Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-25-19, 05:49 PM   #176
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
好耐以前,曾經我都左傾既時候,我都好唔中意 disney,都係果 d 覺得佢係文化侵略,唐老鴨唔著褲,成日虐待 d 丑角/壞角色,好暴力 etc...

後來又覺得 disney 就好似 Mario Toy story 咁,係真正既老少咸宜大家都中意。況且,細路唔玩呢 d,唔通俾佢玩喜羊羊咩? 提早俾細路接觸西方文化,遠離所謂既中國文化,咁就功德無量。

經過今次,以後 Disney 都係少幫襯囉,buy 返 d 日本 character啦,粉紅兔好 hit。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-19, 06:54 PM   #177
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
唔鍾意3DCG動畫
Marvel鐘意Spiderman同ironman
一個去左sony?
一個...
由手機版發出
sony幾套spider-man其實多數都好睇, 尤其是最初兩套, 雖然改左漫畫版好多野. 新果2套其實我覺得都Ok.

舊 10-25-19, 06:57 PM   #178
wing
格鬥低手

引用:
作者: HM 查看文章
我費事同你講/懶得同你講/講黎都晒氣
同鬧交鬧唔贏用黎話題終結既句子差唔多

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%91...B3%95%E6%A1%88
講起迪士尼既惡行
首先不得不提既就係迪士尼條款
其實佢縮成本CUT人錢間接造成斷指工廠呢D, 都係好黑人憎. 係好賤格, 不過真係有d勁O既創作人幫佢做野, 有D作品真係高質.

舊 10-26-19, 10:55 AM   #179
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: wing 查看文章
其實佢縮成本CUT人錢間接造成斷指工廠呢D, 都係好黑人憎. 係好賤格, 不過真係有d勁O既創作人幫佢做野, 有D作品真係高質.
最憎佢收購左Pixar
成班創作人好似綁左手腳咁
無disney包伏,肯定仲高質

舊 10-26-19, 10:58 AM   #180
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: wing 查看文章
真係唔出聲都算, 不過佢出聲話自己唔會出聲, 即係出左聲.

迪士尼仲有Marvel.
迪士尼近年有D動畫其實好高質, 好似無敵破壞王2, 有深度有內容有笑料追得上時代, 個人覺得高質過唔少 Pixer野.
我成日覺得背後搶左好多pixar資源技術過自己果邊
然後放棄pixar

舊 10-26-19, 11:35 AM   #181
wing
格鬥低手

引用:
作者: 小草 查看文章
我成日覺得背後搶左好多pixar資源技術過自己果邊
然後放棄pixar
係都唔出奇.

舊 10-26-19, 05:03 PM   #182
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

網傳譚仔分店貼「不招待曱甴」告示
店方否認:正翻查CCTV (15:31)

網上流傳「譚仔雲南米線」分店貼上「不招待曱甴及不文明人士」告示,《明報》記者下午2時半到其中一間被指張貼告示的譚仔油麻地彌敦道分店,店長表示「無啲咁嘅事,我哋唔會咁做」;自稱負責管理全港譚仔分店的店方代表胡先生,正在店內翻看閉路電視,稱原本不知有該告示,至網上瘋傳才知道,正查找原因。

胡先生表示,約下午2時發現有人在分店用雙面膠紙貼上一塊已過膠告示。他稱,早上11時員工開店抹玻璃時並無發現,至網上有人流傳消息時才得知。據其了解,暫只有兩間分店被貼上告示,「要貼就貼哂咁多間,唔會得一兩間。仲有我哋舖頭黐係用玻璃貼喺入面黐,唔會雙面膠黐出面」。他說會繼續調查,不排除會報警。

另一被傳貼出相同告示的觀塘廣場譚仔分店,本報記者下午約3時到場觀察,未見相關告示;店外仍有不少市民排隊等候入內光顧。店員表示,有關告示並非店方張貼,發現告示後已盡快撕走。

事發後,譚仔雲南米線在facebook發出聲明,澄稱網上流傳的告示並非該集團撰寫,「店內員工亦從未張貼相關告示,相信屬於人惡意揑造」,集團「高度重視此問題」,並保留法律追究權利。

