Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-21-19, 02:19 AM   #126
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
有樣野一直好唔make sense

Anakin Skywalker 明明舊三部曲最後變返好,成為Jedi Force ghost
你Ben Skywalker重乜崇拜Darth Vader,係既Force Ghost Anakin應該出返黎,
點都講幾句野…
無…

舊 12-21-19, 07:30 AM   #127
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
有樣野一直好唔make sense

Anakin Skywalker 明明舊三部曲最後變返好,成為Jedi Force ghost
你Ben Skywalker重乜崇拜Darth Vader,係既Force Ghost Anakin應該出返黎,
點都講幾句野…
無…
hmm...

原祖Force ghost obi wan 都冇乜顯靈指導年青Luke (好似只吹過一次水?),雖然有Yoda接棒; 老Luke迷失咁耐Yoda都係無幫過佢啲乜,Ben Solo得唔到外公顯靈可算係維持傳統,最終只能靠你自己解決
再者黑帝對Ben解畫話I made Snoke and I am the voices inside your head, 咪當下佢係被選中的細路囉⋯⋯

此篇文章於 12-21-19 08:46 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-19, 04:14 PM   #128
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
-del-

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 12-21-19 04:20 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-19, 04:18 PM   #129
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
hmm...

原祖Force ghost obi wan 都冇乜顯靈指導年青Luke (好似只吹過一次水?),雖然有Yoda接棒; 老Luke迷失咁耐Yoda都係無幫過佢啲乜,Ben Solo得唔到外公顯靈可算係維持傳統,最終只能靠你自己解決
再者黑帝對Ben解畫話I made Snoke and I am the voices inside your head, 咪當下佢係被選中的細路囉⋯⋯
Zzzz
只能話ben修行未夠⋯⋯見唔到force ghost
Obiwan同Rey都受過Yoda同Leia指導先知force ghost存在。

睇返之前幾套戲,好似都係經歷失敗沮喪自責後先會顯靈,另一顯靈方法就係BBQ

同埋好似都係只會見到曾經認識嘅jedi,
ben一生唯一認識嘅jedi得luke同leia,當佢自責時2人都未死,可能就係咁冇其他前輩force ghost出嚟鬧醒佢

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 12-21-19 04:25 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-19, 12:07 AM   #130
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
被滴住嚟搞到爛哂的7、8、9集三部曲終於也完結了!也算是一個解脫!
Skywalker一族的故事也正式畫上句號!

由前傳第一集開始,我必是就算要請假,也要在首日帶住把光劍到戲院觀賞。但是第7、8集實在是太雷了!所以今集完全提唔起勁去衝首日!

吐糟
傳聞因為上集玫瑰姐太不受歡迎,所以今集cut哂佢尐戲!
但亦有傳係JJ表達對RJ嘅不滿!

只能說Jedi的能力越來越利害!以前遙控架X-wing也要用盡九牛二虎之力,現在好輕易便遙控到隻太空船。

蘭度出場那一刻,一想到幾個舊人同場演出的夢幻畫面沒可能出現,好sad!

最尾的空戰,你班友仔又唔係Jedi,但竟然走去打白兵戰。仲要唔合理到邊有人去打戰艦會帶埋尐馬匹去?

傳說破滅!Sith到最後不是被Skywalker消滅,而是被自己的後裔所滅!

星戰電影故事由Skywalker誕生開始,到Skywalker滅族完結;感覺都算完美!

想問莉雅公主修練Jedi是否在第6集之後?因為在第6集時,公主還未識用原力,而且在修練時,Luke係用綠色光劍。

P.S. 真係大鄉里!原來IMAX 3D眼鏡係唔可以用嚟睇Laser IMAX 3D!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-19, 01:08 AM   #131
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
第八集完美地完全無發生過...

舊 12-22-19, 11:12 AM   #132
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
吐糟
傳聞因為上集玫瑰姐太不受歡迎,所以今集cut哂佢尐戲!
但亦有傳係JJ表達對RJ嘅不滿!

只能說Jedi的能力越來越利害!以前遙控架X-wing也要用盡九牛二虎之力,現在好輕易便遙控到隻太空船。

蘭度出場那一刻,一想到幾個舊人同場演出的夢幻畫面沒可能出現,好sad!

最尾的空戰,你班友仔又唔係Jedi,但竟然走去打白兵戰。仲要唔合理到邊有人去打戰艦會帶埋尐馬匹去?

傳說破滅!Sith到最後不是被Skywalker消滅,而是被自己的後裔所滅!

