Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 球會討論區

主題工具 顯示模式
舊 09-11-21, 06:29 PM   #126
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003

瀟灑哥貝碧托夫憶述當年加盟曼聯的情況說:「當時費格遜爵士在駕駛而我坐在車箱後座,我的經理人接到電話說是曼城來電,曼城想羅致我。那是很突然又奇怪,但我斬釘截鐵的回覆我的經理人說不,我是要去曼聯的。」

「這是一個真實的故事,而同時帶點驚訝以及有趣,而最後我選擇曼聯,因為曼聯的所有東西,包括其歷史、(當時的)現役球員、甚至曼聯的會徽,這對我而言(選擇加盟曼聯)是個很容易的決定。」

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-21, 11:32 PM   #127
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

C7回歸,首場即梅開二度
F18曲墜靚波
連皇入球

FT:
曼4:1紐

此篇文章於 09-11-21 11:56 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 09-12-21, 12:56 PM   #128
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

2021/22 英格蘭超級足球聯賽第四周 - 曼聯 VS 紐卡素
全場完,曼聯4:1紐卡素

上半場6分鐘對手左路試圖突破射門但射斜出界,曼聯亦有幾次嘗試攻門,依靠普巴及般奴嘅傳送製造機會於禁區內攻門,但威脅唔大,10分鐘C朗左路帶波扭過對手後落底線窄角度射斜出界。其後曼聯有幾次角球攻勢頗為有威脅,尤其陣中華拉尼、麥佳亞兩名中堅嘅頭鎚能力唔錯,其中19分鐘華拉尼頭鎚頂中可惜僅僅頂斜出界。31分鐘辛祖接應般奴橫傳中路但控得唔好被對手封阻成功。到補時46分鐘曼聯終於先開記錄,格連活特右邊輕輕一推後左腳勁射,對方門將未有接實之下由門前嘅C朗執雞射入,並以招牌式動作慶祝入球。

下半場55分鐘對手一次從右路後上切入禁區射破迪基亞十指關,追和比數至1比1。隨後紐卡素亦有繼續進攻,但曼聯係61分鐘再次領先至2比1,C朗左路後腳接應梳爾傳波後射門入網,第二次地標戰中梅開二度。比賽去到79分鐘,般奴接應普巴橫傳遠射入網再下一城至3比1,射得相當靚。尾段時間曼聯換入連加特及雲迪碧克,換出今場大有進步嘅辛祖等人,並係完場前91分鐘由連加特錦上添花至4比1。禁區內嘅馬斯亞漏俾連加特後第一時間起腳射入,最終曼聯以4比1大勝紐卡素。

舊 09-12-21, 12:59 PM   #129
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

12年124日,C朗拿度再次為曼聯取得入球,第一球執雞表現到門前嘅觸覺,第二球接應梳爾傳送表現出技術。從來控嘅第一腳係最重要,順勢帶動個波向前就可以起腳射門,呢啲咪世界級囉
賽後實至名歸地成為MOTM

C朗拿度對紐卡素數據:
39次傳球成功
87%傳球成功率
1次創造機會
62次觸球
2次奪回球權
11次失去控權
3次傳球被封
6次攻門
2次中框
2入球
MOTM

此篇文章於 09-12-21 01:05 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 09-12-21, 01:00 PM   #130
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

蘇斯克查談及球隊主射十二碼的問題:「我知道我要面對這個問題,我跟C朗和般奴他們二人討論過,我相信他們都擅長主射十二碼。他們會根據我們的討論和賽前的安排得出解決主射十二碼的答案。由誰主射最終將由我作出決定。當他們被要求主射十二碼時,他們只需一如既往的主持極刑。」

「我可委派C朗、般奴或拉舒福特主射十二碼,我信任我的球員於每次他們站出來射十二碼時都能射入。我們已經進行了對話,他們知道我的立場,他們知道如果我們獲得十二碼時,我將決定誰來主射。這不會造成問題。我們是為了一起取勝,這不是關於個人入球數字,這是作為團隊,所有決定都將是由我來作出。」

舊 09-12-21, 01:02 PM   #131
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

雖然普巴踢防中總係令人戰戰兢兢,但同時間又為球隊貢獻2球助攻,令今季個人助攻數量達到7球

普巴對紐卡素數據:
90分鐘上陣時間
103次傳球成功
92%傳球成功率
3次創造機會
1次創造重大機會
125次觸球
6次奪回球權
14次失去控權
2次傳球被封
2次攔截成功
1次頭搥解圍
4次犯規
1次黃牌 ( 普巴無辜㗎 )
2助攻

