Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-05-20, 08:20 PM   #1151
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
入PS4game玩,O/X確定同系統相反既話,你用Share/Cap圖功能時係會亂晒。
Save game又係。(用Cap圖返回個時要用System個確定,入返game就用Game個確定)
玩美版game用行版PS4已經係咁,好鬼亂。

其實最初點解歐美反轉?

O YES
X NO

本來就好自然

https://www.ptt.cc/bbs/PlayStation/M...844.A.8BA.html
台灣炎上緊…

此篇文章於 10-05-20 08:26 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-20, 08:38 PM   #1152
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
入PS4game玩,O/X確定同系統相反既話,你用Share/Cap圖功能時係會亂晒。
Save game又係。(用Cap圖返回個時要用System個確定,入返game就用Game個確定)
玩美版game用行版PS4已經係咁,好鬼亂。

其實最初點解歐美反轉?

O YES
X NO

本來就好自然

https://www.ptt.cc/bbs/PlayStation/M...844.A.8BA.html
台灣炎上緊…
因為歐美選擇習慣用X,而唔係用O。

其實要統一就一定用歐美,亞洲人本身服從性強。
倒轉既話,歐美暴動都似

不過奇怪既係俾玩者SET自己部機設定O定X為決定好難架咩?

此篇文章於 10-05-20 08:47 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-20, 08:44 PM   #1153
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
因為歐美選擇習慣用X,而唔係用O。
一日都係sony 智障

ps1 時用咩x

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-20, 08:49 PM   #1154
神人ではない!新人だ

引用:
作者: pet3 查看文章
一日都係sony 智障

ps1 時用咩x
反正都係智障,係玩就去盡D用三角啦

舊 10-05-20, 10:13 PM   #1155
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
既然都要面對現實吧,依家就去系統set X 為决定吧

舊 10-06-20, 12:05 AM   #1156
nami_tamaki999
僕は夢を見てる?

註冊日期: Apr 2008
PSN  IDHarrison_Tang96
X / O 對玩慣外國遊戲既人黎講唔難適應

當然由細玩到大,咁樣夾硬改梗係唔開心,但都無辦法

我反而想知幾時可以有第二波預訂
nami_tamaki999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 06:44 AM   #1157
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
PS5では「×ボタンで決定」が標準に ユーザー側での変更も不可能
ソニー・インタラクティブエンタテインメント(SIE)に問い合わせたところ、「“×で決定”は事実で、システム設定での変更もできない」

改都唔俾改

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 08:21 AM   #1158
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: GN00508771 查看文章
PS5では「×ボタンで決定」が標準に ユーザー側での変更も不可能
ソニー・インタラクティブエンタテインメント(SIE)に問い合わせたところ、「“×で決定”は事実で、システム設定での変更もできない」

改都唔俾改
要玩組一部ps5等級的電腦要幾錢

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 08:34 AM   #1159
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
要玩組一部ps5等級的電腦要幾錢
AMD 後日先發佈PC ZEN3新架構CPU(PS5用zen2), 今個月尾先發佈PC用的RDNA2 架構GPU
其中有粒NAVI 22 傳聞上spec 同CU數都相當接近PS5 但比PS5快dd
Nvidia 同ps5 性能接近既ampere 3系GPU估計應該聖誕至下年Q1左右出

當住NAVI 22 / N記3060級賣3K先, 唔太就住成本去計預成部8K中

此篇文章於 10-06-20 08:41 AM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 08:52 AM   #1160
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: nami_tamaki999 查看文章
X / O 對玩慣外國遊戲既人黎講唔難適應

當然由細玩到大,咁樣夾硬改梗係唔開心,但都無辦法

我反而想知幾時可以有第二波預訂
韓狗7/10第二波預購
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 08:53 AM   #1161
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
主機系統設定可以set O定X
然後所有game跟主機系統設計
好似而家game語言跟主機系統設定咁
問題咪解決晒
係要犯眾憎