星戰電影故事由Skywalker誕生開始,到Skywalker滅族完結;感覺都算完美!

P.S. 真係大鄉里!原來IMAX 3D眼鏡係唔可以用嚟睇Laser IMAX 3D!
唔怪得用以前副眼鏡有一邊睇唔到嘢

sith
都算係被一個冇血緣嘅skywalker消滅嘅

講開光劍
最後Rey自己有一把, 3集都好似冇人教過佢點整?黃色係咪有特別意思
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-19, 02:48 PM   #133
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
近百年最成功既商業電影,成功比迪迪尼強姦了…

789,無論故事,新主角設計,舊主角每集死一個,三集奇怪地唔連續。

結果,要懷舊無懷舊,要致敬無致敬,要畫面無畫面,要冒險無冒險。

成套戲係無冷場,全部太快,直頭做比你過,最唔明一樣,黑帝在頭三集先搞到個白兵軍,你而家無喇喇唔知點來最終部隊?仲要一直在暗中安排,老實讀,你暗中安排不如搵個人扮黑武士,話佢其實未死好過。

第二,新主角設計,全部失敗,主角無主角格,粗粗老老好煩,黑人直頭連c3po都不如,仲要好係個個都鍾意咁,女主角算正常D,肥妹仔玫貴係咪有特別關系先做到?又唔靚,又肥,無戲,一味那埋搖頭,同舊果三個真係差好遠…

場面,最終大戰某D位好勁係真既,但唔熱血,又係打爆個保護塔,最後蘭度班馬完全浪費,而黑帝超必電擊同武士復仇,超巨形戰艦插番落去死星比,氣勢爭好遠…

第三,有個好既地方,但同時都算敗筆,就係ben去見黑帝,好快就唔信黑帝,黑帝就同另一個落命令,lee度幾好,但就變有我之前講,你搵個人扮黑武士咪唔煩囉!

整體來講,789集,浪費時間,浪費光蔭,浪費金錢,浪費氣力,浪費日子,浪費經典……………

舊 12-22-19, 05:01 PM   #134
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker(2019)

睇完只係覺得,一開始由JJ拍哂7/8/9,就算大家都會唔鍾意佢 的決定,但最少成個故事劇情同角色性格一致,又唔會咁趕時間,同埋要補完番第8集的改動 。。

Sent from my iPad using Gaforum

此篇文章於 12-22-19 06:05 PM 被 12號四分衛 編輯。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-19, 06:16 PM   #135
fmptsrhk
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
我記得一開始就傾左JJ拍7, 之後其他人接手(定JJ那時有其他job要搞, 所以唔接8,9?)
點解有個咁既決定, 又有信心可以連接到, 真係要問迪迪尼

8風格唔同, 人物心景唔同, Luke個性格點解咁大變又似乎解釋得唔夠
簡接搞到今集趕頭趕命

7其實都唔算好亮麗, 但至少陣味係到, 9我覺得算係咁, 起碼正路地完左故仔

電影冇良好計劃, 真係唔好再搞了
今時今日, 唔知魯卡斯有咩感覺
fmptsrhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-19, 06:27 PM   #136
王小虎

註冊日期: Apr 2002
綠色lightsaber係專注於mental knowledge
藍色lightsaber係專注於戰鬥
紫色係因為Samuel L Jackson鐘意
紅色係Sith
黃色應該係指平衡

https://www.looper.com/173922/what-t...ar-wars-means/

如果而家睇翻The Chosen One的問題,以前話Anakin真係消滅Sith,將balance帶回。呢個係George Lucas拍完前傳三部曲堅持的。但係而家被改寫,就真係幾笑話,原作者講的野被否定。結果就真係Rey變成The Chosen One,而個黃色lightsaber都不言而喻係咁嘅意思。所以幾無俚頭。

https://starwars.fandom.com/wiki/Chosen_One
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-19, 06:33 PM   #137
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
應該後三部最好呢部
有大戰有個人戰又有啲劇情
劇情係指班人做嘢係有用果種
你話佢剪到跳下跳下都算係咁
人物集中返到主角身上
變成白兵,黑妹變路人
而且又突然加埋新路人出黎
好在唔係太搶故事時間
算係咁喇

我當睇完原祖版小說當完咗
呢三套係fans made算
黑帝
黑帝應該估唔到自己又再一次比自己電死

如果睇過動畫clone wars原力吸飛船呢啲算少事

BEN
話說BEN究竟係海洋星球企咗幾耐先見到老豆?

