Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-20-19, 06:46 PM   #351
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
講哩d唔意外
比較在意係點解會流出
警察都有好人?
派系鬥爭?
專登吸仇恨值?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-19, 06:52 PM   #352
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
作者: 真!DC 查看文章
講哩d唔意外
比較在意係點解會流出
警察都有好人?
派系鬥爭?
專登吸仇恨值?
由手機版發出
一向都有溫和啲嘅警察
上次慈母論都係流出片段來架啦
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-19, 11:12 PM   #353
chitkan

註冊日期: Dec 2009
其實再繼續好似無乜著數
無新議題,林鄭黑面+警犬仆__ d人都已經慣左
再拉長戰線仲可以點維持?
感覺會好似雨革後期咁,開始d人厭左呢個議提,無人想理,愈來愈少人支持同出黎
然後開始轉風向,衰收尾+犬出黎清場捉+打人
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-19, 11:42 PM   #354
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: chitkan 查看文章
其實再繼續好似無乜著數
無新議題,林鄭黑面+警犬仆__ d人都已經慣左
再拉長戰線仲可以點維持?
感覺會好似雨革後期咁,開始d人厭左呢個議提,無人想理,愈來愈少人支持同出黎
然後開始轉風向,衰收尾+犬出黎清場捉+打人
我覺得依家重點攻佢黑警濫權好d,下台、撤回哩兩樣對往後抗爭行動無咩影響,有官司或調查在身,d黑警應該會收斂d~~啩?
文既就谷人截止前登記做選民啦,畢竟好多野都係議會唔夠票既問題引起。

舊 06-21-19, 12:04 AM   #355
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
首先一定要追到個暴動罪撒消先
其實理論上下一步係應該要將個議題同氣燒到去明日大嶼上面

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-19, 11:16 AM   #356
LTKS

引用:
作者: LTKS 查看文章
一向都有溫和啲嘅警察
上次慈母論都係流出片段來架啦
記錯
係「你地無錯」段片
舊 06-21-19, 12:00 PM   #357
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
金鐘黎料

蘋果民陣吹晒雞

我諗 8 成都係美國默許
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-19, 12:36 PM   #358
david
The One

註冊日期: Mar 2002

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-19, 12:40 PM   #359
david
The One

---
舊 06-21-19, 01:03 PM   #360
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
可能我悲觀,覺得今次係香港最後一次有力的掙扎
呢刻要在G20之下利用侵侵助攻做盡可做之事,過左呢度氣之後相信有能力走嘅人就走光,剩底都無能力再發動咁大行動
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-19, 01:09 PM   #361
真!DC
Banned User
奉行我道

就係好多人都咁諗先咁進取
難得有貿易戰背景又撞啱咁近G20
由手機版發出
舊 06-21-19, 01:11 PM   #362
david
The One

杰仔父母哭訴 政權不仁不義

引用:
「他不是自己跳下去的,他是被政權推下去的。」

連日來在金鐘太古廣場外的白色花路,連綿不斷,悼念6.15在廣場高處展示「反送中」標語但不幸墮斃的梁凌杰(杰仔)。今天是杰仔頭七,其父母首度開腔,悲從中來,梁爸爸直言香港病了,不仁不義的政權把年輕人逼上街頭,結果兒子賠上性命:「係700萬人嘅悲哀,亦都係下一代嘅悲哀。」梁家失去帶給家人歡樂的兒子;香港失去關心社會的年輕人,梁爸爸不忍悲劇重演,寄語年輕人上街抗爭,必須保護自己,避免暴力發生和造成傷害,「唔好令自己受傷」。
記者:楊思雅 勞東來

「6月16號個父親節係個好日子,但係6月15號嗰晚,我收到個仔嘅消息,真係好心痛」。事發至今七天,梁爸爸一直沉默寡言,對家人也不多說話,只默默傷心流淚,他昨強忍淚水受訪,但一開口談及兒子,不禁悲傷痛哭。他說杰仔平日少談政治,熱心公益,從來不是斤斤計較利益的人,「我個仔唔係一個犯罪嘅人,(唔係)一個好頑皮好犯惡嘅人,係一個好純良嘅香港小市民」。

