Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 08-18-08, 12:04 AM   #701
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: ahleung 查看文章
batman把聲, 故事中點解釋我唔記得了. 但我覺得導演咁安排係為左表達 Bruce內心果種憤怒.

上集忍者大師教佢功夫時, 話睇得出佢對罪惡好憤恨. 後來叫佢要克服內心既恐懼, 繼而將呢種恐懼(蝙蝠)轉化成發洩怒火既途徑. 所以 Bruce 先選擇左batman呢個形象.
(大約係咁, 唔知有無記錯)

之後佢第一次變身batman, 用果把聲對付罪犯時, 我第一個感覺係: 佢真係好嬲
管家問:點解選擇蝙蝠
蝙蝠俠:因為蝙蝠令我驚,我要敵人一樣咁樣驚我

而忍者大師都講過
要擊退敵人,戲劇效果同掩眼法都好重要
首先要敵人畏懼你,就可以輕易擊退佢
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-08, 12:09 AM   #702
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
印象中佢細個跌左落個地洞度之後好多蝙蝠飛出黎嚇親佢,有無記錯?

舊 08-18-08, 12:18 AM   #703
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
作者: nakakula 查看文章
套野 , 除左裝甲車變電單車果場追逐戲之外 , 冇部一份我覺得好 。
完全好似睇緊supernatural 果2兄弟談情咁悶到抽根 , 仲要坐足成2個鐘頭。
要讚既說話, 已經有成廿幾版, 都唔使點講啦

我最無奈都係
班善良既橙同埋善良既平民 (第一集班橙一放左出黎邊係咁嫁)
同埋小丑個句你有幾多個friend比我殺左. . . . (個幕真係睇到O咀)

講真
身為一個添迷
第一集我都係無聊既時候起icable睇既
睇左第一次已經中左毒
講佢點解做batman個陣真係口水多過荼, 但係唔知點解覺得好吸引
可以marvel入面我最鐘意batman啦

上集尾有下集預告
點解今集無嫁, 真係打謎語人?

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-08, 12:30 AM   #704
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: jamsquare 查看文章
講真
身為一個添迷
第一集我都係無聊既時候起icable睇既
睇左第一次已經中左毒
講佢點解做batman個陣真係口水多過荼, 但係唔知點解覺得好吸引
可以marvel入面我最鐘意batman啦
batman唔係DC架咩?a

此篇文章於 08-18-08 12:54 AM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-08, 12:40 AM   #705
候鳥
Crazy Gamer

當年begins出左vcd冇耐...無無聊聊買返黎睇下
一睇之下,第日就買埋隻DVD
果陣仲成日同個fd講,幾時先有第二集
舊 08-18-08, 12:54 AM   #706
jamsquare

引用:
作者: メソウサ 查看文章
batman唔係DC架咩?a
唔識分tim

我才沒偷懶,
舊 08-18-08, 01:17 AM   #707
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
引用:
batman把聲, 故事中點解釋我唔記得了. 但我覺得導演咁安排係為左表達 Bruce內心果種憤怒.

上集忍者大師教佢功夫時, 話睇得出佢對罪惡好憤恨. 後來叫佢要克服內心既恐懼, 繼而將呢種恐懼(蝙蝠)轉化成發洩怒火既途徑. 所以 Bruce 先選擇左batman呢個形象.
(大約係咁, 唔知有無記錯)

