 家 要 記 得 300 元 不 是 盈 利 , 是 top line , 是 revenue 。 用 100 萬 元 投 資 去 換 取 300 元 的 收 入 , 這 就 是 我 們 的 旅 發 局 。 反 觀 「 咕 喱 零 團 費 」 旅 遊 大 使 , 以 300 元 為 香 港 帶 來 了 兩 萬 元 收 入 , 可 有 一 日 能 以 促 進 旅 遊 業 之 名 , 申 請 數 億 元 納 稅 人 血 汗 錢 來 補 貼 ?
最 後 , 大 家 如 果 覺 得 自 己 血 壓 偏 低 , 需 要 稍 作 刺 激 , 可 以 用 自 己 的 本 地 流 動 電 話 隨 時 打 *454 。 聽 聽 這 用 100 萬 元 鑄 造 的 傑 作 , 包 你 聽 到 一 肚 火 , 你 話 454 ?

(http://www.discoverhongkong.com/mobi.../sc/index.html)

我成日都覺旅發局廢到爆, 特別係果個總幹事, 完全唔知佢做0的乜, 但係收4百萬一年, only見佢係0的同旅遊有關既野出0黎剪綵...呢0的位, 我都想做
(旅遊發展局上年度在有虧損的情況下,高層大幅加薪,總幹事藏明華加薪的幅度超過9%,總收入超過四百萬元)

此篇文章於 03-02-07 10:03 AM 被 jlai 編輯。
jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-07, 10:04 AM   #2
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
最好換左周太,乞人憎
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-07, 12:52 PM   #3
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
發展之嘛 佢冇主力賺錢..~加上人廢
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-07, 01:05 PM   #4
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
咁始終旅發局有部份係用佐係海外宣傳香港
唔係我地見到o既

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-07, 02:47 PM   #5
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 廢人 查看文章
唔係我地見到o既
佢係代表零售界搞旅遊,正係識吸引自遊行黎買野,零團費佢地都有好大責任
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-07, 04:03 PM   #6
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: 廢人 查看文章
唔係我地見到o既
我地見唔需要見到, 只需要知道個結果
旅發局做既, 係叫人0黎香港, 只要我地睇0下有冇多到遊客0黎, 就知佢地做唔做到野。而我個人認為有冇佢地, 0的人都係會0黎香港

等於有冇日本觀光振興社, 我地都會去日本一樣

舊 03-02-07, 04:08 PM   #7
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
市民同政府對成功既定義有D唔同既…

舊 03-02-07, 04:32 PM   #8
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
個個department都係咁o架啦
唔整多啲project點用得哂個budget
理得個project廢唔廢吖

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-07, 02:25 AM   #9
情婆``
Crazy Gamer
編輯個人資料

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code0834 0575 3612
o岩o岩個香港購物節...
我地返工返到差唔多8月尾啦佢先派關於呢個「咭」既單張...
拎既人係零...
有d自遊行直頭問返我地轉頭係咩黎

我地成班連埋個supervisor一齊睇都覺得個用法好難明兼唔明,點答人?
上網睇甚至係街問人都仲會快過佢囉~

政府真係$多過頭

Perfect town達成
百貨公司達成
化石系列完成

期待藍玫瑰

湊住對仔女....打機都要偷偷摸摸....
情婆`` 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-07, 10:05 AM   #10
Hunter

註冊日期: Jan 2002
做過政府部門既人都知道
政府洗錢不嬲都係咁架啦

呢 D 俾你睇到, 你地都咁大反應
如果你知道其實仲有大把你估唔到既洗錢地方, 唔知你地會咩反應

奇就奇在唔應該慳錢既地方就走去慳錢
好似我呢度OFFICE講咩25.5度, 但又唔知自己個空調系統差
成個OFFICE周圍都要擺/開風扇(買咁多風扇又洗一筆), 都唔知係咪真係慳到錢

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-07, 10:43 AM   #11
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: Hunter 查看文章
做過政府部門既人都知道
政府洗錢不嬲都係咁架啦

呢 D 俾你睇到, 你地都咁大反應
如果你知道其實仲有大把你估唔到既洗錢地方, 唔知你地會咩反應

奇就奇在唔應該慳錢既地方就走去慳錢
好似我呢度OFFICE講咩25.5度, 但又唔知自己個空調系統差
成個OFFICE周圍都要擺/開風扇(買咁多風扇又洗一筆), 都唔知係咪真係慳到錢
其實我都打過政府工..
之前都冇咁覺..依家自己有份俾錢政府燒, 就越來越覺

舊 03-03-07, 10:50 AM   #12
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: jlai 查看文章
最 後 , 大 家 如 果 覺 得 自 己 血 壓 偏 低 , 需 要 稍 作 刺 激 , 可 以 用 自 己 的 本 地 流 動 電 話 隨 時 打 *454 。 聽 聽 這 用 100 萬 元 鑄 造 的 傑 作 , 包 你 聽 到 一 肚 火 , 你 話 454 ?
最尾依句好攪笑~
依篇文有助香港經濟...應該有唔少人買翻張黎收藏~

舊 03-03-07, 03:12 PM   #13
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
如男比我有100萬
我會係旅遊熱點裝多幾部查詢香港資源既電腦
仲可以乘機賣廣告...
香港政府都唔知搞乜- -

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-07, 05:47 PM   #14
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: House 查看文章
如男比我有100萬
我會係旅遊熱點裝多幾部查詢香港資源既電腦
仲可以乘機賣廣告...
香港政府都唔知搞乜- -
你咁講已經證明咗你唔啱做政府工.

你剩係upload少少野, 要用幾多時間, 用到幾多錢?
上司會話你做野冇誠意. 而且有錢又唔用, 財政話你有盈餘, 搞到下年個部門俾人減budget. 咁你就變千古罪人.
1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:25 PM

手機版 | APP版