Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-13-15, 09:02 PM   #626
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: Freddy 查看文章
我覺得用UE4好有可能係SE想出PC ver...
點都留多手,搵多次$ ge
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-15, 01:54 PM   #627
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
無人期待雲少扮女人果段?X)

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-15, 05:14 PM   #628
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: Astaroth 查看文章
Lighten姐咪係囉, 13-1, 13-2, 13-3仲睇唔夠?
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-15, 06:03 PM   #629
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: Astaroth 查看文章
野村話左會保留呢段
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-15, 09:03 PM   #630
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
Lighten姐咪係囉, 13-1, 13-2, 13-3仲睇唔夠?
希望唔會變咗一本道嘅FF7..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-15, 09:17 PM   #631
fantasy俊仔
God of Gamer
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
SE:到底要一本道定周圍遊山玩水BBQ??

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-15, 09:46 PM   #632
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
FF7本身就一本道架啦a
咩你係囉到High Wind之前有自由過咩?
迷宮更加係一本道 有分支既迷宮唔多過三個 仲要分支完都係要行番轉頭

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 12-14-15 09:48 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-15, 10:14 PM   #633
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
我唔貪心
正正常常俾番個RPG應有嘅大地圖我就ok
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-15, 11:06 PM   #634
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
話左play it first on playstation , 9成9有PC版...

其實SE自己果個ENGINE有幾多成係用得真係無人知 , 極其量都可能只係一個graphic engine ,
作為GAME ENGINE根本未必可以實裝 , 與其搞得靚極都係同UNREAL一樣 , 不如用UNREAL.
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-15, 11:49 PM   #635
gingq7

註冊日期: May 2008
其實有無PC版都無所謂, 反正SE出的PC版都係主機劣化版
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-15, 12:45 AM   #636
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
簡單黎講就係因為佢自家個Luminous Studio難用
所以轉用UE4

http://m.gamer.com.tw/home/creationD...php?sn=3038567
由手機版發出
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-15, 10:14 AM   #637
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
13-2無乜得睇(逃)
得我一個覺得奶挺巧型...?型過雲少....

可能ff7係我人生第一隻打爆ge RPG...我當年覺得好好玩喎...佢ge所謂一本道好過13好多啦

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-15, 11:59 AM   #638
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
RPG其實同電影差唔多, 要有劇情至吸引人, 所以一本道係正常, 現在的玩家乜都要多, 又要多人ONLINE又要豐富支線劇情, 廠商投其所好, 所以日式RPG漸漸式微
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-15, 12:05 PM   #639
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

日式RPG之所以弱勢唔關係呢D野
只有一個原因 就係而家堆日式RPG故事suck之餘因為成本問題由以前N種好有心機既支線故事、事件變到得番個殼 :o)

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 12-15-15, 12:21 PM   #640
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
日式RPG之所以弱勢唔關係呢D野
只有一個原因 就係而家堆日式RPG故事suck之餘因為成本問題由以前N種好有心機既支線故事、事件變到得番個殼 :o)
又學唔到歐美賣畫面,故事又唔得,最後連遊戲性都差
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-15, 12:38 PM   #641
HM

註冊日期: May 2007
故事唔係主要原因
係真係而家d RPG唔好玩,又少野玩

FF7重製要斬件已經話俾大家知一樣野
而家RPG既開發成本高到咁,無咩可能keep住做番以前果種份量
開發舊錢係定數,畫面提升,相對地遊戲性支線之類既野一定要CUT

此篇文章於 12-15-15 12:41 PM 被 HM 編輯。
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-15, 01:56 PM   #642
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
而家成本差咁遠, 你睇幾個兵仔都detail到呢, 又配音又motion cap, 支線你預佢dlc好喇....

