Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-02-12, 02:16 PM   #476
leotam3
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 金屬史萊姆 查看文章
以呢個講法來定義..
一堆stg(street fight及kof等等)/機戰 game都叫rpg..
aw應該叫做mmostg??
ロールプレイングゲーム(role-playing game、略称はRPG)とは、参加者が各自に割り当てられたキャラクター(プレイヤーキャラクター)を操作し、一般にはお互いに協力しあい、架空の状況下にて与えられる試練(冒険、難題、探索、戦闘など)を乗り越えて目的の達成を目指すゲームの一種。
機戰都算係(戰棋RPG), SF/KOF邊度似..............

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-12, 02:30 PM   #477
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
機戰的確係分類為シミュレーションRPG

此篇文章於 10-02-12 07:47 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-12, 03:10 PM   #478
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
以呢個講法來定義..
一堆stg(street fight及kof等等)/機戰 game都叫rpg..
STG 係shooting game,格鬥遊戲(Fighting Game) 係FTG

不過加速世界無法以現今一種遊戲類型去包含

最相似的是MMORPG

舊 10-02-12, 05:49 PM   #479
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
以呢個講法來定義..
的確係咁樣,如果最冇RPG成份就係電子小說

舊 10-03-12, 10:37 AM   #480
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
祼飄應該冇問題吧,因為先前的"敢達"都有唔少祼(?),係仁子同賤人果兩PART會比較麻煩
我覺得道歉時(ry個part麻煩d咋喎
賤人其實都冇咩問題丫
仁子邊part有事?
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-12, 05:17 PM   #481
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
第五卷~十二卷
故事根本連續落,會唔會好難分第二季出來? 我覺得之後係
超長篇故事

ISS套件

純吹水

怎樣看都不是正常玩家攪得出來
Black vice 等等,真身點都唔似係中學生

第十一卷,又攪多新角色 Wolfram·Cerberus
第十二卷,白之王&赤之纹章 ,四元素
謎團就更加多

睇完比SAO uw篇 更加吸引,或者被人透得太多了
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-12, 05:39 PM   #482
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
我覺得道歉時(ry個part麻煩d咋喎
賤人其實都冇咩問題丫
仁子邊part有事?
指開頭仁子浴室色誘肥雪果度吧
話說到而家都唔明道歉時(ry果幕想表達乜
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-12, 06:29 PM   #483
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: ouki 查看文章
先唔好理作畫

SAO故事本身太散(一堆外傳強加入主故事)

AW目前得第10期係外傳....

如果講作畫設定....AW人設好但BB人物係原設型D

SAO就人設太差.....其他太好

所以呢樣就係シリーズ構成既工作
AW 吉野弘幸做得OK 冇問題
SAO係冇シリーズ構成
要靠監督同班腳本
監督 伊藤智彦我覺得佢未有咁既功力

SAO原作係好
我都鐘意SAO多過AW
但唔代表係Anime做得好

川原礫開頭都話唔會為SAO做實況解說
到第2 第3集就立即做番

加上第SAO 13話既作畫
我覺得A-1既能力係俾SUNRISE差
套IM@S 如果唔係錦織敦史同GAINAX班STAFF過黎
我相信呢套俾A-1整又可以入黑歷史
所以D STAFF真係好重要

舊 10-03-12, 08:18 PM   #484
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
有朋友問:
點解lime bell個時間逆轉要射落能美而唔射落隻豬度?
能美對翼消失點解會自動番隻豬度? 掉番轉講,將隻豬回帶回到對翼番黎 能美對翼係咪會消失?

我用搶腎做例子答佢 佢唔滿意個答案囧

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-12, 08:43 PM   #485
ta423
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
SAO劇情唔會輸俾AW (我純睇動畫,無睇原作)
但我鐘意睇戰鬥場面多D,所以個人心目中AW羸哂
成日睇SAO果陣覺得好慳皮,戰鬥場面無落力做,有得SKIP就SKIP咁
同埋對A-1既人設好反感... 好想A-1唔好再用果個人設
如果SAO可以俾埋SUNRISE做,真係唔介意等多一年半載囉

J2竟然擺果個時間做AW,出乎意料
原來預計佢星期六or日 夜晚11點左右做
咁樣一星期五集五個禮拜就KO
ta423 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-12, 08:43 PM   #486
CMS
Game Master

引用:
作者: Kewellma 查看文章
有朋友問:
點解lime bell個時間逆轉要射落能美而唔射落隻豬度?
能美對翼消失點解會自動番隻豬度? 掉番轉講,將隻豬回帶回到對翼番黎 能美對翼係咪會消失?