至於另一米線店「譚仔三哥米線」則在fb貼出「不自殺聲明」,指出網傳其他米線店「『被』貼出申請裝修聲明,相信大家都應該睇得出明顯地係被整蠱,請各位明鑒」;又呼籲網民若看見同類事件發生在三哥分店,「請幫我討回公道」。

https://m.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20191026/s00001/1572074962757/%e7%b6%b2%e5%82%b3%e8%ad%9a%e4%bb%94%e5%88%86%e5%ba%97%e8%b2%bc%e3%80%8c%e4%b8%8d%e6%8b%9b%e5%be%85%e6%9b%b1%e7%94%b4%e3%80%8d%e5%91%8a%e7%a4%ba-%e5%ba%97%e6%96%b9%e5%90%a6%e8%aa%8d-%e6%ad%a3%e7%bf%bb%e6%9f%a5cctv

由手機版發出

此篇文章於 10-26-19 05:10 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-26-19, 05:14 PM   #183
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

丸龜製麵 割席

聲明通知:

本公司跟譚仔雖然係同一間母公司,但我們是屬於不同經營團隊。現時任何的非官網言論都不代表是本公司(丸龜製麵)的立場,本公司會將目前的情況報告日本總部。
由手機版發出
舊 10-26-19, 05:51 PM   #184
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
譚仔CCTV
https://www.facebook.com/17471636921...535452?sfns=mo

黨鐵你真係收皮啦
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-19, 06:46 PM   #185
wing
格鬥低手

證明譚仔係俾人搞。

舊 10-26-19, 07:14 PM   #186
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
唔咁怏唔怕今晚就全線裝修?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-19, 07:53 PM   #187
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
之前先搵毛記搵咳神草日賣廣告明攻年輕人黃營市場
我都相信唔會咁快突然轉馱
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-19, 07:57 PM   #188
Rv250

註冊日期: Aug 2002
隔離登有人無情情吹雞元朗集會, 對照返呢邊某個topic, 呢頭又有人想整假目標,
幾樣係咪可以夾埋一齊睇
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-19, 08:36 PM   #189
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
丸龜製麵 割席

聲明通知:

本公司跟譚仔雖然係同一間母公司,但我們是屬於不同經營團隊。現時任何的非官網言論都不代表是本公司(丸龜製麵)的立場,本公司會將目前的情況報告日本總部。
由手機版發出
割得好肉酸
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-19, 08:51 PM   #190
wing
格鬥低手

引用:
作者: Rv250 查看文章
隔離登有人無情情吹雞元朗集會, 對照返呢邊某個topic, 呢頭又有人想整假目標,
幾樣係咪可以夾埋一齊睇
我覺得同聽日遊行有關

舊 10-26-19, 10:12 PM   #191
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Heaven 查看文章
割得好肉酸
由手機版發出
收購譚仔嘅係日本丸龜唔係中資嘅丸龜
兩間公司嚟
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-19, 10:23 PM   #192
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: 野良猫 查看文章
收購譚仔嘅係日本丸龜唔係中資嘅丸龜
兩間公司嚟
真係高下立見 話晒同一母公司都即割唔溝通下
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-19, 10:58 PM   #193
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: LTKS 查看文章
譚仔CCTV
https://www.facebook.com/17471636921...535452?sfns=mo

黨鐵你真係收皮啦
呢D先係公關

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-19, 11:37 PM   #194
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
係清白怕咩人睇呀
如果831條片真係無野嘅晨早拎出黎大家睇啦,寧願成個鐵路系統比人拆到散晒都要死保住一定係個足以令政府陷入嚴重危機嘅事實

舊 10-28-19, 01:49 PM   #195
david
The One

註冊日期: Mar 2002

---
NS CC:Morphus X300

此篇文章於 10-28-19 02:01 PM 被 david 編輯。
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-19, 09:36 AM   #196
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實在下好奇想問下,龍門冰室到底咩事?一時又爆撐紅磡,一時又爆炸屯門

舊 10-30-19, 09:48 AM   #197
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實在下好奇想問下,龍門冰室到底咩事?一時又爆撐紅磡,一時又爆炸屯門
建生果間龍門係福建幫
龍門冰室有段時間同富臨合作 結果反而比富臨偷名開左幾間鋪
所以而家有龍門(真)同龍門(福建)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-19, 09:52 AM   #198
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
建生果間龍門係福建幫
龍門冰室有段時間同富臨合作 結果反而比富臨偷名開左幾間鋪
所以而家有龍門(真)同龍門(福建)
原來如此

舊 10-30-19, 09:53 AM   #199
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
朋友你跟車唔貼

此篇文章於 10-30-19 09:57 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-19, 10:19 AM   #200
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
朋友你跟車唔貼
話實,在下堅唔會太跟得緊,畢竟一向只係意識去撐黃店…
不過有興趣去理下呢D事既在下一頭霧水,一般市民真係黑人問號架。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:41 PM

手機版 | APP版