Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 05-21-07, 02:59 PM   #1
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
入院通告

致各位親愛既毒版友…明天會去看診…目標係...
呢個:cwm2:
http://www.canon.com.hk/tc/Consumer/...1&series_id=41
如果係一年前自己一定打死都冇諗過會打算買D咁貴既LENS - 愛死小白, 淨係呢支野已經貴過我部350DD, 自從上次係樂天入完支24-105L之後, 未夠半年又心郁郁...睇黎今次我唔想認我泥足深陷都唔得囉!!
ruri0926 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-07, 03:14 PM   #2
hpsimon

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
引用:
作者: ruri0926 查看文章
致各位親愛既毒版友…明天會去看診…目標係...
呢個:cwm2:
http://www.canon.com.hk/tc/Consumer/...1&series_id=41
如果係一年前自己一定打死都冇諗過會打算買D咁貴既LENS - 愛死小白, 淨係呢支野已經貴過我部350DD, 自從上次係樂天入完支24-105L之後, 未夠半年又心郁郁...睇黎今次我唔想認我泥足深陷都唔得囉!!

這個東東,買前要先健身

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-07, 03:31 PM   #3
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
[米王模式]四仔才是王道~[米王模式]

可惜他今日未必跳到出來大呼四子萬歲

舊 05-21-07, 06:20 PM   #4
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: KTN 查看文章
[米王模式]四仔才是王道~[米王模式]

可惜他今日未必跳到出來大呼四子萬歲
你自己都有四仔,你自己叫咪得囉

正題...之前我都想過買愛死小白....不過真係太重...
出街影室外還是帶支輕d既好...

加油呀~~ ruri0926
努力呀~~~ruri0926
你一定要成為XXX (XXX請自行放詞語)

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-07, 06:31 PM   #5
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
問題: 四仔我會帶出去旅行, 2.8就一定唔會

Rice

P.S. 就死....>_<

舊 05-21-07, 07:03 PM   #6
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
去旅行?
我可能帶支Kit就算~
b
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-07, 07:13 PM   #7
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
去旅行我都係17-40+580EX就夠喇

舊 05-21-07, 07:23 PM   #8
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: Strider 查看文章
去旅行我都係17-40+580EX就夠喇
咪傻...長途我拎支18-200就算...
短途就1740.+580ex

如果影event ... 令愛死小白好易壯士斷臂....
依家帶三支鏡已經背到駁頭痛,很難想像用小白愛死會點

ps.米王仲未病好?

舊 05-21-07, 07:25 PM   #9
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
咪傻...長途我拎支18-200就算...
短途就1740.+580ex

如果影event ... 令愛死小白好易壯士斷臂....
依家帶三支鏡已經背到駁頭痛,很難想像用小白愛死會點

ps.米王仲未病好?
我都冇18-200
你就好啦

舊 05-21-07, 07:46 PM   #10
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: Strider 查看文章
我都冇18-200
你就好啦
沒所謂,家父買的
質素不算差...係反應慢同光圈細

舊 05-21-07, 08:00 PM   #11
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
好.........

年青人有氣有力...........上吧.........

我可沒有如此驚人臂力..........

舊 05-21-07, 08:09 PM   #12
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: OldCake 查看文章
好.........

年青人有氣有力...........上吧.........

我可沒有如此驚人臂力..........
餅爺那些重在body.....

舊 05-21-07, 11:36 PM   #13
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
比我就會買愛死小小白 (認真mode)
買支咁慨野 唔托死至奇 傻子才會用

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 12:08 AM   #14
KTN
~♡

我定焦多過四仔
我叫人買定焦都不好投資太多比鬆鏡

引用:
你自己都有四仔,你自己叫咪得囉
>SKIP<
此話從貓爺口中所出說服力略為不足

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
買支咁慨野 唔托死至奇 傻子才會用
不過輕又要IS...的確要愛死四仔較好...(雖然我覺得不值...)

舊 05-22-07, 12:19 AM   #15
ruri0926
攝影菜鳥

其實我想過你們所討論的---"重"---這個問題...除左...

選擇一:
70-200 2.8...以外, 我都有諗過

選擇二:
17-40 + 70-200 (冇IS) <--因為我係cheap精

一方面自己也其不是特別健碩過人, 對於這重量來說的確有點...不過在試過後朋友支 70-200 2.8後, 的確...讚呀, 明天去敗了回來以後, 希望能夠適應吧

引用:
俾你說到痛處...但個價位我覺得貴喔..要買的話, 都會選支沒IS的吧!

