Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 12-08-02, 08:08 PM   #1
Kenji少
God of Gamer
暴走中

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKenji1445
講講大家既打機設備同心得吧:)

一齊講下~~吹下~~~晒下吧~~
(不過最緊要尊重他人)

我既打機設備就係東芝29吋 hyper pro 100
音效 yamaha tss-10
Kenji少 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-02, 08:33 PM   #2
dondon
Game Master
XBOX360必玩

註冊日期: Aug 2002
XBox Live GamertagDONNOLO
我都想買5.1來看dvd及打機, 不過ps2的game多數無5.1..........用dolby玩我已經好高興,

仲有, video output只是s-video, 是否不好??

經濟上我也可以, 唔知有無提議 ??

舊 12-08-02, 08:38 PM   #3
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by dondon :
我都想買5.1來看dvd及打機, 不過ps2的game多數無5.1..........用dolby玩我已經好高興,

仲有, video output只是s-video, 是否不好??

經濟上我也可以, 唔知有無提議 ??

um~~首先你自己有冇心水先?~
呢樣野好重要的~~~
平平地~電視連5.1
8000蚊有交易~(以25吋電視+組合式家庭影院)

s-video...其實已經好過用紅白頭好多架啦~~
你係唔係用緊原裝既s cable架?~因為我知道hori出果條效果好正的~
舊 12-08-02, 09:01 PM   #4
dondon
Game Master
XBOX360必玩

註冊日期: Aug 2002
XBox Live GamertagDONNOLO
原廠s-video

舊 12-08-02, 09:18 PM   #5
Kenji少
暴走中

如果係既話效果已經十分理想架啦
舊 12-08-02, 09:23 PM   #6
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
Originally posted by Zenki仔 :

um~~首先你自己有冇心水先?~
呢樣野好重要的~~~
平平地~電視連5.1
8000蚊有交易~(以25吋電視+組合式家庭影院)

s-video...其實已經好過用紅白頭好多架啦~~
你係唔係用緊原裝既s cable架?~因為我知道hori出果條效果好正的~
正過色差?
sgouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-02, 09:24 PM   #7
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by sgouki :

正過色差?

你誤解左啦~
紅白黃頭係av線~(分別係紅白audio 黃video)
色差係紅藍綠頭~~
舊 12-08-02, 09:35 PM   #8
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
Originally posted by Zenki仔 :

你誤解左啦~
紅白黃頭係av線~(分別係紅白audio 黃video)
色差係紅藍綠頭~~
我明呀,我ge意思係話係講果條S端係咪正過原裝色差.......
sgouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-02, 09:52 PM   #9
Kenji少
暴走中

會唔會正過色差?~
哈~
唔會~~
雖然話色差唔可以減低個狗牙既情況~但用左色差之後~
人物既紋理同埋outline都會比較細緻清楚同實淨~
但s-cable就會比較鬆散~(但當然好過av線既粗粒..)
呢兩個point大致上可以解釋到你既問題
舊 12-08-02, 10:14 PM   #10
Blur
The One
⊃貧⊂

註冊日期: Feb 2002
PSN  IDelfblur513
XBox Live GamertagPAD 191276502
我仲係用緊十幾年前既Sony 29吋
顯像管都換過2次,用三色線,仲有D接觸不良.....

呀呀呀!顯身手強敵被我都打垮,HA!
冷的風,問誰怕?將冬天趕回家,HA!
趁青春望著前路去,一起衝衝衝,衝吧。
Blur 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-02, 02:15 AM   #11
auntiethird
Ultimate Gamer
愛情萬歲!!!

註冊日期: Jun 2002
而家d lcd mon 有av input 打機得唔得o架??

舊 12-09-02, 11:32 AM   #12
boy
Senior Gamer
bye~~

xrgb2+rgb線(ps2)+s線(gc)+普通mon

好唔掂!!!!

舊 12-09-02, 06:09 PM   #13
Sab
Crazy Gamer

註冊日期: May 2002
引用:
Originally posted by 沙律菜絲花澤類阿Vir :
Sony Wega 25
Denon AVR-1603
JBL SIMPLY CINEMA - SCS 178
幾接近

Sony Wega 29"
Onkyo SR-500
JBL simply cinema scs 178

PS2 有 5.1 係唔係只有一隻 Metal gear solid 2?

我聽講就出隻 unlimited saga 有 dolby pro logic II, 咁係唔係用光纖駁去 amp, 然後係 amp 用 dolby pro logic II 就得? 除左隻 unlimited saga 外, 以前仲有乜其他 game 係有 dolby pro logic II?
Sab 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-02, 06:15 PM   #14
Kenji少
暴走中

mgs2係得過場有5.1~
另外隻ffx既cg event都係support 5.1的
舊 12-09-02, 06:16 PM   #15
Kenji少
暴走中

引用:
Originally posted by auntiethird :
而家d lcd mon 有av input 打機得唔得o架??
其實真係麻麻地~~
特別係玩賽車game..
唔知點解好多殘像~~
可唔可以俾你心目中model既資料大家~
例如解像度及對比度之類~
舊 12-09-02, 06:19 PM   #16
JASUGUN
Crazy Gamer
精神病患者

註冊日期: Jan 2002
引用:
Originally posted by Sab :

幾接近

Sony Wega 29"
Onkyo SR-500
JBL simply cinema scs 178

PS2 有 5.1 係唔係只有一隻 Metal gear solid 2?

我聽講就出隻 unlimited saga 有 dolby pro logic II, 咁係唔係用光纖駁去 amp, 然後係 amp 用 dolby pro logic II 就得? 除左隻 unlimited saga 外, 以前仲有乜其他 game 係有 dolby pro logic II?
係dolby digital或者dts先至要用光纖,
pro logic II就咁駁紅白線ok,
其實只要你部amp有pro logic II,任何game都可以行pro logic II
JASUGUN 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 01:38 AM

手機版 | APP版