事發後外間對梁凌杰所知甚少,後來從facebook得悉他不僅助養兒童、向長者派米,更為山區貧童籌款建學校。在父母眼中,杰仔善良和孝順,「佢只有做社會公益上嘅嘢」。自言不問政治的梁媽媽,不知道兒子為何成為大家口中的「烈士」,她直言:「我唔需要。」但她明白兒子是為社會不公不義之事發聲,為此引以為榮。梁爸爸和梁媽媽昨日沒戴口罩或墨鏡,坦然受訪,梁媽媽說,「我先生話唔戴口罩,我支持佢,因為我哋唔係做壞事」。

「點解出嚟遊行?只係對香港社會嘅一個咆哮,對呢個不仁不義嘅政府嘅一種宣示。」

痛失兒子,梁爸爸一度泣不成聲:「任何一個父母……」身旁的梁媽媽接着說:「唔會平復到心情,平復到都係呃你哋,個個都十月懷胎,個仔咁突然離開我哋,點會唔傷心?」她坦言丈夫這幾天仍為兒子準備早餐、為兒子留飯餸,「我哋當佢仲喺身邊,咁多日以來,我都唔覺得我個仔係離開咗我哋」。今天是杰仔頭七,他們不欲現身太古廣場,怕引起混亂,只能在昨晚悄悄帶鮮花,首次踏足兒子身亡的地方。

「佢係一個乖乖仔,好純品」,梁媽媽說,杰仔自幼擔任童軍,中學時參加銀樂隊,是一個將歡樂帶給別人的開心果;本打算一家人待梁爸爸退休後可到處旅行,奈何這願望已無法實現,「冇咗我哋以前嘅歡樂」。失去杰仔,梁媽媽痛心不已,但她更擔心身旁相知相交40載的老伴,「驚佢屈住喺度,無時無刻又喊,見到咩又喊」,希望可藉着這次訪問代兒子盡吐心聲,讓老伴宣洩心中悲痛。

200萬人走到街頭示威,梁爸爸說因為香港病了。他認為當日上街的香港人,並非每個都害怕被送到大陸受審;亦相信很多人都有回鄉證,會到大陸旅行,「但點解出嚟做呢啲咁辛苦、咁熱嘅遊行呢?」梁爸爸說:「只係對香港社會嘅一個咆哮,對呢個不仁不義嘅政府嘅一種宣示。」他批評政府為有錢人度身訂造法例,卻視真正的香港人如草芥,「全因為你個政府係包庇富人,只有幫助富人,冇真正幫助年輕人,佢哋嘅去路、出路、任何嘅支援」。

「佢哋(年輕人)唔需要太傷心,唔好太激動,如果有咩事,我哋成家人都好內疚。」

警方說杰仔遺物中有一封遺書,梁爸爸說這是一封控訴書,對不仁不義政權的控訴,內容與杰仔當日在太古廣場展示的橫額如出一轍,要求撤回送中、林鄭下台、釋放學生傷者和重申示威並非暴動。兒子臨終前的控訴,梁爸爸對政府不存希望,「政府只有擔心啲有錢人,唔會擔心我哋」。

梁媽媽多次提到,非常感謝社會各界人士關心杰仔、悼念杰仔,她說兒子遺容很安詳。她說兒子為了社會不公不義之事勇於發聲,全家均以他為榮,惟作為父母,她希望年輕人上街抗爭時,千萬不可做任何事情傷害自己的身體。她明白年輕人為杰仔感到痛心,但希望「佢哋(年輕人)都唔需要太傷心,唔好太激動,如果有咩事,我哋成家人都好內疚。」梁媽媽不諱言,原打算低調,但最後決定站出來,盼望:「我想啲後生仔、年輕人唔好再步我個仔嘅後塵。」

梁爸爸說,每一個善良的香港人和年輕人都不想香港「寫上一個衰字」,包括兒子在內的每一個走上街頭的市民,就是想表達對政權的不滿。他說兒子不會無故在平台靜坐,是憤怒、亦是無奈,是「政府逼到香港人咁無奈」;他說明白年輕人抗爭的決心,但不希望見到暴力發生,不忍悲劇重演。

