Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 10-10-22, 05:23 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
《飯戲攻心》(Table For Six) | 黃子華、鄧麗欣、張繼聰、王菀之、林明禎、陳湛文主演

舊 10-10-22, 05:52 PM   #2
IDGAF
The One

終於得閒睇咗《飯戲攻心》了,
其實上次睇《明日戰記》睇到《飯戲》預告時係無諗過入場睇的,
不過,見佢個票房成績咁好,我都跟風睇咗,
無期望下又幾好睇喎。

同埋估唔到套戲上咗近一個月,
到宜家先入場睇都仲有近9成滿。

套戲前半係喜劇,
油壓床、Whatsapp打錯個「P」字、「重」與「重要」果度真係好好笑~!
去到林明禎送禮物比黃子華之後就變咗溫情片,講返親情咁。

幾乎所有嘢都係主場景「冇」福叉燒工場發生,去到尾先有少少街景。
(個燈牌壞咗個「有」字)
幾鐘意佢間屋放滿玩具同ACG擺設,
好似想觀眾係畫面發掘彩蛋咁,
我都有嘗試係畫面上搵果隻會導致家變的紅色USB手指。

不過,唔明既然設定上有"眼鏡"呢件道具,
點解大佬要搵咁耐?

"三佬"陳湛文個角色好似《IT狗》的延續咁,
王菀之個角色有種吳君如《家有囍事》程大嫂的感覺,
佢哋上代人關係圖聽都覺得好亂,所以"二佬"張繼聰係無血緣關係?

幾鐘意跟Party Room唱K合唱《還是覺得你最好》果幕。

另外,阿媽果句:「住夠好走喇 打開門,行出去,去遠啲」,
好似有d嘢想同香港觀眾講咁喎。

; width:calc(100% - 2p;">

此篇文章於 10-10-22 07:08 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-22, 06:58 PM   #3
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
佢哋上代人關係圖聽都覺得好亂,所以"二佬"張繼聰係無血緣關係?
大佬同三弟有血緣關係, 二佬同三弟都有血緣關係,分別係同父同同母。但大佬同二佬就冇關係

舊 10-10-22, 09:32 PM   #4
IDGAF
The One

引用:
作者: wing 查看文章
大佬同三弟有血緣關係, 二佬同三弟都有血緣關係,分別係同父同同母。但大佬同二佬就冇關係
好清晰,Thx~!

咁幫手兜住果度真係好hehe…

原來港產喜劇票房No.1咗,恭喜~!

----------------------------------------
其他《飯戲攻心》評價:

https://www.gaforum.org/showthread.php?t=254713

引用:
作者: Heaven 查看文章
飯戲攻心,唔掂,尷尬位多過笑位
失望,有林明禎吸引下眼球救番少少
由手機版發出
引用:
作者: holsety 查看文章
啱啱埸飯戲,全埸d人係識笑同唔介意笑出聲,氣氛幾好。
但我更欣賞一間屋困獸鬥文戲既對白
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
睇完飯氣攻心, 個flow同玩法都好似都係古老闆嘅闔家辣, 都係困獸鬥式家庭處景喜劇, 不過呢套好睇好笑啲, 有明禎養眼, 啲笑點都冇咁老尷, 啲背景道具都有心思, 有真正家feel啲又有港味
引用:
作者: wing 查看文章
抱住好大期望去睇, 但都冇失望。呢套真係好高質。

雖然有笑位, 不過我唔覺得係喜劇。最後個message直情令香港人喊得出。
引用:
作者: HON HON 查看文章
飯氣攻心...
真係講好多, 好唔好就各有所愛, 我就麻麻地LA, 搵得子華做都真係要預左呢點.
明禎係養眼, 但有佢就令到呢埋文戲同套戲變得重要同好睇左.
我幾欣賞扮三弟既陳堪文, 佢既表情做得好好, 配上對白後好生動, 對比起子華同張繼聰, 雖然佢地於對白上表達得好有情感, 但就係欠缺呢樣動態表現, 對呢套戲黎講都仲可以接受, 因為困於一個空間內重覆咁表達.

