Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-02-19, 07:30 AM   #401
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
評示威者佔領立法會 特朗普:他們在追求民主

有反對《逃犯條例》修訂的港人周一佔領立法會,美國總統特朗普認為那些示威者是渴望香港有民主。

特朗普周一在白宮向記者表示,「他們追求民主,我認為大部份人希望有民主。可惜,有些政府不想有民主。」

特朗普續說:「那就是這麼一回事,是關乎民主,沒有東西比民主更好。」

較早時,特朗普對香港的動盪局勢表示傷感。

美國國務院發言人則呼籲香港各方避免暴力,指出香港的成功建基於法治和對言論集會自由等基本權利的尊重。

特朗普上月曾評論百萬港人上街反送中惡法,讚揚港人上街示威「非常有效」,估計香港特區政府會再讓步,認為中港送中爭議看來會得到解決。

法新社
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 03:45 PM   #402
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
https://twitter.com/SenRubioPress/st...958335490?s=09

As we celebrate America's freedoms on July 4th, we continue to watch Hong Kongers exercise theirs.

#CarrieLam should remember Hong Kong's special status is not guaranteed.

I look forward to advancing the Hong Kong Human Rights & Democracy Act & supporting #HongKong autonomy
林鄭要記住,香港既特殊地位唔係必然既。

我期待推展香港人權民主法,同埋支持香港自治。

由手機版發出
舊 07-04-19, 04:05 PM   #403
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
…真係過咗個香港人權與民主法案先算啦…
BTW,取消香港關係法其實係罰埋香港人吧。

舊 07-04-19, 04:16 PM   #404
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…真係過咗個香港人權與民主法案先算啦…
BTW,取消香港關係法其實係罰埋香港人吧。
中國都唔知幾驚
玩到立法會咁樣都未出黎鎮壓就知香港係中國死穴
再搞大佢中國都唔會出解放軍黎鎮壓,黑警亦唔會負上扮演第二次六四罪人角色(有傳習近平命令唔準開槍同基本上方針同當年雨革一樣,但當年有泛民係度幫手搞散運動)
今次呢單野得閒就出黎搞下你,習近平真係多謝哂777
中國所謂愛國主義唔似北韓,北韓人民二戰後唔好話好生活,連三餐都搞唔掂 
佢地真係洗哂腦
大陸人行動思維都係以錢行先,有錢就係金主就係老板
你試下經濟再差落去,共產黨入面權鬥你估佢唔驚佢政敵拉佢落台 大陸人亦有可能無錢發窮惡
習帝準備上煤山啦

此篇文章於 07-04-19 04:21 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 04:23 PM   #405
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
建制派同大陸人(同埋部份無讀過書、一生人淨係識搵兩餐飯既人)一樣
係唔會相信人無利益會去做咁多野
更唔會相信其實香港有兩萬幾個甚至更多咁既人唔介意比三舊水就係為左落佢地面
佢地生活係清朝 由佢啦

香港係國際城市
開口埋口外國勢力,10幾年已經講緊全球化而家都開始唔興喇...

舊 07-04-19, 04:35 PM   #406
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

清國唔係清朝

唔該唔好再講乜朝

引用:
魯迅對於「中國文化」裡面認賊作父的中心思想十分有心得,他說:

幼小時候,我知道中國在「盤古氏開闢天地」之後,有三皇五帝,…… 宋朝, 元朝,明朝,「我大清」。到二十歲,又聽說「我們」的成吉思汗征服歐洲,是「我們」最闊氣的時代。到二十五歲,才知道所謂這「我們」最闊氣的時代,其實是蒙古人征服了東亞大陸,我們做了奴才。 直到今年(1934年)八月裡,因為要查一點故事,翻了三部蒙古史,這才明白蒙古人的征服「斡羅思」,侵入匈、奧,還在征服全中國之前,那時的成吉思還不是我們的汗,倒是俄人被奴的資格比我們老,應該他們說「我們的成吉思汗征服中國,是我們最闊氣的時代」的。我久不看現行的歷史教科書了,不知道裡面怎麼說;但在報章雜誌上,卻有時還看見以成吉思汗自豪的文章。事情早已過去,原沒有什麼大關係,但也許正有著大關係,而且無論如何,總是說些真實的好。
引用:

