Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-09-19, 06:19 PM   #3076
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
反送中抗爭法庭資訊|十二月九號下午四點東區裁判法院 - 12.8 無牌管有槍械及彈藥、管有攻擊性武器、串謀有意圖傷人等控罪|本土新聞簡報

東區裁判法院

被告:
D1黃振強 21 待業
D2吳智鴻 23 工程人員
D3張俊富 22 公大
D4張銘裕 20 待業
D5嚴文謙 21 IVE

控罪:
1. D 1-5 串謀有意圖傷人

2. D2 無牌管有槍械及彈藥(238章火器彈藥13(1)(2)於北角富澤花園無牌管有一支手槍、四個彈匣及106發子彈。

3. D2 管有攻擊性武器及其他作非法用途工具。即一把武士刀、兩把軍刀。意圖作非法用途。

4. D3 管有攻擊性武器及其他作非法用途工具 (228章17條)一盒爆竹、煙花、11枝伸縮棍,1枝雷射筆、4枝辣椒噴霧、13件避彈衣陶瓷板。

D3 沒有代表律師。

離地觀點橫行 香港要有《本土新聞》
堅係有槍?

如果係真,我反而懷疑係 PoPo 故意放 d 膠料出黎,有咁膠得咁膠,等大家笑 PoPo 自編自導自演。(反正都無自尊又唔要面,無乜所謂)

真正目的係想大家同武力升級抗爭割席。

我自己原則就一個,真又好假又好唔重要,對敵人做出幾大 dmg 先重要。

BB彈實彈核彈都唔割。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-19, 06:58 PM   #3077
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
堅係有槍?

如果係真,我反而懷疑係 PoPo 故意放 d 膠料出黎,有咁膠得咁膠,等大家笑 PoPo 自編自導自演。(反正都無自尊又唔要面,無乜所謂)

真正目的係想大家同武力升級抗爭割席。

我自己原則就一個,真又好假又好唔重要,對敵人做出幾大 dmg 先重要。

BB彈實彈核彈都唔割。
由手機版發出
唔知呢單係咪果單.

有一單係聲稱搵到有Glock + 中空彈, 即係香港某D部隊用緊o既. 你覺得係差佬想屈佢地, 定佢地想用來屈差佬?

邊個屈邊個? 我唔知.

不過牌面睇, 依家差佬射巿民案例已唔少, 就算佢地屈到, 都只係多一單, 高風險, 完全冇作用, 根本冇乜意思, 冇誘因去咁做.

但如果係對家差佬屈示威者呢? 嘩, 如果有示威者槍殺人去屈差佬喎, 可能個作用會大好多, 有好大誘因.

你如果有多D資料, 可以一齊分析下.

我就覺得佢9成9係自編自導.

此篇文章於 12-09-19 07:09 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-19, 07:38 PM   #3078
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我覺得警謊發放既一切消息都冷處理好了
而事實上因為係遊行前放消息所以都冇人認真理哩單野
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-19, 08:05 PM   #3079
Rv250

註冊日期: Aug 2002
差不多次次大型遊行前都有奇案發生, 加上日日4點吹水會都已經冇乜公信力

話說今日鬼拍後尾枕
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-19, 08:31 PM   #3080
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Wink

唔好唔記得之前有單~無褲袋被黑警褲袋藏毒~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-19, 08:44 PM   #3081
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
其實都係做比老一輩藍絲睇 佢地會信
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-19, 08:47 PM   #3082
wing
格鬥低手

引用:
作者: Heaven 查看文章
其實都係做比老一輩藍絲睇 佢地會信
由手機版發出
唯一用途. 黃絲都唔多信或者唔多理呢D廢話

舊 12-09-19, 08:51 PM   #3083
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
支炮其實應該係Trap黎
當佢知你想要炮,但搵人滲透再比方法你得到支炮
然後再拉

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-19, 10:37 PM   #3084
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
預左自編自導,非黑市流通既貨,基本話打番去廠提供編号,基本都知邊個賣
當然唔會話你知,無證供咬唔到,要信既點都信,唔信既點都唔信,所以無野好討論

舊 12-10-19, 12:05 AM   #3085
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: wing 查看文章
唯一用途. 黃絲都唔多信或者唔多理呢D廢話
而且所謂高殺傷力裝備出現了不只一次

有冇職人整張大圖鑑

今晚大埔又乜事射TG

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-19, 05:56 AM   #3086
gun2506
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
我工作的地方99%是收成期的廢老會光顧

尋日先聽到一個偉論讓我明白這類自行製作的槍械發現案有何用...