之後佢第一次變身batman, 用果把聲對付罪犯時, 我第一個感覺係: 佢真係好嬲
但你覺唔覺Begins佢凶個肥差佬過下好假好好笑

舊 08-18-08, 01:37 AM   #708
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: hap3afrien 查看文章
但你覺唔覺Begins佢凶個肥差佬過下好假好好笑
都有D覺
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-08, 12:00 AM   #709
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
引用:
套野 , 除左裝甲車變電單車果場追逐戲之外 , 冇部一份我覺得好 。
完全好似睇緊supernatural 果2兄弟談情咁悶到抽根 , 仲要坐足成2個鐘頭。
引用:
你唔覺太多戲都係咁既咩 ,之前李安套Hulk又係比人鬧到七彩話悶, 同埋d鏡頭次序又係冇乜改變。
唔係睇慣左舊野的問題 , 而係正常的batman唔應該係咁 , 把聲又好似機械人咁想點呢?
講真套Hellboy2仲好過佢 ..........
引用:
佢突然彈出黎同消失果d位我都覺好但 , 可以能今集真係太光 ,
同埋batman唔怕鎗林戰但會俾狗咬到爆光就有少少過份
其實今集主要講心理變化, 文戲多好正常。

而特登轉聲又好正常, 除左其他版友講既野之外, Bruce始終都係名人, 就算普通市民唔認得佢把趕, 班警察都會認得, 唔多方面比人知道真正身份, 呢個亦都係佢欣賞Aaron既原因

今集唔太黑亦都好正常, 首先顯示Joker果種目無法紀、無法無天既行為, 佢連日頭都會犯案。再者Bruce欣賞Aaron可以係日頭光明正大咁維持紀律, 但佢只可以永遠活係黑暗。所以有咁多日頭場面係必須

我反而覺得正常既Batman先係咁, 應該心理描述得好足。不過有一樣唔明既係點解Joker打劫完銀行可以咁快溶入車隊, 好明顯架車唔係由馬路駛出黎啦
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-08, 02:22 AM   #710
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: \ot_to/ 查看文章
其實今集主要講心理變化, 文戲多好正常。

而特登轉聲又好正常, 除左其他版友講既野之外, Bruce始終都係名人, 就算普通市民唔認得佢把趕, 班警察都會認得, 唔多方面比人知道真正身份, 呢個亦都係佢欣賞Aaron既原因

今集唔太黑亦都好正常, 首先顯示Joker果種目無法紀、無法無天既行為, 佢連日頭都會犯案。再者Bruce欣賞Aaron可以係日頭光明正大咁維持紀律, 但佢只可以永遠活係黑暗。所以有咁多日頭場面係必須

我反而覺得正常既Batman先係咁, 應該心理描述得好足。不過有一樣唔明既係點解Joker打劫完銀行可以咁快溶入車隊, 好明顯架車唔係由馬路駛出黎啦
有可能其餘幾架都係同黨
舊 08-19-08, 08:30 AM   #711
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
我想問下,我未睇過「俠影之謎」的,點解這套就開始又有「稻草人」?

此篇文章於 08-19-08 08:45 AM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-08, 08:48 AM   #712
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
我想問下,我未睇過「俠影之謎」的,點解這套就開始又有「稻草人」?
提議大家有興趣的話買本小說番黎睇(大眾賣緊$79)。
入面會解釋番哂,點解Burce會覺得Harvey適合做Gotham既英雄多過佢;
(原來佢地兩個人既童年都有70%相似)。

另外,其實第一集個師父(忍者大師)原來真係教左佢好多、好多野。而佢曾經亦有諗過可能佢既做法至可以真正打擊罪惡。

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM

此篇文章於 08-19-08 09:00 AM 被 verdy_returner 編輯。
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-08, 10:53 AM   #713
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
「稻草人」係「俠影之謎」既其中一個主要奸角. 今集出一出場俾觀眾回味下o掛
舊 08-19-08, 11:04 AM   #714
Crazy Gamer

