Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-24-19, 10:41 PM   #1
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
不老的戰跡 They Shall Not Grow Old

剛剛發現有套咁既戲,有d興趣想睇。

舊 05-24-19, 11:40 PM   #2
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: cancerman 查看文章
剛剛發現有套咁既戲,有d興趣想睇。

紀錄片嚟,畢竟過咗成百前嘅事,對一戰無認識無興趣,未必咁易入口。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-19, 12:14 AM   #3
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
呢套係睇個技術兼1戰歷史...

我都有興趣睇...

HON HON 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-19, 12:18 AM   #4
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
唔講都冇留意,有興趣不過又係少院到呢.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-19, 04:48 PM   #5
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
今朝睇完, 真係對歷史同修復彩色(部份)有興趣至好睇, 因為都幾悶下...

HON HON 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-19, 08:30 PM   #6
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
呢套喺歐美已經去年11月紀念一戰終戰100週年嘅時候已經出咗,由魔戒三部曲導演Peter Jackson同魔戒幕後特技班底製作。

確實一戰對我哋亞洲人真係冇乜印象可言,間接影響就只有五四運動,不過都屬於「大中華膠」嘅範疇。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-19, 03:19 AM   #7
肉羊哩咖
griffin611

唔好咁講,一戰真係令到全世界都受影響嘅戰爭,一來直接令到二戰爆發,因為共產主義、法西斯同極右主義掘起,就係呢場戰爭直接結果,所以有人話兩戰之間嗰廿一年根本就係暫時休戰,而呢場戰爭帶嚟嘅影到今時今日全世界仲未完全消失。

舊 06-08-19, 10:25 PM   #8
Rv250

註冊日期: Aug 2002
由當事人親口講一啲入伍前至戰場上嘅點滴加上影像, 比以往睇過嘅戰爭電影更有感染力
They shall not grow old 應該係指未成年就入伍然後戰死嗰班..
維基:
The title was inspired by the line "They shall grow not old, as we that are left grow old" from the 1914 poem "For the Fallen" by Laurence Binyon, famous for being used in the Ode of Remembrance.

不過同意樓上講
引用:
作者: HON HON 查看文章
真係對歷史同修復彩色(部份)有興趣至好睇, 因為都幾悶下...
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-20, 10:09 PM   #9
肉羊哩咖
griffin611

《1917》真實版

主角係班英國本土士兵,應該全部「未夠稱」嘅(據講當時徵兵最少19歲),口述返由當年點解要入伍,前線嘅經歷,到打完仗嘅事;應該絕大部份都係步兵,只得起碼一個係戰車兵,無海軍亦無空軍,大部份都係生活點滴,真係講到打嘅係好少,嗰度仲要係用插晝表達,但後面感受特別深,講佢哋對戰爭同對敵人嘅感受。

早十幾廿年前好興將啲黑白片加返色重新上畫,大部份觀眾唔受所以停咗,呢度用有少部份效果都係麻麻,但見到畫面上彩色重現,好感動,又好配合班受訪者嘅談話。真係你對戰爭同歷史好有興趣先推介你去睇,唔係可能會覺得非常之悶。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Grow 成長小遊戲 利撒度 ~清談館~ 0 10-11-07 09:51 PM
Grow ChristmasVer NexTony ~清談館~ 5 12-25-05 12:17 AM
about grow lanser4 Return shukei 電視遊戲討論版 3 05-01-05 11:42 AM
有冇人玩緊GROW LANSER IV???? 我係我 攻略及心得交流區 16 01-22-04 05:16 PM
我想問倖田來大碟grow into one所收錄的... IDGAF Neo Music UNIVERSE 3 09-12-03 11:25 PM

現在的時間是 11:19 PM

手機版 | APP版