Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 02-29-20, 12:46 AM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
#FOLLOWMi 鄭秀文世界巡迴演唱會

終於買咗#FOLLOWMi 鄭秀文世界巡迴演唱會Blu-ray版,$239入手。

其實隻Blu-ray都出咗一段日子,
(應該農曆新年前已推出)
只係因為受疫情影響無刻意去碟舖買,
唔知係咪因為咁所以到宜家仲有poster送~!

Blu-ray版有紙製外盒、Blu-ray碟及膠盒、一本迷你相集,
及幾張類似Postcard的相片。

睇完,
今次個演唱會選曲方面,
可能因為係Sammi出道30週年的關係,
新舊金曲同較冷門的有收錄,
唱嚟講個人最鐘意,世界之最 (你願意)+宿命主義果部份,
可能我係由CD主導的年代開始聽Sammi,
呢兩首兩係Discman已經loop咗好多次。

世界之最 (你願意)的歌詞密度好高,好少現場演唱,
仲同一隻大碟La La La內有另一首音樂一樣,
但歌詞內容不一樣的世界之最 (我願意),
有期待過佢一次過唱晒兩首~!

「我最愛你 我最怕你 我最縱你 我最憎你
我最怕我生生死死 使你受不起
最襯你 最近你 也最記得你 話過你對我不起」

經歷「安心」事件之後唱宿命主義,
歌詞內容會唔會太過夭心夭肺 呢?
感情都出晒嚟咁。

「誰人談到 三者戀愛的故事 總很介意 更控訴 是錯事
誰明嘹我 思想鬥爭的對峙 總批判我 愛錯了 沒法子」

服飾方面都幾特別,(包括dancers)
似睇緊全盛時期的Lady Gaga果種感覺咁!

Sammi都換咗好多套衫,
套Versace連身衫唔知係咪好貴定點,
出鏡率都好高下,連封面、海報都係用返呢個造型。
(Nike應該都係廣告吧?)

同埋唔明點解明明Sammi已經留咗長頭髮,
但又要束起把頭髮,再帶假髮,
不如剪個清爽的短髮,甚至剷青,
再配合各種誇張的假髮,
視覺上多d變化。

今次個舞台的燈光效果好靚,
斜台至山頂的觀眾應該睇得最開心,
睇到舞台地面螢幕同埋空中吊威也表演。
(我諗起美國女歌手P!nk)

但就略嫌舞台的變化太少,
欠缺咗一份驚喜。
可能因為要配合返Sammi今次突破100場紅館Show,
個台要容納多達100多名表演者的關係啦。

https://zh.wikipedia.org/wiki/FOLLOW...94%B1%E6%9C%83
Track Listings
1.終身美麗
2. 裸體早餐
3. 不要 + 顏色…氣味
4. 十誡
5. 傷
6. 世界之最 (你願意)
7. 宿命主義
8. 跳傘
9. 不要驚動愛情
10. 千年如一日
11. 默契 (鄭秀文/古天樂)
12. 男仕今天你很好
13. 叮噹
14. Power of Love (鄭秀文/鐵樹蘭)
15. 煞科 (鄭秀文/鐵樹蘭)
16. 浮雕
17. 衝過去
18. Creo en Mi (鄭秀文 featuring Jackson Wang)
19. 信者得愛 (鄭秀文 featuring SHIMICA)
20. Mi Medley: 最後一次 / 理想對象 / 不拖不欠 / 如何掉眼淚 / 如果你有事 / 親密關係
21. 上帝早已預備
22. 我們都是這樣長大的
23. Power Dance
24. 螢光粉紅

此篇文章於 02-29-20 12:51 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-29-20, 01:31 AM   #2
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
網上影片補返碟版無收錄的嘉賓環節

嘉賓環節:

2019年7月12日,鄭秀文與鄭欣宜合唱《默契》和《女神》

2019年7月13日,鄭秀文與李蕙敏合唱《默契》;李蕙敏演唱《活得比你好》

2019年7月14日,鄭秀文與葉蒨文合唱《談情說愛》;葉蒨文演唱《憑著愛》

2019年7月15日,鄭秀文與梁詠琪合唱《落錯車》;梁詠琪演唱《熱愛島》

2019年7月16日,鄭秀文與謝安琪合唱〈默契》;謝安琪演唱《囍帖街》

2019年7月18日,鄭秀文與鄭融合唱《紅綠燈》;鄭融演唱《回來我身邊》

2019年7月19日,鄭秀文與盧巧音合唱《喜歡戀愛》;盧巧音演唱《好心分手》

2019年7月20日,鄭秀文與MIRROR合唱《默契》;MIRROR演唱《Medley : ASAP/Chotto 等等/火熱動感 La La La》

2019年7月21日,鄭秀文與李玟合唱《給最傷心的人/我依然是你的情人》;李玟演唱《斷了》

2019年7月23日,鄭秀文與吳少芳合唱《默契》;吳少芳演唱《Why Me》

2019年7月24日,鄭秀文與莫文蔚合唱《忽然之間》;莫文蔚演唱《如果沒有你》

2019年7月26日,鄭秀文與陳慧琳合唱《誰願放手》;陳慧琳演唱《大日子》

2019年7月27日,鄭秀文與古天樂合唱《默契》;古天樂演唱《男朋友》

此篇文章於 02-29-20 01:42 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:23 PM

手機版 | APP版