舊 12-15-15, 07:09 PM   #643
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: wsx360 查看文章
簡單黎講就係因為佢自家個Luminous Studio難用
所以轉用UE4

http://m.gamer.com.tw/home/creationD...php?sn=3038567
由手機版發出
原文都係話推測姐, 難唔難用真係SE developer先知
不過可以肯定係UE4係PC兼容性比SE個Luminous高
一堆DX12 feature 係Luminous到唔support
http://www.dsogaming.com/news/square...on-directx-12/
如果考慮到隻GAME會係全平台出包括PC
咁UE一定會係最好選擇

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-15, 07:12 PM   #644
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: ouki 查看文章
又學唔到歐美賣畫面,故事又唔得,最後連遊戲性都差
https://www.youtube.com/watch?v=mGO3vYhbVgI

又係時候貼多次

我好相信大部份會買隻remake黎玩既都唔會介意圖像質素唔係topclass

靚過當年就夠

基於成本/技術問題,日式rpg現時係無咩可能回復/保留全盛期時既優點又擁有西方rpg既自由度

就好似上面條片講既一野,玩得se社出品既rpg實際都唔會係因為想要咩多重/支線結局先去玩

要依類feel既"日本出品rpg"會走去玩無點樣直接描寫劇情既dark soul系列www

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-15-15 07:26 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-15, 08:33 PM   #645
steve

註冊日期: Aug 2002
■キャストは、ACに登場したキャラはそのまま続投予定だが、まだオファー前の人もいる
  ミッドガルの各所を探索可能
  ビッグス、ウェッジ、ジェシー3人の掘り下げも追加したい
  レッドXIIIは友情出演だったので、変更になる可能性が高い
  女装はシナリオに組み込まれている
  何作になるかのイメージはすでにあるが、まだ言えない
  1作目のエンディングまでのメインシナリオはすでに上げてもらっている
  PVの新規映像は全てリアルタイム描写
  バトルシステムはアクション寄り
  ATBの名称は変わるかも
  リミットブレイクとは別の特有のシステムも
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-15, 01:54 PM   #646
real00
Senior Gamer

註冊日期: May 2013
第一次斬件出,之後又整個international完美版。
real00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-15, 01:57 PM   #647
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
調返轉黎睇

成本無限上漲既依家,寧願佢老老實實認命斬件賣好過好似konami咁出1/3隻game就當整完

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-15, 02:03 PM   #648
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

我就真係唔介意佢出晒之後再出個集合版+Alpha啦

其實我真係好想佢換埋Tifa把聲.....
Red XIII一定要換啦,AC果把聲太老啦

ペルソナ5

隨時更新
舊 12-16-15, 02:04 PM   #649
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
+1
分開出好過出閹割版
想一氣呵成咪出曬先一次過玩
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-15, 02:14 PM   #650
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

老老實實 我會介意好似TOD咁佢一集remake晒然後半年後出個Leon猛將傳
係因為佢真係一集就做晒然後佢同我講加多少少野就當猛將傳
但而家講緊係佢可能斬三集出,分三四年出,然後再出一隻集合晒三集再加強版
係完全兩回事黎,我好歡迎佢咁做
第一,咁樣必然地會平過買三隻斬開既
第二,咁樣易推廣幾倍

講真,我真係唔明係咁鬧佢斬件斬件斬件做咩
你唔想斬件玩既,Fine,你咪等佢出晒先一口氣買黎玩囉,仲平D
想先玩既人就買,就係咁簡單之嘛
老實講,我覺得如果仲有人心目中想要既係佢出一隻一口氣就完美齊晒所有野既remake
我會調番轉覺得呢個玩家太強人所難,無望到而家市場現實係幾嚴苛sosad
就好似有個二十年前儲一年錢就買到層800呎大屋既人同你講而家D後生仔唔吃得苦其實節省下儲下錢咪買到樓囉!咁 sosad

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 12-16-15 02:18 PM 被 鈴蘭 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy VII remake? Ho1982 電視遊戲討論版 1 04-15-07 11:29 PM
[SFC]Final Fantasy VII neo2046 電視遊戲討論版 1 03-10-06 01:15 AM
final fantasy VII一問 燃燒君 PC電腦遊戲討論版 6 06-08-05 01:23 AM
[手機]Before Crisis - Final Fantasy VII neo2046 手提遊戲機討論版 27 09-24-04 12:42 AM
[NDS]Final Fantasy VII DS 發表 neo2046 手提遊戲機討論版 21 05-23-04 06:54 AM

現在的時間是 07:26 AM

手機版 | APP版