Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-08-17, 11:23 PM   #351
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
而家中文版個版權喺邊個度... 真係想去問下佢真係冇諗過出?
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-17, 11:29 PM   #352
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: J+1 查看文章
而家中文版個版權喺邊個度... 真係想去問下佢真係冇諗過出?
應該仲係尖端

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-17, 01:55 PM   #353
J+1
望過黎呀!!!!!!

某間漫畫屋見到

舊 12-29-17, 03:48 PM   #354
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
某間漫畫屋見到

一代匯集?
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-17, 06:13 PM   #355
J+1
望過黎呀!!!!!!

No...
舊 01-13-18, 02:08 PM   #356
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
原來14已經出左封面

https://www.famitsu.hk/articles/2018/01/011653.html

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 04:48 PM   #357
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
每次出新一期都要拎番舊果d再睇一次...
仲有唔同版本...
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 07:42 PM   #358
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
13期我都買左日文版,
但MH變晒, 睇到冇乜心機
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-18, 03:12 PM   #359
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
佢啲MH版權被吃掉先要變做GM
其其實啲MH設計都出得八八九九,轉GM先有新金礦比佢貨金打機

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-18, 03:28 PM   #360
K.LIFE

大把mh未出,放棄只因模型版權問題…
舊 01-15-18, 02:06 PM   #361
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
佢啲MH版權被吃掉先要變做GM
其其實啲MH設計都出得八八九九,轉GM先有新金礦比佢貨金打機
模型公司食左個版權?
漫畫唔用得返?
呢件事真係唔知
舊 01-15-18, 02:21 PM   #362
K.LIFE

引用:
作者: lodoss 查看文章
模型公司食左個版權?
漫畫唔用得返?
呢件事真係唔知
估係個版權期限到以後出MH唔駛再貨金比大神,否則大神冇理由去到咁盡呃殺晒所有機設…
舊 01-15-18, 02:29 PM   #363
K.LIFE

一係就D金牙大狀玩到紙上版權不等於立體版權,再唔係就出版社屈咗MH版權唔分比大神,一年多後大神諗通咗改設定繼續連載,角川吹佢唔漲…
舊 01-15-18, 02:58 PM   #364
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: K.LIFE 查看文章
估係個版權期限到以後出MH唔駛再貨金比大神,否則大神冇理由去到咁盡呃殺晒所有機設…
如果真係呢個原因, 係大神反悔喎,
版權應該係每一隻計, 新出果D收返貴D咪算囉,
做到禁絕, 唔怪得新果D都冇出過模型
舊 01-15-18, 04:04 PM   #365
J+1
望過黎呀!!!!!!

我而家係傾向你哋唔食花詩女呢舊朱古力味嘅屎,就全部變晒朱古力味嘅屎食到你哋個個叫好
版權呢個問題好似都冇咩人有討論過....
由手機版發出
舊 01-15-18, 05:51 PM   #366
K.LIFE

引用:
我而家係傾向你哋唔食花詩女呢舊朱古力味嘅屎,就全部變晒朱古力味嘅屎食到你哋個個叫好
版權呢個問題好似都冇咩人有討論過....
由手機版發出
本13我到宜家都未買,市場就係唔食,書尾故事去到7777, 腦內補完算,緣之星再會…
舊 01-15-18, 06:47 PM   #367
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: K.LIFE 查看文章
本13我到宜家都未買,市場就係唔食,書尾故事去到7777, 腦內補完算,緣之星再會…
其實改晒設定, 係大神玩死自己,
睇得五星都係由細細個開始睇,
你咁樣改好多人接受唔到(包括我自己),
只會越來越小人買
舊 01-15-18, 06:51 PM   #368
J+1
望過黎呀!!!!!!

你覺得佢仲在乎有冇讀者咩?

條氣唔順可能重要d
由手機版發出
舊 01-15-18, 07:11 PM   #369
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
第一次聽到因版權問題而MH變晒GTM....

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-18, 07:38 PM   #370
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
有留意啲模型同首辨的話,未出GM之前係 copy right 係比 toypress,出GM後所有MH GM版權 都收番大神自家公司 EDIT,大神係因商品版權同toypress反左面,記得好似newtype有講過

舊 01-15-18, 07:53 PM   #371
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
有留意啲模型同首辨的話,未出GM之前係 copy right 係比 toypress,出GM後所有MH GM版權 都收番大神自家公司 EDIT,大神係因商品版權同toypress反左面,記得好似newtype有講過
依單野都講左幾年啦

版權問題仲搞到漫畫停刊

依家改設定出得返咪算好囉

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 01-15-18, 07:59 PM   #372
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: lodoss 查看文章
模型公司食左個版權?
漫畫唔用得返?
呢件事真係唔知
toypress 個版權係包括 "設計外觀"

即係大神只要一畫舊版MH 就要科水比toypress

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 01-15-18, 11:00 PM   #373
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
toypress 個版權係包括 "設計外觀"

即係大神只要一畫舊版MH 就要科水比toypress
我上網找返舊文:
"FSS為重戰機的延伸,因為當初作者永野護入社sunrise 4個月就被富野監督重用擔任機設
與人設雙設定,當時所做的背景設定借給角川用在要創刊的Newtype上,之後一直連載至
今,但版權當時只有口頭約定。所以有傳言重開機是為了在幾十年後的今天以及未來可能
的人事已非的狀況作準備。"

呢段真唔真就唔知,
但睇返模型網係©EDIT ,All rights reserved.
http://www.volks.co.jp/fss/
照睇應該唔關畫MH要比錢toypress事
舊 01-16-18, 06:07 AM   #374
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
如果舊設定版權是toypress,不是大神自己,
咁正路應該會更加多五星商品出現,
正如Macross M1海外版權一樣道理...

而7年前出的IMS第一彈 -破烈の人形-,
版權已經是EDIT,那其他廠也可用EDIT待續出新作,
那點解又冇....

VOLKS IMS 本年新作 Vaiola 肯定是舊設定,
那版權不是toypress嗎?

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-18, 09:02 AM   #375
C.Ryo
Game Master

新近toyspress番出n年前海洋堂jagt首辨都要落EDIT copyright, 當中恩怨真係耐人尋味⋯⋯

http://www.toyspress.co.jp/preorder-jagt.htm

又其實大神本係toyspress founder之一,反面到要離開建立自家EDIT

http://www.toyspress.co.jp/about-toyspress.htm

此篇文章於 01-16-18 10:41 PM 被 C.Ryo 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 05:59 PM

手機版 | APP版