Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 06-25-22, 11:55 PM   #1
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
RAID 1與RAID 0的問題

NAS壞了,裡面有兩隻HDD用緊RAID 1。
如果我拆是旦一隻出來直接駁落PC底板的SATA,咁樣抄唔抄得番HDD內的file出來?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-22, 05:14 PM   #2
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/RAID

可以的
raid1是1+1對抄
但要留意由於nas多數是linux系統,因此用返linux嚟找會好啲
詳細要看返你個nas,果方面麻煩google一下
如果是用raid 0(其實唔係raid)咁就冇得救

舊 06-27-22, 07:44 PM   #3
十一月
Game Master

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
但要留意由於nas多數是linux系統,因此用返linux嚟找會好啲
咁就麻煩了
我從來冇接觸過linux系統,公司同屋企都冇linux系統

如果NAS是linux系統,而我拆隻harddisk出來駁落windows PC,會發生乜野問題?
舊 07-01-22, 08:28 PM   #4
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 十一月 查看文章
咁就麻煩了
我從來冇接觸過linux系統,公司同屋企都冇linux系統

如果NAS是linux系統,而我拆隻harddisk出來駁落windows PC,會發生乜野問題?
好彩 d 既就無事發生,讀唔到入面 d 野。
唔好彩就係佢當你塞隻新硬碟入去,同你重新 format。

RAID1 係 mirror,搵唔搵到另一隻無壞既 NAS 放入去?
一般黎講,貴極都係二三千,買返隻 NAS 似乎係最有效率既方法。

Synology 的話,有朋友試過係壞火牛,要唔要試一試係咪火牛問題先?

舊 07-02-22, 03:52 PM   #5
十一月
Game Master

引用:
作者: mkmonkey 查看文章
好彩 d 既就無事發生,讀唔到入面 d 野。
唔好彩就係佢當你塞隻新硬碟入去,同你重新 format。

RAID1 係 mirror,搵唔搵到另一隻無壞既 NAS 放入去?
一般黎講,貴極都係二三千,買返隻 NAS 似乎係最有效率既方法。

Synology 的話,有朋友試過係壞火牛,要唔要試一試係咪火牛問題先?
係QNAP TS-231P
想check火牛但又冇他錶(其實應該有一隻,不過唔知放咗喺邊) ,為check火牛而買多個錶又製造多件垃圾。
睇嚟真係買隻新NAS最簡單
不過如果換唔同牌子或型號的NAS,又會唔會出現讀取唔到的問題?
舊 07-02-22, 06:36 PM   #6
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
係QNAP TS-231P
想check火牛但又冇他錶(其實應該有一隻,不過唔知放咗喺邊) ,為check火牛而買多個錶又製造多件垃圾。
睇嚟真係買隻新NAS最簡單
不過如果換唔同牌子或型號的NAS,又會唔會出現讀取唔到的問題?
唔同牌子唔可以,同牌子唔同型號或者得。

其實如果單純想 read d 野出黎,
仲可以試下有 d software 係可以 support Windows 下面 read linux file system 既野 (read only)。
https://www.howtogeek.com/112888/3-w...-from-windows/

不過我試過好似唔太穩定…

舊 07-04-22, 06:50 PM   #7
十一月
Game Master

引用:
唔同牌子唔可以,同牌子唔同型號或者得。

其實如果單純想 read d 野出黎,
仲可以試下有 d software 係可以 support Windows 下面 read linux file system 既野 (read only)。
https://www.howtogeek.com/112888/3-w...-from-windows/

不過我試過好似唔太穩定…
唉,當初以為買個NAS就一勞永逸,點知仲多了麻煩。
其實有冇一些NAS係用windows式的partition,NTFS file system的?
舊 07-07-22, 10:19 AM   #8
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
其實有冇一些NAS係用windows式的partition,NTFS file system的?
其實只係方便左早期設定

同埋行Raid 咩都好,都係要有backup,raid只係等你唔會一壞hd, 成個system就用唔到

我自己為左避免你發生的情況,有一份backup, 係hd 連接電腦,然後經network backup個NAS, 就算NAS 壞左,我都有一份data 電腦可以立即讀到
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-22, 12:53 AM   #9
mkmonkey
Crazy Gamer

引用:
如果你無要求,其實買部最平既電腦黎做 file server,然後買隻 External HDD 可能仲啱你需要。

舊 07-10-22, 12:29 PM   #10
420secured

引用:
如果你無要求,其實買部最平既電腦黎做 file server,然後買隻 External HDD 可能仲啱你需要。
真心對於好多人
佢地真正需要係買多個Ext HD + Backup軟件

不過無做開Backup而NAS廣告又買得咁勁,以為買完就萬無一失
舊 07-22-22, 11:47 AM   #11
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 420secured 查看文章
真心對於好多人
佢地真正需要係買多個Ext HD + Backup軟件

不過無做開Backup而NAS廣告又買得咁勁,以為買完就萬無一失
我同啲公司搞會係135,246,weely咁三隻ext hdd XD

NAS有個好處係可以經網絡係公司睇返屋企啲嘢,呢點用得最多
另外我只行單碟冇raid冇backup XD
依家有成30TB資料左右,一爆炸的話
(以前燒BD時到400隻以上就冇咁計了)

舊 07-23-22, 11:48 AM   #12
420secured

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章

NAS有個好處係可以經網絡係公司睇返屋企啲嘢,呢點用得最多

另外我只行單碟冇raid冇backup XD
對我就係背後自動sync埋落a->b->c
但普通人係電腦app都做到

>單碟冇raid冇backup
幾個月前先試過有個HD 用緊突然斷電, 炒file table 黑起上嚟真係無得講

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
RAID 的問題 TakeITEZ 手機資訊/電腦軟硬討論 7 04-09-12 11:53 AM
請問 Raid 控制卡有問題應在那找驅動程式? tonyyeung 手機資訊/電腦軟硬討論 1 06-25-08 12:47 AM
RAID 1換硬碟問題 肥陸行鳥 手機資訊/電腦軟硬討論 15 02-10-08 10:29 PM
有D關於Raid既問題 choy9353 手機資訊/電腦軟硬討論 1 08-16-06 02:56 PM
行raid一問 SherMan 手機資訊/電腦軟硬討論 3 07-27-03 10:55 AM

現在的時間是 03:17 AM

手機版 | APP版