此篇文章於 10-10-22 09:53 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-22, 10:18 AM   #5
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
甄子丹國慶檔大片《搜救》慘蝕9成半 《飯戲攻心》內地放粵語版收近1億
https://www.am730.com.hk/%E5%A8%9B%E...5%84%84/342583

得粵語版播都收1億 今次fatfat了
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-22, 10:52 AM   #6
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Heaven 查看文章
甄子丹國慶檔大片《搜救》慘蝕9成半 《飯戲攻心》內地放粵語版收近1億
https://www.am730.com.hk/%E5%A8%9B%E...5%84%84/342583

得粵語版播都收1億 今次fatfat了
但估唔到甄子丹死得咁慘, 呢套反而仲高過佢咁多

甄子丹陰功囉, 拍完john wick又9成9唔可以在強国播映

此篇文章於 10-13-22 10:55 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-22, 11:00 AM   #7
IDGAF
The One

估唔到Stephy真係會找數出泳裝照~!

首電影主題曲原來有日文版。

"飯戲攻心" 映画テーマ曲 / 電影主題曲日文版· -- 三兄弟
https://youtu.be/1pA2-Uj3EgU

此音樂出現喺"飯戲攻心"劇力萬鈞嘅時刻

感謝大家支持,現送上"狠愛狠愛你"日文版(°▽°)
.
歌詞方面,盡咗力,希望大家feel到份誠意

MV嚟講始終想盡快同大家分享,就採用minimalistic + 野獸派手法,再趁有型攝影師心情好,我要求自己喺佢拍嘅呢條片加啲飯氣filter同effect

請繼續瀏覽支持廣東話版 :

飯戲攻心主題曲 "狠愛狠愛你"
.
多謝大家
.
三兄弟  

作詞 / 作曲 / 編曲 : イヴァナ
監督:イヴァナ / アレックス ファン

その事(を)覚えてる
心から強い光
僕たちは3兄弟だ

願望夢(も)なくなった
複雑な世の中
毎日聞こえるのは速い足音(だ)

一人は寂しそう
二人で助け合い
三人で手を取り合えば
宇宙になれる

Oh!! 暗い世界中が傷も消えた
Oh!! 大切なMemory忘れない

しっかりその事(も)覚えている
心から強い光
僕たちは。。。

その事(も)覚えている
心過去から未来へ
僕たちは3兄弟だ
.
ギター: Jason Kui
ベース: 陳兆基
ドラム: 李一丁
プログラム音楽 : イヴァナ
レコーディング エンジニア (ボーカル) : Derek Kwan
レコーディング スタジオ (ボーカル) : Avon recording studio
ミキシング エンジニア : TheInvisibleMen
.
三兄弟
.

那件事我依然記得
由心發出強光
我們就是三兄弟

願望夢已消失
在複雜的世界
每日聽到的是急促的腳步聲

一個人也許寂寞
兩個人互相幫助
三個人若手拖手
就形成宇宙

Oh 黑暗世界裏傷口已消失
Oh 珍貴的回憶不會忘記

依然清楚記得那件事
由心發出強光
我們就是。。。

依然記得那件事
心,從過去到未來
我們就是三兄弟

舊 10-17-22, 11:11 AM   #8
IDGAF
The One

睇完戲先睇返佢的宣傳透問同製作特輯,
《飯戲攻心》第一次上《爆谷一周》係第三集,
到套戲正式上映再宣傳已經係第29集了…

https://viu.tv/encore/the-popcorn-sh...-lam-ming-jing

https://viu.tv/encore/the-popcorn-sh...g-ji-chan-wing

舊 10-17-22, 11:24 AM   #9
IDGAF
The One

想知佢出加長版,
會唔會有返《梅艷芳》、《逆流大叔》、《明日戰記》班底演員撐場呢幕?

