Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 02-09-11, 05:56 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Source Code危機解密(回魂8分鐘)

http://www.enterthesourcecode.com/

http://www.imdb.com/title/tt0945513/

When decorated soldier Captain Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wakes up in the body of an unknown man, he discovers he's part of a mission to find the bomber of a Chicago commuter train. In an assignment unlike any he's ever known, he learns he's part of a government experiment called the Source Code, a program that enables him to cross over into another man's identity in the last 8 minutes of his life. With a second, much larger target threatening to kill millions in downtown Chicago, Colter re-lives the incident over and over again, gathering clues each time, until he can solve the mystery of who is behind the bombs and prevent the next attack. Filled with mind-boggling twists and heart-pounding suspense, Source Code is a smart action-thriller directed by Duncan Jones (Moon) also starring Michelle Monaghan (Eagle Eye, Due Date), Vera Farmiga (Up in the Air, The Departed), and Jeffrey Wright (Quantum of Solace, Syriana).

此篇文章於 03-13-11 05:06 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-11, 05:06 PM   #2
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
原來HK 4月會上映,中文名係"危機解密"

導演 : 鄧肯鍾尼斯
演員 : 積克格寧賀,維娜法米嘉,米雪蒙娜漢,謝菲胡禮
類別 : 劇情
片長 : -- 分鐘
級別 : 待定
上映日期 : 2011-04-21
官方網頁 : --

故事大綱 : 軍隊上校哥達(積克格寧賀 飾)在一列前往芝加哥的火車上被惡夢驚醒,醒來後被面前的美麗女子姬絲汀娜(米雪蒙娜漢 飾)誤認是另一個人。驚恐間哥達往鏡子一照,赫然發現自己的樣子變了另一個人,而銀包裡的身份證亦不屬於自己!哥達還沒來得及弄清楚情況,他們身處的火車忽然發生爆炸,車毀人亡。哥達眼前一黑,醒來時已置身政府秘密研究所,原來他是軍方秘密實驗計劃「Source Code」的行動執行者,這個程式會將他的意識「植入」另一名男子的身體,利用這個人的身份,哥達可以在火車爆炸前的八分鐘追查此兇案的幕後主腦,以阻止該名炸彈狂徒在六小時後再次大開殺戒。哥達一次又一次重返案發現場追尋線索,直至他發現爆炸案背後不為人知的秘密…..他能否在事情尚未失控之前,成功完成任務?而他企圖扭轉不應被逆轉的命運,將已被炸死的姬絲汀娜救活,又會引發甚麼後果?

舊 04-17-11, 12:54 AM   #3
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
唔覺唔覺今個禮拜就上啦
之前睇完佢個opening就好期待
我覺得我會幾鍾意呢部戲

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-11, 11:45 PM   #4
下雪邊界
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
今晚睇咗,唔錯;除咗需要用腦去整合劇情之外,仲令我諗番起周星馳既月光寶盒。
下雪邊界 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-11, 12:09 AM   #5
CARO
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
今日睇左,全爆FULL咁濟~
比潛行凶間簡單易明
未睇勿開

個人覺得個男主角真係有啲慘,要死咁多次~
不過佢到最後都醒覺自己死左,面對現實...

想知最後嘴嘴完,氾桑恩係上校,定還是氾桑恩自己本人
CARO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-11, 12:27 AM   #6
赤目黑龍
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
引用:
作者: CARO 查看文章
比潛行凶間簡單易明
未睇勿開

今日梗係爆啦!!
假期呀!!
如果唔係都唔會揀呢啲日子上畫啦

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-11, 06:58 PM   #7
御緣
Ultimate Gamer
一字記之曰"黑"

註冊日期: May 2002
引用:
作者: CARO 查看文章
比潛行凶間簡單易明
未睇勿開

有結局內容,請勿開
我今日睇完,我都覺上校好慘,完全係用SAVE LOAD大法去解決問題
我個CONCEPT係有A、B,2個或更多既世界同時存在
A世界:火車有爆炸,最後上校解決問題,但在A世界死左
B世界:火車冇爆炸,最後上校變左氾桑恩(不過真既氾桑恩始終係消失),唔知以後會唔會去搵佢老豆同佢講呢?
不過女軍人收到MESSAGE應該係A世界定B世界呢? 因為我覺得女軍人肯幫上校,係因為之前已經收左MESSAGE,知道可以另到上校可以繼續以生存

另外我覺得呢個計劃有缺點,就係每8分鍾上校其實可以收集軍方計劃資料再上火車比炸彈狂,等炸彈狂有防範、發放軍方呢D不人道行為、或者計劃炸佢地既基地

此篇文章於 04-23-11 07:25 PM 被 御緣 編輯。
御緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-11, 11:23 PM   #8
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
睇左,可能同類型戲種都睇唔少,一般
但個零鐘唔會有悶場,冇乜野做可以睇下,又唔駛點用腦

舊 04-25-11, 11:29 PM   #9
Cube
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
睇完, 其實係唔係未來報告前傳
Cube 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-11, 09:27 PM   #10
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
比想像中好好多,真係幾好睇
冇悶場而且個故仔唔算複雜