此篇文章於 09-12-21 01:04 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 09-12-21, 01:03 PM   #132
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

呢2年一直肩負起曼聯嘅進攻,响大師兄C朗回歸後終於可以放輕鬆一點。不過見到般奴今場有啲心急但仍然無阻般奴射出一球世界波嘅遠射,這就是般奴

般奴對紐卡素數據:
85分鐘上陣時間
46次傳球成功
82%傳球成功率
2次創造機會
1次創造重大機會
74次觸球
5次奪回球權
15次失去控權
5次傳球被封
2次攔截成功
1次犯規
1次被侵犯
5次攻門
1次中框
1入球

舊 09-12-21, 01:43 PM   #133
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

最強7號!C朗相隔4507天再度幫曼聯進球 梅開二度率隊逆轉勝

已經36歲的Cristiano Ronaldo,也在今天完成重返老東家曼聯的首秀,他在上半場傷停補時階段,幫球隊先馳得點,下半場又在雙方平手時,率先進球突破僵局,C朗還是那個C朗,就算相隔12年後重披曼聯戰袍,依舊這樣無所不能。

C朗在上半場傷停補時2分鐘,看準隊友射門被對方門將撲出來的空檔,隨即「抓漏」起腳,幫助曼聯踢進本場第1球。下半場儘管被紐卡索追平,但比賽進行到第61分鐘,C朗再度接獲隊友傳球,精彩起左腳再度破門,讓曼聯以2比1超前,隨後全隊士氣大振再進2球,輕鬆以4比1擊敗對手。

這場全英超都在看的C朗首秀,僅花了47分鐘就有得分紀錄,這也是C朗生涯第200場單場雙響砲,也是他在英超的第86個進球。總計C朗在這場比賽踢滿全場,射門6次,2次射正,觸球62次,傳球45次成功39次,傳球成功率達到了87%。

值得一提的是,這是C朗時隔4507天再次為曼聯進球,上一次C羅為曼聯破門是在2009年5月10日,當時在英超第36輪曼聯主場2比0戰勝曼城,當時C羅直接以自由球破門。

此篇文章於 09-12-21 03:50 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 09-12-21, 03:48 PM   #134
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

連皇用行動證明自己响球隊嘅價值,後備入替嘅短短時間用一避一射盡顯功架,幫球隊埋齋,呢球當然要多謝好友普巴嘅傳送同馬仔故意嘅閃避,令連皇能夠同C朗及般奴同樣出現响賽果表嘅入球球員名單上

連加特對紐卡素數據:
24分鐘上陣時間
9次傳球成功
90%傳球成功率
16次觸球
2次奪回球權
3次失去控權
1次傳球被封
1次越位
1次攻門
1次中框
1入球

*大家其實可以留意下,其實連加特嘅射門轉化成入球率好高㗎,即係一係唔射,一射就入你波果隻

舊 09-12-21, 03:52 PM   #135
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯傳奇領隊費格遜對於C朗回歸表示:「我知道很多人為了C朗回歸都出了一分力,C朗真的希望回來。這很重要,我們處理得非常好。C朗確定回來的一刻當然很興奮,同時也鬆了一口氣,因為我無法想像他為曼城效力,我認為任何人(曼迷)也是。這就是為什麼我們要為了確保他能回來踏出一步。球會為這宗轉會和格拉沙家族商討後,作出了良好的跟進工作,轉會便完成了。」

「我和其他球迷一樣都很興奮。今天早上醒來便期待了一整天。我代表所有曼聯球迷表示這是美好的一天。」

舊 09-12-21, 03:54 PM   #136
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

蘇帥於主場4-1擊敗紐卡素後就C朗的表現評論說:「C朗現在已經成為一個比他之前在這裡時更好、更全面的球員。有時候他可從邊路推進,然後切入並射門取得入球,你不會想像讓他作衝鋒車般壓陣吧。他的最厲害之處是他感受到比賽的形勢,深知道何時需要走進禁區、何時需要稍為墮後參與。這場比賽他處理得非常成熟而且簡單直接,他不會失去太多控球權,只有一次,但他的踢法是非常有效率。除非他表示需要退下火線,否則我不打算換出他,他需要比賽時間,真正的去比賽。他在祖雲達斯踢了幾場季前熱身賽的敗仗,以及參與葡萄牙國家隊的比賽而已,所以他需要有90分鐘的比賽(讓他寓賽於操)。」

