Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
電影版>National Treasure: Book of Secrets - 驚天奪寶:世紀秘冊
angelsky 08:27 PM 12-22-07
導演: 莊泰圖托(Jon Turteltaub)
主演: 尼古拉斯基治(Nicholas Cage), 戴安古嘉(Diane Kruger), 海倫美雲(Helen Mirren), 艾哈利斯(Ed Harris)

當年行弒林肯總統刺客的筆記忽然出現,直指尋寶探險家加畢尼(尼古拉斯基治飾)的高祖父為關鍵策劃人,令加畢尼一家蒙上史上最大惡名!為洗雪不白之冤,加畢尼展開環球追查,穿梭英、法、美,發現事件不但隱藏驚天陰謀,更牽涉史上最龐大寶藏......

http://disney.go.com/disneypictures/nationaltreasure/

今日係旺角百佬匯睇左,好似無乜人留意咁,即使係聖誕節都見太多人入場,可能都去睇魔幻羅盤同投名狀...

感覺同上集一樣,都係睇佢點將0的傳說串聯,又點去搵線索,喜歡驚寶奇兵類型的人可以一睇。
大情大性武大帝 09:20 PM 12-22-07
我都睇左,好好笑幾得意,雖然有D野幾監粗,如英國片車,如果我係越野露華既車主,我唔同你死過?

成套戲最鍾意既地方,就係個奸角都唔係好奸,唔會為奸而奸…
Yakumo Fujii 04:33 PM 12-23-07
剛剛睇完

覺得上集好睇o既人
今集都唔會失望

一貫線索->解謎的情節

追趕跑跳等場面

最想知到底page 47 係咩.............
下集的伏線!?
Bandit-Anji 11:07 AM 12-24-07
作者: Yakumo Fujii:
剛剛睇完

覺得上集好睇o既人
今集都唔會失望

一貫線索->解謎的情節

追趕跑跳等場面

最想知到底page 47 係咩.............
下集的伏線!?

p.47 擺到明為第三集

好鐘意主角個partner, 成日好似廢廢地但冇佢又唔得
最後仲要Tax free
jackiecyho 01:40 AM 12-26-07
睇左...唔明點解當初搵到木板果位美國會識叫人去果座山掩飾...明明個hints 係響另一塊度.....d hints 咁鬼淺...點會咁多個世紀都冇人搵到
Kami 01:11 PM 12-26-07
聖誕日睇左呢套戲 感覺上係整個聖誕檔期最好睇o既戲
(我睇左投名狀 魔間傳奇同呢套)

感想
感覺上拍得比上一集更好
當中不乏緊張情節 爛gag
而且今集個寶藏收埋係總統山度 我覺得叫合理
上一集收係個大城巿入邊某個大教堂地底
我就真係覺得唔太make sense

不過我唔明o既就係...
點解大奸仔最後變返好人...

p.s. 尼古拉b基治個樣真係...

kin~kin 03:22 PM 12-26-07
我想問下...如果冇睇過上集, 睇今集會唔會唔明or 覺得miss左d野咁?
initial 03:58 PM 12-26-07
作者: kin~kin:
我想問下...如果冇睇過上集, 睇今集會唔會唔明or 覺得miss左d野咁?
其實影響唔太大, 只係冇o左 Nicolas Cage 同佢 father and 佢家族o既history, 不過睇睇下都會 get 到~

我就覺得好過第一集~ 第一集實在太簡單..好似拍比細路睇咁....

Nicolas Cage個樣真係好唔得好老, 個髪型又...不如剷光去la~
Kami 11:24 PM 12-26-07
作者: kin~kin:
放心 絕對唔會
因為....呢套係1級片
lunn 08:19 PM 12-28-07
感覺上真係聖誕檔期咁多套戲入面,睇得最舒服既一套
initial 12:22 AM 12-29-07
作者: kohta:
感覺上真係聖誕檔期咁多套戲入面,睇得最舒服既一套
因為呢套既簡單, 又輕鬆, 劇情好 straight forward
t-cup 06:17 PM 12-31-07
同上一集分別唔大, 公式化佐少少...

我諗 DISNEY 收夠的話, 唔好再哩個題材.. 個 TREASURE... 其實可以在森林, 唔好又地底啦.

另外, 解謎果度... 明明有兩塊O野, 但轉頭靠光頭佬封信就解到謎.. 唔好玩啦, 咁囉果兩槐木頭把鬼咩
Matamata 11:02 AM 01-02-08
作者: t-cup:

我諗 DISNEY 收夠的話, 唔好再哩個題材.. 個 TREASURE... 其實可以在森林, 唔好又地底啦.

另外, 解謎果度... 明明有兩塊O野, 但轉頭靠光頭佬封信就解到謎.. 唔好玩啦, 咁囉果兩槐木頭把鬼咩
光頭佬有個password...
因為解開個謎要有密碼
有兩塊木頭, 知道整個謎句, 但都要有"關鍵字"先解得開

另... 今個christmas睇左alvin n chipmunks, i am legend, national treasure...
都係nt 最輕鬆, 可能佢簡單得黎又刺激,
i am legend太悲壯..

另2: nt應該有3... page 47...
initial 12:57 PM 01-02-08
作者: t-cup:

其實可以在森林, 唔好又地底啦.
地底易拍ma~ haaa
newagedreams 09:57 PM 01-02-08
睇o左, 唔錯

呢d公式無新意

但係一定唔死得ma~
david 04:33 PM 01-05-08
超老套橋段,感覺上好似奪寶奇兵翻拍咁,無乜新意,好在有贈券唔錢有得睇。
wiidesu 03:14 PM 01-08-08
d笑話唔係幾好笑,
不過套戲都幾好睇

返回主題版面