Ruri
舊 05-22-07, 12:32 AM   #16
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
其實我想過你們所討論的---"重"---這個問題...除左...

選擇一:
70-200 2.8...以外, 我都有諗過

選擇二:
17-40 + 70-200 (冇IS) <--因為我係cheap精

一方面自己也其不是特別健碩過人, 對於這重量來說的確有點...不過在試過後朋友支 70-200 2.8後, 的確...讚呀, 明天去敗了回來以後, 希望能夠適應吧

俾你說到痛處...但個價位我覺得貴喔..要買的話, 都會選支沒IS的吧!

Ruri
選擇二 確實開心好心好多
不過小小白is個is 其實真係實在好多 你覺貴 咪玩啦 愛死小白不是更白木價嗎 正所謂財散才安樂
撥出去的 別再計回
愛死小白d度己有件蛋散受虐中

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 12:44 AM   #17
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
選擇二 確實開心好心好多
不過小小白is個is 其實真係實在好多 你覺貴 咪玩啦 愛死小白不是更白木價嗎 正所謂財散才安樂
撥出去的 別再計回
愛死小白d度己有件蛋散受虐中
呢度有幾多支愛死小白同愛死小小白喔...? 我身邊既朋友都人人有支愛死小白看門口....orz

引用:
正所謂財散才安樂 撥出去的 別再計回
另外上面那句真好啊...但我猜我只係這裡的其中一位...

Ruri
舊 05-22-07, 08:21 AM   #18
KTN
~♡

[米王模式]齊度的方案二先係正確的快樂套餐/\[米王模式]

其實你的思考模式應該係16-35II/2.8+70-200/2.8

其實我好想講...最正確的態度係
8/15/20/28/35/50/85/135/200/300/400/500/600/...噓...總之就定焦啦...

舊 05-22-07, 08:26 AM   #19
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
我身邊既朋友都人人有支愛死小白看門口....orz

Ruri
這句可圈可點.............我認識的驚能影友.........大都以敗小白為目標

敗了之後.......用過一輪........

有些放左佢........

另一些就是你所說的看門口..............

玩驚能...........係要有支小白震下場的..........go go go

但唔係大隻佬..............真係唔好成日拎出街用.........仲要單手 fing 下 fing 下..........

舊 05-22-07, 10:16 AM   #20
hpsimon

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
作為其中一隻受虐中既蛋散 ,我真係推介小小白IS,有淨既都夠買17-40啦。除非你想加入防手震大光圈啦 ,不過有人講過2.8不是大光圈

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 01:16 PM   #21
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

說到消費的話... 別管了, 買了再算吧.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 03:55 PM   #22
Strider
初段

上次去影樓影相, 拎過小白上手, 上左5D+直倒都唔重 (拎住玩左陣o架)
不過唔知愛死小白係點喇

都係一句, 心動不如馬上行動啦

舊 05-22-07, 06:46 PM   #23
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

老實講,樓主想虛榮定實用先?
講實用,小小白真係好夠....當然f2.8散影係更靚.....但那個價錢...
不如 買小小白+ 85 / 135 定焦好了.
不過真係好想講, 你買得鏡,出去影event ,係唔止帶1 支小白is的...
當你拎 2,3支鏡出街,就知小白係幾咁重,
我拎1740L, 小小白, 50定+ 580ex 都背到痛....不能想像多1 kg會點
而且重要拎出來用....不如練定舉鐵先買小白會好D .XD

不過真係好睇你點諗,我買鏡係買來用的,不是看門口/\

舊 05-22-07, 07:59 PM   #24
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
老實講,樓主想虛榮定實用先?
講實用,小小白真係好夠....當然f2.8散影係更靚.....但那個價錢...
不如 買小小白+ 85 / 135 定焦好了.
不過真係好想講, 你買得鏡,出去影event ,係唔止帶1 支小白is的...
當你拎 2,3支鏡出街,就知小白係幾咁重,
我拎1740L, 小小白, 50定+ 580ex 都背到痛....不能想像多1 kg會點
而且重要拎出來用....不如練定舉鐵先買小白會好D .XD

不過真係好睇你點諗,我買鏡係買來用的,不是看門口/\
如果"1740L, 小小白, 50定+ 580ex "就叫重....你真係要鍛煉下身體...

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 08:02 PM   #25
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: DCIP 查看文章
如果"1740L, 小小白, 50定+ 580ex "就叫重....你真係要鍛煉下身體...
<---所以鍛鍊中/\

論壇跳轉

現在的時間是 08:34 AM

手機版 | APP版