Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-01-10, 11:10 AM   #1
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
Dead Rising 2 情報討論區 vol.2 [前傳Case Zero 已配信] [正傳行貨已售] [後傳Case West 已配信]

情報討論區 vol.1
http://gaforum.org/showthread.php?t=172765

Case Zero (XBLA game) 攻略討論區
http://gaforum.org/showthread.php?t=204932

正傳 (BR/DVD game) 攻略討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=205517

此篇文章於 12-14-10 04:57 AM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-10, 11:15 AM   #2
shodanng
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2007
攻畋區有冇人開個Case Zero攻略post?
一齊整理下大家既攻略心得會易睇好多

PC StarCraft 2:
Character Name: Dan, Character Code: 972

iOS Game Center
id: shodanng

add完我請揚聲你係邊位網友
因為唔想同邊位玩完都唔知
shodanng 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-10, 11:50 AM   #3
shodanng
Crazy Gamer

http://www.capcom-unity.com/dead_ris...t_in_case_zero
Unity Exclusive: Top Ten Cool Things to Check Out In Case Zero

Character Name: Dan, Character Code: 972

舊 09-01-10, 12:07 PM   #4
shodanng
Crazy Gamer

You must build all of these weapons, does NOT need to be done in one play through.
Drill + Bucket
Nails + propane Tank
Whisky + Newspaper
Traffic Cone + Aerosol Spray
Construction Helmet + Beer
Battery + Rake
Pitch Fork + Shotgun
Baseball Bat + Nails

原來唔駛一回入面整哂
咁都好D
我見舊電池好似得一個位有

舊 09-01-10, 12:21 PM   #5
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
1/有無得好似DR1咁可以自己係Map set個目的地箭咀?
2/係Map度 '?' d人質,惦解唔可以set佢做目的地?(DR1記得可以)

thz
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-10, 12:30 PM   #6
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
乜第一集可以set箭咀架咩

原來最勁既boss係bob叔
我射左9發sinper佢都係扣左一半血

舊 09-01-10, 12:42 PM   #7
hkjacky2001
Crazy Gamer
ミク大好き♡

註冊日期: May 2007
PSN  IDhkjacky2001
XBox Live Gamertaghkjacky2001
引用:
作者: shodanng 查看文章
原來唔駛一回入面整哂
咁都好D
我見舊電池好似得一個位有
如果係解成就既話,要一個遊戲中整齊...我fd今早係試過係1個game中要合晒先解到
唔知係咪佢中bug je

引用:
作者: Sar8 查看文章

BOB 用機槍射我地扣血仲快
我隔住對門用鹿頭打死左佢

奇跡も無く標も無く、ただ夜が広がるのみ
揺るぎない意志を糧として、闇の旅を進んでいく」

「勇往邁進!」
hkjacky2001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-10, 01:01 PM   #8
shodanng
Crazy Gamer

引用:
作者: hkjacky2001 查看文章
如果係解成就既話,要一個遊戲中整齊...我fd今早係試過係1個game中要合晒先解到
唔知係咪佢中bug je

BOB 用機槍射我地扣血仲快
我隔住對門用鹿頭打死左佢
我初頭以為要搵齊9張卡
點知原來話係合過個9樣野就有成就

有冇攻略教點拎得齊9張卡?

舊 09-01-10, 01:02 PM   #9
Sar8
The One

其實應該收唔齊九張
因為得5個lv
同埋boss收多張

舊 09-01-10, 01:05 PM   #10
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
可能我覆得真係九唔搭八

近鏡睇到部份貼圖睇落比第一代差左
我估有幾個可能
1. 官方話第二代喪屍同時出現數量多左,但遊戲機既VRam無變,唔知係咪咁要部份貼圖降grade,令隻game個frame rate唔會太低
2. 我睇番第一代個Demo無咩野玩都成1GB以上,但呢個Case Zero任務相對比較豐富就得8xxMB,唔知係咪因為貼圖解像度低左先size細左咁多
p.s. 我懷疑出save house同上落天台要load咁耐,可能係因為D貼圖壓縮得好勁load個刻要解壓
3. 今次外判呢間開發公司整貼圖既美工偷雞,或者同一貼圖質量下優化冇以前Capcom咁好

噴血效果其實同第一代差唔多
可能初頭冇咩暴力武器用
唔覺有太勁既噴血效果
去Hunter Shop執下武器玩包你爽
仲可以試埋D組合武器既噴血效果

主個面部表情好似肌肉疆硬咁
難度想刻意營做硬漢look
但似係facial animation做得差過Capcom
你提起LOAD野,
其實第一集都要LOAD好長時間,而且每次地方唔算大;
今次叫好左少少,雖然LOAD得差唔多長,但地方大左,
上天台要LOAD係無計,因為佢LOAD過多有出面的東西.

