Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 01-25-17, 10:00 PM   #751
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 驚寂 查看文章
請問大家,$ONY的A30、A20及PCM M10哪一部隨身聽會比較適合我使用?

我的預算大約是二千,不使用AMP,常聽的音樂類型是ROCK及JAZZ。現使用$HURE的SE215或鐵三角的ATH-ES7耳筒。
推力一定係PCM M10

不過ES7 唔太需要用AMP

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-17, 03:23 PM   #752
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
去試左先就知囉

我上次上熊仔試黑磚,有2.5轉4.4插一齊試用
其實用轉插會唔會影響音質?
同埋黑磚好似冇line out駁amp?

舊 01-26-17, 05:53 PM   #753
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
其實用轉插會唔會影響音質?
同埋黑磚好似冇line out駁amp?
可能會有一點點影響?我未去到咁金耳
聽唔出大分別

冇左 line out,見老外用 balance out 推到最大聲駁 amp
WM port 得 digital out
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-17, 06:38 PM   #754
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
聽唔出大分別

冇左 line out,見老外用 balance out 推到最大聲駁 amp
黑磚推力夠唔夠? 唔用AMP夠唔夠做?
耳機而家用緊ANDROMEDA, 應該易推~~

ps. 利申仲未有時間出去試聽

舊 01-26-17, 08:37 PM   #755
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:

Andromeda 用zx2都夠力,黑磚行4.4推力更高iem都無乜問題,但想直推大食耳牛就唔得
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-17, 09:27 PM   #756
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
聽唔出大分別

黑磚個WM port 得 digital out ?

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 01-26-17, 10:24 PM   #757
KUTAR#

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
黑磚個WM port 得 digital out ?
http://www.sony.jp/walkman/special/f...terview04.html

──アナログ出力を削除されたと聞いています。
吉岡 克真[電気設計]
WM-PORT経由で行き来するラインアウト/ラインインのアナログ信号はもう通っていません。アナログ信号を通すと、デジタルブロックにアナログ用のグラウンドを持たなければならず、そうすると音質に影響が出るので今回は完全に取り去りました。

引用:

andromeda 應該用 3.5mm 果邊音量開到 60~80已經夠
開埋 high gain 應該大食的iem 好夠推 (例如 sem9,都唔錯的效果
但我覺得配AK380好聲D )

不過最正都係 4.4 balance out

此篇文章於 01-26-17 10:31 PM 被 KUTAR# 編輯。
舊 01-27-17, 11:58 AM   #758
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
日本ORB 出左唔同頭既4.4 線
應該係Clear Force 3.5mm黎
上過熊仔話香港要再遲下先有
日本都唔夠貨派

但4.4再加銅線..始終怕Bass 會太重..

此篇文章於 01-27-17 12:00 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-17, 12:40 PM   #759
朝霧 海斗
Crazy Gamer

http://www.jp.onkyo.com/audiovisual/...eat/index.html

咪又係一部用an os 既player..

舊 01-27-17, 01:04 PM   #760
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
http://www.jp.onkyo.com/audiovisual/...eat/index.html

咪又係一部用an os 既player..
黑磚/ 金磚同樣.............

所以我玩返HiMD 算

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 01-27-17, 01:32 PM   #761
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
黑磚/ 金磚同樣.............

所以我玩返HiMD 算
黑磚同金磚都唔係用an啊....

發覺呢排入左坑....音響除左燒錢..仲係燒時間..
乜野都要run
買左隻耳機又要run
換左部磚仲低限度又要3.5mm 4.4mm每邊run 200hrs
想拿隻335升SR 又要搞我成個月..
換左條線番黎又要RUN

.....貼錢仲要貼時間..

舊 01-27-17, 01:39 PM   #762
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
黑磚同金磚都唔係用an啊....
黑磚/ 金磚/ A35 都係用Xperia music apps 介面

噤你覺得有無完全唔係行android //

問題係個UI 係特裝到咩地歩 <望向Fire OS

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 01-27-17 01:49 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 01-27-17, 04:27 PM   #763
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:

我自己UE18 PRO玩金磚3.5MM唔用AMP都好夠力推
據說黑磚用4.4MM有金磚咁好力
所以應該唔駛用AMP都無問題
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-17, 07:29 PM   #764
驚寂
Game Master

註冊日期: Jul 2004
引用:
推力一定係PCM M10

不過ES7 唔太需要用AMP
明白。可惜M10是舊型號,已經沒有試聽的機會。
驚寂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-17, 07:30 PM   #765
KUTAR#

引用:
黑磚/ 金磚/ A35 都係用Xperia music apps 介面

噤你覺得有無完全唔係行android //

問題係個UI 係特裝到咩地歩 <望向Fire OS
唔係丫,似係用 ZX100 個 os 改出來

AK機都會找到 android open source license 的聲明,
應該用android 做OS的都要有聲明?
但黑,金磚, A35都找唔到呢份聲明

我斷估啦, 似直接用Linux寫個 Sony OS 唔係用android OS?

