Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-15-09, 03:02 AM   #1
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
超入門級 TLR

幾有誠意的藥品

有冇館友有玩?

官網
http://otonanokagaku.net/magazine/vol25/

修正咗嘅說明書:
http://otonanokagaku.net/magazine/vo...ol25furoku.pdf

此篇文章於 11-19-09 08:07 PM 被 邪氣小貓 編輯。
邪氣小貓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 03:31 AM   #2
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
係今期的大人科學呢...
我之前見到都喜歡...可惜我有一部在修理的雙鏡機...
看來沒時間玩這個...
所以都沒敗下...
我反而想知...那本書本身係講咩內容的.........

舊 11-15-09, 11:01 PM   #3
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
作者: M-eye 查看文章
我反而想知...那本書本身係講咩內容的.........
有這部機的用後感,教點砌的說明書,及一些雙鏡機的原理及歷史,及菲林的原理......

其中有介紹一部 DIY 的 DC, 不過外型係科學怪人級....

舊 11-15-09, 11:03 PM   #4
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 邪氣小貓 查看文章
有這部機的用後感,教點砌的說明書,及一些雙鏡機的原理及歷史,及菲林的原理......

其中有介紹一部 DIY 的 DC, 不過外型係科學怪人級....
咁又買得過喎...因本書個內容幾實喎....

舊 11-16-09, 05:35 PM   #5
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

覺得部機抵玩過 bbf 好多,雖然得一個快門,但起碼佢真係用上鏡頭對焦而非估焦。

舊 11-16-09, 06:08 PM   #6
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
引用:
覺得部機抵玩過 bbf 好多,雖然得一個快門,但起碼佢真係用上鏡頭對焦而非估焦。
我係覺得BBF貴而買左呢本野...
其實本書內容都唔錯
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-09, 06:20 PM   #7
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
作者: monster8 查看文章
我係覺得BBF貴而買左呢本野...
其實本書內容都唔錯

同 bbf 比我覺得佢超值喇

同埋本書真係幾有 heart

舊 11-16-09, 10:49 PM   #8
FEMC IIII
Insane Gamer
/人◕‿‿◕人\

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagedelweiss39
前兩日入手, 不過未開始砌...

本書真係幾有趣, 教埋你多重曝光...連貼紙都送埋

(其實我對攝影一曉不通...)
FEMC IIII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-09, 11:06 PM   #9
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
借問聲邊度有得買?
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-09, 11:28 PM   #10
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
作者: 玄武 查看文章
借問聲邊度有得買?
今期勁吖,第一頁、買乜王之類當然有(重有冇貨就唔知...)有人發現柒仔,OK都有先勁呀.....

舊 11-16-09, 11:31 PM   #11
玄武
Game Master
無品牌至上!

XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
今期勁吖,第一頁、買乜王之類當然有(重有冇貨就唔知...)有人發現柒仔,OK都有先勁呀.....
聽日即刻撲出去睇下先...
我諗上水o既便利店應該唔會有
舊 11-17-09, 05:20 AM   #12
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
早幾日見過但沒買。
請問這是用哪種對焦呢?

我見 BBF 可以有 3 種 format,
這個是否沒有呢?
謝謝。

期待相片。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-09, 11:11 AM   #13
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
作者: 八仙果 查看文章
請問這是用哪種對焦呢?
冇輔助的手動對焦

沒有裂像,沒有疊影,對焦範圍 (0.5m - 無限遠) 只靠肉眼決定中焦與否。

不過本書有教啲方法,等你自己 mark 返大概對焦距離嘅......

引用:
作者: 八仙果 查看文章
我見 BBF 可以有 3 種 format,
這個是否沒有呢?
只有正常 135 format.

有教自製 filter 變正方相.... 但構造上好難改到影埋菲林孔。

舊 11-17-09, 11:19 AM   #14
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 玄武 查看文章
聽日即刻撲出去睇下先...
我諗上水o既便利店應該唔會有
kln bay 7仔有
300$

舊 11-17-09, 11:24 AM   #15
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
作者: IamO 查看文章
kln bay 7仔有
300$
叫正常價了。

第一頁都賣 $29x

係買乜王之類叫價最貴 ~$350

舊 11-17-09, 12:23 PM   #16
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
叫正常價了。

第一頁都賣 $29x

係買乜王之類叫價最貴 ~$350
我諗住買,會有好多bb印花
因出差中.唔敢買住

舊 11-17-09, 01:18 PM   #17
玄武
Game Master
無品牌至上!

引用:
作者: IamO 查看文章
kln bay 7仔有
300$
MTR7仔?賣哂喇~
反而彩虹站有,不過俾我掃左2部
我諗地鐵沿線7仔都有。

從來未見過收銀拉條印花出嚟拉得咁爽

此篇文章於 11-17-09 01:51 PM 被 玄武 編輯。
舊 11-17-09, 11:26 PM   #18
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
出時已經見到,不過手緊無買到..
我都覺得本書好有誠意.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-09, 12:53 PM   #19
FEMC IIII
/人◕‿‿◕人\

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagedelweiss39
砌好喇~

個快門搞左好耐...

請問應該用 24 or 36 張既 film? thx!
FEMC IIII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-09, 12:56 PM   #20
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

引用:
作者: FEMC IIII 查看文章
請問應該用 24 or 36 張既 film? thx!
兩隻都得,其實張數唔係重點,注意 iso 先緊要。

舊 11-18-09, 08:04 PM   #21
smallchi

註冊日期: Jan 2005
今日去荃灣搵 ... 得買X王有 ... over$360

有無版友知邊度仲有啊?
smallchi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-09, 08:32 PM   #22
玄武
Game Master
無品牌至上!

引用:
作者: smallchi 查看文章
今日去荃灣搵 ... 得買X王有 ... over$360

有無版友知邊度仲有啊?
你有恆心的話...我响港鐵觀塘線 7 仔買到...
我o個日都係見到彩虹站o個間有先出閘...
舊 11-18-09, 09:20 PM   #23
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
qc

好野~
我部條彈弓可以調轉左既
好qc

舊 11-18-09, 09:46 PM   #24
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: seetold 查看文章
好野~
我部條彈弓可以調轉左既
好qc
你會唔會調轉左裝呀?
條彈弓搞左我成個鐘呀
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-09, 10:19 PM   #25
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
求先影得太少依家加多d...
大c細d

close up

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
The Last Remnant [已售] romrom2004 電視遊戲討論版 699 09-19-11 04:16 PM

現在的時間是 03:01 AM

手機版 | APP版