Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 06-10-23, 12:30 PM   #76
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
尋日見到太古城個展覽

當時陪緊父母行街時,佢哋第一反應係「嘩,又有新Batman電影啊?」

隱約聽到Flash吐槽「Am I a joke to you?」

感覺同當年BvS一樣,主角又係比Batman搶晒風頭。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-23, 04:58 PM   #77
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
個展又真係Batman多過Flash

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-23, 08:57 AM   #78
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
認真我係為Batman而入場的。

舊 06-15-23, 01:12 AM   #79
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇左優先場,1000分!正到癡線架~
劇透中之外重唔只~

舊 06-15-23, 03:16 PM   #80
王小虎

註冊日期: Apr 2002
我覺得好多cameo係為cam而cam,有啲jm9的感覺。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-23, 10:03 PM   #81
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
睇完,全IMAX畫幅之下睇得好閞心,啲其他Multiverse輕輕帶過但啲cameo 全部都係 WB DC曆史黎,cast過唔成事嘅都出埋都算係咁,收貨有突了

此篇文章於 06-16-23 12:30 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 06-17-23, 02:28 PM   #82
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
DC "What If...?!"

唔係差,有趣嘅,但絕對唔係叫得上做經典。

唔係咁好:特技!The Flash 啲走法唔在講,一開頭醫院嗰幕,去到個「波」,瀑布,同開大片好多位,假得太離譜,今時今日啲觀眾食食埋埋,咁嘅技術係唔夠嘅。另一個係「主角」Barry,煩,尤其 Micheal Keaton 未出嘅時候,太強夾硬畀啲嘢佢做嘅感覺,最弊仲要監粗加啲笑料,結果唔及出工作人員名單隻「假狗」咁好笑,不過去到開大片,情況好咗。唔好計玩多元宇宙啲犯駁位,已經好過 DS2,不過呢套唔想太認真看待,由得佢。玩懷舊,到係 NWH 正啲,可能無乜跟蜘蛛俠啲動畫,可能 AMV 會投入啲,不過後者又一樣玩 cameo,唔夠實在。

好:蝙蝠俠,唔係因為主角唔可以做宣傳嘅關係, Michael Keaton 事實真係撐到部戲,夠晒台型,就算去到開大片嘅場口都得。另一個好嘅,唔係女超人,而係開頭個蝙蝠俠~~~ 第一幕有佢啲唔止係可信啲,扛得精彩好多。第一幕成個設定完全係向 Synderverse 「致敬」,但成套戲講到咁出面 WB 之後想點,佢班 fans 有咩感覺 -- 唔關本人事。

此篇文章於 06-17-23 02:31 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-23, 04:14 PM   #83
C.Ryo
Game Master

Multiverse 個頂比 Across the spider verse 攞咗,都好難有其他片可以挑機,呢套其實起碼經曆咗六七年換導演又改劇本又番拍,洗突之後有咁成品已經超過期望,部分CG係有啲不足不過近年好多特技片都係咁,再者Ezra演繹兩個Barry真係做得好,完全表現到係兩個性格,佢最後再見啊媽果幕直頭感覺到佢真係深愛又不忍告別,隣座女仕睇到包雲吞,戲中笑點我果場都好多人睇到大笑,可能我果場啲人比較啱呢套個電波掛⋯⋯

舊 06-17-23, 05:27 PM   #84
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇完,比想像中好好多,完全收貨,真係呢幾年dc頭1,2位不為過
cg係好假,不過因為套片感覺主打文戲多過武戲所以又唔係太失望
男主角完全帶到套片,可惜現實攪到咁大鑊,否則將來大有可為..

彩蛋(?)
竟然有幾個蛋治超shot真係叫左出來

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-23, 07:23 PM   #85
肉羊哩咖
griffin611

真係好難講,各乜入各物,本人睇嗰場,除咗第二幕同嗰個燈塔嗰度有啲人笑吓,其他真心唔多覺。完全唔差,亦都同主角現實行為無關係,佢真係爭少少,Michael Katon 同個女嘅搶得太行。

講到未來,有傳佢可能仲有得玩落去,不過最後決定權,都係睇票房而定。

舊 06-17-23, 11:58 PM   #86
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
本來只係為咗睇89老爺而入場,沒想到會有超驚喜!覺得這套戲是DC宇宙拍得最好的電影!

