Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 12-01-02, 09:10 PM   #1
Kenji少
God of Gamer
暴走中

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKenji1445
平價打機之選(5.1揚聲組合)

小弟首推yamaha Tss-10
以下係我上星期買完機之後係gamehit post既小小report~

上星期去左鴨記同旺角行左成日~而銀包就係得果二千大元~本來雄心壯志既我仲諗住可以以小搏大~點知周圍搵都搵唔到岩心水~唔係冇dts冇光纖...再唔係就貴到嚇親細路...仲有d仲離譜既.....有光纖有同軸又平又正..點知係...2.1.....wahahaaha~~當我接近絕望之際..我就走返去旺角.....係av迷朝聖地友誠商業中心.....6樓.....諗住膽粗粗走去睇下有冇平野or display品執下...點知一問之下.....竟然俾我搵到呢套yamaha tss-10...之後我問個店員...光纖分插...幾多錢?~之後佢用好奇怪既眼神望一望我...然後..佢就以雄壯既聲線..回答:yamaha呢套有兩個光纖頭架喎.....此時....我覺得.....我已經搵岩目標...再望一望價錢牌.....天呀...完全係我預算之內.......之後我再叫佢平平地加多條光纖俾我~~嘿~~
結果全套連光纖線1800埋單走人
入返正題~
結構:
yamaha tss-10係普通既5.1組合~兩前置,兩後置,一中置加subwoofer~而且仲有埋一個細細個既amp~
兩組光纖
一組紅白
試機:
我分別以ps2,xbox接駁光纖而出黎既效果比我原先想像既仲要靚~環回效果做得十分出色由於ps2只有好少數既game係support 5.1所以我就試下佢既dolby digital pro logic2既模擬效果~結果都係令人感到驚訝及滿意~聲音距離感十分強烈而且仲俾到人一種空間感,值80分
至於真正既5.1效果當然要由xbox去test~xbox既5.1聲道由於我只係用左doa3既opening去test但得出黎既臨場感係同去戲院冇乜分別(屋企細細地~算係咁架啦)值85分
至於dvd機同gc就比較麻煩因為dvd光纖頭一早壞左我只好用紅白線入~
而gc就一向只係二聲道(但有幾隻game係support dolby digital pro logic2)所以係呢個情況之下..我都勉強試下..um.....結果...就...嘿嘿~~
都叫做唔錯...起碼唔會係高不成低不就...但用返dolby digital pro logic2呢個mode..d聲音就反而失真左少少~
總結黎講~~呢套小喇叭組合~我認為值85分~~
但有少少不足既就係佢冇同軸同埋個低音弱左少少~~
同埋如果太大聲既話都會有少少拆...(開盡果隻)

以上就係小弟既小小意見~~而家就去試下點擺先可以得出最滿意既效果
Kenji少 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-02, 09:29 PM   #2
Eugene
Ultimate Gamer
メ~ン!

註冊日期: Jan 2002
SupportProLoII?

大家有用不着CLUB NINTENDO的SerialNo.GE話可以EmailME
超多謝各GAF朋友的Points:共X00Points THZ (゜∀゜)
Pokemon Diamond: Eugene/Gen/3909 2395 0799
Eugene 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-02, 09:31 PM   #3
機神GBA
☆The End☆

註冊日期: Jan 2002
我就推介Philips 7百零蚊黑色個套5.1 , 我用緊, 超正.
音質分晰得好清.
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-02, 09:34 PM   #4
Kenji少
暴走中

http://www.yamaha.co.jp/product/av/p...-10/index.html

呢套野
舊 12-02-02, 01:11 AM   #5
majicman
~珠海護法~

其實一D吾出名的speaker會吾會好吾掂?因為果日我去旺電見到套5.1speaker賣3XX,但我覺得還可以啊!!
還有係咪有D廠的speaker得個名,但其實係cheap野o架?
majicman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-02, 01:18 AM   #6
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by majicman :
其實一D吾出名的speaker會吾會好吾掂?因為果日我去旺電見到套5.1speaker賣3XX,但我覺得還可以啊!!
還有係咪有D廠的speaker得個名,但其實係cheap野o架?