可能好似你咁講未有一D會大量噴血的武器,搞到好似噴得好差,
不過有D地方真係噴得好怪.(如用釘棒時)
你講起大殺傷力的武器,令我想起依隻無左執斷支玩.

表情算了....外國公司好多時都做得唔係幾好,例如上CAPCOM外判的BC都係一樣.(表情差,過場動畫差.)
希望依隻正式版會好D.

其實你之前提的劍,救灑全部人和ENDING A都唔難,因為我已經做灑.
特別係劍,不用後期先有,一開始係某屋簷已經有.
最難都係試唔知點取ENDING A,D和F以外的ENDING.

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-10, 01:10 PM   #11
nds新手

引用:

即係要自己認路?????

舊 09-01-10, 01:11 PM   #12
Sar8
The One

我諗其中一個係你砌哂野,救埋個女
但係趕唔切坐車
另一個係坐緊車來唔切走

我估

舊 09-01-10, 01:19 PM   #13
dannythebest

註冊日期: Mar 2005
引用:
我諗其中一個係你砌哂野,救埋個女
但係趕唔切坐車

另一個係坐緊車來唔切走

我估
RANKE
dannythebest 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-10, 01:24 PM   #14
shodanng
Crazy Gamer

引用:
作者: nds新手 查看文章
即係要自己認路?????

你睇錶時
有得set箭咀方向跟邊個任務
同第一代一樣
而且Case Zero得一個細市鎮地圖同得兩層
跟箭咀行唔難搵路

係入Hunting Store既方法比較迂迴少少

舊 09-01-10, 01:26 PM   #15
nds新手

引用:
你睇錶時
有得set箭咀方向跟邊個任務
同第一代一樣
而且Case Zero得一個細市鎮地圖同得兩層
跟箭咀行唔難搵路

係入Hunting Store既方法比較迂迴少少
thz~~~~
舊 09-01-10, 01:30 PM   #16
shodanng
Crazy Gamer

引用:
作者: AiStudio 查看文章
你提起LOAD野,

表情算了....外國公司好多時都做得唔係幾好,例如上CAPCOM外判的BC都係一樣.(表情差,過場動畫差.)
希望依隻正式版會好D.

其實你之前提的劍,救灑全部人和ENDING A都唔難,因為我已經做灑.
最難都係試唔知點取ENDING A,D和F以外的ENDING.
Case Zero Ending A同救哂所有人真係唔算難玩
比起DR1第一次打既難度
算係熱下身

但如果冇經過DR1既摩練同Case Zero既熱身
而直接玩DR2既玩家
應該都會幾難上手DR2

舊 09-01-10, 01:35 PM   #17
yKS
Banned
PIMP

註冊日期: Feb 2002
PSN  IDAngelus01
XBox Live GamertagAngeluz01
引用:
作者: AiStudio 查看文章
你提起LOAD野,

希望依隻正式版會好D.

B ,C ,D係一樣

別外開左攻略區

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=204932
yKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-10, 01:42 PM   #18
Sar8
The One

引用:
Case Zero Ending A同救哂所有人真係唔算難玩
比起DR1第一次打既難度
算係熱下身

但如果冇經過DR1既摩練同Case Zero既熱身
而直接玩DR2既玩家
應該都會幾難上手DR2
咁呢隻始終係XBLA姐

舊 09-01-10, 02:17 PM   #19
shodanng
Crazy Gamer

有冇人知邊頭訂行貨DR2會平d?
定係度度都跟行貨定價賣$298?