超女比之前的預告和劇照靚女好多!

能找到咁多人客串,但唯獨是某正牌冇份,可想而知雙方惡交到什麼程度
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-23, 01:29 AM   #87
肉羊哩咖
griffin611

Mend 車邊叫有份,叫做出咗唔夠三秒,亦連樣都冇,另一個嚮個「波」入面都有,但唔係真人⋯

舊 06-18-23, 09:57 AM   #88
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
而且藍光版還會包括大量刪減片段,根據導演說法,原先版刪去了大量客串彩蛋,其中包括葛蘭·高斯汀的閃電俠、愷撒·羅摩洛的小丑、馬龍·白蘭度的超人父親喬-艾爾、布吉斯·梅迪斯的企鵝人,以及琳達·卡特的神力女超人等。

白看...
武藤遊戲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-23, 10:24 AM   #89
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
而且藍光版還會包括大量刪減片段,根據導演說法,原先版刪去了大量客串彩蛋,其中包括葛蘭·高斯汀的閃電俠、愷撒·羅摩洛的小丑、馬龍·白蘭度的超人父親喬-艾爾、布吉斯·梅迪斯的企鵝人,以及琳達·卡特的神力女超人等。

真係曬冷。

舊 06-18-23, 11:16 AM   #90
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
如果真係輸比硬石就應該冇下文了.....

[情報] 閃電俠的票房收入可能低於黑亞當
https://www.ptt.cc/bbs/movie/M.1687019345.A.B6A.html

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-23, 11:18 AM   #91
wing
格鬥低手

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
如果真係輸比硬石就應該冇下文了.....

[情報] 閃電俠的票房收入可能低於黑亞當
https://www.ptt.cc/bbs/movie/M.1687019345.A.B6A.html
星期六我上買飛網,見即日仲有好多綠色

但呢套個口碑有咩可能會差過black adam????

舊 06-18-23, 04:27 PM   #92
肉羊哩咖
griffin611

過兩日知㗎喇,有傳北美週末預計收柒仟万,唔差,但係樓上話齋,係噉重拍補拍,成本勁高,回皮嘅機會係零。

舊 06-19-23, 05:25 PM   #93
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
The Flash 《閃電俠》

入場睇咗The Flash 《閃電俠》,
呢套真係等咗太耐了,"初版"Justice LeagueWonder WomanAquaman已經係2017、2018年的事了,
無諗過The Flash同果堆DCEU電影隔5年先出,都唔齊原班人馬了,可惜…

Black Adam比較收得可能就因為對新手嚟講無要追睇記系列作內容的壓力。

套戲由開場出Logo前已經開始玩嘢,
到係醫院肚餓無力要先食早餐醫肚,
Wonder Woman真言索自爆係A0處男,
到18歲新手祼跑,
(BvS入面Ben Affleck又有幕玩沖涼露股,由主要男角背面全裸係系列傳統嚟?)
跑完消耗太多會肚餓等,
呢套戲堆笑位睇得好開心,
又成日玩叔叔抱抱,仲要係公主抱

開場追蹤戰架Batman電單車造型開頭望落好鈍,
點知佢會不停變型出各種武器、防具,真係幾型~!

閃電俠豎起兩隻手指起跑果個動作,好有儀式感~!!!

客串嚟講Gal Gadot真係好勤力,
2023年最少係三套電影入面見到佢客串,
包括Shazam! Fury of the GodsFast X

其他cameo,
自己最鐘意細細個睇果兩套Batman男主角Michael KeatonGeorge Clooney,
有果種My Batman的情懷。

其他跨世代DC英雄都可以用呢種形式登場,
咁日後買肖像權就連死人都可以再翻拍經典電影了~!
係呢個情況下Henry Cavill連用舊片的回憶畫面都無就太可惜了。
(開場新聞片個CG背影,就唔計係佢客串啦)

入場前有重溫以前係iTunes買落的Man of Steel (2013)、Batman v Superman: Dawn of Justice (Ultimate Edition),
但就未得閒睇埋Zack Snyder's Justice League先入場,(4小時太長…)
不過,睇完The Flash始終覺得佢仲未連接返上述電影入面,
有關某一個The Flash穿越警告Bruce Wayne的劇情,
只係用堆意粉解釋咗多重宇宙,同個"時空球"大約係點運作,
難道打算拍多集講點執埋堆手尾?