【《飯戲攻心》彩蛋曝光】古天樂王丹妮眾星齊撐
https://youtu.be/1mXT5ZvAi2g

https://www.instagram.com/p/Ci9_QfZP..._web_copy_link

而你不知道的七個《飯戲攻心》BTS:

1, 整齣電影一間屋六個人的概念,是源自我很喜歡的美劇”Friends”;

2, Stephy的角色名叫Monica,是向”Friends”致敬;

3, Ivana的角色的名字叫Josephine,原因是她的角色設定為陳百強Fans,小時候因為《再見Josephine》一曲而為自己改這個名字,不過電影中沒有刻意提起;

4, 三佬電競隊的名字「邪釘橫輝」是來自我在編劇年代擔任編劇的電影《追擊8月15》中其中一個角色的名字,而該名字其實又是來自該劇組一位場務手足玩Online game時的網名;

5, 若留心聽的話,電競比賽那場都有提過「邪釘橫輝」的對手的名字,叫「士巴拿行動」,是來自另一齣我在編劇年代編劇的電影《新紮師妹》中的行動代號;

6, 我很追求人物狀態的合理性,拍攝時張繼聰相當健碩,我會想為何這位任職公關的男人會那麼大隻?所以我在場境中加了個沙包,亦在戲中的一個混剪部份中加入了練拳的鏡頭(而前段亦特意有一個他跑完步回家的設計);

7, 有些朋友都留意到了,大哥與Monica在二佬房砌床的一場,背景的「孖寶兄弟」公仔,刻意被放成大哥Mario單獨站在柜頂,弟弟Luigi與公主Peach站在一起成一對。這是在拍攝時,發現那個背景將會出現一段頗長時間,不能掉以輕心,所以在現場已有的物資中立即想像並陳設出來,感謝藝術家/玩具收藏家 @lazian 在陳設上的無限量支持。

多唔多朋友真係想睇呢啲Behind the Scenes?

不如多過500 like 同 50 share,我就出第二篇?

https://www.instagram.com/p/CjGEFmyv..._web_copy_link
而你不知道的七個《飯戲攻心》BTS 第二篇:

1, 「親一個,好嘢!」這一句口號是我寫在劇本上的,但動作卻是由明禎親自設計,她在圍讀劇本時第一次示範,現場所有男性都一致認同當中俱有相當的殺傷力;

2, 大佬問Siri:「油壓床」這個設計,是子華在拍攝那個鏡頭時加的,原稿是大佬會向屋內大叫問Josephine甚麼是「油壓床」,現在改為問電話的喜感當然更好;

3, 二佬與大佬在第四餐飯爭執時,本來二佬對白有說到他的右手受傷後,在公司被人笑他是Iron Man,不過被剪走了,而後來打交時,二佬說:「Iron Man啊我!」是阿聰加的,相當有效果;

4, 陳湛文拍攝《飯戲攻心》時,其實與《IT狗》的拍攝重疊了很多的時間,能夠在接近的時間内演活兩個同樣屬於「電腦男」的角色而又做出分別與帶出不同的喜感,其實真係幾叻仔;

5, 大佬為找紅色USB而打開了與Monica的回憶盒,第一樣見到的是2014年的月曆,是透視他們大約拍拖的年代,而這個月曆是我向太太借的,那年曆記下了我家孩子嬰孩時候很多很有意思的事情,所以都留起了;

6, 之後再看見的是兩張演唱會門票票尾,是「2016 林憶蓮Pranava 造樂者 世界巡迴演唱會」,是我當年與太太一起看的,會選林憶蓮放進去,因為我愛林憶蓮,而我覺得大佬與Monica是有品味的人,所以都會看林憶蓮;

7, 豬豬煮的「白菜火腿窩」是我太太偶爾就會煮給我吃的菜式,由於賣相太好所以放了在電影內,我太太煮的時候會用豬肉片,不過豬肉煮熟後會變成灰色,不夠搶眼,所以我們的烹飪顧問謝偉強先生提議改為用煮熱後仍然會是紅色的火腿。

上次好快就達標,搞到我好有壓力,不如今次多過100 like 同 80 share,我就出第三篇?

