Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-14-22, 01:36 PM   #101
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: wing 查看文章
所以一定要斬草除根
理論上徹底抗戰打到佢經濟崩潰係世界最好既選擇,不過站喺當地人民既立場就真係好難堅持。
特別係北約班友真係懦夫到一個點,炸埋人道通路都仲只顧自保。

舊 03-14-22, 02:37 PM   #102
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
理論上徹底抗戰打到佢經濟崩潰係世界最好既選擇,不過站喺當地人民既立場就真係好難堅持。
真係好賤下, 不過我睇北約班友真係想咁.

除非普京真係出核武

舊 03-14-22, 04:19 PM   #103
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
真係好賤下, 不過我睇北約班友真係想咁.

除非普京真係出核武
你要係人地政府角度諗下先得架

除非大家一齊插手,唔係既話邊個先插手就邊個食飛彈,俾著係你你敢拍心口嗌GO?
入面既一般人都係一樣,要佢俾錢俾資源好多都會贊成,會主動參軍戰鬥的人是少數,你想佢GUT個頭出黎俾人打靶?香港經歷過哂架啦,你應該懂的

所以除非NATO一致同意,唔係你都唔使諗會有人行先。老老實實,POLAND已經行到好出架啦…… Respect the Poles

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-22, 04:24 PM   #104
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
原本呢個可以係UN插手既藉口,可惜UN只係得個名,就算DEL左否決權呢樣野都好。
經過BELARUS/MYANMAR/新彊咁多次,對佢完全冇期望

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-22, 04:59 PM   #105
wing
格鬥低手

引用:
作者: BeanZzZz 查看文章
原本呢個可以係UN插手既藉口,可惜UN只係得個名,就算DEL左否決權呢樣野都好。
經過BELARUS/MYANMAR/新彊咁多次,對佢完全冇期望
真係垃圾.

舊 03-14-22, 05:42 PM   #106
神人ではない!新人だ

引用:
作者: BeanZzZz 查看文章
應該早已沒期待~
歐美日英澳真係快手開過個聯盟好過。
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章

舊 03-14-22, 06:00 PM   #107
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
鍾意戰爭類 game,講少少:

劈頭唔怕講白啲:支持烏國,俄帝去死!

外面好多「情報」同「評論」,前前後後對社交媒體有啲認識,唔敢話係專家,相信除咗少數軍政高層,而家無人會知全局係點,加上基於所謂「兵不厭詐」,本人唔會盡信啲「報導」,各方都會放出對咱方有利嘅消息(好似「基輔の亡靈」),啲文宣嘅嘢,睇咗算,單嘢過程同真相怕且起碼無十年八載無可能完全清楚明白。

俄帝都唔係第一日打人,之前呢廿年嚟格魯吉亞同克里米亞都「如取如攜」,搞雄咗個心,疫情後經濟差嘅後遺症都唔理;事前予佢都會打,斷估都係搞東部嗰兩個分離省份嘅啫,點知呢舖玩咁大滅人國。有啲似 1939 打芬蘭嘅「冬季戰爭」,當年蘇俄大舉入侵,無論質數訓練裝備戰術通通唔掂,醜態畢露,畀個小國勉強守到,亦都有好多歐美志願軍加入協助芬蘭,UN 個前身國連繼續無能為力;最後兩個國力始終相差得太遠,蘇俄又唔介意死好多人同掉好多架,以大壓細之下,要付出好大代價先叫迫嬴芬蘭。

呢舖歐美唔係無幫,係唔敢幫得太出面,係唔多抵讚,不過「理性」啲諗,以佢哋嘅角度,一嚟 MAD 唔係講笑,二嚟担心係個泥沼,長遠啲嚟講,戰爭一投入落去,好多時唔知邊度停得到;又要担心埋有啲好有「雄心壯志」嘅國家們會趁亂乘機搞事。可能戰略上仲大鑊。

歐美似乎嚮情報同電子戰上面幫助唔少拖,連俄國近日要搵牆國幫手都知~

本人因此比較審慎悲觀,俄帝洗濕咗個頭,唔似短期內會捨得收手,唔收手拖長嚟玩,無強大外援嘅話,烏方絕對不利。

此篇文章於 03-14-22 06:08 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-22, 07:25 PM   #108
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
美國被指在烏有生物實驗室 中方促美讓國際調查證清白

