Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-12-22, 06:22 PM   #1
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
微軟指控索尼花錢付「封鎖費」,阻止遊戲在Xbox Game Pass上架

https://www.4gamers.com.tw/news/deta...ass-block-fees

微軟收購暴雪審查持續進行,現在又爆出更多情報。微軟在一份審查文件當中,聲稱索尼向開發商支付「封鎖權」(blocking rights)阻止更多遊戲進入 Xbox Game Pass 或其他相關競爭訂閱服務。

文件來自微軟向反壟斷機構巴西經濟保衛委員會(Administrative Council for Economic Defense, CADE) 遞交的審查文件 ,為證明收購動視暴雪沒有壟斷嫌疑,且具備合理性。

基於索尼日前向 CADE 宣稱基於《決勝時刻》系列極度受到歡迎的影響,微軟收購動視暴雪,極有可能影響玩家從 PlayStation 轉向 Xbox。

微軟在一份總長 26 頁的文件當中,多數篇幅都在《決勝時刻》並不會影響壟斷競爭。其中,微軟強調,基於索尼長久以來在遊戲產業以及數位遊戲平台的領導地位,索尼對於動視暴雪被收購可能造成排他性並不連貫。

微軟進一步認為索尼的否定,來自於對創新商業模式的恐懼;索尼認為微軟持續擴大 Xbox Game Pass 能力,為玩家提供低成本、高品質內容,會威脅索尼一直以來透過平台硬體打造的領導地位。

也因為索尼希望壓制 Xbox Game Pass 的成長,微軟聲稱索尼向開發者支付「封鎖權」,以防止遊戲在包括 Xbox Game Pass 的任何一種訂閱服務的競爭平台上架。

此篇文章於 08-12-22 06:25 PM 被 wsx360 編輯。
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-22, 06:22 PM   #2
wsx360
Game Master

之前都聽過sony會阻止第三廠放game上XGP
仲以為索索吹水 原來係真

不過呢種陰濕做法都幾符合sony性格
舊 08-12-22, 06:30 PM   #3
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
罪大依家嘅前景真係同香港好似
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-22, 06:35 PM   #4
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
同獨佔米差不多
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-22, 07:00 PM   #5
wsx360
Game Master

引用:
作者: Heaven 查看文章
同獨佔米差不多
買獨佔可以令佢部機有更多賣點吸引人買 , 有機嘅人會有更多game玩

sony出錢阻止game上XGP對玩家有乜好處?
舊 08-12-22, 07:25 PM   #6
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: wsx360 查看文章
買獨佔可以令佢部機有更多賣點吸引人買 , 有機嘅人會有更多game玩

一邊阻止第三廠D GAME上XGP,
一邊不停移值D自家GAME上PC係咩玩法?

舊 08-14-22, 04:13 AM   #7
MTse
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDMTSe
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
一邊阻止第三廠D GAME上XGP,
一邊不停移值D自家GAME上PC係咩玩法?
你用新game同五年前嘅game比?
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-22, 04:16 AM   #8
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:

唔好忘記而家其實得返兩部家用機(唔好同我講Switch係家用機), 你唔喺 xbox道出咪即係PS家用機獨佔囉。有乜分別?
舊 08-14-22, 04:18 AM   #9
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
同獨佔米差不多
係冇分別。 根本上就係喺度玩語言藝術
舊 08-14-22, 08:53 AM   #10
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
依家啲串流影視平台都係玩呢樣 地區獨播 其他平台唔播得
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-22, 11:45 AM   #11
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: MTse 查看文章
唔好忘記而家其實得返兩部家用機(唔好同我講Switch係家用機), 你唔喺 xbox道出咪即係PS家用機獨佔囉。有乜分別?
switch 唔係家用機?!
你見好多人拎出街玩咩?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-22, 12:28 PM   #12
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Terry仔 查看文章
你見好多人拎出街玩咩?
拎唔拎出街玩係玩家嘅事
但佢定位係手提兼容家用
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-22, 01:41 PM   #13
wsx360
Game Master

引用:
微軟唔係話FF7RE個種PS獨佔主機版嘅game

依家係話sony出錢令到本身有xbox版嘅多平台game(例如bio8)都唔上得XGP

仲有sony冇話唔上得XGP嘅game一定會上PS+升級版
舊 08-14-22, 02:27 PM   #14
wsx360
Game Master

引用:
由手機版發出
依家個做法係自己串流平台冇,又令其他串流平台唔播得
然後叫你去買blu-ray
舊 08-14-22, 04:04 PM   #15
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
係冇分別。 根本上就係喺度玩語言藝術
以前對付SEGA 都係用呢招嫁啦
大把GAME整好晒都出唔到
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-22, 06:17 PM   #16
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
由手機版發出
咁依家串流影視平台做法,係等於老任Game要係老任機玩,PS Game係PS機玩

(係,我知第三者作品,係有地區/平台獨播呢樣野.. )
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-22, 09:13 PM   #17
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
就算唔獨佔
只係唔俾上XGP, 兩邊都可以買就睇邊一邊賣得多邊一邊可以抽更多交易費分成
罪大可能諗咁就去返上世代邊一邊平台裝機量多就賣得多咁分勝負
或者咁睇可能上年有上XGP既game在ps個邊都賣得比較差
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-22, 10:39 PM   #18
wsx360
Game Master