多謝大家支持《飯戲攻心》!

https://www.instagram.com/p/CjP5Mxtv..._web_copy_link

而你不知道的七個《飯戲攻心》BTS 第三篇:

1, Ah Meow與三佬討論家族背景時抱著的多啦A夢公仔,是我太太很多年前送我的,我帶了去現場打算作陳設,怎料拍到一半才發現沒有放出來,於是趁這場放進去,而對白其實早就有寫「光頭」這一句,所以明禎抱著多啦A夢說「光頭」是一個巧合;

2, Monica最喜歡的食物是豬大腸,是因為我媽媽經常煮給我吃,而且它的難度相當高,同時煮的過程要相當用心機,所以我選了它作為二佬承諾煮給Monica的食物;

3, 大佬與Ah Meow在露台送眼鏡的一場感情戲,其實拍攝時樓下的馬路相當繁忙,後期製作時發現對白滿是車聲甚至救護車警號,現場的收音基本上接近用不到,但由於二人在現場的情感實在太好,大家一致決定不作配音,於是這一場混音的同事用了很多很多很多時間去去除雜聲,應該是全套戲聲音處理上最困難的一場;

4, 戲中大部份提到顏色的地方,都是紅色與綠色,例如紅豆沙、綠豆沙、紅色USB,其實連「鴨屎綠頭到老」的鴨屎綠,亦是色盲人士經常見到的顏色;

5, 大佬與Monica在房間坦白的一場,大佬的一句:「我哋重頭嚟過吖」是向《春光乍洩》的致敬,而二人接吻過後響起的配樂,是配樂師黃艾倫、翁瑋盈因為這一句而決定一起向《春光乍洩》其中一首音樂致敬的異曲同工創作;

6, 一家人大混戰後,眾人在破爛的家中逐一離開的長鏡頭,三佬拾起地下的戒指,扔在枱上準確地反彈進水杯裡的設計,是他練習了三十次⋯⋯講笑啫,其實真的是純粹巧合,一扔就掉了進水,當日整個鏡頭拍了兩Take,而現在用上的是第一take;

7, 之後大佬追了下樓,原劇本的設定是Monica與Ah Meow各自穿著同款但分別是紅色跟綠色的外套離開,大佬在街上想找Monica,但因為分辨不了顏色而找錯了Ah Meow。這段劇情有拍下來,不過片長關係,加上想故事再直接一點,所以被剪走了。

上次我想寫1000個like,點知打漏個0,變咗100,但多謝大家仍然照畀Like,不如今次挑戰大啲,多過2000 like 同 100 share,我就出第四篇?

https://www.instagram.com/p/CjkfCkJv..._web_copy_link

而你不知道的七個《飯戲攻心》BTS 第四篇:

1,《今晚打大佬》決賽中主持的聲音,是我聲演的;

2, 早期的劇本沒有「有福」「冇福」的設計,是製片組找到一個有露台的場景後,美術總監張蚊提議可建一個招牌,我才將這個設計加在劇本上,演變成現在的喻意,所以在電影的創作上,信任團隊是相當重要;

3, 全片最後最後一個香港夜景鏡頭,嚴格來說算是不連戲的,因為現在的故事發生在中秋,而就算未改檔期前都應該是新年,但拍攝的時候是十二月,所以可以見到聖誕燈飾,留心看的話你還會看見某商場外的Elsa在施展冰魔法;

4, 明禎的廣東話對白是練習出來的,那時候她來香港拍攝要在酒店隔離21天,我們的副導演將Ah Meow整個劇本所有對白用廣東話錄兩次音給她去聽,一次刻意逐個字讀得很慢,一次正常語速,她就在酒店用這21天逐句用英文拼音去記,所以拍攝時她最怕的是——我改了劇本;