烏克蘭境內被指有數十座生物實驗室是按照美國國防部命令運行,美方有關研究目的是為致命病毒病原體的隱蔽傳播建立機制。

在北京,外交部發言人趙立堅說,面對俄羅斯在烏克蘭發現的文件、圖片、實物等證據,美方只用一句「虛假信息」搪塞過去,難以交代,難以服眾。如果美方說這是「虛假信息」,為甚麼不公布詳細資料自證清白?美方資助的2億美元到底花在了哪裡?美方對哪些病原體進行了甚麼研究?美國駐烏克蘭使館在其網站上刪除了所有相關文件,是想要隱瞞甚麼?美方為甚麼20年來獨家反對建立《禁止生化武器公約》多邊核查機制?美方如果想證明清白,為甚麼不開放這些生物實驗室,供國際專家獨立調查?

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

對住其他國家:叫人公開資料,國際專家獨立調查
被人指責:說三道四,干涉內政(Bingo紙一堆預設字詞)

-----------------------------------------------------------

俄烏第四輪談判展開 烏方代表稱討論停火及俄方撤軍

俄羅斯揮軍烏克蘭後雙方之間的第四輪談判展開,以視像方式舉行。

在談判前,烏克蘭其中一名代表說談判將集中討論實現停火、俄羅斯撤軍及為烏克蘭提供安全保障,又指烏方立場不變,堅持在進行任何有關雙方未來關係的對話前,必須停火。總統澤連斯基就說,烏方代表團在第四輪談判的其中一個任務,是就他本人與俄羅斯總統普京的會面達成共識,同時獲得俄方相關有效保證。

在談判進行的同時,烏克蘭各地繼續遇襲,首都基輔一座住宅大廈及一個飛機製造工場遭受砲擊。烏克蘭當局繼續嘗試透過10條人道主義走廊,協助被圍困城市的平民離開,包括基輔附近城鎮及東部盧甘斯克地區。

俄羅斯否認針對平民,克里姆林宮重申對烏克蘭進行的是非軍事化及去納粹化特別行動。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

---------------------------------------

在烏美國記者死亡 行家稱見到遇襲記者頸部中槍

一名在烏克蘭工作的美國記者,在首都基輔近郊的伊爾平市中槍身亡,是俄羅斯採取軍事行動以來,首位在報道戰事期間死亡的烏克蘭境外記者。

50歲死者雷諾是一名記者兼製片人,在烏克蘭為泰晤士報工作。基輔警方說他是俄羅斯士兵的目標,兩名同行記者亦受傷送院。其中一名受傷的記者說,事發時他們走過一道橋,採訪民眾撤離的情況,有人提出載他們去另一條橋,當越過檢查站時,有人開槍,他其後見到雷諾頸部中槍。

泰晤士報行政總裁及總編輯等人形容,雷諾離世是業界損失,對此感到震驚,又表示雷諾對上一次為泰晤士報工作是2015年,他身上的烏克蘭工作記者證是多年前簽發。網上有照片顯示雷諾持有一張紐約時報的記者證。紐約時報發表聲明,對雷諾的死訊深感難過,同時澄清雷諾當時並非為紐時工作。

此篇文章於 03-14-22 07:27 PM 被 flpchoho 編輯。
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-22, 03:02 AM   #109
flpchoho

