Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-15-20, 10:44 AM   #676
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
456集玩越肩式動作遊戲,7集玩VR+鬼片。
明顯個期capcom已經跟住市場方向走。
(第7集如果唔係有RE引擎加持,可能都唔收得)

反而2集Revelation當外傳做,唔知係咪capcom插手少咗,仲叫保留到bio味⋯⋯
Rev 2太似The last of us,睇人玩當玩咗算數
又,5/6/7雖然受hardcore fans劣評,但係銷量係系列之中數一數二

最新傳聞係remake 4
真係捉唔到佢地點諗

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-20, 10:48 AM   #677
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: Reishin 查看文章
Rev 2太似The last of us,睇人玩當玩咗算數
又,5/6/7雖然受hardcore fans劣評,但係銷量係系列之中數一數二

最新傳聞係remake 4
真係捉唔到佢地點諗
第4集其實冇甚麼故事性或bio野交代過.............最多只係講總統個女要leon攪一攪。

remake駁番去wesker Uroboros virus都係好事。

舊 04-15-20, 11:02 AM   #678
wyk_879
Junior Member

註冊日期: Apr 2020
引用:
作者: darkvolver 查看文章
第4集其實冇甚麼故事性或bio野交代過.............最多只係講總統個女要leon攪一攪。

remake駁番去wesker Uroboros virus都係好事。
4好似冇咩必要重制, PS4高清版D畫面都見得下人. 同埋好似同2, 3冇咩連接. CV係個人最鐘意的一集好希望佢重制, 點知而家搞個4出黎, 都唔洗唸LU
wyk_879 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-20, 01:35 PM   #679
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
Remake 4 絕對係自殺行為,有本事做得返個神級場景設計先算

舊 04-15-20, 01:44 PM   #680
darkvolver
頹冗

引用:
作者: Sgodkyo 查看文章
Remake 4 絕對係自殺行為,有本事做得返個神級場景設計先算
等下Gapcom點樣講/正式公布先啦。

舊 04-15-20, 03:22 PM   #681
真!DC
Banned User
奉行我道

2,3remake係加強動作部分
咁4remake係咪加強番解謎逃生唔咁一本道先?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-20, 03:26 PM   #682
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
4係唔係應該加番ada條伏線?ada 係wesker支針....應該交代下

舊 04-15-20, 04:07 PM   #683
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
4係唔係應該加番ada條伏線?ada 係wesker支針....應該交代下
唔期望佢加嘢嘞, 唔CUT嘢都偷笑嘞~
希望唔好變成下面張圖咁啦~

舊 04-15-20, 04:14 PM   #684
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
個路線不變家啦........最多睇下中途點...

舊 04-15-20, 05:34 PM   #685
SunSunny
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code3711 7506 0445
0 同 CV 都唔做,走去 Remake隻近代遊戲,真係想呢個係 Rumor 試下個 Market 反應

舊 04-15-20, 06:33 PM   #686
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
惡魔城?
變惡魔城玩法又好似幾有趣
由手機版發出
舊 04-15-20, 07:43 PM   #687
Sgodkyo
the one

引用:
惡魔城?
由手機版發出
其實元祖 Bio 咪係惡魔城玩法囉 ( 係同一個空間走來走去 )

舊 04-15-20, 08:59 PM   #688
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:
惡魔城?
由手機版發出
重點應該係lift + nest 3
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-20, 10:11 PM   #689
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: Reishin 查看文章
重點應該係lift + nest 3
係喎
仲有地下水道
由手機版發出
舊 04-15-20, 11:05 PM   #690
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
由手機版發出
引用:
引用:
作者: SunSunny 查看文章
0 同 CV 都唔做,走去 Remake隻近代遊戲,真係想呢個係 Rumor 試下個 Market 反應
轉貼 相關消息 :

引用:
作者: neo2046 查看文章
Capcom is working on a Resident Evil 4 remake
https://www.videogameschronicle.com/...evil-4-remake/
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
其實整CV咪同Bio4差唔多長... Bio4無得好似Bio3咁cut場景啦....
引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
期待重制 CV 好似比較好一點 ,
BIO 4 起碼 PS4/XB1 ( Remastered ) 都可以玩到。

其實 BIO CV 都可以在 PS4 /PS3 US PSN DL us$19.99 已經買左 (大約PS2畫質)
引用:
作者: 爽神 查看文章
bio4感覺只係個gameplay長,個玩法要清怪拖住你玩得耐,而且啲場景都係hea,得個大字
cv就真係故事都真心長
引用:
我覺得Gapcom係想整走三上個故事先,再駁落去bio6-7。

bio3個單眼喪屍係想去bio4....
引用:
單眼喪屍其實咪又係4嗰啲fd(唔記得隻寄身獸?),根本就係base on 4整出嚟啦
都係嗰句,我覺得佢改/補完3r個故事就係想駁去4,多於清洗乜乜

況且三上做埋編劇好似得4同1re?(REF,做director嗰堆一定負責得最多,都係得1同4)
但4你一睇就知係冇故事可言,個開發主張一定係遊戲性行先,好明顯
所以都唔需要太執著bio嘅故事乜乜,三上係「正統」乜乜
你見佢改到4咁就知道本身三上都唔會執著呢啲嘢啦
引用:
講番又係.......bio4其實都冇點交代ashley要來做甚麼.........ada只係帶一下開下leon路...

