Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 08-14-17, 12:40 PM   #1026
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
4K要識速狙我覺得先玩得起
渣4K個立回真係同其他Sniper唔同
玩多幾場都明白
油短距離好過等目標出現
由手機版發出

此篇文章於 08-14-17 12:47 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-17, 01:04 PM   #1027
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
新手~~
請問油牆身計唔計分架 ? 我見有人話油見天地方至計

舊 08-14-17, 01:07 PM   #1028
ROCAS
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2010
引用:
作者: 管家婆 查看文章
新手~~
應該冇錯,向著天ge計
(見天的話橋底咪唔計? 所以應該係計向天)

舊 08-14-17, 01:07 PM   #1029
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: 管家婆 查看文章
新手~~
係,向天先計,
牆唔計

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-17, 01:08 PM   #1030
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 信長 查看文章
係,向天先計,
牆唔計
我仲咁白痴油左2日

舊 08-14-17, 01:12 PM   #1031
ROCAS

如果想用傘....gear應該向邊個方向好?
家下用緊主武減消耗油量,起碼同人單挑都唔會成日話無油...

Btw,一開傘就算唔射出去..都已經扣好多油....

舊 08-14-17, 01:13 PM   #1032
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
https://twitter.com/96kuromaru_chan/...863424/photo/1

飛彈係汽水...
應該係加左汽的墨汁

APP 又有人速衫

此篇文章於 08-14-17 01:17 PM 被 信長 編輯。
舊 08-14-17, 01:16 PM   #1033
ROCAS

引用:
作者: 信長 查看文章
https://twitter.com/96kuromaru_chan/...863424/photo/1

飛彈係汽水...
應該係加左汽的墨汁
還是係廢物利用
飲完個樽唔好曬不如用黎做武器XD

舊 08-14-17, 01:39 PM   #1034
信長
The Flash

引用:
作者: ROCAS 查看文章
如果想用傘....gear應該向邊個方向好?
家下用緊主武減消耗油量,起碼同人單挑都唔會成日話無油...

Btw,一開傘就算唔射出去..都已經扣好多油....
主武減消耗油量. SP+/ 死時減少扣SP
個雲170 P就有, 攻同守都有價值,
不過人地暴力推都係阻唔到
攻時削晒人地企位

舊 08-14-17, 03:50 PM   #1035
信長
The Flash

抽到的隊友都唔用炸彈, 對面就係咁用炸彈

http://leanny.github.io/splat2/en_files.html
好似又加左野, 雙槍副武SP 好齊..
WALL + BALLER (兩個都防禦型技)
花灑+ bomb rush

此篇文章於 08-14-17 04:04 PM 被 信長 編輯。
舊 08-14-17, 05:32 PM   #1036
信長
The Flash

停車場天線

這可以丟炸彈/水球/狙 去對面開
踏邊位小石級,可LZ 跳入天線, 完全不經中間戰區,無人察覺
仲有成日對面有人想經天線偷襲, 可以早佢一步開封佢偷襲

這種石屎邊可以行加大活動範圍
守: 企高少少,睇多少少,增加射程
攻對方地時,沿邊位上, 左右無障礙,不利時都可更易跳落下一層

如果真係有神隊友清到駐兵位, 行天線係最直接同快
同理, 如果人地搶左炮,想用尼條路線,用上面第一點用炸彈封左天線先...

上到去,都是天線, 看對手回防未..
無人就上斜坡
太多人就可以經天線去最左邊大平台再組織攻勢

斜坡外牆是安全位,如果有上到色時, 可避好多攻擊
達陣唔到,都推到個位數距離

此篇文章於 08-14-17 05:48 PM 被 信長 編輯。
舊 08-14-17, 06:19 PM   #1037
信長
The Flash

視點

除了善用COVER 位防守,掩護
適當移動/轉視點. 可以減少盲眼位同了解戰況

經常出現單對單 cover 位互捉, 或已佔高位有人挑戰你
轉少少視點,都是可以一清二楚
基本上都是高位有利,射低位, 炸彈炸佢. 預計上黎,放炸彈陰佢
有十足把握可以跳去佢盲眼位速殺(你個身體避開佢槍口為大前題)
超高位情況,如果佢意圖爬上黎,射速快的槍,可一早瞄定登陸點,向腳底射, 佢一上有判定即死

舊 08-14-17, 08:40 PM   #1038
信長
The Flash

拍到個垃圾,
打左半場, 落後中.之後龜去重生點, 狂潑掃叫NICE.又唔出戰..
APP 通報完再出HOME BLOCK 左佢

舊 08-14-17, 09:46 PM   #1039
信長
The Flash

D 人可唔可以比多少少耐性,
比人接近object ,會有聲,人地會守...

有車就上.又唔識落,做炮灰, 隊友都未跟上,點清, 你死左,又打少個...
大家膠著狀態,要識fake 上車.立即落,引敵人出, 殺完再行.下下車上死..