烏克蘭西部城市電視塔被擊中至少9人死亡

俄軍對烏克蘭攻勢持續,西部城市羅夫諾當局說,一座電視塔被擊中,至少9人死亡,9人受傷,救援人員正拯救被埋在瓦礫的人。首都基輔至少兩人在俄軍空襲中死亡。

另外,頓涅茨克親俄武裝說,烏軍利用圓點-U導彈攻擊頓涅茨克,導彈被防空系統攔截,但導彈發動機和攜帶的部分集束式彈藥墜落到市中心,至少造成23人死亡

俄羅斯國防部說,烏方使用集束類彈藥的圓點-U導彈,打擊沒有火力陣地存在的頓涅茨克屬戰爭罪行。

俄軍:大家打和la,Super

-----------------------------------

俄烏第4輪談判暫停 料周二恢復

俄羅斯與烏克蘭周一以視像方式舉行的第4輪談判技術暫停,預計周二恢復。

烏克蘭總統辦公室顧問波多利亞克表示,工作小組將完成一些補充工作,確定一些細節,談判會繼續進行。

談判開始前,波多利亞克說,烏方要求俄方停火並從烏克蘭撤出所有軍隊的談判立場不變。

俄方代表團團長梅津斯基在周一談判後表示,俄羅斯和烏克蘭之間的視像會談每天都在進行,沒有休息日,俄羅斯代表團正盡一切可能爭取和平的未來。

------------------------------------------------

澤連斯基周三向美國國會發表視像講話

烏克蘭總統澤連基將於周三向美國國會發表視像講話。

美國眾議院議長波洛西和參議院民主黨領袖舒默在一封致兩院議員的信中,公布澤連斯基的講話安排。

兩人在信中表示,期待澤連斯基的講話,並在烏克蘭人民勇敢捍衛民主的過程中,表達美國的支持

--------------------------------------------------------

歐盟對俄羅斯實施新制裁 包括取消最惠國待遇

歐盟輪值主席國法國表示,歐盟同意向俄羅斯實施新制裁,回應俄國入侵烏克蘭,包括撤銷俄羅斯的貿易最惠國待遇。

路透社引述外交消息報道,制裁亦禁止歐盟成員國進口俄羅斯鋼鐵,禁止向俄國出口奢侈品,包括價值超過5萬歐元的汽車,亦不可投資俄國石油和能源領域。

歐盟又將英超球會車路士班主、俄羅斯富商阿巴莫域治列入制裁名單,他被指與俄羅斯總統普京關係密切,為莫斯科提供重要收入來源,他在歐盟的資產會被沒收,並被拒絕進入歐盟。

歐盟委員會主席馮德萊恩又說,正努力暫停俄羅斯在主要多邊機構的成員資格,包括國際貨幣基金組織及世界銀行。

此篇文章於 03-15-22 03:35 AM 被 flpchoho 編輯。
舊 03-15-22, 04:25 AM   #110
肉羊哩咖
griffin611

呢舖無論點打落去,好多一貫以嚟嘅格局都打爛咗:
  1. 北約擴張會繼續,當布丁警告瑞典同芬蘭唔好諗加入北約,反而令兩國民意更加傾向加入北約;瑞典自從帝國瓦解之後,一直行國際上「中立」政策,冷戰時代係咁畀蘇俄挑戰都無郁;而芬蘭自蘇聯玩完之後先擺脫親蘇嘅陰影,仍然係行事奉大國嘅政策,唔敢太過親西歐,呢舖畀啲「北風」一吹就「吹」到另一邊去~
  2. 德國改變其「非軍事」嘅政策,二戰結朿之後,軍費好多年都係 GDP 嘅 2% 之下,而家唔止輸出武器,亦會擴軍同採購 F-35 戰機;新任總理亦要考慮呢十幾年能源上太過依俄國嘅政策。
  3. 默克爾退出政壇之後,歐盟變得「群龍無首」,法國總統大選在即,現任嘅馬克龍「受惠」於呢場戰爭,睇民意基本上「坐定粒六」-- 事關佢啲屬極右對手們,戰前一直標榜住同布丁嘅關係~~~馬克龍主張未來歐盟嚮軍事防衛上更加「獨立自主」,唔會太靠北約;係咪第二時會變成 AEU,要睇落去。
  4. 日本有分析指佢唔多慣玩制裁,而家都同加入玩埋一份;再者,執政自民黨趁勢吹行要修改「和平憲法」,預佢會同美國行得更近。

舊 03-15-22, 09:37 AM   #111
wing
格鬥低手

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
鍾意戰爭類 game,講少少:

本人因此比較審慎悲觀,俄帝洗濕咗個頭,唔似短期內會捨得收手,唔收手拖長嚟玩,無強大外援嘅話,烏方絕對不利。
反而我覺得烏克蘭真係俄佬的泥沼, 輸又死, 拖又死, 就算俾佢打退歐盟同美國都係死, 都只係會變不斷打遊擊.

舊 03-15-22, 03:02 PM   #112
肉羊哩咖
griffin611

引用:
反而我覺得烏克蘭真係俄佬的泥沼, 輸又死, 拖又死, 就算俾佢打退歐盟同美國都係死, 都只係會變不斷打遊擊.
噉要睇布丁講數嗰度拎到咩著數,同識唔識收手;不過前題係俄帝要有贏面先佔到便宜,但暫時未見。而家武器流入民間,同時烏國人個個想俄佬死嘅,真係永無寧日;不過死嘅都係下面啲人,唔抵;另一邊拖到布丁落咗嚟,個人覺機會細啲。