少少不滿係去到結尾仍然缺乏最終大戰的感覺,
同埋劇情上主角同"Batman 1989"及Supergirl的情誼並唔算特別深厚,
無果種救世救朋友的迫切性咁,
救阿媽阿爸條線反而寫得幾感人,
所以電影副題應該係《罐頭蕃茄殺人事件簿》?

Aquaman係嚟宣傳自己新片用?

睇完呢套戲之後,應該都追晒本身睇開有興趣果堆的系列續集電影,
可以全力打返機了,呢排成日睇系列新作加重溫舊作都無時間打機添,
連5月中推出Legend of Zelda: Tears of the Kingdom仲停係初段位置…
仲有一大堆經PS+租的PS5 Game要清。

https://www.warnerbros.com/movies/flash

https://www.imdb.com/title/tt0439572/

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%96...B%BB%E5%BD%B1)

此篇文章於 06-19-23 05:45 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-23, 10:23 PM   #94
IDGAF
The One

戲中用意粉代表時間線、蕃茄肉醬代表一堆麻煩事,
咁睇完個結局,我覺得套戲係一兜放咗入微波爐叮到爆炸咗的蕃茄肉醬意粉~!!!

佢同Spider-Man: Across the Spider-Verse 《蜘蛛俠:超越蜘蛛宇宙》,
一樣有多重宇宙同既定事項呢個概念,
但兩套戲的處理手法就好唔同,
唔知DCEU會唔會用呢個有無限可能性的多重宇宙嚟乘機換人做返Justice League。

DC 年度英雄集結大作《閃電俠 The Flash》全球首週票房正式出爐
表現不盡理想。
https://hypebeast.com/zh/2023/6/dc-t...bal-box-office

難歸本!《閃電俠》開畫票房不似預期 開拍續集有阻滯
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertai...00862_001.html

受改朝換代影響!《閃電俠》前後拍出三種不同結局
https://tw.news.yahoo.com/%E9%96%83%...050856389.html

此篇文章於 06-19-23 10:35 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-23, 10:57 PM   #95
Rv250

註冊日期: Aug 2002
散場之後諗點解咁多cameo連尼古拉斯基治都有, 係冇superman returns
google 吓原來superman returns係christopher reeve版本(earth 96)嘅延續
而家先知
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-23, 12:06 AM   #96
肉羊哩咖
griffin611

套 Superman Returns 可能入咗黑歷史⋯⋯

香港有數,收過壹仟貳但万,一啲都唔曳。
http://gaforum.org/showpost.php?p=11...&postcount=120

舊 06-21-23, 11:21 AM   #97
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
其實今次係幾好睇,但又未去神作地步,可能之前DS2, 雷神4同埋shazam實在太垃圾
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-23, 12:01 PM   #98
wing
格鬥低手

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
套 Superman Returns 可能入咗黑歷史⋯⋯

香港有數,收過壹仟貳但万,一啲都唔曳。
http://gaforum.org/showpost.php?p=11...&postcount=120
但Superman Returns 拍得好悶。果時我去日本睇imax,完全浪費左個畫面。

此篇文章於 06-21-23 12:04 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-23, 03:32 PM   #99
肉羊哩咖
griffin611

就係套 Superman Returns 反應太差同票房仆直,所以入鬼咗黑歷史囉。

舊 06-22-23, 08:38 PM   #100
IDGAF
The One

引用:
作者: Rv250 查看文章
散場之後諗點解咁多cameo連尼古拉斯基治都有, 係冇superman returns
google 吓原來superman returns係christopher reeve版本(earth 96)嘅延續
而家先知
呢套睇過但印象唔深,近乎黑歷史般的存在。

https://www.imdb.com/title/tt0348150/
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%B6...86%8D%E8%B5%B7

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
吹水專區 2018《evo 2013: 元係廚角》 ヨコ男 吹水專區 1000 07-22-13 12:48 AM
決定時刻~ 2018&2022 世界杯主辦 Montella 體育版 57 12-11-10 02:20 PM
flash 京一 手機資訊/電腦軟硬討論 0 03-02-04 02:00 AM
貼flash Terry仔 手機資訊/電腦軟硬討論 4 04-15-03 08:11 PM

現在的時間是 05:42 AM

手機版 | APP版