Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-08-14, 04:37 PM   #601
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: harakuma 查看文章
但係又解釋唔到鹿矛囲同西比拉/局長係對立面既關係, (鹿矛囲話要罰西比拉)
閣下所言甚是。另一個解釋係鹿矛囲真心以為自己懲罰緊個系統,實質比個系統暗中利用緊都唔知。成功捉到小朱後被系統用完即棄都未定。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 05:20 PM   #602
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: Van仔 查看文章
我六合塚個堆FD

睇返 D 人物依家先知 新監視官原來係之前個學生妹
係喎, 嗰集算係回憶篇, 都唔記咗呢班友, 估計應該無乜作為

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
閣下所言甚是。另一個解釋係鹿矛囲真心以為自己懲罰緊個系統,實質比個系統暗中利用緊都唔知。成功捉到小朱後被系統用完即棄都未定。
話唔定最後係

鹿矛囲/酒酒水/朱

VS

霜月/局長/西比拉
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 08:11 PM   #603
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 11-08-14, 10:03 PM   #604
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: Van仔 查看文章
我六合塚個堆FD

睇返 D 人物依家先知 新監視官原來係之前個學生妹
真係唔鬼記得,你一講又馬上醒起!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-14, 12:07 AM   #605
KARAS
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDrazgriz13ghost
唔知係咪錯覺 鹿矛囲同小朱的瞳孔好似一樣顏色?

《 N  Music No Life》
KARAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-14, 02:17 PM   #606
money
◆.西野司命.◆

OP銷量

*8 12116 時雨

舊 11-14-14, 12:39 AM   #607
money
◆.西野司命.◆

舊 11-14-14, 02:41 AM   #608
Game Master

既然D槍係咁比人鹿矛囲偷走,兼懷疑佢將監視官隻眼移植入佢自己度,突破使用權限,個系統理應可以自動lock死D槍唔比鹿矛囲濫用先係。

但個系統冇咁做係非常可疑。

此篇文章於 11-14-14 02:51 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 11-14-14, 06:32 AM   #609
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
西比拉好明顯刻意唔lock槍,局長班人都想睇下小朱既可能性,同埋佢地認為件事仲係under control
btw,睇完今話真係覺得2期比1期更好睇,1期受限於要透過單元式故事來繪畫出世界觀及各種設定人物描寫等,難免有d位唔夠劇力
今季完全唔需要留戲份鋪陳,劇力落晒去故事主線度,幾乎集集都咁爆orz
真係只能夠講,好好睇

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-14, 10:15 AM   #610
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
其實鹿矛圍有冇可能曾經係 sibyl 入面o既一個腦黎
然後有一天唔知咩事發咩神經, 偷走出黎

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-14, 10:58 AM   #611
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
應該無可能,如果係咁的話,西比拉應該會讀取到佢既正確犯罪系數。

舊 11-14-14, 11:02 AM   #612
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: mkmonkey 查看文章
應該無可能,如果係咁的話,西比拉應該會讀取到佢既正確犯罪系數。
可能就係特登放佢出黎製造亂像睇下系統本身對意外既承受同適應度

甚至用黎睇下個不足之處係邊

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-14, 11:23 AM   #613
harakuma
Game Master

引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章

居然同你一樣, 有相同想法, 覺得呢條友以前曾經又係免罪体, 個腦入過去西比拉,

但西比拉有咁多個人腦, 唔排除有異類者, 之後又走返出嚟(係真心走, 定故意放逐暫時難確定)

佢依家好大可能用緊全身義体化, 再加上免罪体質, 所以支配者CHECK佢唔到,

(或者如果當時, 小朱面對成班大腦時, 攞支嘢對班大腦都一樣可能無反應(透明腦)

/
其實上季都試過一次用支配者對付無人機, 當時都唔太為意, 但今集太明顯, 我想問/吐糟,

支槍唔係CHECK人類(生物)個色相嗎? 乜機械人(死物)都有色相咩?

另外, 今集小朱又犯咗上季同一錯誤, 對付D"超凶惡者"居然唔殺佢放佢走, 咩道理?
如果狡在場, 一定用支實彈槍先斃鬼咗酒酒水同條友先,, 之後既事慢慢先講,

小朱本身都唔like個system, 但最終佢都係信個system, 以為只有system先可以對付敵人,
佢未又係一個心嫌但体正直, 同廢柴小妹妹本質上無異

此篇文章於 11-14-14 11:41 AM 被 harakuma 編輯。
舊 11-14-14, 02:48 PM   #614
Game Master

引用:
其實上季都試過一次用支配者對付無人機, 當時都唔太為意, 但今集太明顯, 我想問/吐糟,

支槍唔係CHECK人類(生物)個色相嗎? 乜機械人(死物)都有色相咩?
上季已經介紹咗呢個模式啦。

對付死物時,枝槍會變成Destroy Decomposer模式,將有威脅嘅物體完全殲滅。

舊 11-14-14, 03:34 PM   #615
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
另外, 今集小朱又犯咗上季同一錯誤, 對付D"超凶惡者"居然唔殺佢放佢走, 咩道理?
如果狡在場, 一定用支實彈槍先斃鬼咗酒酒水同條友先,, 之後既事慢慢先講,
而用支配者殺人如同法律審判
而用槍殺人就係自主意識
朱爺仲未會選擇以自主意識去殺人