此篇文章於 03-15-22 03:07 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-15-22, 03:18 PM   #113
神人ではない!新人だ

引用:
噉要睇布丁講數嗰度拎到咩著數,同識唔識收手;不過前題係俄帝要有贏面先佔到便宜,但暫時未見。而家武器流入民間,同時烏國人個個想俄佬死嘅,真係永無寧日;不過死嘅都係下面啲人,唔抵;另一邊拖到布丁落咗嚟,個人覺機會細啲。
唔會收手,單純攻陷基輔既應該的確只係時間問題,要收既一早拎晒烏東果兩個「共和國」就閃咗…
佢既算盤始終都係設立個假政權,應承永久隸屬之後就同美歐解制裁。

…問題如果美歐真係覺得咁冇問題既,呢個世界已經係太監信耶穌,冇咩好期待。

舊 03-15-22, 03:35 PM   #114
wing
格鬥低手

引用:

…問題如果美歐真係覺得咁冇問題既,呢個世界已經係太監信耶穌,冇咩好期待。
美歐一定唔會俾佢咁玩。

舊 03-15-22, 05:00 PM   #115
肉羊哩咖
griffin611

有國際法律學者講過,主權國家有三味原汁:
  1. 國內自主權
  2. 領土完整
  3. 政治獨立

之前美國為首嘅多國聯軍嚮中東同南歐做咗咁多「好事」,都係遣返上面一兩條,呢舖俄帝咁搞法衰足三條。啲確同上面各位老細講,呢次布丁(本人都知唔係噉譯,純粹玩嘢兼抵毀,OK?)如果學 14 年克里米亞噉「見好就收」,就唔會噉大反彈。記得中史清朝啲嘢嘅話,俄帝最興逐步蠶食呢啲陰招,啲雞糊一日食少少,夾夾埋埋食人三個法國咁大都夠胆死。今次無耐性「飛禽大咬」,唔知點解,當年蘇俄特登將俄語人口分怖國內(牆國學到足),實在有大把借口出兵去「保護」俄國人~

至於烏國阿總統大人經常呼籲,要北約設立禁飛區,北約應該唔會應承,睇啲前軍官嘅見解,除非真係直接打咗一場,而制得住俄軍先講得,就算係咁都好難搞:
  1. 因為真係埋牙,唔只係「擦鎗走火」咁簡單,有人發癲嘅話地球就玩完。發達國家人命嘅價值重,最「輸唔起」。
  2. 成本好貴,日日要好多「班次」巡邏先維持到。
  3. 好難定到個「戰鬥原則」(Rule of Engagement),簡單嚟講係咩情況先開得火,事關一旦啲巡邏機畀俄境內嘅防空系統鎖定咗,好似射程好變態嘅 S-400,打佢就你唔啱,唔打佢你啲機師會好危險,畀人射低兩三架,有冇還拖啲民意好難支持。

賢事傾開歐美上上下下對呢場戰爭都咁肉緊,相對於無耐前阿富汗壇嘢,有好大分別,係咪「膚色」問題,試解:
  1. 阿富汗無雷公噉遠,再加上佢搞得再大都好難影響到歐美人仕。
  2. 民意一般都唔支持阿富汗嘥錢搞咁耐,尤其前政權噉不憾,衰收尾係難睇,但叫做了咗件事。
  3. 講到膚色問題,係就係白人,但白人對白人都分得好細,你係「斯拉夫」人「烏克蘭」人「猶太」人咩都好,都唔係「薩克遜」自己人。
  4. 有好多老一輩嘅人仲記得共產同冷戰啲衰嘢,佢哋比較唔多老嚟俄國,印象已經唔多好之餘,今次俄帝嚮門口附近搞事,自然有同仇敵慨嘅感覺。

此篇文章於 03-15-22 05:43 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-15-22, 11:50 PM   #116
flpchoho

俄羅斯宣布制裁拜登及布林肯等美國政府高層官員 

俄羅斯宣布,對美國總統拜登及國務卿布林肯,實施個人制裁。

除了拜登及布林肯,美國國防部長、參謀長聯席會議主席及中央情報局局長等官員,亦在制裁名單上,共十多人被禁止入境。

俄羅斯上月下旬對烏克蘭採取軍事行動之後,英國及歐盟宣布將俄羅斯總統普京及外長拉夫羅夫,列入資產凍結制裁名單;隨後美國財政部亦宣布制裁普京、拉夫羅夫,俄羅斯防長紹伊古及俄軍總參謀長格拉西莫夫。