二千年來,遠東這片土地都被外國稱為「支那(China, Cina...etc.)」或「契丹(Kathai, Cathai」,現代中華民國及中華人民共和國將China這地理名稱變成了國家名字,也因政治需要,順便把這土地上曾出現的不同國家都變成了「朝代」,這樣,國家就變成了2千年的古國,就可以對只懂得China這個字的洋人行騙。

這情況就如:假設納粹德國成功統一歐洲,改名為歐羅巴人民共和國 (簡稱歐國,英文仍稱Europe),然後她對人說:「整個歐洲2千年歷史都是歐國歷史」,這樣何其搞笑。
由手機版發出
舊 07-04-19, 04:43 PM   #407
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
中國都唔知幾驚
玩到立法會咁樣都未出黎鎮壓就知香港係中國死穴
再搞大佢中國都唔會出解放軍黎鎮壓,黑警亦唔會負上扮演第二次六四罪人角色(有傳習近平命令唔準開槍同基本上方針同當年雨革一樣,但當年有泛民係度幫手搞散運動)
今次呢單野得閒就出黎搞下你,習近平真係多謝哂777
中國所謂愛國主義唔似北韓,北韓人民二戰後唔好話好生活,連三餐都搞唔掂 
佢地真係洗哂腦
大陸人行動思維都係以錢行先,有錢就係金主就係老板
你試下經濟再差落去,共產黨入面權鬥你估佢唔驚佢政敵拉佢落台 大陸人亦有可能無錢發窮惡
習帝準備上煤山啦
話實,係咪真係點玩都唔鎮壓在下幾有保留…

舊 07-04-19, 05:18 PM   #408
朝霧 海斗
Crazy Gamer

https://www.am730.com.hk/news/%E6%96...r7-lassD4hon9I

豬隊友認左中國有發生過六四

舊 07-04-19, 05:56 PM   #409
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
值得擔心既係維尼有冇足夠判斷力去理解香港對中国經濟既重要性
貿易戰攪到一鑊泡都知條友傻傻地

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 06:10 PM   #410
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
值得擔心既係維尼有冇足夠判斷力去理解香港對中国經濟既重要性
貿易戰攪到一鑊泡都知條友傻傻地
咁係因為佢遇到高手姐
而且佢有自信美國會讓步

舊 07-04-19, 07:50 PM   #411
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
其實中國戰略好清晰
就係人民幣國際化+一帶一路+亞投行
增加用人民幣既國際金融結算地位
然後就同美國二分天下,繼而取代美國

唔係成日笑支國
我自己睇支國既發展策略其實幾成功
以經濟手段借貸同投資晌開發中國家
大部份本身開發中國家就唔妥美國、歐盟、世銀既借貸往往要政治同經濟上既附帶條件
而支國本身既大量資金,借錢比呢D國家換埋好多戰略資產(原油開發權、港口經營、大筆原料合約之類)
佢本身就只係要優質資產,其實國事基本唔會過問
而支國本身集權資本市場既發展模式亦比中東、非洲、越南之類既國家借鏡

反之美國國內普遍其實已經唔再咁care美國係咪再晌世界有領導地位,大部份人只關心經濟福利失業既問題
此消彼長下,支國晌世界經濟領域事實係越黎越有影響力(點唔想認同都好呢個係事實)

當大陸既金融戰略大致成形
香港就再無利用價值
而家都仲會怕歐美制裁唔敢出解放軍
到佢真正掘起就唔同講法
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 07:57 PM   #412
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
歷史上都中國衰香港先有運行
唔文革冇咁多人才走難來香港
唔鎖國/被孤立唔洗靠香港做中間人世界經香港同中国做生意
遠至大清帝國唔積弱唔會割香港比英國從此命運不一樣
咩中國好香港好係廢話
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 08:10 PM   #413
朝霧 海斗
Crazy Gamer

Trump 未上台之前 中共已經"警告"過上海會取代香港地位啦?
無對手比你發展十幾年都發展唔到上海,中共咁都輸你話抵唔抵?
一帶一路你咪只不過借錢比窮鬼國家囉,人地又還唔到錢比你 憶憶聲先掉出去 連地方政府財政都有問題
中國地方政府每個月都有單新聞話唔夠錢,你睇下收割左窮鬼國家D資源先定你破產先?

