Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 06-23-09, 10:31 PM   #1
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
抹枱布一塊

冇花冇假....只是一塊抹枱布XD

舊 06-25-09, 06:23 PM   #2
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

開估XD

舊 06-27-09, 02:58 PM   #3
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
這條布。。。實在不簡單。。。

舊 06-27-09, 03:12 PM   #4
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

不簡單...不簡單

舊 06-27-09, 04:18 PM   #5
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
天涯鏡~~~

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-09, 07:00 PM   #6
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
有咩用?

呢排你應該好忙吧~>#630

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-09, 08:18 PM   #7
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: KIM 查看文章
有咩用?

呢排你應該好忙吧~>#630
慢慢黎啦, 砌2個月....跟住睇下VF27出未

舊 06-30-09, 01:14 PM   #8
千葉夜瑩

註冊日期: Mar 2006
請問lee漸灰鏡一套幾多錢~邊度買?
千葉夜瑩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-09, 10:33 PM   #9
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 千葉夜瑩 查看文章
請問lee漸灰鏡一套幾多錢~邊度買?
dc肥花cash price....$1900

舊 06-30-09, 10:46 PM   #10
千葉夜瑩

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
dc肥花cash price....$1900
我本身好鐘意影風景, 所以漸灰鏡係必備,
Lee雖然貴, 但攝影始終係光藝術, 用濾鏡定要質數高,
經濟許可我一定會入一套!
Thx~
千葉夜瑩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-09, 09:32 PM   #11
Samuel
我想...

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagsamuel0929
有無SAMPLE相?

因為都想搵番套 不過好貴
Samuel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-09, 09:38 PM   #12
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Samuel 查看文章
有無SAMPLE相?

因為都想搵番套 不過好貴
未有時間去影呀, 今日又去左影花XD

這是上期日在大埔影的
用了cokin 121 + nikon CPL2

此篇文章於 07-01-09 09:40 PM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-09, 09:51 PM   #13
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
質素同天涯係唔係差好遠?
今日借左個fd塊天涯玩

淨用cpl2就冇問題...
一加埋塊天涯就...

舊 07-01-09, 09:53 PM   #14
Samuel
我想...

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagsamuel0929
引用:
未有時間去影呀, 今日又去左影花XD

這是上期日在大埔影的
用了cokin 121 + nikon CPL2
其實見cokin個價錢都ok 不過有時又覺得一分錢一分貨...
Samuel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-09, 09:57 PM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: seetold 查看文章
質素同天涯係唔係差好遠?
今日借左個fd塊天涯玩

淨用cpl2就冇問題...
一加埋塊天涯就...
我真係得罪講句....買天崖簡單浪費金錢,
你間唔中用下冇問題, 但真係會成日用...唔掂架
天崖偏色情況嚴重, 成像亦好差...cokin就好好多
250蚊左右一塊, 勝在平...不過易花, 同埋成像都
是一般, 我之前用17-35/2.8收到f16影個景, 影
出黎張相入邊d景物邊位唔實淨, 有少少鬆, 之後
聽過各方意見後,就入呢套啦

舊 07-01-09, 10:22 PM   #16
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
我真係得罪講句....買天崖簡單浪費金錢,
你間唔中用下冇問題, 但真係會成日用...唔掂架
天崖偏色情況嚴重, 成像亦好差...cokin就好好多
250蚊左右一塊, 勝在平...不過易花, 同埋成像都
是一般, 我之前用17-35/2.8收到f16影個景, 影
出黎張相入邊d景物邊位唔實淨, 有少少鬆, 之後
聽過各方意見後,就入呢套啦
今次都係試試漸變個效果...
如果真係用,應該唔會揀天涯啦...

先唔講質素...
漸變真係解決左好多影風景既煩惱...
不過1900真係好大投資...

(請容我jam相,唔arm請del.... )
before

after
after

舊 07-01-09, 10:32 PM   #17
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
今次都係試試漸變個效果...
如果真係用,應該唔會揀天涯啦...

先唔講質素...
漸變真係解決左好多影風景既煩惱...
不過1900真係好大投資...

(請容我jam相,唔arm請del.... )
before

after
after
不一定要買一套
買一塊0.9 or 0.6試下先啦

舊 07-01-09, 10:34 PM   #18
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
經濟許可的話,真係想跟從油王,做各式各樣的事呢...

cpl已經離我而去了, 這種漸變灰正是我想要的...

舊 07-01-09, 10:37 PM   #19
seetold
真貧窮堅冇錢....

今日一試漸變同cpl有必要一齊用...

舊 07-01-09, 10:53 PM   #20
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Strider 查看文章
經濟許可的話,真係想跟從油王,做各式各樣的事呢...

cpl已經離我而去了, 這種漸變灰正是我想要的...
我有d更好玩的會更岩你

舊 07-01-09, 10:55 PM   #21
Strider
初段

引用:
我有d更好玩的會更岩你
油王兄放過我吧

你介紹我d野, 我都好努力將佢地發揚光大o架

舊 07-01-09, 10:56 PM   #22
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
今日一試漸變同cpl有必要一齊用...
影日落我試過ND+ CPL+漸變灰

舊 07-01-09, 10:57 PM   #23
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Strider 查看文章
油王兄放過我吧

你介紹我d野, 我都好努力將佢地發揚光大o架
咁你都買兩個回家至得啦