"因為早一日D槍俾人起晒,尋日先冇人出黎搞事JA!"

"你估真係和平咩!"

這類型的廢老作用就是散播這類消息用...
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-19, 08:27 AM   #3087
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: wing 查看文章
唔知呢單係咪果單.

有一單係聲稱搵到有Glock + 中空彈, 即係香港某D部隊用緊o既. 你覺得係差佬想屈佢地, 定佢地想用來屈差佬?

邊個屈邊個? 我唔知.

不過牌面睇, 依家差佬射巿民案例已唔少, 就算佢地屈到, 都只係多一單, 高風險, 完全冇作用, 根本冇乜意思, 冇誘因去咁做.

但如果係對家差佬屈示威者呢? 嘩, 如果有示威者槍殺人去屈差佬喎, 可能個作用會大好多, 有好大誘因.

你如果有多D資料, 可以一齊分析下.

我就覺得佢9成9係自編自導.
咁我講清楚 d

我係話,被送上法院果幾個係真係攞到真槍真彈,而又被 popo 搵到。

只不過,popo 放出黎既料,包括記者會 d 道具(膠槍)同情節(疑犯自己講晒想點殺狗),就係故意整到有咁膠得咁膠。

目的就係等大家唔好相信,香港人係能力講攞到真槍實彈,等大家見到有自己人開真槍,都會以為係假既,咁就係所謂割席。
由手機版發出
舊 12-10-19, 09:32 AM   #3088
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【從暫緩搜捕到暴動減刑皆是出賣】

據知時到今日,小學一年級學生也知道「五大訴求,缺一不可」是什麼內容,並說得出來,偏偏我們一些資深泛民政客詐作不知不明白,巧立名目提出一些「打斧頭」建議,還包裝成關心義士利益、為他們着想的好心建議。這些政客並非關心義士的犧牲和訴求,關心的只是運動走過頭失控,會影響自己的政途。

[區選得益是泛民]

區諾軒與朱凱廸提案要修改《公安條例》的暴動罪及非法集結罪,把最高刑罰由10年改為3年、5年改為半年,集結人數由3人改為12人,要有暴力才能入罪。莫說一看便知是法律外行人的建議,政府從未吹風,泛民也無諮詢討論,純是2人賣新聞之作;整個構想完全違背「五大訴求」原意,對滿懷信心可以免罪、尚在抗爭的一眾兄弟姐妹,那是假設他們一定獲罪而預作求情,是認同他們的行為屬犯罪,這是等同背後插刀的行為。

「和勇不分」、「不切割」、「兄弟爬出,各自努力」,只是泛民自吹以利用時勢的說法,從來不是他們的立場。今天也不見得是良心發現,覺今是而昨非,因為他們從未就過去的切割立場正式道歉,甚而沒有反省檢討。勇武抗爭最激烈的時段是10月中到11月中,期間出現警暴隨意侵犯公民私有產權,進入私人屋苑,隨意連開3槍幾乎殺害學生。大家回看新聞便明白泛民當時十分低調,沒有發動任何抗議行動,當然是害怕港共見局勢惡化,會取消區選而影響其利益。勇武民眾自行升級抗爭堵路,出現兩家大學慘烈的攻防戰,犧牲是學生和民眾,不切割是廣大市民,區選得益的卻是泛民;然後,他們出來建議減刑作為平息風波。不會影響泛民明年9月的立會選舉,就是他們最大願望。古往今來,很難找到比香港泛民更短視自私的政客。

泛民一貫立場是什麼?遠的譴責反水貨運動、「魚蛋革命」是暴力行為。2017年旺角「魚蛋革命」事件義士被重判後,涂謹申跳出來說判刑合適;學生李倩怡避走台灣尋求政治庇護,人權律師何俊仁第一時間跳出來指她是刑事犯(暴動),不符政治犯的要求。