舊 07-04-19, 08:44 PM   #414
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
我會咁睇,如果香港政治同稅率無著數,就算上海未ready, 外資一係走,一係直接搬上上海投共
所以唔好迫到習習入窮巷,香港應該仲有10年8年玩

如果trump落台,換另一個上場放中國,中國超越只是時間問題

其實trump 真心勁,唔係下面唔齊心唔配合,應該玩得更得心應手
這同中國唔一樣,一人話事
所以先好似打到55波咁

舊 07-04-19, 09:02 PM   #415
LTKS

註冊日期: Jan 2011
宜家係真係鬥耐力
好唔好彩中國奴性真係好忍得
我真係睇唔清未來
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 09:17 PM   #416
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: chitkan 查看文章
其實中國戰略好清晰
就係人民幣國際化+一帶一路+亞投行
增加用人民幣既國際金融結算地位
然後就同美國二分天下,繼而取代美國

唔係成日笑支國
我自己睇支國既發展策略其實幾成功
以經濟手段借貸同投資晌開發中國家
大部份本身開發中國家就唔妥美國、歐盟、世銀既借貸往往要政治同經濟上既附帶條件
而支國本身既大量資金,借錢比呢D國家換埋好多戰略資產(原油開發權、港口經營、大筆原料合約之類)
佢本身就只係要優質資產,其實國事基本唔會過問
而支國本身集權資本市場既發展模式亦比中東、非洲、越南之類既國家借鏡

反之美國國內普遍其實已經唔再咁care美國係咪再晌世界有領導地位,大部份人只關心經濟福利失業既問題
此消彼長下,支國晌世界經濟領域事實係越黎越有影響力(點唔想認同都好呢個係事實)

當大陸既金融戰略大致成形
香港就再無利用價值
而家都仲會怕歐美制裁唔敢出解放軍
到佢真正掘起就唔同講法

我睇一帶一路呢, 何志平被捕後其實已經玩完, E+ 我地見到香港/中國政府既做緊既野只係殘餘勢力, 實際係推進唔到件事(所以先想用香港引渡條例, 反制對一帶一路不利既人).

咁巨大既國家機器要剎車都唔係幾個月既事 (當然更加大既可能係剎唔停, 一齊炒車).

大平洋果堆島國, 全部都係二戰時美軍用血換返黎, 無乜可能俾佢地投共.

就算現階段顧唔到咁多 (e.g. 馬爾代夫用華為 + 中資基建), 之後都會好似委內瑞拉咁拉返個親中政府落黎.

>>此消彼長下,支國晌世界經濟領域事實係越黎越有影響力(點唔想認同都好呢個係事實)

唔係話睇死中國, 作為敵人都要認清對手既.

一個貿易戰 + 隊死華為, 兩年乜問題都出晒黎, 外國廠又走, 自己又封鎖市場 (仲邊有外匯 cash flow ??), 又無野食.

走入 uniqlo 我見到愈來愈多 made in Vietnam 同 Bangladesh

Apple 任記都話走

真心睇唔到中國點樣越黎越有影響力
舊 07-04-19, 10:39 PM   #417
chitkan

註冊日期: Dec 2009
我覺得以反共/反中為取態既人接收資訊始終有偏頗
對支爆既發生都係抱太樂觀既睇法

本身貿易戰開始之後,我都覺得支爆似乎終於在望
連銀行存款都襟左大半出黎準備睇下轉咩避險以免港元變廢紙,順便睇下會唔會小賭李嘉誠

但之後再查多D
先覺得真係睇唔倒一個有說服力既證據比我相信支爆真係會晌不久將來發生
以泡沫黎,講我睇左Cpi同中國樓價指數,通脹無過熱樓價亦平穩
而美國佔中國貿易額,都唔係想像中高,就算侵用到最辣關稅+長期執行,頂N多令中國經濟增長跌3,4個%

而中國既生產競爭力,點講都係非常強大
非洲政治不穩,南美二十世紀經濟轉型失敗後已經再工業化無望,東歐人工仲係相對上高,越南人口不及中國十份之一,印度等佢解決左種性問題先再講
而中國政局除左有大量受過基礎教育既低收有人口,同埋大領土外,呢十幾二十年工業發展,已經發展出好完整既產業鏈,其他國家根本就難以短時間內追得上中國工業既成本同效率

另一樣就係中國始終係世界第二大經濟體,而中國既廉價生產品確係幫助歐美通脹放緩
如果支爆真係發生,無可避免全世界會出現經濟衰退
對於靠選票掌政既歐美政黨,自己任內出現經濟危險即係幫自己自爆,無政府會想揹呢隻鑊(即使假設佢地認同支爆長遠對世界有利)

