Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-24-15, 05:41 PM   #1
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
Starcraft 2 #3 Legacy of the Void

利申:我多年嚟打機都只係當睇故事多過關心佢遊戲性質。我RTS係玩得好廢,你叫我玩連線Battle.net我1分鐘會被秒殺,而且唔需要勞煩泡菜國高手嚟搞掂。XD

近年嚟手機遊戲興起,傳統RTS已經開始慢慢淡出市場。可能有見及此,Blizzard亦識趣比Starcraft嘅故仔嚟個非常圓滿嘅結局。

雖然今集都依然係神族領袖Artanis統一神族各派對抗Amon為主線,但爆完神族故仔後,會有3個Epilogue任務去回收大部份嘅伏線(就連初代Starcraft Expansion嘅Stukov都短暫交代埋),比你分別控制神族,人類同蟲族。3族聯手合力將大反派Amon打敗,Kerrigan成為預言中嘅救世主。

最後結局都算係令人感動嘅
起碼Raynor同Kerrigan最終可以喺埋一齊:Kerrigan進化成為創造神Xel-naga後,佢就變成類似「圓神」般嘅存在。Raynor等咗兩年後,Kerrigan重返人間嚟接走Raynor,自此無人再見到兩人下落。

Valerian登基成為Terran Dominion新皇帝後,一反父皇Arcturus嘅暴政,人類帝國進入黃金時期。

Artanis則統一神族各派後,與人類締結和約共同繁榮。

至於蟲族,喺Kerrigan走咗後,將蟲族控制權交俾副手Zagara。不過蟲族安於稱霸Char惑星一帶,並無意再同人類與神族衝突。

等咗17年總算可以有個見好就收嘅遊戲系列結局,而唔係亂留伏線去吊玩家口,實屬難得。

此篇文章於 11-24-15 05:45 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-15, 06:16 PM   #2
david
The One

註冊日期: Mar 2002
一日仲有E-SPORTS存在RTS係唔會死O既又,唔通轉去用手遊鬥課金抽卡咩...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-15, 06:42 PM   #3
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
最終章得三版太少啦....
伏線係有O既, 不過伏到佢地都唔想再提,就係地球O既UED

舊 11-24-15, 09:07 PM   #4
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Rance 查看文章
地球太過遙遠,基本上可以唔理。

同小島喺MGS系列完成Solid Snake父子嘅故仔一樣,Raynor同Kerrigan嘅主線已經結束咗,Blizzard有下台階可以正式收工。但確實,UED呢條伏線係可以比佢哋有機會創作新故仔,不過主角將會面目全非而已。

不過同福克蘭群島戰爭後嘅阿根廷軍政府一樣,當一個獨裁政府打敗仗後(仲要係全軍覆沒嗰隻),通常隨之而來會係革命或內戰,任何取代到UED嘅新地球政府想重返Koprulu星系前都要先鞏固內政,最快都會係SC2故事之後嘅十數年。初代故仔設定為公元2500年,SC2為4年後嘅2504年。如果有下集,都至少會係2514年左右。起碼比Valerian坐穩佢嘅皇帝位。

短期內Blizzard會出埋Nova嘅外傳,但唔知會唔會係RTS。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-15, 06:30 AM   #5
david
The One

註冊日期: Mar 2002
其實而家睇B記近年O既重心,已經開始偏向時間短O既PVP E-SPORTS,H:HoW,HotS,同Overwatch,全部都係時間短就搞掂一場咁。

我自己就自從Warcraft III之後就無再玩RTS,原因同樓主差唔多,無時間練+年紀大->反應慢。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-15, 04:49 PM   #6
sephirothmk3
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDsephirothmk3tofu
XBox Live GamertagSephirothmk3
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

同小島喺MGS系列完成Solid Snake父子嘅故仔一樣,Raynor同Kerrigan嘅主線已經結束咗
who cares kerrigan 嬸嬸
因為我們還有 \NOVA/ \NOVA/ \NOVA/

sephirothmk3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-15, 09:00 PM   #7
sephirothmk3
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

PSN  IDsephirothmk3tofu
XBox Live GamertagSephirothmk3
nova mission 可以pre order
$14.99 9個mission

sephirothmk3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-16, 08:21 PM   #8
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
總算響過年開三國志13前完成......
基本上成個SC2可否理解為不斷將K姐的身體開發再開發的調教改造記錄(大誤)......