呢個問題其實我都想同大家講下~~
平時你地去電腦場睇到果d所謂既5.1/4.1/2.1
其實都係將雙聲道分成5聲道~
咁樣聲音就會明顯地比較亂同埋雜~~~
不過一分錢一分貨呢個道理相信大家都會明白~
不過俾電腦用既話都ok既
另外係唔係有d名廠喇叭得個名?~
呢個問題我就唔多識答...因為我一向都認為..貴唔代表好..
喇叭既聲音好唔好~其實係在於你識唔識擺位~
當然貴價野都一定係佢既價值~(如果唔係leica相機點會咁價錢)
舊 12-02-02, 01:31 AM   #7
majicman
~珠海護法~

引用:
Originally posted by Zenki仔 :

喇叭既聲音好唔好~其實係在於你識唔識擺位~
禁點先至算擺得好?於耳仔水平線,擺上D定擺下D?距離要幾多?
舊 12-02-02, 01:38 AM   #8
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by majicman :

禁點先至算擺得好?於耳仔水平線,擺上D定擺下D?距離要幾多?
以下係我個朋友教我既擺位方法~~

一般黎講, 前置最理想既領聽高度, 就係同你既耳朵成水平直線!

- 至於後置, 如果你個皇帝位係貼住牆的話, 咁最好就掛高少少, 跟住調教一個適當既方向, 對住你自己對耳朵, 咁就得勒!

- 至於中置, 如果你隻中置夠力水的話, 咁放低少少係會好d 既; 以一般衛星喇叭黎講, 其實放晌電視機頂就已經可以了!
舊 12-02-02, 01:45 AM   #9
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by Eugene :
SupportProLoII?
yup!!
玩gc一流!!
舊 12-02-02, 01:51 AM   #10
majicman
~珠海護法~

我想買個5.1的喇叭(電腦用),但背面係張碌架床,禁點攪好?
重好大家推介下D電腦用的喇叭呀!但吾好太貴plz!!
舊 12-02-02, 01:55 AM   #11
Kenji少
暴走中

引用:
我想買個5.1的喇叭(電腦用),但背面係張碌架床,禁點攪好?
重好大家推介下D電腦用的喇叭呀!但吾好太貴plz!!

我房都係咁~~
我就將佢擺左係窗台~~

http://www.hkgolden.com/_dev/dr_jim/...DA890/main.asp

呢度有唔少試用report~
可以參考下
舊 12-02-02, 02:09 AM   #12
達比

註冊日期: Jul 2002
冇咩地方可玩5.1..~
達比 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-02, 02:06 AM   #13
cylmccoy
Insane Gamer
心情沈重, 再上征途

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDdigiReyes
Hi, Can you tell me where can buy this ?

舊 12-06-02, 02:17 AM   #14
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by cylmccoy :
Hi, Can you tell me where can buy this ?
下...我篇野咪已經講左囉
嘿嘿~~~
係旺角友誠商業中心~6樓~~
地鐵站e出口(銀行中心出口)
果座商業大廈~如果你唔識行既話出到去問下d報紙檔佢地會點你行架啦

p.s.果度唔知係唔係最平~不過行貨定價應該係差唔多~
同埋友誠全幢有大約10層係賣呢d影音產品.....有興趣可以去睇下
舊 12-06-02, 01:22 PM   #15
沉默是金

我用JBL玩GC都好正

舊 12-07-02, 11:49 PM   #16
cylmccoy
心情沈重, 再上征途

How about the eect for listening music?
Is it official good?

此篇文章於 12-08-02 12:33 AM 被 cylmccoy 編輯。
cylmccoy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-02, 02:30 PM   #17
cylmccoy
心情沈重, 再上征途

How about the effect for listening music?
Is it a official product ?

舊 12-08-02, 03:25 PM   #18
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
張電腦台放唔落5.1...

依家用緊3.1咋陰功

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-02, 04:16 PM   #19
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by cylmccoy :
How about the effect for listening music?
Is it a official product ?

唔明你想問d咩~
你可唔可以清楚少少?~
舊 12-08-02, 04:46 PM   #20
cylmccoy
心情沈重, 再上征途

引用:
Originally posted by Zenki仔 :

唔明你想問d咩~
你可唔可以清楚少少?~
sorry...
how about 聽歌效果?
Is it 行貨?
cylmccoy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-02, 05:12 PM   #21
Kenji少
暴走中

引用:

sorry...
how about 聽歌效果?
Is it 行貨?

um.....如果你主力係聽歌既話可能會失望少少~
但都有一個music mode俾你揀~~

yup~係行貨~定價1680~
一年保養~~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:11 PM

手機版 | APP版