殺死一個殺人犯可以救萬民
但佢會選擇唔殺個殺人犯而搵其他方法去救萬民

佢只係揀行一條困難而有理想嘅路啫

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-14, 09:40 PM   #616
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
我到底有無睇漏

點解博士同個犯傾傾下就走咗人

舊 11-14-14, 09:54 PM   #617
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
引用:
作者: 神龍 查看文章
我到底有無睇漏

冇睇錯
博士一邊問一邊睇佢反應之後已經推測到對方想點
對方唔開口繼續問落去都係冇用
知道之後快快手去報告比人知好過
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-14, 10:08 PM   #618
神龍
↘大家比d掌聲

個個位我覺得轉得有d硬怪怪地je

舊 11-14-14, 10:37 PM   #619
Game Master

引用:
作者: 神龍 查看文章
我到底有無睇漏

早幾年有套美劇Lie to Me亦係同樣橋段。身為犯罪心理學家嘅主角精於閱讀其他人嘅面部肌肉變化去推斷對方係咪講緊大話同真正諗咁D乜。

博士齋問幾個問題,之後就觀察睇條友嘅眼神同嘴部反應就推斷出端倪。

舊 11-14-14, 11:17 PM   #620
harakuma
Game Master

嗰個老師連望幾下小朱少少動作,(一季)

就讀出小朱三圍咁濟,

最神係佢啦,

另外又睇返前幾集, 嗰個心理治療師可能係矛囲扮, 所以佢先知小朱有吸煙

(矛囲去小朱屋寫字時可能小朱不在家, 但見枱上勁多煙頭, 以為小朱吸煙,

)
舊 11-15-14, 12:14 AM   #621
神龍
↘大家比d掌聲

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
早幾年有套美劇Lie to Me亦係同樣橋段。身為犯罪心理學家嘅主角精於閱讀其他人嘅面部肌肉變化去推斷對方係咪講緊大話同真正諗咁D乜。

博士齋問幾個問題,之後就觀察睇條友嘅眼神同嘴部反應就推斷出端倪。
我知
the mentalist都係

我只係覺得個博士走個位轉得好硬

舊 11-15-14, 12:39 AM   #622
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
覺得鹿矛圍曾係 sibyl 一員的原因:

1. 佢專登去常守度留字, 仲話"仲以為你會明添" = 佢知道常守o既特異性, 而常守最大最獨特o既特異性, 係佢知道 sibyl 實態.

2. "登錄上為 sibyl 一員, 因此不會被 scanner 及 dominator 認識", 同"全身義體, 因此沒有發出 scanner 能偵察到的生體力場" 都似可以係"透明人間"o既合理解釋

3. 隨隨便便就換到酒酒水隻眼上去, 總覺得佢係義體. (如果世界醫學先進到活人可以移植眼球, 咁點解冇同酒酒水交換眼, 俾自己隻右眼酒酒水?)

4. 對 sibyl 那種敵意, 甚至說出要"制裁 sibyl", 令人覺得佢知道 sibyl 不止是一台普通機械 (知道實態)

5. 佢好肯定常守係咩情況都唔會開真槍射人. (覺得佢知道常守同槙島對峙時的反應)

6. 佢靠藥物同話術, 就可以確實地令他人的犯罪指數下降, 讓人覺得鹿矛圍知道犯罪指數的計算方法.

7. 拉酒酒水落水時, 鹿矛圍知道酒酒水做監視官以來一直好驚自己 psycho pass 變濁, 哩 d 資料邊度來?

------------------------------

上網 google 下後見到日本o個邊都有人咁估, 仲有人估鹿矛圍真身, 其實就係佢用來整偽裝立體影象o個個失蹤少女. (i.e. 少女被發現係免罪體質 -> 被拐+拆腦 -> 入 sibyl -> 逃走 -> 鹿矛圍)

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)

此篇文章於 11-15-14 12:48 AM 被 佐佐木莊尼 編輯。
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-14, 02:52 AM   #623
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
其實最尾咁放走佢係咪痴線
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-14, 09:31 PM   #624
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
其實唔射要害, 都可以射手腳, 或者隻船

又唔請示上頭disable酒酒井account, 請示左唔理一件事.

舊 11-16-14, 01:53 AM   #625
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
霜月個角色真係周身負能量,今集想常守變濁等於自己先開始濁了,估佢可能為左變清而被鹿矛圍利用
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[XB1] Psycho Pass サイコパス 選択なき幸福 neo2046 電視遊戲討論版 16 12-28-15 10:38 AM
出讓 限定版主機,game, DVD & Blu-ray 等 andychan26675 買賣專區 4 03-16-14 12:27 PM
[影像碟] 黃偉文作品展[6 CD/4 DVD/3 Blu-ray][末日推出] W!LL Neo Music UNIVERSE 128 12-25-12 04:08 PM
[NEWS] PANASONIC, DMP-BD10 / SA-XR700 / SB-TP100, Blu-ray Disc播放機 / Blu-ray Disc 接收器 KTN 影音館 0 06-28-06 03:20 PM
DVD Format Wars: HP & Dell choose Blu-Ray C.K.F. 影音館 1 01-17-04 12:56 AM

現在的時間是 08:55 AM

手機版 | APP版