Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 10-23-06, 11:08 PM   #1
N3-
Crazy Gamer
爆音人生

註冊日期: Mar 2006
我想撘單問.....大炮支24-105L F4好嘛?

______\__-|
________Altair
N3- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-06, 11:11 PM   #2
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-06, 12:57 AM   #3
劍路
Crazy Gamer
GWF社工

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDmcfung427
岩岩翻炒DC凶某d文章,不論24-70/2.8L還是24-105/4L, 都有個先天性問題:

FF(5Dor1DsMK2) + 24mm(wide end) + 光圈全開 = 黑角...

*1.3x或aps-c冇此問題, 可以放心使用~~

總覺得某轉左船既乘客... 唔... 都係唔講, 總之就係有dd不祥預感... XD

劍路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-06, 01:01 AM   #4
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: 劍路
岩岩翻炒DC凶某d文章,不論24-70/2.8L還是24-105/4L, 都有個先天性問題:

FF(5Dor1DsMK2) + 24mm(wide end) + 光圈全開 = 黑角...

*1.3x或aps-c可以放心使用~~

總覺得某轉左船既乘客... 唔... 都係唔講, 總之就係有dd不祥預感... XD
乜唔係好多wide鏡開大光圈後都會有暗角咩?如nikon 17~55 f2.8
係wide端17mm時用f2.8一樣都會有暗角

想wide鏡冇暗角?收光圈啦.....

此篇文章於 10-24-06 01:32 AM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-06, 01:23 AM   #5
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

仲有就係提醒一點....黑角還黑角,暗角還暗角,暗角=失光(收光圈可解決)此乃wide鏡通病
樓上位師兄可試下搵一支開盡光圈但又冇暗角的wide鏡出黎比我開下眼界嗎?

另外,想順便講講......
由於每支鏡都係圓柱體。用的鏡片都是圓形,所以理論上鏡頭等光的部份應是以鏡頭的同心圓做比較。
即是說,若以1cm的距離在鏡頭光學中心作一個圓,這個圓形上的每一點都會擁有同一光度。
但因Cmos是長方形,所以四個角是特別容易暗D。因為四角是離中心最遠,接收到的光度當然最低。
至於為什麼是最暗就有很多原因,最主要是距離最遠,光的損失最大。另外就是在外圍的地方(相對鏡頭中心)
鏡頭折射是最大,光的損失也再大D,從而做成暗角。可想而知,色散,變形等等的問題,都會很容易出現於廣角鏡!
也因此大光圈的廣角鏡是很貴!(可以睇下CZ D21/2.8,成支tele咁!)
所以唔好問點解..16-35貴17-40一倍啦

此篇文章於 10-24-06 01:39 AM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-06, 01:45 PM   #6
劍路
Crazy Gamer
GWF社工

又上左一課~~ 多謝加太賀~~

*其實尋日我係睇左呢個post先有此疑竇...
不過我發覺影室內又好似冇乜黑角問題,
係影室外藍天白雲先至明顯, 唔知係咪關乎高反差問題?
另外有時好似我呢類菜鳥咁唔識用hood都會引致問題發生...
記得有次同彼女行完山頂外圍,
入去蠟像館果陣傻下傻下唔記得除左個hood就咁去影, 結果......

舊 10-24-06, 07:24 PM   #7
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 劍路
又上左一課~~ 多謝加太賀~~

*其實尋日我係睇左呢個post先有此疑竇...
不過我發覺影室內又好似冇乜黑角問題,
係影室外藍天白雲先至明顯, 唔知係咪關乎高反差問題?
另外有時好似我呢類菜鳥咁唔識用hood都會引致問題發生...
記得有次同彼女行完山頂外圍,
入去蠟像館果陣傻下傻下唔記得除左個hood就咁去影, 結果......
裝 hood 是為了防止 flare.

裝了, 成像上是不會有任何壞處的, 也不可能出現暗角之類.

你究竟遇到了什麼問題呢?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-06, 08:00 PM   #8
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

no photo no talk

舊 10-24-06, 08:28 PM   #9
N3-
Crazy Gamer
爆音人生

註冊日期: Mar 2006
off topic得太遠
sorry版主

看來我離毒發之期不遠矣/\

______\__-|
________Altair
N3- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-06, 08:29 PM   #10
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: N3-
sorry版主

早買早享受呢

舊 10-24-06, 10:11 PM   #11
劍路
Crazy Gamer
GWF社工

引用:
作者: KKH
裝 hood 是為了防止 flare.

裝了, 成像上是不會有任何壞處的, 也不可能出現暗角之類.

你究竟遇到了什麼問題呢?
其實唔係暗角, 係一邊成忽黑晒...
原因: 室內 + 17/f4 +...... 內閃... 結果hi晒野...

引用:
作者: 加賀KAGA
no photo no talk
果d相已經遭彼女即場排除了...
不過可能仲有一兩張係佢部腦度... 暫時冇得talk...

引用:
作者: N3-
sorry版主

樓主唔駛say sorry啊~~
其實係我帶起個頭off-topic...
sorry啊各位大大~~

入正題: 24-105/4L IS, 成像銳利, range又夠大, 實用/機動性高, 又有愛死~~
唔係追求大光圈散景既話, 呢支係FF迷必備~~ (FF唔係final fantasy... )
如果係aps-c, 24=38.4, 係唔多夠wide, 但仍然算可以接受,
大部份DC都係35-38起跳架咋~~

總結: 有買貴冇買錯~~ 買啦~~

論壇跳轉

現在的時間是 01:58 PM

手機版 | APP版