舊 09-13-21, 10:37 PM   #137
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

蘇斯克查讚揚卡雲尼讓出7 號球衣的舉動:「卡雲尼的表現值得讚揚,他上賽季踢得非常好。C朗與他交談後,便讓出他的球衣,表達了對C朗的尊重,而C朗與卡雲尼交談也表達了對卡雲尼的尊重。他們兩位都是頂級和專業的球員。」

舊 09-13-21, 10:41 PM   #138
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

正當今場有C朗強勢回歸入波帶領球隊全取3分,其實後防嘅新援華拉尼亦協助防守令後場得以壓力大減,所失一球亦全是紐卡素真係做得漂亮。而華拉尼全場包抄,協防及攔截都做得好好

華拉尼對紐卡素數據:
51次傳球成功
91%傳球成功率
67次觸球
5次奪回球權
6次失去控權
2次攔截成功
2次頭搥解圍
2次攻門
0次中框
1次錯失重大機會

舊 09-13-21, 10:42 PM   #139
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

C朗於擊敗紐卡素後在社交平台表示:「睽別多年,終於重回奧脫福,這場比賽讓我想起為甚麼奧脫福球場外號「夢劇場」。於我而言,奧脫福是一個神奇的地方,只有你有堅定的鬥志,那麼一切都有可能發生。」

「靠著隊友的支持,以及球迷們不離不棄的陪伴,我們將充滿自信地面對前方的挑戰,並將會在不遠的將來一起慶祝。」

「能夠再次成為紅魔鬼,我非常自豪。希望我的到來能幫助球隊更上一層樓。」

舊 09-13-21, 10:43 PM   #140
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

即使平日對於連加特會開下玩笑,但不得不讚連加特的確係一個勵志故事(非抽水曲線)。曼聯青訓出生,兒時身型較為矮小,而技術又唔算好突出,但係慢慢踢到上一隊又受幾位前領隊包括雲高爾及摩連奴重用,更喜歡於大賽用上連加特,雖然以28歲之齡遇上低潮,更陷於離隊邊緣,上季外借希望證明自己,亦以表現證明自己實力。今季回到曼聯雖然已成邊緣球員,但明顯地落到場都會不遺餘力去比賽。終於俾連加特與兒時於青訓學院曾經學習嘅球會傳奇C朗同場比賽,更取得入球,的確真係好勵志

舊 09-13-21, 11:34 PM   #141
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

般奴:「每個人都知道C朗為球會帶來了什麼,我們真的很高興擁有他。正如他所說,最重要的是團隊的結果,好的球員總是可以一起踢得很好 ; 好的球員總是可以一起比賽,能夠互相尊。現在便預測我們能走得多遠還是為時過早。我們必須持續,即管看看我們能走得多遠吧!」

舊 09-14-21, 07:49 PM   #142
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

[多奇出品] - 曼聯主場對紐卡素賽後短評

今場C朗再次番嚟奧脫福嘅第一場比賽,球隊亦都以4:1大勝紐卡素嚟慶祝,以下係筆者為球員俾嘅一個分數同埋少少評語。

C朗拿度

評分:9

評語:縱使C朗第一次同隊友合作,默契有待建立,但佢能夠把握到兩次機會轉化成入球,依樣正正係球隊所缺乏。上半場一球執死雞,下半場一球半單刀,成功帶領球隊領先。除此之外,C朗亦都會主動入攝、走位和提醒隊友點走位。

般奴

評分:8

評語:下半場般奴禁區外遠射得手,令球隊可以拉開比數到3:1,奠定贏波嘅基礎。其餘時間般奴顯示出佢嘅鬥心,助攻助守,但球隊受制於紐卡素嘅密集防守,難以組織入肉嘅攻勢,而且佢亦都有兩次喺中後場失去控球權,俾對方打反擊。

格連活特

評分:7

評語:球隊所入嘅第一球,正正係格連活特一腳遠射,龍門擋出不遠,俾C朗執死雞射入。其餘時間受制於對手密集防守,起腳機會唔多,而佢亦嘗試斬波入禁區,可惜唔係省中對手就係差點尺寸。格連活特與C朗同場比賽時需要搵到自己嘅定位。

辛祖

評分:5

評語:辛祖明顯同隊友默契尚未建立,佢亦都發揮唔到自己單對單過人本領,同梳爾嘅合作亦都未能產生化學作用。辛祖需要急起直追,因為左、右路攻擊線位置競爭激烈,有連加特、馬斯亞、格連活特及養傷中嘅拉舒福特。