有炮又搶,UI 仲見4個敵人,你又Rambo衝,
你地下下衝.. 隊友跟上又打到死為止, 大家SP都未儲到,你又去, 其他人又跟...
打到剩十幾二十又唔收打防守,個個死攻
已見幾場人地FAKE 一邊,一個又去偷開路,個個都唔知條魚係邊..
10 秒KO ,我都比佢地FAKE左

此篇文章於 08-14-17 09:49 PM 被 信長 編輯。
舊 08-14-17, 11:08 PM   #1040
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
好耐冇玩rank所以打一場

將支炮帶到38死咗
復活跳去隊友處著地不果被圍死
再復活已經見支炮去到我方十幾
即時衝埋去同對面隊友攬抄咗,人哋達陣

問題:我中間係咪瞓著咗錯過咗啲嘢?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-17, 01:06 AM   #1041
ROCAS

玩守塔用傘真心有奇效
(雖無隊友都係同一命運....)

舊 08-15-17, 01:40 AM   #1042
ZOMA
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
呢隻game好有趣,可能好多地方心得係話"殺人唔係重點,最緊要油地"
Regular 好多人又真係唔殺,周街油,比人補番都仲要油,殺左對面先啦
鬥油到時間到,跟住聽天由命
跟住Rank又有d 真係掛住camp人,唔推唔守,淨係想殺人

咁大分別ge

DeviantArt
PIXIV
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-17, 01:44 AM   #1043
信長
The Flash

引用:
作者: ZOMA 查看文章
呢隻game好有趣,可能好多地方心得係話"殺人唔係重點,最緊要油地"
Regular 好多人又真係唔殺,周街油,比人補番都仲要油,殺左對面先啦
跟住Rank又有d 真係掛住camp人,唔推唔守,淨係想殺人

咁大分別ge
Regular 如果有少少守地意識,銀噴就無咁OP
D人比銀噴偷一次,就亂走補油.. 跟左佢節奏就輸

舊 08-15-17, 02:08 AM   #1044
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
岩岩開始打 RANK ~~打魚炮 有冇心得?

成日輸~~囉到支炮係咪等埋隊友先好行~~等隊友幫手開路?

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-17, 02:54 AM   #1045
信長
The Flash

引用:
作者: 天空 查看文章
岩岩開始打 RANK ~~打魚炮 有冇心得?

成日輸~~囉到支炮係咪等埋隊友先好行~~等隊友幫手開路?
持唔持炮都好,都要熟路,對攻守都有利,
按Y 入地圖走一次, 打時多D開地圖睇炮位置

我自己就做開路同護送多.. 要一眼關七多.. 敵人都是兜後側擊持炮者(同理,防守時都係是兜後側擊對方持炮者)
基本上過6,7 秒未見敵人, 都代表佢地搵左位守緊或準備接近持炮者
見互射膜不利時要退後,唔好比爆風打死.. 爆膜無咩大不了.爆左膜後,你放炸彈過去,人地搶會陰到佢
所以我偏愛用有三角炸彈的打魚炮
如果有相當隊友同對面互射膜,大家都打唔爆,係殺敵好機會.. 射死對面先, 無敵人就無人同你爭

攻勢被截, 代表有敵人殺左持炮者, 最少3打4
第一時間優先未必係射膜, 有機會就係殺正在射膜敵人先
炮在地,見到3,4 個兵守,唔好死推, 去安全位比隊友super jump後再組織攻擊
所以護炮一係前面殺敵開路, 有時未必真係殺到敵人,拉開敵人都係方法,唔好比佢太易殺/分散對持炮者注意力都係幫到手
一係後少少殺接近持炮者的人, 必要時,做最後生還者

支炮無膜或持炮有60 秒時限, 時間一過/持炮跌死. 支炮回中.. 比人壓得太多.可以偷炮自殺,令佢地回頭
大比數夠WIN 時,唔好再貪, 最後十幾廿秒要守
hold炮60秒/打大個膜唔好打爆 都是戰術,
不過控制唔到隊友佢地打膜, 所以都是HOLD 好D..

此篇文章於 08-15-17 03:09 AM 被 信長 編輯。
舊 08-15-17, 03:57 AM   #1046
信長
The Flash

baller 番兜炸背 b
補充上面少少.. 如果都幾確定支炮一定攞到,又有隊友,
可以留比佢攞炮,自己早D 上前油地,殺敵,唔好大家都停留同一個位

舊 08-15-17, 09:08 AM   #1047
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:

咁大分別ge
啲人「有趣」就真
最後三十秒復活都會同屋企補番靚啲油,出面一大片又唔去油
唔通認為補嗰少少油會反贏?

尋晚見過高手用喇叭快打後我又去玩,又幾好玩
善用副武快速前進然後玩背刺同不斷成場靠副武周圍遊走

油咗千二殺十個但都係輸,睇嚟要再努力啲殺夠廿個油夠三分先可以贏,唔
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-17, 10:41 AM   #1048
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:

咁大分別ge
根本同人講殺人唔係重點果D人其實比人Carry左都唔知

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-17, 11:14 AM   #1049
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
好似日文名隊友伏D, 是錯覺嗎
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-17, 11:33 AM   #1050
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: qwe 查看文章
好似日文名隊友伏D, 是錯覺嗎
係都唔奇,因為我都係日文名

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Splatoon 2 (發售中) 信長 電視遊戲討論版 1026 08-01-19 05:54 AM
[WiiU] Splatoon | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 515 10-25-16 06:39 PM
[多機種] [攻略區]Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 攻略專區 鐵之侍 攻略及心得交流區 1394 03-17-16 12:24 PM

現在的時間是 05:21 PM

手機版 | APP版