杰仔走了,網民只能靠留言悼念他:
「他不是自己跳下去的,他是被政權推下去的。」
「剩下就是我們的事了。」
「讓我們活着的人,努力實踐你的遺志。」

RIP

#血債票償72前確認及登記做選民

---
舊 06-21-19, 01:13 PM   #363
LTKS

其實唔只G20
連動埋台灣大選
佢又好衰唔衰借台灣過橋

林鄭本身又無乜FRIEND,性格又自傲、屈強

我可以形容今次係PREFECT STORM

此篇文章於 06-21-19 01:17 PM 被 LTKS 編輯。
舊 06-21-19, 01:16 PM   #364
真!DC
Banned User
奉行我道

目前最欣慰係好彩可以挫一挫韓國魚

成日話比外國利用
其實一直都係互相利用各取所需
由手機版發出

此篇文章於 06-21-19 01:26 PM 被 真!DC 編輯。
舊 06-21-19, 01:26 PM   #365
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

成個局咁睇,連埋土耳其伊朗北韓呢排既動作,修例已經唔只係美國 vs 中國既事。
由手機版發出
舊 06-21-19, 10:47 PM   #366
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
成個局咁睇,連埋土耳其伊朗北韓呢排既動作,修例已經唔只係美國 vs 中國既事。
由手機版發出
卡特,列根,史太林
黑馬,侵侵,習近平

舊 06-22-19, 10:16 AM   #367
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
見尋日仲係咁人多...
租場佬終於肯租場...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-19, 12:23 PM   #368
LTKS

引用:
鄭若驊:就修例工作不足引起社會矛盾和紛爭真誠致歉

香港電台-港聞

律政司司長鄭若驊表示,就政府在《逃犯條例》修訂條例工作不足,引起社會紛爭,真誠致歉,政府會繼續謙卑聆聽意見及接受批評,盡量回應社會要求,強調立法會已停止修例工作,政府不會貿然重新提出,亦無既定時間表。

鄭若驊出席資深大律師任命典禮後會見傳媒,她說,任何事件不論是否定性為暴動,都不會影響律政司的檢控工作,強調會根據證據及檢控守則作出檢控決定,不會貿然提出檢控,律政司收到相關文件後會盡快處理,相信整個政府團隊會按機制盡快處理最近的事。

被問到會否就6月12日警方使用武力設立獨立調查委員會,鄭若驊說,現時有獨立機構處理相關投訴或涉嫌犯罪的事,應先考慮現有投訴機制,包括監警會。
潛水咁耐終於現身
一如所料齋嗡廢話
舊 06-22-19, 12:58 PM   #369
david
The One

「唔好搞我後面」(高慧然)

引用:

連鎖餅店東海堂拒絕為客人訂製一個寫有「唔好搞我後面」糖牌的生日蛋糕,理由是「不能涉及政治用語」,引起公憤。首先,「唔好搞我後面」只不過是一句潮語,客人把蛋糕拎回家,你一句「唔好搞我後面」、他一句「我無搞你後面」或「我只搞你前面」,大家嘻哈一番,苦中作樂,餅店實在犯不着太敏感,自製政治風波。依客人要求,訂做一個「唔好搞我後面」蛋糕不涉政治,以政治為理由,自我審查,不尊重言論自由,拒做這樣一個蛋糕,卻反而把自己捲入政治風波。

東海堂在事件曝光後已主動致電客人道歉,並且在網絡專頁回應事件,展示一個插有「唔好搞我後面」糖牌的蛋糕相片,表明經過今次事件,會再加強員工溝通及培訓,歡迎客人自訂蛋糕上的賀詞,「只要唔係粗言穢語或不雅用語,我哋都照單全收」。

商家終究是商家,200萬人上街,民心所向,它可以不在乎,但200萬潛在的客人,當然不宜得罪。

東海堂的主動回應,贏得網民激賞,盛讚公關應該加人工。不難預測短期內潮語蛋糕訂單會劇增。志高才疏的林鄭,年薪四百萬,連一個蛋糕店的公關都不如,兩相比較,就知道香港人出那麼多錢,養這麼一個好鬥的女人,無風起浪,撕裂社會,加劇社會矛盾,是多麼冤枉。

777:我又唔駛對呢班集體性暴動少眾負責,話L之你啦。

---
舊 06-23-19, 12:44 PM   #370
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
20190623 醫護界及法律界聯合記者會
引用:

遲o的一定加快放大陸醫生落來......
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-19, 02:45 PM   #371
david
The One

引用:
作者: Tano 查看文章
聖詩之後幾時到佛經?