我用搶腎做例子答佢 佢唔滿意個答案囧
加速世界第五卷第五章

小說解釋
這招不能對沒有直接中招的對象造成負面干涉,所以沒辦法把別人擁有的物品要回來。也就是因為這樣,當時我就算對小春用這招,也沒辦法幫他拿回翅膀

此篇文章於 10-03-12 08:51 PM 被 CMS 編輯。
舊 10-03-12, 08:53 PM   #487
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: ta423 查看文章
SAO劇情唔會輸俾AW (我純睇動畫,無睇原作)
但我鐘意睇戰鬥場面多D,所以個人心目中AW羸哂
成日睇SAO果陣覺得好慳皮,戰鬥場面無落力做,有得SKIP就SKIP咁
同埋對A-1既人設好反感... 好想A-1唔好再用果個人設
如果SAO可以俾埋SUNRISE做,真係唔介意等多一年半載囉

J2竟然擺果個時間做AW,出乎意料
原來預計佢星期六or日 夜晚11點左右做
咁樣一星期五集五個禮拜就KO
多得椛島洋介同山根まさひろ佢地
SUNRISE流作畫 唔係流既

舊 10-04-12, 12:25 PM   #488
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: money 查看文章
所以呢樣就係シリーズ構成既工作
AW 吉野弘幸做得OK 冇問題
SAO係冇シリーズ構成
要靠監督同班腳本
監督 伊藤智彦我覺得佢未有咁既功力

SAO原作係好
我都鐘意SAO多過AW
但唔代表係Anime做得好

川原礫開頭都話唔會為SAO做實況解說
到第2 第3集就立即做番

加上第SAO 13話既作畫
我覺得A-1既能力係俾SUNRISE差
套IM@S 如果唔係錦織敦史同GAINAX班STAFF過黎
我相信呢套俾A-1整又可以入黑歷史
所以D STAFF真係好重要
川原有實況解說?......BLOG到?

A-1景係唔錯......係人設差D姐......但同SUNRISE比真係冇咩可能比.....

SUNRISE假假地做動畫做左禁多年......
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-12, 12:30 PM   #489
ouki
戸松控

引用:
作者: 若天 查看文章
STG 係shooting game,格鬥遊戲(Fighting Game) 係FTG

不過加速世界無法以現今一種遊戲類型去包含

最相似的是MMORPG
以GAME GE主體來講BB係格鬥遊戲.....故事內都多次禁講......
舊 10-04-12, 12:31 PM   #490
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: CMS 查看文章
第五卷~十二卷
超長篇故事

ISS套件

純吹水

謎團就更加多

之前唔係暗示過語氣似肥雪小學老師咩??

會唔會AW入面有超過17歲既人,又或者BIC無第1條件既限制??

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-12, 01:15 PM   #491
ouki
戸松控

引用:
作者: CMS 查看文章
第五卷~十二卷
超長篇故事

ISS套件

純吹水

謎團就更加多

5-9係第2季基本確定.....

ISS套件

其實係MAIN SERVER那段講過套件應該本身就有.....只係加會找到....

Black VICE應該都係中學生.....但他起碼是第1代開始玩家.....遊戲時間一早冇得計
舊 10-04-12, 04:56 PM   #492
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
5-9係第2季基本確定.....

ISS套件

其實係MAIN SERVER那段講過套件應該本身就有.....只係加會找到....

Black VICE應該都係中學生.....但他起碼是第1代開始玩家.....遊戲時間一早冇得計

ISS套件
其實方塊君之前都有討論過,話佢唔似中學生係因為佢做D嘢比起注重利益實際利益更加似大人做緊研究
我其實係覺得加速研究會係GM之類嘅存在,防止B.B停滯不前---幾次佢咃嘅行動都係針對意圖令B.B停止改變嘅人--芙蘭、前紅王,而ISS套件側係針對六大軍團

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-12, 05:15 PM   #493
ouki
戸松控

引用:
作者: casio 查看文章
ISS套件
其實方塊君之前都有討論過,話佢唔似中學生係因為佢做D嘢比起注重利益實際利益更加似大人做緊研究
我其實係覺得加速研究會係GM之類嘅存在,防止B.B停滯不前---幾次佢咃嘅行動都係針對意圖令B.B停止改變嘅人--芙蘭、前紅王,而ISS套件側係針對六大軍團
ISS套件
如果係GM...禁就唔應該搞禁多事....因為影響實驗.....搞芙蘭一事就怪....事實芙蘭是想改變BB....不是意圖令B.B停止改變....
第2...實驗場可以無限增加.....之前有AA....之後也有CC GE實驗場.....那有DD,EE,FF,GG本來就唔奇...可必插手....
舊 10-04-12, 05:48 PM   #494
casio