普巴

評語:普巴踢防中明顯限制咗佢創造性,尤其當對方死守嘅時間,普巴只可以專注做簡單嘅傳送。不過,當紐卡素喺下半場逼住要進攻後,普巴就把握機會組織攻勢,最後貢獻出兩次助攻。而防守方面,睇得出佢係盡力做夾擊同攔截。

馬迪

評分:6

評語:馬迪憑住自己經驗作出有效嘅攔截同遮位,加上佢有身高優勢,對防守角球亦都有一定作用。可惜,速度慢係佢嘅弱點,尤其當球隊俾對手打反擊時,佢嘅回防速度往往跟唔到對手,令自己後防暴露空位。

梳爾

評語:梳爾藉住一個反擊,盤球前進,然後交俾C朗一個直線單刀射入,充分睇到佢全面技術。除咗防守之餘,仲可以做埋助攻。可惜佢同辛祖嘅合作,未能擦出火花。梳爾好似唔係咁放心將個波傳俾佢。

麥佳亞

評語:麥佳亞控制晒球隊嘅高空波,無論係防守角球抑或應付從對面而來。自從佢同華拉尼拍擋後,就好似有咗自己嘅定位,雖然速度慢嘅弱點仍然存在,但明顯地企位方面係淡定好多。

華拉尼

評語:無論攔截、速度和頭搥都達到一定水平,加上佢經驗,似乎了解到麥佳亞嘅風格同優、缺點,從而對拍擋作出一點提示。可以睇到佢有作為後防精神領袖嘅特質,但佢同麥佳亞嘅默契仲可以建立得好啲。

雲拜沙卡

評語:雲拜沙卡除咗努力防守之外,亦都不時後上助攻,但出波嘅質素有待提升。另外,佢阻止對方打反擊嘅效果亦都明顯,憑住佢嘅回防速度同準成嘅攔截,有效地打斷對方攻勢。

迪基亞

評語:整體俾隊友感覺好穩陣,下半場迪基亞救咗球勁射,成功阻止對方反先,而失嘅一球佢亦都已經盡咗自己能力挽救。

後備入替

連加特

評語:連加特後備入替後,令到左路攻擊線活躍咗好多,睇到佢同隊友間嘅配合同走位都好純熟,而佢射入嘅一球就係普巴、馬斯亞同佢嘅一個完美配合而造成,希望之後比賽佢有更多出場機會。

馬斯亞

評語:佢同普巴、連加特合作制造嘅入球非常精彩。

雲迪碧克

評語:期望佢有更多出場機會。

總結:C朗嘅回歸令到球隊攻擊力提升一個層次,特別係把握力同突破能力。不過,球員需要時間建立更好嘅默契。例如:格連活特少咗機會入禁區,佢應該點做從而可以繼續發揮自己把握力呢?辛祖又點樣融入球隊之餘,又保留到自己原有踢法呢?

防中方面嘅調整亦都需要,筆者留意普巴同馬迪速度唔算快,當遇到對方球員有速度同把握力時係咪繼續用依個組合呢?仲有球隊既然攻擊線已經咁強,防中人選係咪應該搵啲攔截力更強,傳球風格更踏實嘅球員呢?雲迪碧克係咪適當人選呢?

球隊能夠大勝,所以支持者都會開心嘅,希望球隊可以保持依股氣勢。

此篇文章於 09-14-21 07:53 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 09-14-21, 07:56 PM   #143
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯歐聯分組賽作客對年青人22人大軍名單:

門將: 迪基亞/希頓/高華
後防: 達洛治/雲拜沙卡/麥佳亞/連迪洛夫/拜利/梳爾/華拉尼
中場: 費特/連加特/馬迪/馬達/雲迪碧克/普巴/般奴
前鋒: 格連活特/辛祖/馬斯亞/C朗拿度/艾蘭加

舊 09-14-21, 08:10 PM   #144
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

K11賽前小分析: C朗完成完美的二次紅魔地標戰後,來到歐聯分組賽作客年青人的賽事,今場相對是分組賽中較易應付的一仗,所以亦是可以相對較多輪換的一仗,當中包括較為適合歐戰的連迪洛夫、雲迪碧克等等,好讓梳爾、普巴及華拉尼等等主力作出小輪換。而前場也較大可能繼續以格連活特、C朗及辛祖出擊,而卡雲尼有小傷也未能隨隊,不過馬斯亞及連加特等等也可以隨時候命。年青人方面,主場出擊面對曼聯,相信能取1分會是目標。