你O既意見,已經被接納。

---
舊 06-23-19, 03:39 PM   #372
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Vox段片解釋咗比外國人聽今次的事件時序上係點發生,
同少少香港的歷史背景及同中國目前的關係。

一開始係How to Get Away with Murder…

有中英文字幕的~!

Hong Kong’s huge protests, explained

https://www.youtube.com/watch?v=6_Rd...ature=youtu.be

舊 06-23-19, 04:29 PM   #373
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

溫馨提示

VOX 係董建華既
左紅底

Britain 係大不列顛,係地理名,唔係國家
China 係支那/契丹,亦係地理名,唔係國家

清帝國(China 上既國家)將香港割讓俾聯合王國 United Kingdom(Britain 上既國家)。

因為新界租約有限期,聯合王國要將香港交還俾清帝國,但清帝國已亡,理應由香港人自己決定去留。

後來 China 上既兩個國家 Reupblic of China 同 People's Republic of China 都想將搶奪香港,兩個都話自己係“中國”。

兩個都曾經起聯合國上改變香港既殖民地地位,阻止香港人有機會公投。

兩個都扮可憐話一直都俾人侵略。

兩個都話自己五千歲。

由手機版發出

此篇文章於 06-23-19 04:52 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-23-19, 06:14 PM   #374
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
溫馨提示

VOX 係董建華既
左紅底

Britain 係大不列顛,係地理名,唔係國家
China 係支那/契丹,亦係地理名,唔係國家

清帝國(China 上既國家)將香港割讓俾聯合王國 United Kingdom(Britain 上既國家)。

因為新界租約有限期,聯合王國要將香港交還俾清帝國,但清帝國已亡,理應由香港人自己決定去留。

後來 China 上既兩個國家 Reupblic of China 同 People's Republic of China 都想將搶奪香港,兩個都話自己係“中國”。

兩個都曾經起聯合國上改變香港既殖民地地位,阻止香港人有機會公投。

兩個都扮可憐話一直都俾人侵略。

兩個都話自己五千歲。

由手機版發出
按上述內容,
所以香港當時應該要九龍城寨化?
唔怪得回歸十年前拆咗變公園啦…
咁港英政府填海創造出來的土地又應該點計?

算把啦,
我相信當年的香港人(父母及祖父母果輩)對回歸都係投機心態,
所以先無爭取咩公投。

不過,我個人覺得係英國人手中分不到成果果班人,
都休想係中國人手上得到更大的利益…

舊 06-23-19, 07:33 PM   #375
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
按上述內容,
所以香港當時應該要九龍城寨化?
唔怪得回歸十年前拆咗變公園啦…
咁港英政府填海創造出來的土地又應該點計?
VOX 既"上述內容"已經刻意誤導.
(其實大家學既歷史都係誤導)

"香港"唔係"中國"租俾"英國"

事實係, 界限街以南係清國永遠割讓俾英國 .
界限街以北(即係新界)係清國租俾英國 99 年

根本唔關中國(中國華國 or 中華人民共和國)事.

當時如果英國企硬, 界限街以南為永久割讓, 97後界限街以北由中華人民共和國接管.
香港就會變成伯林, 會出現一個界限街圍牆.

填海既地點計, 我理解都係以界限街計. 97前界限街以南起既樓為永久業權.

引用:
算把啦,
我相信當年的香港人(父母及祖父母果輩)對回歸都係投機心態,
所以先無爭取咩公投。

當年香港被聯合國剔出殖民地名單, 已經鑄成大錯, 而且都係好耐之後先公開.

當時既香港人根本唔知乜事, 投乜鬼.

睇返歷史, 港英政府係剔出殖民地名單後反而大幅開發新界(天水圍屯門 etc).

可以咁理解: 幾十年後, 會有個中國侵略者黎打劫, 打唔過一定要走, 走前搵夠先

中英談判前, 英國打完福克蘭群島戰爭, 根本上已經無力, 任由鄧伯宰割.

此篇文章於 06-23-19 07:38 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:30 AM

手機版 | APP版