此篇文章於 12-22-19 06:37 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-19, 08:59 PM   #138
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
The chosen one

其實1至6都係話Anakin係the chosen one而Luke唔係,呢樣到9都仲啱丫,因為6之後已經係Sith第二次再來。

Ben放自己在Dark side隊伍中,説要繼承What started by爺爺 Vader,似乎可以解讀為要自己做新一代the chosen one,所以跟vader做著近似的命途,更要親手殺老豆希望自己達到呢個Jedi prophecy嘅要求,當然佢亦有被黑帝影響而立場搖擺不定,但最後都返回光明一方,真係跟到阿爺好足,只差做唔到親手打倒Sith Lord呢一步。

Rey本身正正就先天有Sith力量但選擇行Jedi路線,Palpatine喺佢細時已經予視佢係新一代the chosen one而想殺佢,佢父母知道所以賣走佢令佢變nobody保謢咗佢,其實又係同Luke細個時流落係Tatooine近乎一樣,三集過後成長為Jedi代表更真正實行咗May the Force be with you,當所有Jedi Force be with her力量足夠destroy Sith, 完全再次實行咗the chosen one嘅傳說,不過呢個final step亦會帶走佢生命,唔係Ben過生命力Rey都無得繼續bring balance to the force,所以今代the chosen one其實正正就係Ben+Rey兩個光與暗的後代,注定互相吸引丶牽絆。

不過其實Rey最後世紀一啜喺咪吸多咗? 阿Ben本來可以唔洗死

另外Force heal 呢樣新技能阿baby yoda都識, Mando隻艇仔又喺呢邊最後大戰有份幫拖,你話今代人以後唔再出現真係揾鬼信

此篇文章於 12-22-19 09:35 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-19, 03:07 AM   #139
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
既然…

黑帝根住Dead Star爆左都以唔翻生/Clone

咁不如未來翻生返以前d主角…(除左Leia)

舊 12-23-19, 08:08 AM   #140
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: fmptsrhk 查看文章
我記得一開始就傾左JJ拍7, 之後其他人接手(定JJ那時有其他job要搞, 所以唔接8,9?)

點解有個咁既決定, 又有信心可以連接到, 真係要問迪迪尼

8風格唔同, 人物心景唔同, Luke個性格點解咁大變又似乎解釋得唔夠

簡接搞到今集趕頭趕命

7其實都唔算好亮麗, 但至少陣味係到, 9我覺得算係咁, 起碼正路地完左故仔

電影冇良好計劃, 真係唔好再搞了

我見twitter予頭指向789+ rogue one 同solo 的producer / Lucasfilm president Kathleen Kennedy ; 據最新消息Disney 想佢走

票房計Disney 一定繼續拍,希望之前消息話搵Kevin Feige 幫手做新trilogy master plan 有用啦 ....

Sent from my iPhone using Gaforum
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-19, 02:15 PM   #141
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
(路過)今個週末開畫,美帝只收咗1億7仟5佰5拾万。遠低過預期。

啲fans 唔妥 KK 唔係第一日,尤其嫌佢擺性別政治入 SW 度,二來質疑佢作為監製嘅能力 — 紙上佢係跟咗 Steven Spielberg 做行政監製好多年,但無人知佢作為一個對創作話事人,究竟有幾大貢獻。 另一方面滴住嚟高層唔鍾意 KK 都唔係第一日,尤其係 TLJ 之後,KK 2018年續咗約都冇正式對外公怖,唔炒住可能怕太高調炒女高層,二嚟可能無人願接當年壇「蘇州美食」;而家 Jon Favreau 同 Kevin Feige 都似乎願落搭,KK 2021年約滿。

而魯卡斯點諗?佢賣盤之前,寫落咗個幾詳細嘅大綱畀滴住嚟,但係 KK 同 Bob Igar 嫌唔穩陣,無用到。有傳佢對 TFA 極不滿,其他唔洗講。

聽咗算。

此篇文章於 12-23-19 02:20 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-19, 08:50 PM   #142
王小虎

https://screenrant.com/star-wars-9-g...l-plan-ending/
摷翻大半年前一個報告,原本George Lucas個原計劃(喺未拍RotJ之前)自己都改過。例如佢原本諗住7-9集係講Luke點成為Jedi Knight,去到另一個地方遇到自己個妹,咁因為RotJ,Leia變為Luke個妹,所以已經唔可行。某程度TLJ亦都變成改版,Rey去拜會Luke。同埋本來計劃係講Luke三四十歲,咁現實除非所有人de-age,否則又係唔可能。