引用:
「稻草人」係「俠影之謎」既其中一個主要奸角. 今集出一出場俾觀眾回味下o掛
其實佢係上一集俾Rachel射低左之後,俾其中一個逃犯救左;跟住就聯同個逃犯既uncle一齊做藥品生意;後來被其中一個買家投訴佢d藥有問題(即係放狗咬Batman果個);大家約左係停車場度講數。
個買家之所以帶狗出黎,係佢知道用狗可以知道(聞到)Batman係唔係度。

verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-08, 11:11 AM   #715
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: verdy_returner 查看文章
其實佢係上一集俾Rachel射低左之後,俾其中一個逃犯救左;跟住就聯同個逃犯既uncle一齊做藥品生意;後來被其中一個買家投訴佢d藥有問題(即係放狗咬Batman果個);大家約左係停車場度講數。
個買家之所以帶狗出黎,係佢知道用狗可以知道(聞到)Batman係唔係度。
就係你講果本小說講架?
舊 08-19-08, 11:36 AM   #716
Crazy Gamer

引用:
就係你講果本小說講架?
無錯。

本小說一開頭就係講番上集結尾果度。
跟住就開始講今集個故事。

舊 08-19-08, 06:08 PM   #717
metal snake
Game Master

引用:
就係佢咁身手敏捷竟然俾狗擒先好野呀 (雖則係幾隻狗唔只一隻)

套野就係做唔到本果種神秘感 , 上前post講過 , 因為今集太光 。
同埋我話佢怕狗的意思你係咪誤會左我佢唔會受子彈傷 ?
我話緊佢打過咁多敵人都可以俾d狗搞到咁有少少過份。你有睇開佢comic都知唔會有呢d咁既情況。

同埋唔知我講緊乜果d就請唔好亂reply唔該 , 得得b啱你睇 .........
呢D小情節bug你都咬住唔放
你覺得突然有兩三隻狗樸埋一個練開武術既人會一定可以招架得住一D傷都冇?況且batman之後都話要改善返件戰衣啦
batman同其他敵人打有時都會比敵人還返幾拳啦
你要講唔合理既地方大把,你咁捉bug法會睇得開心咩?

睇完你最後個句同埋其他個D回覆就知點解你覺得套戲嘛嘛,睇黎你係只識欣賞電影表面感官視覺/特技而唔多欣賞電影入面每個角色心理既典型香港人
metal snake 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-08, 11:36 PM   #718
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
Robert Downey Jr.: 'Fxxk D.C. Comics'
http://gawker.com/5037992/robert-downey-jr-fxxk-dc-comics

引用:
Iron Man star Robert Downey Jr. will not be jumping from Marvel to D.C. anytime soon. In an interview with MovieHole.net to promote Tropic Thunder, the dashing actor fearlessly tore the ass off The Dark Knight and the comic empire behind it. "Didn't get it," he said, "still can't tell you what happened in the movie, what happened to the character and in the end they need him to be a bad guy. I'm like, 'I get it. This is so high brow and so fxxking smart, I clearly need a college education to understand this movie.' You know what? Fxxk DC comics. That's all I have to say and that's where I'm really coming from."

Downey also explained, "My whole thing is that that I saw The Dark Knight. I feel like I'm dumb because I feel like I don't get how many things that are so smart. It's like a Ferrari engine of storytelling and script writing and I'm like, 'That's not my idea of what I want to see in a movie.' I loved The Prestige but didn't understand The Dark Knight."

And don't bother warning him about possible reprisals for such loose talk. "You know, you're never too old to burn your bridges because I believe I have offended everyone. I think I've got a couple more. 'I'll burn that bridge when I come to it' is my favourite phrase I've ever coined." [via OhNoTheyDidn't]
Iron Man決戰Batman
Marvel緊係開多幾集Iron Man啦,咁識講野

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-08, 11:58 PM   #719
\ot_to/

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
Robert Downey Jr.: 'Fxxk D.C. Comics'
http://gawker.com/5037992/robert-downey-jr-fxxk-dc-comics

Iron Man決戰Batman
Marvel緊係開多幾集Iron Man啦,咁識講野
佢梗係咁講野啦, Ironman將佢名氣帶到高鋒, 而且佢一早諗住拍三部曲, 唔通話自己套野差過Dark Knight咩, 所以唔洗認真對待
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-08, 02:11 PM   #720
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: hap3afrien 查看文章
唔知第三集又有無Scarecrow……前日睇第二次
點解Joker一開始要打劫間黒bank?劫完d錢又去晒邊……
如果今集照番上一集伏線法,下集我估出貓女(FREEMAN講過件BATMAN裝擋到貓爪) 。我估果D錢攞黎俾JOKER做開支用,試諗下佢會不會鑊鑊燒銀紙,如舖舖燒哂又點請馬仔同買軍火呢(斷估好難次次成功地搶黎用啦)!我諗燒錢同殺馬仔頂多係同佢性格咁想玩就玩啫!