而家希望以後所有日系game出晒去老任好了
由手機版發出

此篇文章於 10-06-20 08:56 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 08:58 AM   #1162
真!DC
Banned User
奉行我道

索尼食屎啦
而家連ps4都攪到唔想開
由手機版發出
舊 10-06-20, 10:00 AM   #1163
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
E度D版友都幾情緒化

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 10:06 AM   #1164
yorkyork

註冊日期: May 2010
咁鬧sony都好過鬧其他版友既
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 10:25 AM   #1165
神人ではない!新人だ

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
E度D版友都幾情緒化
的確,其實唔係咁大問題,不過咁處理又真係好似無啦啦俾人踩咗腳咁…
引用:
作者: holsety 查看文章
既然都要面對現實吧,依家就去系統set X 為决定吧
買到機先算啦

此篇文章於 10-06-20 10:59 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 11:10 AM   #1166
真!DC
Banned User
奉行我道

如果將支蘑棍上同下調轉你話大唔大影響?
根本做緊一樣既野
由手機版發出
舊 10-06-20, 11:12 AM   #1167
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
為什麼要我地就鬼佬
因為佢知我哋無集體訴訟權
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 11:21 AM   #1168
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
改制本身影響唔大,我日系歐美都有玩
主要係條氣唔順, 做乜要跟歐美
鬼叫亞洲唔爭氣, 歐美話語權大(錢)

舊 10-06-20, 11:28 AM   #1169
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
如果將支蘑棍上同下調轉你話大唔大影響?
根本做緊一樣既野
由手機版發出
…其實鏡頭移動成日都有呢個爭議

舊 10-06-20, 11:31 AM   #1170
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: STRIFE 查看文章
改制本身影響唔大,我日系歐美都有玩
主要係條氣唔順, 做乜要跟歐美
鬼叫亞洲唔爭氣, 歐美話語權大(錢)
OT:

你去問Apple, Nivida, AMD等企業,叫人讓開等你Sony上羅........

究竟人地需要你,定你需要人講完。

此篇文章於 10-06-20 11:38 AM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 12:04 PM   #1171
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
本來今個世代都諗住開始轉玩PC,
部P5又大部過人,機能又唔係強過人,
再搞壇咁嘢, 都只係俾多個理由我咁解

舊 10-06-20, 12:05 PM   #1172
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
有X光圖,個散熱真係巨型,部機接近一半⋯

另外上面講視點都有得Set反轉呀,但玩開會自動適應
X/O我覺得係感受問題多過實際問題,未聽人玩刺客會嘈呢樣野,但如果果期同時玩另一隻Game,轉Game初期會撳錯
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 12:26 PM   #1173
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
in game入面叫你㩒咩咪咩law,最緊要出返去系统psn要課金時知道何謂"yes/no" w

此篇文章於 10-06-20 12:38 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 12:29 PM   #1174
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: qwe 查看文章
有X光圖,個散熱真係巨型,部機接近一半⋯

另外上面講視點都有得Set反轉呀,但玩開會自動適應
X/O我覺得係感受問題多過實際問題,未聽人玩刺客會嘈呢樣野,但如果果期同時玩另一隻Game,轉Game初期會撳錯
唔理佢點,總之大部又重個架一定放唔到咁解
等佢出silm再講

舊 10-06-20, 12:33 PM   #1175
安安

註冊日期: Jan 2002
應該n年後回憶錄先知發生咩事.....

引用:
https://www.resetera.com/threads/the...ussion.300686/
The PS5 is the first PlayStation platform to launch in Japan
without any retail 3rd party JP game alongside it
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程─「數碼創意大本營」 Designer 電視遊戲討論版 7 04-30-08 06:57 PM
Playstation 1 問題 Gizmo 電視遊戲討論版 5 04-29-04 03:35 PM

現在的時間是 12:49 AM

手機版 | APP版