Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版

主題工具 顯示模式
舊 12-29-02, 07:36 PM   #1
路人甲乙丙
Ultimate Gamer
你想我打甚麼?

註冊日期: Jul 2002
其實泳春 and 截拳...

有冇矛盾? [睇樣]一個以柔為主,一個快/剛...

重有,截拳有冇招式?...
路人甲乙丙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-02, 09:56 PM   #2
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

註冊日期: Jan 2002
截拳道都可以好柔架啵...係睇用者點用而已...

另外截拳道本身係冇招式既...
【麥斯】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-02, 11:20 AM   #3
YOSHIKI SNAKE
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
截拳唔係在李小龍手中演變成泳春的嗎,因為我只知道李小龍小時習泳春,只佑道佢係泳春高手

舊 12-30-02, 04:24 PM   #4
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

下???
點解會調轉既???
李小龍係先學詠春...後創截拳道......
詠春拳早在清朝就出現了......

截拳道先至係李小龍既終極武術......
舊 12-30-02, 05:57 PM   #5
路人甲乙丙
你想我打甚麼?

引用:
Originally posted by 藍色的麥斯 :
下???
點解會調轉既???

佢學左几耐?...
舊 12-31-02, 09:23 AM   #6
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

哩方面我就唔清楚喇......
舊 12-31-02, 06:35 PM   #7
itcwai
潛艇基地九十九號

引用:
下???
點解會調轉既???

我所知的也是這樣: 截拳道是詠春的演化.

詠春是x朝嚴詠春所創嘛.

舊 12-31-02, 06:38 PM   #8
幻影旅團團長
Account Locked
天使酒係我條女呀

註冊日期: Dec 2002
引用:
下???
點解會調轉既???

終極的部份失全存~好似~
幻影旅團團長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-03, 03:08 PM   #9
路人甲乙丙
你想我打甚麼?

有冇人知李小龍學詠春學左几耐?

乜詠春唔係葉問創咩?

截拳道本身既言冇招式,咁佢威力從何而來?...
舊 01-01-03, 04:32 PM   #10
itcwai
潛艇基地九十九號

詠春一定係嚴詠春創的.

舊 01-01-03, 05:46 PM   #11
路人甲乙丙
你想我打甚麼?

引用:
Originally posted by itcwai :
詠春一定係嚴詠春創的.
oic.頭先找到d資整,真係嚴詠春創的(但佢好似係女人)

重有,我報左梁挺派,好唔好過其他派?...:@_@":
舊 01-01-03, 07:07 PM   #12
T.S
God of Gamer
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
引用:
Originally posted by 路人甲乙丙 :
有冇人知李小龍學詠春學左几耐?

乜詠春唔係葉問創咩?

葉問宗師係將詠春拳發揚光大o既人

其實點先算招式??
黐手、木人樁法又算唔算係招式??

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-03, 08:44 PM   #13
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

引用:

以無法為有法,
以無限為有限,
招式係按照使用者本身自行創造的.

威力當然係睇使用既人本身.
舊 01-02-03, 08:45 PM   #14
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

引用:
Originally posted by T.S :

係招式黎既,
一個普通既直拳都可以話係招式黎.
舊 01-02-03, 10:30 PM   #15
T.S
君だけを…

引用:

係招式黎既,

所以我先咁問~
招式哩d野係好隨意架嘛~
死記+無法融會貫通係大忌~

舊 01-03-03, 02:07 AM   #16
itcwai
潛艇基地九十九號

引用:

係招式黎既,
詠春基本技: 日字衝拳!!!!!!!!!

舊 01-04-03, 08:26 PM   #17
路人甲乙丙
你想我打甚麼?

引用:

其實點先算招式??
我話截拳喎...

p.s.我now先學小諗頭,大約几時先學到木人樁法?....:@_@":
舊 01-04-03, 08:30 PM   #18
路人甲乙丙
你想我打甚麼?

引用:
Originally posted by itcwai :

詠春基本技: 日字衝拳!!!!!!!!!
p.s.小諗頭係咪連埋日字衝拳?
舊 01-04-03, 08:31 PM   #19
路人甲乙丙
你想我打甚麼?

引用:

招式係按照使用者本身自行創造的.

威力當然係睇使用既人本身.
自行創造???

咁使乜去學?...:@_@":
舊 01-04-03, 10:13 PM   #20
YOSHIKI SNAKE
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
我打錯字,調轉左

舊 01-04-03, 10:37 PM   #21
T.S
君だけを…

引用:

我話截拳喎...

p.s.我now先學小諗頭,大約几時先學到木人樁法?....:@_@":
我意思係[招式o既定義]

木人樁法
你而家先啱啱學...
大約3年到啦........................
黐手都有排你玩...
玩完單手玩雙手....

此篇文章於 01-04-03 11:01 PM 被 T.S 編輯。
舊 01-05-03, 11:10 AM   #22
路人甲乙丙
你想我打甚麼?

引用:

我意思係[招式o既定義]

木人樁法
你而家先啱啱學...
大約3年到啦........................
黐手都有排你玩...
玩完單手玩雙手....
3年?......食水好深喎......(學費)

黐手勁唔勁?....:@_@":
舊 01-05-03, 05:57 PM   #23
itcwai
潛艇基地九十九號

引用:

p.s.小諗頭係咪連埋日字衝拳?
不知道

舊 01-05-03, 07:01 PM   #24
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

引用:

咁使乜去學?...:@_@":
有固定招式學既截拳道就唔係真正既截拳道,
有固定招式既截拳道就係歪曲左截半道本身既原意,
既然唔理解截拳道既本質, 咁就專心搵D派別功夫學仲好.
舊 01-05-03, 07:18 PM   #25
路人甲乙丙
你想我打甚麼?

引用:

有固定招式學既截拳道就唔係真正既截拳道,
有固定招式既截拳道就係歪曲左截半道本身既原意,
既然唔理解截拳道既本質, 咁就專心搵D派別功夫學仲好.
唔明...

不過我學完木人樁法,一定去學截拳道.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
泳春 vs 截拳... 路人甲乙丙 體育版 3 12-16-02 03:22 PM

現在的時間是 07:07 PM

手機版 | APP版