2021/22 歐聯分組賽 - 年青人 VS 曼聯
比賽日期: 9月14日 ( 9月15日凌晨 )
比賽時間: 00:45

預計陣容:
迪基亞
達洛特 連迪洛夫 麥佳亞 梳爾
雲迪碧克 費特
般奴
格連活特 C朗拿度 辛祖

舊 09-14-21, 08:12 PM   #145
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

蘇斯克查更新卡雲尼情況:「在國際賽期間,他在我們的隊內比賽有一點碰撞而受傷了,他正努力康復回歸大隊。」

舊 09-14-21, 08:13 PM   #146
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

蘇帥就格蘭表示球員們於上周五(對戰紐卡素的前夕)晚餐時都不吃甜點的言論表示:「格蘭明顯地在跟好友說笑而已,就算於C朗回歸之前,我們也不會吃一些垃圾食物的,這不是因為C朗而轉變的。」

舊 09-14-21, 08:14 PM   #147
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曾穿起曼聯7號球衣捧起英超冠軍的利物浦名宿奧雲評論C朗:「C朗是位超人,難道你認為不是嗎?你只想看到他,我不在乎你是否支持曼聯,但當他入球或接受採訪的時候,你會難以掩蓋自己的喜悅。在足球比賽裡能看到這樣的人真是太好了。」

舊 09-15-21, 06:15 PM   #148
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

2021/22 歐聯分組賽 - 年青人 VS 曼聯
全場完,年青人2:1曼聯

上半場開波2分鐘對手搶截辛祖後進行快攻,一路帶波推入禁區邊位置起腳射斜出界,之後11分鐘又cup落底線橫傳中間,但無人接應之下出界。不過13分鐘曼聯憑住般奴及C朗呢對葡萄牙組合先開記錄,般奴係左路傳中劏穿防線,C朗跑至門前輕鬆撞射入網成1比0。隨後年青人企位顯然易見,由本身壓前變到慢慢縮後至中後場加強防守,有機會就進行快速反擊,可以見到梳爾、普巴等人一帶波過中場線就俾兩個人mark實。而本來右路係雲迪碧克及雲拜沙卡防守之下尚算穩陣,但34分鐘雲拜沙卡一次攔截踩中對方腳踝直接被罰紅牌離場,令曼聯係餘下比賽時間需要踢少一個應戰。曼聯立即換入達洛特補位換出辛祖,37分鐘對手右路抽射僅僅柱邊出界,半場完。

下半場曼聯換出表現OK嘅雲迪碧克換入華拉尼,53分鐘C朗接應般奴大腳長傳,帶波推入禁區後疑似被對手侵犯跌倒,但球證並無任何表示。隨後曼聯開始變陣踢3中堅陣式,推兩閘上前,前面留低C朗及般奴,不過65分鐘對手右路傳中,前鋒球員伸腳撞射入網追和至1比1。72分鐘曼聯換入連加特及馬迪,換出C朗及般奴。入波後嘅年青人繼續進攻並積極壓前,相反曼聯方面只能夠憑住連加特自己一個係前場進攻,其他球員則回後協防。變得十分保守嘅曼聯終於守到補時階段94分鐘失波,正所謂久守必失,連加特一次致命回傳變成對手嘅絕佳單刀機會射入,迪基亞都保你唔住...最終曼聯輸年青人1比2。

舊 09-15-21, 06:18 PM   #149
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

蘇帥在歐聯首場分組賽1-2不敵年青人賽後表示:「我們需要12分才能晉級,我們需要贏得所有主場比賽,以及1場作客比賽。今晚是個錯失了的機會,當然地,但回想上季我們首兩仗擊敗了巴黎聖日耳門及萊比錫,當時所有人都認為我們已晉級了。所以我們仍有5場比賽,去爭取那10到12分。」

舊 09-15-21, 06:20 PM   #150
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

這就是C朗,可惜......

C朗拿度對年青人數據:
72分鐘上陣時間
17次傳球成功
85%傳球成功率
29次觸球
2次奪回球權
6次失去控權
2次被侵犯
2次攻門
2次中框
1入球

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.97] ~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1020 11-20-21 09:25 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.85]~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1020 04-10-14 09:28 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.83] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 11-25-13 01:33 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.82] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 09-18-13 11:38 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.81 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1001 07-12-13 03:15 AM

現在的時間是 10:54 AM

手機版 | APP版