泛民對《逃犯條例》的修訂反抗無力,學生與勇武派才被迫起來公民抗命,進行「時代革命」,是勇武派拯救泛民的政治生命,是泛民有求於勇武者的努力,才有「不切割、和勇合作」之類的說法,但這立場與他們混了幾十年的和理非立場完全矛盾。勇武一定涉及暴力,他們的不切割只是不想被勇武者針對,不是否定一貫的所謂反暴力立場,也不是認為勇武派並無犯罪、不應承擔刑責。

7月6日有一宗小風波新聞,大家可能忘記了。泛民議員楊岳橋出席電台節目時建議「暫緩對示威者的搜捕行動,以緩和社會氣氛」。他的說話馬上被理解為「出賣五大訴求」的立場,建議政府行緩兵之計,待亂局平定後再秋後算賬;事後在一套巧言令色的解說下,港人不了了之。這類政客表面站在抗爭者一邊,心中時時為建制及港共的安危着想,是不自覺流露出來的事。當然,筆者還會時時提醒大家楊岳橋在8月曾連同泛民律師及建制議員到美國游說不要制裁香港,同時隱瞞當時《人權法》曾經被減辣。

區諾軒與朱凱廸同樣作出狡辯,說求減刑與求特赦或不起訴並不矛盾,只是為義士萬一被告入罪時爭取更好結果,甚至原先的提案是想幫「魚蛋事件」的義士(哪為何3年沒有作為,今天才提出)。筆者必須嚴正踢爆泛民與左膠一貫手法正是旁生枝節,然後轉換主題轉移重點,也就轉移了視線,這是他們一貫不道德地欺世盜名的手法。

[配合三權合作]

法律問題,留待法改會研究,留待筆者一類專家評論,兩位根本不懂法律的議員只是在作政治操弄而已。義士求的是公義,行的是公民抗命,追求的是理想,不是憐憫。坐牢多久,不會是義士介懷的,被貼上刑事罪犯的標籤才是最不能接受的。兩位議員追求的是尼采典型的說法:「奴隸的道德」——即是在不義的奴隸制度下少受傷害,而不是想去推翻制度。兩位自己喜歡奴隸道德是自己的事,何必強加義士?戰爭未完,80萬人還在上街抗爭,五大訴求清楚不過是要撤控、追求公義、追究警暴、要求民主,不是要求討論減刑,那是影都沒有的。你們為誰人而急?為誰人利益而着緊?開價減刑3年,政府還價6年,天公地道,義士的下場,好到哪裏?

法治沒有根本的問題,現時最大的問題是法官偏藍偏幫政府和警隊,法官以專業知識和虛偽的威權配合專權的濫捕濫控而濫刑。法官不知暴動罪過時嗎?不知非法集結罪是惡法與人權原則有衝突嗎?不知其定義過寬,容易造成冤案嗎?這些問題數十年前這些法官在大學讀法律時已經是熱門話題了。問題是,中共施壓要三權合作,偏藍法官上位已改變傳統的中立寬容的法治精神;而收取天價律師費的正義律師不單對法治淪喪裝聾扮啞,還幫手哄騙大家法治還在,香港還是有險可守!

說穿了,泛民政客與富貴律師同樣是建制既得利益階層,所謂法治,照馬克思的說法,本質上也只為建制利益服務而已,要糾正偏差,只能靠公民的覺醒。星期日遊行主題是國際人權,結果也相對是和平的一天,卻「燒了」高等法院及終審法院,極為諷刺。筆者只好奇於人民的憤怒能否令早已脫離社會的司法官員清醒一點?

信報財經新聞 2019-12-10
A17 | 時事評論 | By 王岸然
由手機版發出
舊 12-10-19, 09:41 AM   #3089
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
咁我講清楚 d

我係話,被送上法院果幾個係真係攞到真槍真彈,而又被 popo 搵到。

只不過,popo 放出黎既料,包括記者會 d 道具(膠槍)同情節(疑犯自己講晒想點殺狗),就係故意整到有咁膠得咁膠。

目的就係等大家唔好相信,香港人係能力講攞到真槍實彈,等大家見到有自己人開真槍,都會以為係假既,咁就係所謂割席。
由手機版發出
浮屍同跳熡係專登留好多蛛絲馬跡等你知道政權殺人滅聲令你驚, 我明.
但你講呢個, 我就唔係完全明, 唔知佢地係咪咁諗了.