引用:
ISS套件
如果係GM...禁就唔應該搞禁多事....因為影響實驗.....搞芙蘭一事就怪....事實芙蘭是想改變BB....不是意圖令B.B停止改變....
第2...實驗場可以無限增加.....之前有AA....之後也有CC GE實驗場.....那有DD,EE,FF,GG本來就唔奇...可必插手....
ISS套件
但係芙蘭想進行嘅改變,某程度會令B.B停滯----唔夠BP就問佢借,雖然借咗要還,但某亦會令部份人甚至多數人不再積極對戰收集BP
至於應唔應該搞禁多事……我會望向UW

舊 10-04-12, 08:46 PM   #495
CMS
Game Master

引用:
ISS套件
但係芙蘭想進行嘅改變,某程度會令B.B停滯----唔夠BP就問佢借,雖然借咗要還,但某亦會令部份人甚至多數人不再積極對戰收集BP
至於應唔應該搞禁多事……我會望向UW

ISS套件
望向uw,都理解到 加速研究會點解要攪咁多事為乜
ISS套件上赤之纹章, 好多人認為白之王係加速研究會會長
白之王係桐人之女兒, 白之王同GM有關係,又唔係什麼出奇事情

第五章開始,故事進度,以日計算
要講到SAO 人物登場,比UW更加長
舊 10-04-12, 10:07 PM   #496
casio

加速wed版有公主本名……

「君なぁ……。私の生徒手帳、見たんじゃなかったのか?」
「あっ……と……その、最初にいちど、ちらりと中を見ただけで……」
「ふふ。やっぱり、君は君だな、ハルユキ君。じゃあ、改めて自己紹介しよう。と言っても、あだ名と大差ないんだけどな。――私の名前はユキコ。黒羽雪子
 クロバ、ユキコ。
川原會唔會改設定

舊 10-04-12, 11:52 PM   #497
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
加速wed版有公主本名……

「君なぁ……。私の生徒手帳、見たんじゃなかったのか?」
「あっ……と……その、最初にいちど、ちらりと中を見ただけで……」
「ふふ。やっぱり、君は君だな、ハルユキ君。じゃあ、改めて自己紹介しよう。と言っても、あだ名と大差ないんだけどな。――私の名前はユキコ。黒羽雪子
 クロバ、ユキコ。
川原會唔會改設定
應該係改左某D字,如果唔係解釋唔到點解師匠稱呼佢為さっちゃん。

最接近さ字發音既女仔名漢子不外乎「沙/紗」及「幸(さち)」。

估計佢名字會係「黑Xさ姬」(くろXXさき),「黑Xさ雪」「黑Xさ幸」、「黑X幸雪」(くろXXさゆき),「黑X幸姬」(くろXXさき)(くろXXゆきひめ)。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 02:35 AM   #498
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
應該係改左某D字,如果唔係解釋唔到點解師匠稱呼佢為さっちゃん。

最接近さ字發音既女仔名漢子不外乎「沙/紗」及「幸(さち)」。

估計佢名字會係「黑Xさ姬」(くろXXさき),「黑Xさ雪」「黑Xさ幸」、「黑X幸雪」(くろXXさゆき),「黑X幸姬」(くろXXさき)(くろXXゆきひめ)。
[認真就輸了]冇人有諗過さっちゃん可能係さちか?本名=三澤紗千香 [/認真就輸了]
比卡SP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 06:56 PM   #499
casio

睇完「黑之雙劍,銀之雙翼」黑鉛d講嘢方式同思考習慣真係好似某人,川原你果然係特登架

舊 10-09-12, 07:49 PM   #500
money
◆.西野司命.◆

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
アクセル・ワールド 加速の頂点 発売日・価格未定 money 電視遊戲討論版 11 02-04-13 02:11 PM
[Rumor] アクセル・ワールド (暫名) l 第3作? 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 0 02-01-13 05:01 PM
「アクセル・ワールド(加速世界) Stage:01 -銀翼の覚醒-」 ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 21 09-17-12 08:52 PM
川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」#13「Violation;侵入」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1002 07-09-12 05:33 PM

現在的時間是 01:45 PM

手機版 | APP版