4 remake.....真係唔小動作要攪
引用:
引用:

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-20, 05:47 AM   #691
爽神

註冊日期: Jun 2002
引用:
有幾神級,bh4最神級應該係個玩法而唔係場境啩
當年game cube打完1re同0就覺得4啲場境真心hea
雖然我都明係機能限制問題
而且地圖又大,開發成本/時間上個quality一定要除返開
反而而家remake呢類場境個畫面應該可以靚好多

引用:
由手機版發出
2,3當年機能限制咁大就話啫,講緊remake唔再係tank control已經差好遠
況且其實2re嘅動作部分都唔重啦,都係搬返1re個反擊系統嚟用啫
而3本身原作上已經有動作元素,加強都好正常,而且都係由原本嘅緊急迴避改出嚟
所以可見好多位capcom其實都好忠於原著咁remake
而4本來個核心就唔係解謎成份,佢就更加唔會改啦

引用:
作者: SunSunny 查看文章
cv真係要remake,至於如果佢remake得0,我就寧願佢re-remake 1算

舊 04-16-20, 08:41 AM   #692
darkvolver
頹冗

引用:
當年game cube打完1re同0就覺得4啲場境真心hea

2,3當年機能限制咁大就話啫,講緊remake唔再係tank control已經差好遠
況且其實2re嘅動作部分都唔重啦,都係搬返1re個反擊系統嚟用啫
而3本身原作上已經有動作元素,加強都好正常,而且都係由原本嘅緊急迴避改出嚟
所以可見好多位capcom其實都好忠於原著咁remake
而4本來個核心就唔係解謎成份,佢就更加唔會改啦

cv真係要remake,至於如果佢remake得0,我就寧願佢re-remake 1算
我想佢remake 0,始終spencer係有需要翻生去回憶下....bio好小講佢...

舊 04-16-20, 02:21 PM   #693
darkvolver
頹冗

d人創意無限...

https://www.youtube.com/watch?v=9jaczriqBxI

舊 04-16-20, 05:12 PM   #694
Sgodkyo
the one

引用:
呢度講嘅場景設計唔係講個場景做得靚唔靚,
而係設計到個場景變得“好玩”
簡單例子Bio4第一次遇到電鋸佬個度好緊湊
其實係因為個場景設計得好,玩家有緊張嘅感覺 ( 敵人同玩家玩捉依因)
呢樣野其實好少有人特登去留意 ( 正如一部好電影歡眾會覺得好睇但唔係個個都會明白佢點運用編劇/攝影/剪接技巧令到部戲好睇)

Bio4 個“玩法” 其實都係過肩視點動作射擊
但令佢好玩嘅地方正正係佢由頭神到落尾嘅場景設計
(都唔使舉例成隻 Game 都係好例子 )

所以我絕對唔睇好 Bio4 拎去 remake

又或者舉例睇返 The evil within 第二集,冇左三上隻 game 即刻平庸晒,原因就係個場景設計冇晒特色驚喜

舊 04-16-20, 05:28 PM   #695
darkvolver
頹冗

其實話番兩頭呀...今時今日...三上有沒有工開?

最多都係神谷出來吠下.......成間白金好像等運到,吹下水...

舊 04-16-20, 06:29 PM   #696
真!DC
Banned User
奉行我道

好唔鍾意4成日困住你喺個場景然後迫殺晒d敵人先比走
偶一為之就緊張,多就好煩厭
Leon任務係救人唔係消滅感染者吧
強制玩家殺敵好有違和感
應該比玩家選擇殺定避
好似MGS咁唔殺人潛入得;正面突破遇神殺神又得
由手機版發出
舊 04-16-20, 08:47 PM   #697
Sgodkyo
the one

引用:
其實話番兩頭呀...今時今日...三上有沒有工開?

最多都係神谷出來吠下.......成間白金好像等運到,吹下水...

三上搞緊呢隻 , 可能係近期太多大作 , 呢隻又未有野睇 , 未有人講

舊 04-16-20, 10:33 PM   #698
darkvolver
頹冗

引用:

三上搞緊呢隻 , 可能係近期太多大作 , 呢隻又未有野睇 , 未有人講
你唔講我也差點忘記.........但係白金個力量,始終有保留。d水份太多...

舊 04-17-20, 03:30 AM   #699
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
重點真係原角配音

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 04-17-20 03:36 AM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-20, 09:12 AM   #700
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
[YOUTUBE9qrXLQqHkJk[/YOUTUBE]

完全唔知有哩隻game嘅存在
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Biohazard RE:2 バイオハザード RE:2 | PS4, XB1, PC | rapperjohnny 電視遊戲討論版 1106 08-05-23 12:05 AM
[PS4,XB1] バイオハザード 7 ︱Biohazard 7 (VR 完全對應)(兩DLC 及Gold Edition,發售中) 信長 電視遊戲討論版 884 12-20-22 10:22 AM
[多機種] Biohazard RE:2 バイオハザード RE:2 攻略區 darkvolver 攻略及心得交流區 1431 08-30-19 06:31 AM
[PS4,XB1] BIOHAZARD バイオハザード 4、5、6 繁/簡體中文字幕版再炒多一次冷飯 GN00508771 電視遊戲討論版 238 12-09-17 08:06 AM
收 ps 3 game - biohazard orc , chronicle hd selection, biohazard 4+cv, dragon's dogma gameky2012 買賣專區 4 01-05-13 11:37 AM

現在的時間是 02:34 PM

手機版 | APP版