舊 09-01-10, 11:40 PM   #20
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
係就係冇左影相, 不過多左好多野玩的合成, 都收貨了..
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-10, 11:53 PM   #21
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:

第一集我記得有
今次無左,我都覺得好唔方便

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-10, 11:55 PM   #22
TOMCHEUNG
Game Master
Balrog 好碰友

註冊日期: Dec 2005
3DS Friend Code3909 8573 2961
XBox Live Gamertagwc3tom
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
第一集我記得有
今次無左,我都覺得好唔方便
睇錯野

btw, 隻 case zero 勁多bug ....

此篇文章於 09-02-10 12:00 AM 被 TOMCHEUNG 編輯。
TOMCHEUNG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-10, 12:00 AM   #23
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: TOMCHEUNG 查看文章
唔係喎
咪又係LT + Y

btw, 隻 case zero 勁多bug ....
呢個係叫人走姐
我講既係係地圖畫面度篤某個point
之後出個箭嘴話我知果個point方向係邊

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-10, 04:57 PM   #24
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
見到ign比隻case0好似6.5分之後就走去開返第一集黎試.
比較之下case0係有dd進步左,但亦有一些東西退步了,搞到都唔知個係第一集.(誇大)

case0進步的地方係有新增的武器組合系統,zoom in射擊時可以移動,還有一個地區比1時大.
至於佢講一個地方zombie數量大量增加,由800升至7000,
依個數目在case0中看不出,但可以說如果計遠觀的確比1多好多,
不過如果和第一集地方比較細的地區比,又或是近觀的數目其實差唔多.

至於case0比1差的地方:
1.case0播動畫時角色間的表情比較生硬;
2.case0和1比,角色texture的質數係差好遠,特別係近鏡.
3.case0的render方式/光用色怪怪,朝早的光偏向黃和暗,但因為咁,所以晚間效果比1好.^^!?
4.噴血方面,雖然之前shodanng話1同case0差唔多,但當開翻隻1比,係有一定的分別.
第一集噴血的感覺最少係似liquid,隻血紅色比較好,但case0係噴得比唔自然(特別係鏡頭zoom in)有點似一張張,而且隻血色比較差.
5.case0的主角動作變慢了.其實主角動作變慢了,我最多覺得為了增加難度,但係依家zombie追去咬人/攻擊時反應都變慢了真係一個問題.
case0的zombie雖然遠觀望落好多,但反應慢,所以就算主角行得慢都十分安全,反觀1遠觀望落去數目無咁多,但zombie反應快,感覺比較難玩一些.
6.case0最依就係依方面....第一集雖然一個遠觀鏡頭整體zombie數目無case0咁多,但都唔會好似case0咁,zombie死後會消失.
第一集zombie死後有屍體,而且有時屍體會斷出斷支執黎當武器用,反而case0的zombie死後過一陣就消失.
7.load得慢,case0已經安左入hdd,但load的時間同我以前打無得install game時一樣咁慢.

其實case0還有一個地方差左,但對整體不大影響,
以前第一集的pan(武器),用已燒紅的pan去打人,zombie比打中位置都會變黑,但case0無左依回事.
(我係指普通的拍打,而不是燒面攻擊.)

雖然我唔知第二集的正式版會不會改善,但我上面講咁多野想講,
如果一些未玩過第一集的360/ps3玩家,唔好以為見到case0做得差的地方就代表第一集都係一樣,
第一集某些地方真係比依家由別公司開發的case0好.

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-10, 05:27 PM   #25
An0raku
速報Glutton

註冊日期: Sep 2009
Xbox 360版とPC版の「デッドライジング2」に,
「MHF」用の特典武具が手に入るイベントコードを同梱するコラボ企画を実施

source: http://www.4gamer.net/games/034/G003450/20100902028/

此篇文章於 09-02-10 05:31 PM 被 An0raku 編輯。
An0raku 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Dead Rising 2 討論及攻略區 Vol.1 KUTAR# 攻略及心得交流區 1030 04-13-12 11:54 AM
[多機種] Dead Rising 2 討論及攻略區 Vol.2 KUTAR# 攻略及心得交流區 860 09-11-11 11:23 PM
Dead Rising (已售) neo2046 電視遊戲討論版 490 11-19-10 04:04 AM
[ETC] Dead Rising in the real world 6402oen 電視遊戲討論版 9 01-17-07 01:53 PM

現在的時間是 09:54 AM

手機版 | APP版