5, 「食飯,七分飽。」是子華提議的對白,在那一場飯戲中,大佬暗地踢爆二佬「勾義嫂」,提到他將自己的「蘇眉」「食到骨骨都冇剩剩」,就在說到「咩叫分寸」,兩兄弟氣氛最緊張之時,他提議一下把話題轉到「食飯,七分飽」,因為他認為大佬其實相當錫二佬,幾嬲都好,都要畀位細佬落台,所以用呢句打圓場,這一句是加得相當好的;

6, 三佬經常穿的兩件日文T是原創的,兩件T上面的其實分別用日文寫著「我唔識日文」和「我鍾意日本,我唔識日文,我未去過日本」,希望呢兩件T可以有機會量產,因為我都好想著;

7, 整齣《飯戲攻心》的演出部份,團隊齊心合力地用了18天來完成。

不如照舊,多過2000 like 同 100 share,我就出第五篇?

舊 11-19-22, 09:34 PM   #10
IDGAF
The One

舊 04-16-23, 09:41 PM   #11
IDGAF
The One

恭喜晒~!

《第四十一屆香港電影金像奬》!最佳女配角-王菀之(飯戲攻心)】
最佳女配角-王菀之(飯戲攻心)

舊 10-08-23, 11:11 AM   #12
IDGAF
The One

舊 03-05-24, 08:28 PM   #13
IDGAF
The One

《飯戲攻心2》Table For Six 2

本身無諗住入場,因為好似無乜港產片拍續集係特別好睇的…
但機緣巧合下都入場睇咗《飯戲攻心2》,
無期待下其實又唔錯喎~!

首先要睇咗第一集先知佢哋個人物關係,
好彩免費電視台最近首播了《飯戲攻心1》~!

大佬去咗邊?
只係用對白簡單交代去咗非洲…

覺得當係賀歲片喜劇可能會失望,
雖然都有唔少笑位,
但主要係講家庭關係,感覺sell溫情感人多d。

上集用一家人係屋企食幾餐飯去講晒個故事,
今次擴大到搞三場婚禮加埋親戚朋友嚟去飲宴,
景場大咗畫面上豐富咗多咗嘢睇,
關係變得更亂…
又玩多次同父異母,
但幾鐘意遊瓶仔果段,胡鬧完合理化返。

廣東話真係好難難系列幾好笑~!
3個字、十五分鐘、四個字嚟喎,
2個字 、十分鐘 、三個字嚟喎,
5個字、二十五分鐘、今次啱了…

"仙鶴神針"係向食神致敬?

覺得如果呢套戲繼續系列化,
應該會可以拍到好似日本電影《嫲煩家族 》咁。

片尾播鄭伊健首《Together》時諗,
其實搵唔到黃子華返嚟拍,搵鄭伊健頂得唔得呢?
算係年齡層差唔多的長髮男子又孭得起大佬呢個稱號。

https://www.instagram.com/tableforsix_movie/

https://www.facebook.com/tableforsix.movie.2022

https://www.imdb.com/title/tt30478127/

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A...4%BB%E5%BF%832

https://youtube.com/playlist?list=PL...eKSi81XNtIIJxV

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PSP] Table Games 美版之王-天涯浪子 手提遊戲機討論版 0 01-19-08 07:30 PM
The table is Walking!? Chris皇 ~清談館~ 11 12-26-06 03:53 PM
好耐冇影相,今日手痕影下table top 氣體蛇 照相館 10 12-03-04 10:25 PM
大家認為呢張Table Top作個乜野處理呢? K.LIFE 照相館 6 07-28-04 08:03 PM
徵能救FAT TABLE之軟體 某F 手機資訊/電腦軟硬討論 0 10-13-03 12:09 PM

現在的時間是 07:40 AM

手機版 | APP版