邊個驚D?
舊 03-16-22, 01:42 AM   #117
flpchoho

基輔實施宵禁 馬里烏波爾市長稱俄軍佔據市內最大醫院

烏克蘭首都基輔市長宣布實施35小時宵禁,又警告首都會經歷困難及危險的一天。

報道指,俄軍在之前一整晚對基輔的空襲,擊中一個地鐵站及一些住宅大廈,最少4人死亡。

至於被圍困多時的南部重鎮馬里烏波爾,市長說收到消息,俄軍已佔據市內最大醫院,將醫生及病人當作人質,而院內約有400人。較早時,約2千架載著平民的汽車,成功從馬里烏波爾撤離。

睇來俄軍的包圍網大致完成

-----------------------------------------

捷克等三國總理到烏克蘭 未知宵禁有否影響基輔行程

捷克傳媒報道,捷克、波蘭及斯洛文尼亞三國的總理,會在烏克蘭首都基輔與總統澤連斯基會面。

三人較早時已越過邊境,然後坐火車前往基輔。報道說他們到戰火不斷的基輔,是為了表明歐洲對烏克蘭人民的廣泛支持,具有象徵意義。

基輔市長早前宣布當地實施宵禁,未知會否影響三人今次訪問行程。

三國總理是以歐盟領袖代表的身分前往烏克蘭;波蘭政府早前在聲明表示,此行取得歐洲理事會主席米歇爾及歐盟委員會主席馮德萊恩的同意。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...4-20220316.htm

最怕會唔會因為會面而流出澤連斯基的所在地情報

---------------------------------------------------------

俄國國營電視台編輯直播期間展示反戰標語 據報已被捕

俄羅斯國營電視台《第一頻道》一名女編輯,在晚間新聞節目期間闖入直播室,在主播身後展示反戰標語。報道說,她已經被警方拘留。

事發在星期一晚,女編輯手持以英語和俄語寫上不要戰爭、停止戰爭、不要相信宣傳等字眼的標語,並高叫口號,導演其後將畫面轉為預錄的新聞報道內容。

女編輯在直播鏡頭示威前錄製影片,形容在烏克蘭發生的事是罪行,她亦對自己為克里姆林宮擔任宣傳工作感到羞恥,呼籲民眾上街反對戰爭,認為只有他們才可以停止瘋狂的事。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...4-20220315.htm

Respect,願平安

此篇文章於 03-16-22 03:32 AM 被 flpchoho 編輯。
舊 03-16-22, 03:48 AM   #118
肉羊哩咖
griffin611

Thanks

舊 03-16-22, 08:13 AM   #119
wing
格鬥低手

引用:
作者: flpchoho 查看文章

Respect,願平安
Respect,願平安+1

舊 03-16-22, 10:33 AM   #120
Rv250

註冊日期: Aug 2002
詳盡少少 & 暫時嘅發展:
http://cablenews.i-cable.com/ci/news/article/37/797105
網上廣泛流傳國營電視台新聞報道不尋常的一幕。晚間新聞直播期間,一名女子闖入,高呼反戰口號,以英語和俄語寫下示威標語,指俄羅斯人反對開戰,批評政府說謊,民眾不應相信官方宣傳。電視台很快便插播其他畫面,消息指,她被官方帶走。
奧夫斯揚尼科娃:「我所戴的項鍊代表俄羅斯,這場手足相殘的戰爭必須立即停止,兄弟之間回復和平。不幸的是過去幾年,我為電視台工作,散播官方宣傳,我感到相當羞恥,因我透過電視讓謊言散播,讓俄羅斯人民變得麻木。」示威的奧夫斯揚尼科娃是該電視台的編輯,她事前拍片自述,父母分別是烏克蘭和俄羅斯人,從來不是敵人,批評俄羅斯入侵烏克蘭是犯罪,總統普京要為此負責。
她提到俄羅斯八年前吞併克里米亞,以至反對派領袖納瓦爾尼被毒害,自己都沒發聲,任由不人道的政權為所欲為,令各國現在唾棄俄羅斯,後代也無法洗刷戰爭帶來的恥辱,呼籲民眾不要害怕,上街示威阻止戰爭。她的身份曝光後,不少人湧入她的社交網站留言感謝,稱讚她相當勇敢,烏克蘭總統澤連斯基也感謝她發聲。

Marina Ovsyannikova: Russian journalist fined after live broadcast protest
https://www.theguardian.com/world/20...adcast-protest
...
A Russian court has fined Marina Ovsyannikova 30,000 roubles (£215) for violating protest laws after she broke onto a live news broadcast on Channel One in an extraordinary demonstration against Russia’s invasion of Ukraine.