不過個平行世界有少少犯駁
平行世界邊會影響對方?影響到就唔係平行啦

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-11, 03:28 PM   #11
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
今朝睇左
一般
冇inception咁玩味

當睇涼宮endless 8月+消失真人版
(不過冇消失個故事咁好)

舊 05-03-11, 12:39 AM   #12
MO

註冊日期: Aug 2005
個劇本好有問題
一個普通既彌難者點會有連佢自己都無既資料?就算拎咗佢既記憶(source code?)又點會有個炸彈既位置???
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-11, 11:56 AM   #13
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
引用:
作者: MO 查看文章
個劇本好有問題
一個普通既彌難者點會有連佢自己都無既資料?就算拎咗佢既記憶(source code?)又點會有個炸彈既位置???
認真你就輸了!

舊 05-03-11, 02:03 PM   #14
大粒麥
最後衝刺......

的確冇悶場, 我覺得幾好睇,

都唔駁太多了~

唔知你地有冇留意, 每次都係要主角死左, 先返到平衡世界, 有兩次火車火炸, 佢離開左火車, 已經過左8分鐘但主角都冇死到, 要用其他方式死才回到平衡世,

高雲又收到主角send到message, 每次reboot後車上的人都有少少唔同, Source Code好像不是虛擬program, 是接通了另外的時空

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-11, 10:59 PM   #15
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
引用:
作者: 大粒麥 查看文章
的確冇悶場, 我覺得幾好睇,

都唔駁太多了~

唔知你地有冇留意, 每次都係要主角死左, 先返到平衡世界, 有兩次火車火炸, 佢離開左火車, 已經過左8分鐘但主角都冇死到, 要用其他方式死才回到平衡世,

高雲又收到主角send到message, 每次reboot後車上的人都有少少唔同, Source Code好像不是虛擬program, 是接通了另外的時空
個人理解

其實個program應該好似最尾上校封野咁講,係比想像中厲害
我個人既理解係上校其實仲係係source code世界中生活,但並唔係只有8分鐘咁少
所以上校而家其實係借用緊桑恩個身體黎過佢既新生活 (但佢唔可以係入面死,因為一死就又reload過 )
而點解封野可以比女軍官收到,就係一個好玄既問題
到底女軍官所身處既世界係source code世界中生活既上校自己幻想出黎既平行世界,定係source code真係有咁強大既力量去干涉外在世界,就留番比觀眾自己思考啦
(雖然我覺得係上校自己幻想出黎既平行世界合理好多,所以上校仍然係悲劇人物)

個人覺得套戲幾好睇,我應該都會推薦其他朋友去睇下

此篇文章於 05-06-11 11:45 PM 被 kcf1201 編輯。
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-11, 03:05 PM   #16
maxy2k
馬可斯先生

註冊日期: May 2005
PSN  IDMAXXAMHK
XBox Live GamertagDJ MAXXAM
引用:
作者: kcf1201 查看文章
個人理解

其實個program應該好似最尾上校封野咁講,係比想像中厲害
我個人既理解係上校其實仲係係source code世界中生活,但並唔係只有8分鐘咁少
所以上校而家其實係借用緊桑恩個身體黎過佢既新生活 (但佢唔可以係入面死,因為一死就又reload過 )
而點解封野可以比女軍官收到,就係一個好玄既問題
到底女軍官所身處既世界係source code世界中生活既上校自己幻想出黎既平行世界,定係source code真係有咁強大既力量去干涉外在世界,就留番比觀眾自己思考啦
(雖然我覺得係上校自己幻想出黎既平行世界合理好多,所以上校仍然係悲劇人物)

個人覺得套戲幾好睇,我應該都會推薦其他朋友去睇下
女軍官收message係另一個世界,not the real one. 因為佢收到個陣行去上司房話架火車無爆嘛
maxy2k 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-11, 09:23 PM   #17

F6F8 F73C

註冊日期: Mar 2003
呢套算唔算冷門?
唔係聽個fd提起,都唔會去留意呢套戲
今日睇左,細院只坐左2,3行人(仲要坐唔滿)

其實套戲我覺得都ok架
不過,如果佢講多1,2次loop果時既劇情會比較有趣
而家太快就搵到個兇手喇

嚴重劇透
不過我幾中意佢以果封email既內容黎收尾=]

私の右手には

twitter Plurk 
上面幾個隨便follow
 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-11, 09:39 PM   #18
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
俾人捉左去睇,幾好睇
設定係有問題,不過無需太認真啦

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[CW26] [Q12 CASANOVA] CODE:REBORN 家教x code geass 惡搞本 lemonneko Cosplay同人MIX討論區 0 08-20-08 08:39 PM
Chatroom 免費 Source code 寇維克斯 手機資訊/電腦軟硬討論 0 12-06-04 12:21 AM
Half Life 2 source code leak wgzc PC電腦遊戲討論版 3 10-03-03 06:04 PM
有冇software可以張繪了的3d cg 轉做openGL source code?? Alex@@@ 手機資訊/電腦軟硬討論 0 04-24-03 09:11 PM

現在的時間是 12:56 PM

手機版 | APP版