舊 12-10-19, 09:50 AM   #3090
wing
格鬥低手

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
支炮其實應該係Trap黎
當佢知你想要炮,但搵人滲透再比方法你得到支炮
然後再拉
合理諗法

舊 12-10-19, 10:51 AM   #3091
真!DC
Banned User
奉行我道

共產黨都識分主要敵人次要敵人
蜀吳都一齊打魏
要警惕但不對立
打完boss先算賬好嗎
由手機版發出
舊 12-10-19, 11:08 AM   #3092
chitkan

註冊日期: Dec 2009
唉....點解咁執迷於塞路
用阻交通既方式製造三罷已證實係行唔通
更唔好講即使罷工罷課又係咪真係好有用,又或者失唔失民心依D野

BE WATER,係講令對方防不勝防,用最低損失換取對方最大影響
而家咁塞路(BTW,我一直覺得"堵"路係蝗語),次次無作用人地30秒就秒清,仲鑊鑊送頭一百/幾十人
次次同一招,再加上黑警滲透哂FORUM/TG,根本等同叫定對方出黎拉你走

點解無人出黎叫班友咪鬼ON居居咁送頭架
真係想人生更加精彩係咪呀?
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-19, 11:10 AM   #3093
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
共產黨都識分主要敵人次要敵人
蜀吳都一齊打魏
要警惕但不對立
打完boss先算賬好嗎
由手機版發出
玩分化割泛民? 得益絶對係中共港共

舊 12-10-19, 11:14 AM   #3094
wing
格鬥低手

引用:
作者: chitkan 查看文章
唉....點解咁執迷於塞路
用阻交通既方式製造三罷已證實係行唔通
更唔好講即使罷工罷課又係咪真係好有用,又或者失唔失民心依D野

BE WATER,係講令對方防不勝防,用最低損失換取對方最大影響
而家咁塞路(BTW,我一直覺得"堵"路係蝗語),次次無作用人地30秒就秒清,仲鑊鑊送頭一百/幾十人
次次同一招,再加上黑警滲透哂FORUM/TG,根本等同叫定對方出黎拉你走

點解無人出黎叫班友咪鬼ON居居咁送頭架
真係想人生更加精彩係咪呀?
你做到好似廣告界咁樣8,9成人自覺願意罷, 你咪自己罷囉. 但堵路令人被罷? 連登都好多人講左唔work, 一來民意唔係咁, 依家根本冇罷工的民意條件, 二來執行有困難, 大量係差佬叫人堵路然後一早部署好來拉細路, 根本係預約拘捕.

我唔知仲有冇人真係要堅持個罷字, 唔係話割唔割, 而係就算你話各有各做, 都唔可以完全一意孤行, 唔聽其他人意見.

真正對中共港共有影響, 只有置地廣場的港交所.

舊 12-10-19, 11:47 AM   #3095
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
仲要記得777 就要上去交工課,當然要呢排做靚條數
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-19, 09:03 PM   #3096
chitkan

Del...

此篇文章於 12-11-19 11:18 PM 被 chitkan 編輯。
舊 12-10-19, 09:16 PM   #3097
chitkan

Btw,我係無友登acc
其實而家多唔多宣傳係做乜野都要小心架?
舊 12-11-19, 05:29 PM   #3098
wing
格鬥低手

引用:
作者: chitkan 查看文章
Btw,我係無友登acc
其實而家多唔多宣傳係做乜野都要小心架?
有好多人提過,話貼文宣都要多人要睇水。

舊 12-11-19, 05:44 PM   #3099
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
所以區議會第一件事就要將連儂牆正規化佢。
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-19, 06:13 PM   #3100
真!DC
Banned User
奉行我道

最驚既唔係槍唔係棍
純鬥人多要多你幾十倍冇難度
係狗有法律保護
由手機版發出