此篇文章於 01-27-17 11:52 PM 被 KUTAR# 編輯。
舊 01-29-17, 02:15 AM   #766
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: Reishin 查看文章
多謝提醒,自己禁入去完全無留意有COUPON
自己SEARCH個賣家變咗其他本地SELLER嘅
想問仲有冇COUPON?唔見有

原來已經完左...唉...

FGO 009 862 141
非洲人...

此篇文章於 01-31-17 10:50 PM 被 fami~yan 編輯。
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-17, 01:23 PM   #767
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

3DS Friend Code1118 1586 3100
http://www.qobuz.com/fr-fr/discover

啱啱發現原來除咗HIFITRACK / HDTRACKS,仲有呢個法國網可以買到無損。
而且仲有唔少廣東碟,部份仲有HIFITRACK無嘅HI-RES版,不過我估都係升頻版多

有D碟要VPN先買到,再PAYPAL過數

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-17, 09:54 AM   #768
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
Onkyo 新手機?

好以吾錯, 但得3000mAh........

舊 03-01-17, 10:54 AM   #769
朝霧 海斗
Crazy Gamer

係日本聽過 垃圾機一部

舊 03-02-17, 08:07 PM   #770
HAKAIDER
neet 人生~~~

我最期待的對決出現了.................

QUALIA............一個不能超越的 "標準" \/

https://www.facebook.com/notes/minid...48282288531887

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-03-17, 10:13 AM   #771
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
A30, A20, AK JR 三選一

主要車用 AUX output, 唔想用手機( for google map) , 又唔想 upgrade 車既音響介面.

第二係家用, 有時唔想用 wifi stream 手機 -> HIFI -> SPEAKER.
可唔可以 AK JR -> HIFI -> SPEAKER ?

又, A30 同 A20 有乜分別 ??
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-17, 09:58 PM   #772
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
A30好啲,用最新款S master 好聲啲, AK jr啲聲個人覺得入唔到耳
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-17, 10:12 PM   #773
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
A30好啲,用最新款S master 好聲啲, AK jr啲聲個人覺得入唔到耳
A30 都唔見得好好, 只係$1K 野新手上路好選擇噤解............

不過配埋BCR-NWH10 / RMT-NWS20 當頽用ok 的

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 03-04-17, 09:25 PM   #774
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
睇唔明 d 文講乜 AK JR 可以作為隨身 HI-RES DAC ???

引用:
如果只為了隨身聽,就要花一萬多元台幣買AK JR,感覺有點奢侈浪費,事實上,AK JR不只是Hi-Res隨身聽,它還是一部Hi-Res DAC,這麼想起來AK JR就一點也不貴了,您如果要買一部Hi-Rez隨身聽,同時音響系統還要一部DAC,那就是兩部器材,但是AK JR現在身兼二職,3.5mm類比輸出端子可以接耳機,也可以接到擴大機上面,只要換3.5轉RCA訊號線輸出即可,這般一變二、二合一的功能,又增加了AK JR的可買性。

http://review.u-audio.com.tw/reviewd...?reviewid=1018
求求奇奇一部電話經 3.5mm 接 RCA 都可以 OUTPUT 去一部 HIFI GA LA ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 09:59 PM   #775
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
睇唔明 d 文講乜 AK JR 可以作為隨身 HI-RES DAC ???

求求奇奇一部電話經 3.5mm 接 RCA 都可以 OUTPUT 去一部 HIFI GA LA ?
你其實明唔明AK JR 個運作?

電話/ PC (digital out) > USB > AK JR (DAC) > AMP

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[MOVIE] LIMIT OF LOVE 海猿 -UMIZARU- 06.05.06 日本上映 Marco 電影版 32 09-08-10 11:51 PM
"娛樂大搜查"之延續...?"東張西望"(06/06同時段首播) Busconcamp Neo Entertainment TREND 53 06-18-09 08:03 PM
[PS2]J League Winning Eleven 10 + Europe League 06'-07' , 06年11月22日發售 6402oen 電視遊戲討論版 17 11-02-06 12:57 PM
23/06~24/06齊秦"情歌齊唱香港演唱會"...日前宣佈取消 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 0 06-19-06 09:32 PM
[XB360]NBA Live 06圖片及影片,美版11月15日,日版06年1月19日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 36 11-18-05 01:16 PM

現在的時間是 02:56 AM

手機版 | APP版