The fine was a relatively light sentence for an act of protest that shocked Russian television viewers and earned plaudits from western leaders. Emmanuel Macron of France even offered her consular “protection” and said he would raise her case with Vladimir Putin.

“These were indeed some of the hardest days of my life,” she told reporters following the short hearing. “I spent two days without sleep. I was questioned for more than 14 hours. They didn’t allow me to reach my family or give me any legal aid. I was in a fairly difficult position.” She also said she wasn’t surprised at her release because she had two children.
...
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-22, 03:13 PM   #121
肉羊哩咖
griffin611

據聞只係罰錢了事。呼。 新聞進展留返各位老細。

舊 03-16-22, 03:17 PM   #122
flpchoho

引用:
據聞只係罰錢了事。呼。 新聞進展留返各位老細。
直播時舉反戰標語俄編輯因組織未經批准示威罪成判罰款

日前在新聞直播期間,高舉反戰標語的俄羅斯國營電視台女編輯奧夫揚尼科娃,因為拍片呼籲民眾上街反對政府攻打烏克蘭,被裁定組織未經批准示威罪成,罰款3萬盧布,折合大約2100港元。

奧夫揚尼科娃在庭上不認罪,指自己仍然堅信犯罪的是俄羅斯。她在獲釋後見記者,表示被扣留及盤問14小時,兩日無睡覺。

代表律師說,奧夫揚尼科娃仍要面對其他刑事指控,包括政府早前推出針對俄羅斯軍方的「假新聞法」,若果罪名成立,面臨最高15年監禁。

法國總統馬克龍表示,下次與俄羅斯總統普京對話時,將提出奧夫揚尼科娃的案件,又說願意提供庇護或其他形式的領事保護。

但係而家佢係俄國已經唔係安全,每一步都要小心&實比人監視

-----------------------------------------------------

基輔及周邊遭猛烈攻擊 12個城鎮沒食水供應

俄羅斯對烏克蘭的軍事行動持續,烏克蘭首都基輔實施35小時宵禁。

基輔以西市郊在當地周三的清晨時分,有樓宇被炮火擊中,冒出大量濃煙,附近建築受波及。基輔官員透露,俄軍加緊進攻,企圖截斷向基輔的補給線,相信為全面進攻及奪取基輔作準備。基輔周邊12個城鎮沒有食水供應,其中六個的暖氣供應亦中斷。基輔市內多處亦受攻擊。

俄羅斯軍方表示,已經全面控制南部赫爾松。

聯合國指出,衝突至今烏克蘭有691名平民死亡,1143人受傷,至少300萬人逃離烏克蘭。

舊 03-16-22, 10:02 PM   #123
flpchoho

澤連斯基向美國國會發表視像講話

烏克蘭總統澤連斯基向美國國會發表視像講話。

他促請美國國會議員付以更多行動,指烏克蘭現時需要美國國會協助。

澤連斯基表示,美國國會必須制裁俄羅斯國會議員,禁止俄羅斯進口,認為和平較財政收入重要。

澤連斯基又促請美國國會議員同意在烏克蘭設立禁飛區。

美國國會議員在視像開始及之後站立,向澤連斯基報以掌聲。

舊 03-16-22, 10:11 PM   #124
wing
格鬥低手

引用:
作者: flpchoho 查看文章
澤連斯基向美國國會發表視像講話

烏克蘭總統澤連斯基向美國國會發表視像講話。

他促請美國國會議員付以更多行動,指烏克蘭現時需要美國國會協助。

澤連斯基表示,美國國會必須制裁俄羅斯國會議員,禁止俄羅斯進口,認為和平較財政收入重要。

澤連斯基又促請美國國會議員同意在烏克蘭設立禁飛區。

美國國會議員在視像開始及之後站立,向澤連斯基報以掌聲。

咁即係設唔設禁飛區先?

舊 03-16-22, 10:20 PM   #125
神人ではない!新人だ

引用:
咁即係設唔設禁飛區先?
懦夫講一句就一句,唔設
話實如果之後咩事佢都用核戰要脅,係咪要投降到佢征服世界為止?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:53 PM

手機版 | APP版