引用:
最後結局都算係令人感動嘅
起碼Raynor同Kerrigan最終可以喺埋一齊:Kerrigan進化成為創造神Xel-naga後,佢就變成類似「圓神」般嘅存在。Raynor等咗兩年後,Kerrigan重返人間嚟接走Raynor,自此無人再見到兩人下落。

Valerian登基成為Terran Dominion新皇帝後,一反父皇Arcturus嘅暴政,人類帝國進入黃金時期。

Artanis則統一神族各派後,與人類締結和約共同繁榮。

至於蟲族,喺Kerrigan走咗後,將蟲族控制權交俾副手Zagara。不過蟲族安於稱霸Char惑星一帶,並無意再同人類與神族衝突。
關於個結局...本童子個解讀有少少唔同......
以K姐最後收Amon皮之前果句話黎睇......
與其話K姐帶左占叔返古墓Ulnar雙宿雙棲...本童子倒覺得係K姐選擇以人形狀態同占叔浪跡天涯......

引用:
作者: Rance 查看文章
引用:

同小島喺MGS系列完成Solid Snake父子嘅故仔一樣,Raynor同Kerrigan嘅主線已經結束咗,Blizzard有下台階可以正式收工。但確實,UED呢條伏線係可以比佢哋有機會創作新故仔,不過主角將會面目全非而已。

不過同福克蘭群島戰爭後嘅阿根廷軍政府一樣,當一個獨裁政府打敗仗後(仲要係全軍覆沒嗰隻),通常隨之而來會係革命或內戰,任何取代到UED嘅新地球政府想重返Koprulu星系前都要先鞏固內政,最快都會係SC2故事之後嘅十數年。初代故仔設定為公元2500年,SC2為4年後嘅2504年。如果有下集,都至少會係2514年左右。起碼比Valerian坐穩佢嘅皇帝位。

短期內Blizzard會出埋Nova嘅外傳,但唔知會唔會係RTS。
其實應該仲有兩個伏......
一個係Tal'darim...故事最後Alarak係拒絕同其他Protoss族群一齊而選擇離開Aiur......
另一個應該仲伏過UED...第二章入面有隻Zerg queen殺哂Protoss部逃生艦上所有人之後同K姐失去連絡...之後就開始獨自行事......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒

此篇文章於 02-10-16 08:07 PM 被 昏迷童子Sleepy 編輯。
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-16, 02:13 PM   #9
zzz
Senior Gamer

StarCraft II Legacy of the Void, 我睇資料話, 依個包晒之前, 可以直接玩
不過我checkout果陣, 佢又有個叫三部曲合輯既選項比我, 如果包晒, 點解又需要買合輯?
zzz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-16, 05:41 PM   #10
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: zzz 查看文章
StarCraft II Legacy of the Void, 我睇資料話, 依個包晒之前, 可以直接玩
不過我checkout果陣, 佢又有個叫三部曲合輯既選項比我, 如果包晒, 點解又需要買合輯?
邊度資料同你講包晒...

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Bourne Legacy 王小虎 電影版 13 03-02-12 01:23 AM
[廣告 - CW] [CW33-YUMEHIME 夢姫] 罪恶王冠 新刊-VOID [襟章UPDATED!!] rainbowpool Cosplay同人MIX討論區 0 01-17-12 03:16 PM
[3DS] Capcom Dark Void 原始版本Dark Void Zero, 3DS e-shop 販賣中 Netnet 手提遊戲機討論版 4 06-09-11 03:19 PM
StarCraft 2 信長 PC電腦遊戲討論版 1020 09-03-10 09:31 AM
starcraft問題?? sonic PC電腦遊戲討論版 5 07-04-04 02:17 PM

現在的時間是 12:01 PM

手機版 | APP版