Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-15-17, 12:52 AM   #1451
Carl@William
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: pet3 查看文章
聽說ps4 pro 玩vr 會比較ps4 好

你無ps4 pro 唔緊要

因為你有GT1080
你去安裝電腦驅動程式

用psvr 接電腦後有比較一次看看

同一電腦同一遊戲
2牌子的vr
畫質果分應該會變好多
因為之前看過有人說過用成人版vr女友測試

他說psvr完勝...(不過定位就點都會輸
請原諒我lag機. 原來PSVR可以用係電腦度?駛唔駛要特別既SOFTWAVE/硬件配合?定剩係張DISPLAY CARD夠勁就得?
Carl@William 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-17, 01:22 AM   #1452
wongdee
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2011
隻星戰VR真係可以滿足到D星戰迷,好感動
wongdee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-17, 10:50 AM   #1453
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Carl@William 查看文章
請原諒我lag機. 原來PSVR可以用係電腦度?駛唔駛要特別既SOFTWAVE/硬件配合?定剩係張DISPLAY CARD夠勁就得?
http://game.watch.impress.co.jp/docs...g/1036495.html

一部勁電腦就咁安驅動就得

上邊PSVR
下邊VIVE

psvr壓勝

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 01-15-17 10:55 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-17, 10:59 AM   #1454
stcdavidhk
God of Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: daihamlop 查看文章
我無玩過summer lesson,
佢画汁點我真係唔知……
不過,其實你有無較過個眼球距離?
有較同無較會差幾遠吓……
你要入ps4個setting度自己較,
PSVR起動嗰時唔會有得調較,
所以好多人都唔知。
較完令我更清晰咁確認到畫質有幾差
我dl初音隻demo都唔覺咁嚴重,ps vr本身係先天不足,但我覺得而家d game本身都後天好唔夠
(未dl batman,聽聞暫時最靚畫質係佢)
見佢只出左段短時間,希望佢能提升返個畫質(最好有ps3程度啦)

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-17, 11:03 AM   #1455
redcreature

註冊日期: Aug 2007
Hi pet3,你係咪成功setup PSVR on PC? 我去到setup STEAM Room setup 出error "VRApplicationError_UnknownApplication", 請問你跟邊D教學去setup?
redcreature 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-17, 11:06 AM   #1456
pet3
The One

引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
較完令我更清晰咁確認到畫質有幾差
我dl初音隻demo都唔覺咁嚴重,ps vr本身係先天不足,但我覺得而家d game本身都後天好唔夠
(未dl batman,聽聞暫時最靚畫質係佢)
見佢只出左段短時間,希望佢能提升返個畫質(最好有ps3程度啦)
應該是PS4機能問題+遊戲問題

VR反而是性能好高

你試左THE playroom未
生化7和槍彈辯駁也試下

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
舊 01-15-17, 11:07 AM   #1457
pet3
The One

引用:
作者: redcreature 查看文章
Hi pet3,你係咪成功setup PSVR on PC? 我去到setup STEAM Room setup 出error "VRApplicationError_UnknownApplication", 請問你跟邊D教學去setup?
#1453不就貼了教學嗎?
要安裝那個程式
再跟張圖的接線方法

我沒試

我邊有錢玩1080顯卡

FGO 目標預算
舊 01-15-17, 11:11 AM   #1458
redcreature

註冊日期: Aug 2007
引用:
#1453不就貼了教學嗎?
日文的教學...現時教學都沒有詳細說明STEAM Room setup這部份....
redcreature 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-17, 11:17 AM   #1459
pet3
The One

引用:
作者: redcreature 查看文章
日文的教學...現時教學都沒有詳細說明STEAM Room setup這部份....
https://www.google.com.hk/#newwindow=1&q=trinus+psvr+設定

畢竟 香港人咁廢
不會變到新野出黎 (平時攻略唔係抄日本就是抄中國和台灣

當然是日文比較容易找

http://www.vrtui.net/articles/oa7g

FGO 目標預算
舊 01-15-17, 12:13 PM   #1460
stcdavidhk

引用:
應該是PS4機能問題+遊戲問題

VR反而是性能好高

你試左THE playroom未
生化7和槍彈辯駁也試下
彈丸試左,THE playroom係指個隻小機械人?我玩夾扭蛋用晒coin後唔知點去下一步就放棄左試其他

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
舊 01-15-17, 01:25 PM   #1461
pet3
The One

引用:
彈丸試左,THE playroom係指個隻小機械人?我玩夾扭蛋用曬coin後唔知點去下一步就放棄左試其他
先玩其他星球的遊戲

玩贏左就有錢抽新玩具

FGO 目標預算
舊 01-15-17, 06:19 PM   #1462
stcdavidhk

試埋batman,連評價最高的batman都係咁,睇黎頭呢批game真係試驗性質為主
唔怪得之後再冇乜game出,遊戲商好需要慢慢摸熟vr

舊 01-15-17, 06:45 PM   #1463
daihamlop
Ultimate Gamer
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
引用:
試埋batman,連評價最高的batman都係咁,睇黎頭呢批game真係試驗性質為主
唔怪得之後再冇乜game出,遊戲商好需要慢慢摸熟vr
可能你要求高
我玩bio7 Demo已經覺得画面太真實,
連一向唔會驚嘅我都覺心寒,
你玩嗰幾隻我都無玩過,
不過playroom,until dawn,bio7,PSVR world
呢幾隻個画汁我已經覺得幾好,完全可以收貨,
我克服唔到嘅係motiin sickness