引用:
作者: X&Y 查看文章
就算唔獨佔
只係唔俾上XGP, 兩邊都可以買就睇邊一邊賣得多邊一邊可以抽更多交易費分成
罪大可能諗咁就去返上世代邊一邊平台裝機量多就賣得多咁分勝負
或者咁睇可能上年有上XGP既game在ps個邊都賣得比較差
sony唔想訂閱制做得起
雖然佢依家格硬抄左件野出來 但係佢自己都知冇番咁上下財力係冇可能做到XGP咁

明明唔夠微軟有錢
但係又諗到條"絕世好橋"用錢阻game上XGP

然後微軟索性用錢收購Bethesda(ZeniMax Media)同Activision Blizzard
舊 08-14-22, 11:55 PM   #19
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
唔好唔記得最初微軟先係玩獨佔在先。
係獨佔都sell唔起,而家先反咬人。

之後就變成買起成間廠既競爭。

此篇文章於 08-15-22 12:00 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-22, 01:16 AM   #20
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: Terry仔 查看文章
你見好多人拎出街玩咩?
Switch唔係家用機。 任天堂自己話佢係兩用,而我就睇唔到佢有邊一忽係家用機。 所有嘢都係遷就手提機而做嘅機唔係手提機係乜嘢。唔係話駁到電視就係家用機嚟。而且 喺屋企用手提電腦既人多過喺街用嘅9萬幾倍啦,唔通佢又係枱式機咩

此篇文章於 08-15-22 01:39 AM 被 MTse 編輯。
舊 08-15-22, 01:25 AM   #21
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章

冇嘅,打唔過人咪搞D小動作囉。 自己做唔掂啲game咪買人哋嗰啲囉,咁佢自己俾錢商業社會係OK嘅
舊 08-15-22, 01:34 AM   #22
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
微軟唔係話FF7RE個種PS獨佔主機版嘅game

依家係話sony出錢令到本身有xbox版嘅多平台game(例如bio8)都唔上得XGP

仲有sony冇話唔上得XGP嘅game一定會上PS+升級版
大佬人哋喺PS平台賣緊$70US隻嘅點可能俾你day one擺上XGP呀? 你估如果真係有着數嘅Gapcom 會唔會肯制呀? 老實講我係覺得覺得呢種包底形式係好唔健康的。 Xbox呢啲搞咗咁多年都搞唔起嘅先至肯用呢啲飲鴆止渴嘅方法去救亡嘅姐
舊 08-15-22, 08:57 AM   #23
wsx360
Game Master

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章

當年360年代個堆獨佔比人笑有料beta喎
sony唔係使出錢ps3就有終極完全版

點解sony淪落到要用以前弱勢機先用嘅失敗策略呢?

不過依家情況係sony買唔到獨佔都要出舊錢令XGP冇得玩

我最想知sony點解突然咁有自信覺得自己可以同微軟鬥多錢?
舊 08-15-22, 09:34 AM   #24
wsx360
Game Master

引用:
大佬人哋喺PS平台賣緊$70US隻嘅點可能俾你day one擺上XGP呀? 你估如果真係有着數嘅Gapcom 會唔會肯制呀? 老實講我係覺得覺得呢種包底形式係好唔健康的。 Xbox呢啲搞咗咁多年都搞唔起嘅先至肯用呢啲飲鴆止渴嘅方法去救亡嘅姐
sony係連1年後上XGP都驚,唔好講DAY1
如果第三廠冇着數XGP就唔會越來越game, sony就唔會嚇到瀨屎咁款

仲有你sony隻MLB The Show唔知點解會day 1上XGP

XGP係多平台發展 PC, Xbox, XCloud
Xbox主機反而係最唔重要個樣
睇番PS3+360同PS4+XB1個銷量其實差唔多,PS4同XB1仲要多左機能加強版
傳統家用機市場個餅唔會再大,所以sony都要將自家game放上PC

所以微軟冇可能為左賣個1億部遊戲機而使咁多錢去搞XGP
舊 08-15-22, 09:47 AM   #25
Eking

註冊日期: Feb 2006
SWITCH係2用機......

你都識講佢係2用....係唔係家用唔到你決定吧....

此篇文章於 08-15-22 09:51 AM 被 Eking 編輯。
Eking 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[韓劇] Squid Game《魷魚遊戲》(오징어 게임)|李政宰、朴海秀、魏嘏雋主演|競賽型實境節目Squid Game: The Challenge招募參加者 IDGAF Neo Entertainment TREND 6 09-13-22 09:34 PM
[誠徵] 舊 game書 (Game Express , 超任一族, Game通訊, Game Club) amdk6200 買賣專區 0 10-05-15 01:51 AM
賣PS4、PS3 GAME、PSV GAME、PS2 GAME 買PS4、PS3GAME Lamsze 買賣專區 32 09-26-15 04:45 PM
[誠徵] 舊 game書 (Game Express , 超任一族, Game通訊, Game Club) amdk6200 買賣專區 0 02-02-15 02:05 AM
sell game cube game beach spiker 連手製, save card martinyau1979 買賣專區 0 05-08-14 12:33 AM

現在的時間是 08:33 AM

手機版 | APP版