引用:
作者: 極真 查看文章
我都覺得係老豆
joker提起佢老豆果陣特別激動
我反而估係佢自己劃,佢老豆就係引發的關鍵。JOKER見到兩隻船冇爆就話「一班偽善者」,跟手想同BATMAN講對疤痕係點黎,我估係JOKER個老豆應該係成日對佢好同勁長氣果種家長,但JOKER就頂不順(加上先天邪惡),點知佢老豆有次就媽叉或炳JOKER,佢就順手劃兩條痕去激人同睇不起佢老豆果種偽善(JOKER心諗),所以佢好憎佢老豆同D偽善者。不過,編劇到時話乜都冇符

引用:
佢突然彈出黎同消失果d位我都覺好但 , 可以能今集真係太光 ,
同埋batman唔怕鎗林戰但會俾狗咬到爆光就有少少過份
邊有爆缸!兩場都係俾狗咬住手臂,但BATMAN好快就FING開哂。BATMAN俾小丑入到位炳就瘀

引用:
作者: verdy_returner 查看文章
無錯。

本小說一開頭就係講番上集結尾果度。
跟住就開始講今集個故事。
有冇講JOKER果兩條痕係點黎?
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-08, 02:39 PM   #721
Crazy Gamer

引用:
作者: 動漫遊戲迷 查看文章
有冇講JOKER果兩條痕係點黎?
無解釋。
佢講左兩個version(同戲入面一樣)。

舊 08-23-08, 12:34 PM   #722
rider
MR.X

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDgafrider

勁正,今日行過超級市場,見倒佢
想要既可以買盒 某牌子既榖類早餐,但我見得返一隻Joker ,但有好多batman

此篇文章於 08-23-08 10:23 PM 被 rider 編輯。
rider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-08, 02:40 PM   #723
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
Check This Out: More Dark Knight Sequel Fan Art - Harley Quinn!
http://www.firstshowing.net/2008/08/...-harley-quinn/

北美票房進佔第2,過左star wars
http://www.boxofficemojo.com/alltime/domestic.htm

另一方面,有傳華納會 reboot superman 電影....

此篇文章於 08-24-08 02:46 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-08, 10:36 PM   #724
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: murai 查看文章
咁bryan singer果套算係咩...!?
因為唔收得

其實我覺得Superman本身真係唔太適合搞真人電影
漫畫著住緊身紅底都可以係型,真人的話...就算Brad Pitt做都始終係怪
除非拍超人之死呢類故事啦

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-08, 10:38 PM   #725
jamsquare

引用:
作者: 信長 查看文章
Check This Out: More Dark Knight Sequel Fan Art - Harley Quinn!
http://www.firstshowing.net/2008/08/...-harley-quinn/

北美票房進佔第2,過左star wars
http://www.boxofficemojo.com/alltime/domestic.htm

另一方面,有傳華納會 reboot superman 電影....
今日報紙都有賣superman 又黎

out一out
原來史力奇票房咁猛架. . . . . . (雖然都有入場, 但係明明我覺得pixel個d出品好睇好多)
disney同ghibli 真係要加把勁. . . . . .

我才沒偷懶,

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[DATA] Game Makers 商標出願情報 neo2046 電視遊戲討論版 242 02-21-24 12:01 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.39 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1033 12-19-08 07:21 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.36 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1007 08-03-08 02:37 AM

現在的時間是 06:28 AM

手機版 | APP版