講咁多把鬼咩, 整個PSN Portable ID見人先講, 用PS3睇BD無Trophy, 阿毛
自己啱玩嘅games就二千都買, 唔啱嘅兩舊都唔俾
daihamlop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-17, 07:24 PM   #1464
stcdavidhk

引用:
作者: daihamlop 查看文章
可能你要求高
我玩bio7 Demo已經覺得画面太真實,
連一向唔會驚嘅我都覺心寒,
你玩嗰幾隻我都無玩過,
不過playroom,until dawn,bio7,PSVR world
呢幾隻個画汁我已經覺得幾好,完全可以收貨,
我克服唔到嘅係motiin sickness
BIO7遲d再試
講返BATMAN,臨場感真係做得幾好ge
最後開牢門窗個段我一開見小丑個樣我反即反射性咁關返上去,自己關完後都笑左

舊 01-15-17, 07:29 PM   #1465
普通人一個
NEO ZEON萬歲

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDjackasukaHK
XBox Live Gamertagjackasuka
其實PRO機行VR畫面係點? 會唔會都係好差?

『等價交換』
普通人一個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-17, 07:30 PM   #1466
stcdavidhk

引用:
作者: 普通人一個 查看文章
其實PRO機行VR畫面係點? 會唔會都係好差?
我上網睇過d比較,暫時而家d game好似分別不大

舊 01-15-17, 09:13 PM   #1467
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
http://game.watch.impress.co.jp/docs...g/1036495.html

上邊PSVR
下邊VIVE

psvr壓勝
我就係話vive有呢d網紋!!!
不過玩時其實唔太覺,要好注意先睇到!

舊 01-15-17, 11:11 PM   #1468
pet3
The One

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
我就係話vive有呢d網紋!!!
不過玩時其實唔太覺,要好注意先睇到!
等你張1080 做的實機報告

畢竟 A9VG 和巴哈 ,日本都有人實際測試過了

但GAF反而一個人都無試過
唔係咁好嘛

快點試~

FGO 目標預算
舊 01-16-17, 01:29 PM   #1469
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
係log on個網load左成2粒鐘先入到去訂個all in one pack囧

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-17, 02:41 PM   #1470
Lure

註冊日期: Nov 2007
PSN  IDHunter_Lure
引用:

上邊PSVR
下邊VIVE

psvr壓勝
單從相片比較~還意為PSVR 有更高解像度!
不過Psvr 最弱還是motion tracking !
致於畫面~就算把啦~一張1080都貴過兩部ps4.
用Ps4去同1080比果一刻就以經贏咗!
Lure 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-17, 04:27 PM   #1471
stcdavidhk

引用:
作者: Lure 查看文章
張圖證明左而家ps vr畫質差係廠商唔夠努力

舊 01-16-17, 04:35 PM   #1472
pet3
The One

引用:
作者: Lure 查看文章
這不是ps4 vs pc啊

是PC+PSVR(3200) vs PC+HTC VR(8200)

之後計畫面反而PSVR 贏 (另外psvr 120格, htc 得90 格 就不提了)

引用:
張圖證明左而家ps vr畫質差係廠商唔夠努力
分分鐘ps5 出黎都未發揮得盡psvr 的性能

FGO 目標預算

此篇文章於 01-16-17 04:38 PM 被 pet3 編輯。
舊 01-16-17, 05:15 PM   #1473
Lure

引用:
這不是ps4 vs pc啊

是PC+PSVR(3200) vs PC+HTC VR(8200)

之後計畫面反而PSVR 贏 (另外psvr 120格, htc 得90 格 就不提了)
我知道吖~我特別提係因為好多人以為PSVR個oled resolution低啲~所以畫面模糊~但其實係source問題。
姐係話$5xxx嘅graphics card 係勁過$1xxx嘅graphic card(正常不過!)

Ps5 再勁都唔應用市價4~5千蚊嘅graphic card掛~
舊 01-16-17, 05:19 PM   #1474
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
但電腦用PSVR只可以用PS4手掣
唔知sony會唔會出過個新定位技術,有會好好多
邊鬼個決定用move架

舊 01-16-17, 05:23 PM   #1475
Lure

PSVR 雖然resolution低~但配合靚lens , 出嚟效果更好( 當然在同一source 下比較啦!)
但最想還是想要新Technic 嘅motion tracking.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
SONY HMZ T3 3D 頭戴式顯示器 nds 買賣專區 0 09-05-16 12:38 PM
[ETC] PlayStation 4 in 3D 神祕人1號 電視遊戲討論版 33 01-15-09 01:19 AM
[爆笑] PlayStation 9 nakakula 電視遊戲討論版 18 05-27-06 12:41 AM
Want Fix the playstation........ Orage 電視遊戲討論版 0 03-22-05 09:12 PM

現在的時間是 01:33 PM

手機版 | APP版