而且從呢十幾廿年國際政治黎睇,歐美發達國家係越黎越傾向從國際事務事中抽身,只顧自己國內經濟發展

基本上我睇黎睇去,得出結論都係同燒山差唔多
中國經濟增長會放緩,但睇唔出會出現經濟衰退,更睇唔出支爆會發生
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 11:07 PM   #418
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Deleted

此篇文章於 07-05-19 06:53 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-05-19, 06:53 AM   #419
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

燒山好野
多謝燒山

燒山之所以上到神台
咪就係因為佢講既全部錯囉

:sosad:

由手機版發出
由手機版發出
舊 07-05-19, 09:49 AM   #420
神人ではない!新人だ

只可以講某程度上呢D思考同飲符水醫癌症差唔多…

舊 07-05-19, 09:53 AM   #421
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: chitkan 查看文章
我覺得以反共/反中為取態既人接收資訊始終有偏頗
對支爆既發生都係抱太樂觀既睇法

本身貿易戰開始之後,我都覺得支爆似乎終於在望
連銀行存款都襟左大半出黎準備睇下轉咩避險以免港元變廢紙,順便睇下會唔會小賭李嘉誠

但之後再查多D
先覺得真係睇唔倒一個有說服力既證據比我相信支爆真係會晌不久將來發生
以泡沫黎,講我睇左Cpi同中國樓價指數,通脹無過熱樓價亦平穩
而美國佔中國貿易額,都唔係想像中高,就算侵用到最辣關稅+長期執行,頂N多令中國經濟增長跌3,4個%

而中國既生產競爭力,點講都係非常強大
非洲政治不穩,南美二十世紀經濟轉型失敗後已經再工業化無望,東歐人工仲係相對上高,越南人口不及中國十份之一,印度等佢解決左種性問題先再講
而中國政局除左有大量受過基礎教育既低收有人口,同埋大領土外,呢十幾二十年工業發展,已經發展出好完整既產業鏈,其他國家根本就難以短時間內追得上中國工業既成本同效率

另一樣就係中國始終係世界第二大經濟體,而中國既廉價生產品確係幫助歐美通脹放緩
如果支爆真係發生,無可避免全世界會出現經濟衰退
對於靠選票掌政既歐美政黨,自己任內出現經濟危險即係幫自己自爆,無政府會想揹呢隻鑊(即使假設佢地認同支爆長遠對世界有利)

而且從呢十幾廿年國際政治黎睇,歐美發達國家係越黎越傾向從國際事務事中抽身,只顧自己國內經濟發展

基本上我睇黎睇去,得出結論都係同燒山差唔多
中國經濟增長會放緩,但睇唔出會出現經濟衰退,更睇唔出支爆會發生
經濟衰退都有可能, 不過有太多方法可以蓋得住. 支爆好難, 頂多係領導層地震. 但似乎依家都唔多似會發生.

舊 07-05-19, 10:30 AM   #422
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

<<色戎>>開頭香港劇情,王力宏成班 fd 演抗日神劇,最後一句:中國(中華民國)不能亡。

所有觀眾都一齊重複咁嗌

中國(中華民國)不能亡!

湯唯見到人人都鳩嗌中國(中華民國)不能亡! 群眾壓力下佢都嗌埋一份。

舊金山和約其實係無話將台灣交俾中國(中華民國),中華民國無錯國號仍起度,但其實已經名存實亡(亡國時間點,一係 1949 年內戰戰敗,一係 1996 年第一次大選)

中國(中華民國/中華人民共和國)不能亡,何嘗唔係飲符水醫癌症?
由手機版發出

此篇文章於 07-05-19 11:24 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-05-19, 11:13 AM   #423
朝霧 海斗
Crazy Gamer

中國個GDP我真唔係唔信佢入面幾多水份係度

舊 07-05-19, 11:39 AM   #424
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
中國個GDP我真唔係唔信佢入面幾多水份係度
在下自己就冇學過經濟,不過同做會計既朋友傾過,就算有泡沫同假數,以中國既規模都夠拖幾十年。
唔係要唱好佢,不過唔好低估對手

只係儘量唔幫襯中國呢個方針在下幾認同。

此篇文章於 07-05-19 11:41 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-19, 11:44 AM   #425
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章

只係儘量唔幫襯中國呢個方針在下幾認同。
咁你仲用唔用中國 Qanba ?
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:04 PM

手機版 | APP版