原本諗住第6集只係打Vader,第9集先真正打Emperor,咁又變回改版,打完再打。第6集諗住整死Han,結果推遲到第7集。

https://mashable.com/2018/06/13/luca...tar-wars-plan/
另外有一段就講過George Lucas想後三集解釋原力係咩,呢樣就真係冇咗。

https://deadline.com/2019/12/star-wa...on-1202815123/
睇翻一啲TLJ的爭議,有啲人其實係鬧Luke的性格改變,話說RotJ講佢最尾可以控制自己的情緒,唔受Emperor唆擺。咁你話佢成為Jedi後,經過咁多年,應該已經去到Jedi Master級數,可以同Yoda, Windu, Obi-Wan看齊,但居然會起殺機想殺Ben,然後仲要自責到變廢老隱居,而唔係走出去作出補救。而Rian Johnson的解釋就話佢唔想Luke係一個好似電子遊戲裡面咁簡單的角色,而要有血有肉會犯錯。

https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_sequel_trilogy
因為實在太多年,所以George Lucas自己想法都改咗好多好多次,詳細一定要睇wiki。而喺2013年,George Lucas最後個idea其實同我哋見到的差不多。首先個故事係講個後生女叫Kira(後來改名叫Rey)。而Luke真係隱居咗,所以唔可以怪晒Rian Johnson,因為係George Lucas原意。Luke都係會死,不過遲同早係有分別。本來奸角叫Skylar,後來跟George的意見改為Ben。

George Lucas最唔滿意係環境改變咗,冇咗佢想講的新世界midichlorians,同埋控制原力的Whills,同埋解釋原力的劇情。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-19, 11:28 PM   #143
次期Cekehe
Game Master

終於睇完,沒期望沒失望,但個人最不滿係結局......

明明一直都講REY想搵父母,
去到第9集,知道自己係Palpatine孫女之後,
結尾佢竟然唔係答自己姓Palpatine,而係Skywalker?

如果REY能夠理直氣壯地說出Palpatine這個姓氏,
反而會有種正視自己的血脈,以Palpatine的身份成為Jedi的豪情氣魄,
如今卻只是一個死小孩吵著要搵父母,結果知道自己係壞人的後代,
於是即刻棄祖忘宗,然後走去同Skywalker認親認戚,
話自己係英雄人物後人,實在極之樣衰和嘔心,
三集的“尋找父母的故事”亦變得全無意義......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-19, 09:12 AM   #144
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: fmptsrhk 查看文章

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-19, 09:28 AM   #145
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
黑帝個孫女…咁……個仔呢?10/11/12集?

舊 12-24-19, 09:43 AM   #146
whassupbun

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
講下第二啲人啦, 個宇宙好大, 唔洗個個都有親戚關係

舊 12-24-19, 09:55 AM   #147
pierrekwok
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: whassupbun 查看文章
講下第二啲人啦, 個宇宙好大, 唔洗個個都有親戚關係
TLJ結尾已經講左, 只要有心, 掃地既都可以係Jedi
pierrekwok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-19, 09:56 AM   #148
pierrekwok
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
你睇多次第9集先
pierrekwok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-19, 10:18 AM   #149
Eking

註冊日期: Feb 2006
講真, 真心只有一句"終於完左".......因為SW 個名我先會俾60分..........

舊 12-24-19, 11:12 AM   #150
whassupbun

引用:
作者: pierrekwok 查看文章
TLJ結尾已經講左, 只要有心, 掃地既都可以係Jedi
但今集又反駁番TLJ「咪住...都係bloodline重要啲」

根本新三部曲就係:
TFA: 個故事我想咁
TLJ: 我唔鍾意呀, 我想咁
RoS: 我唔鍾意你想咁, 我要返番去我想咁。我當TLJ冇發生過, 睇我表演點樣用一集既時間交代兩集既劇情吧

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
已可取 訂單 Hot Toys - MMS328 Star Wars: Episode VII Captain Phasma manpower893 買賣專區 1 06-13-16 02:28 PM
[美劇] Star Wars: The Clone Wars Season 6 (March 7th,2014) IDGAF Neo Entertainment TREND 6 02-28-14 12:42 PM
[多機種] Lego Star Wars 3: The Clone Wars (已售) ahleung 電視遊戲討論版 30 01-18-12 11:09 AM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III圖片及影片,美05年5月5日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 1 11-07-04 01:00 PM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III確定開發 神祕人1號 電視遊戲討論版 6 04-21-04 06:55 PM

現在的時間是 01:42 AM

手機版 | APP版