Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-05-09, 08:55 PM   #101
ty1106
Game Master
おれいも

註冊日期: Mar 2009
引用:
作者: 蚊蚊 查看文章
kei...?!?!!琴晚做左第1集啦?!?!
今日完全唔記得左睇!!!!!!!!!!!!!
日本本土播0左0者
亞洲Animax今個星期六(雙十節 10月10日)先開始
ty1106 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-09, 07:41 PM   #102
ty1106
Game Master
おれいも

AnimaxHK首播完了

OP = NCOP(有字幕)
未見有cut片 連噴血鏡頭都無cut/打格仔/起霧
ED = NCED(有字幕)
16:9加上下黑邊再0係下黑邊位放字幕
(即係同爆笑管家0個0的一樣)

整體翻譯都唔錯 只係字幕錯字而已
(殺那→剎那 之后→之後)

下回預告:到神樂領便當???

PS 漫畫版「お座り」是譯作「坐下」還是「給我坐下」?

此篇文章於 10-10-09 09:12 PM 被 ty1106 編輯。
舊 10-10-09, 10:54 PM   #103
jaycom
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
睇完第一集
完全唔明佢講緊邊到
真係要去攞本漫畫睇睇先會明

今次,佢當人地一定會記得或睇過上次個到咁
無開頭,完全唔明

舊 10-11-09, 12:17 AM   #104
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: jaycom 查看文章
睇完第一集
完全唔明佢講緊邊到

無開頭,完全唔明
同感. 劇情似係去得好快, 個節奏快到過左龍...

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-09, 02:27 AM   #105
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: jaycom 查看文章
睇完第一集
完全唔明佢講緊邊到

無開頭,完全唔明
翻爬到 #48
引用:
以單行本36卷到最終卷56卷的內容為藍本進行製作
舊 10-11-09, 10:51 AM   #106
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
哩段漫畫都仲有睇過, 不過已經唔記得晒
好歹都加番個前文提要吖

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-09, 11:06 AM   #107
HTW
Game Master
(;´Д`)ハァハァ

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: ty1106 查看文章
AnimaxHK首播完了

OP = NCOP(有字幕)
未見有cut片 連噴血鏡頭都無cut/打格仔/起霧
ED = NCED(有字幕)
16:9加上下黑邊再0係下黑邊位放字幕
(即係同爆笑管家0個0的一樣)

整體翻譯都唔錯 只係字幕錯字而已
(殺那→剎那 之后→之後)

下回預告:到神樂領便當???

PS 漫畫版「お座り」是譯作「坐下」還是「給我坐下」?
漫畫版不知道.
我只係知(Animax HK)TV版當時是"給我坐下".
同埋我好記得其字幕組多好多台辭以上的"付加解釋".

Non-credit,可唔可以算係一早放眼海外的姿勢呢?

(o拿,收到冇呀Animax Asia?
我一早話16:9正過14:9多多聲啦!)

講番本篇,真係預o左人地有晒預備知識,乜o野提要都冇.
唔係犬夜叉咁膾炙人口o既作品都唔好咁試.

_\      \  Q:為何擦邊的色情物會叫作"糟糕物"呢?
 \  /   \| SAKURA is not a M⊙NS†ER.
 |   〞  〝 | A:因為「やばい」.
 | \\  ﹏   |_
 |  \\    | |我的bloghttp://hk.myblog.yahoo.com/htw-animax
HTW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-09, 02:57 PM   #108
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: HTW 查看文章
漫畫版不知道.
我只係知(Animax HK)TV版當時是"給我坐下".
同埋我好記得其字幕組多好多台辭以上的"付加解釋".

Non-credit,可唔可以算係一早放眼海外的姿勢呢?

(o拿,收到冇呀Animax Asia?
我一早話16:9正過14:9多多聲啦!)

講番本篇,真係預o左人地有晒預備知識,乜o野提要都冇.
唔係犬夜叉咁膾炙人口o既作品都唔好咁試.
AnimaxHK播上一輯就「給我坐下」
但係0黎到完結篇字幕變0左「坐下」
而睇開0既字幕組得一組用「給我坐下」其他都係「坐下」
所以先要問漫畫翻譯

NCOP,NCED係意料之外

以前0個0的得4:3(640x480) 真係唔知講咩...

等我一陣六點半睇多次確認先 因為要同字幕組0既版本對一對位
(16:9的話Animax播應該有1/4黑位 720→960)

此篇文章於 10-11-09 03:02 PM 被 ty1106 編輯。
舊 10-12-09, 08:44 PM   #109
ty1106
Game Master
おれいも

第二話 繼續快到唔知咩樣 神樂領回自己的心&便當‧完。
舊 12-06-09, 10:53 PM   #110
ty1106
Game Master
おれいも

繼第九話 玲再次死過翻生之後
第十話換ED
舊 03-28-10, 02:31 PM   #111
ty1106
Game Master
おれいも

廿六話完
估唔到完結篇縮水咁多...
舊 03-28-10, 03:49 PM   #112
蚊蚊
Game Master
http://i79

註冊日期: Apr 2005
差唔多....有25集.....可能作者想專心出六道輪迴漫漫畫~之後動畫化~E套野應該幾好笑XDD

原創同人漫畫HYALINE OF WORLD!!歡迎參觀耶!!
POKEMON 白
KALO
0475 3208 1209 歡迎尼ADD我~
蚊蚊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-10, 04:12 PM   #113
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: 蚊蚊 查看文章
差唔多....有25集.....可能作者想專心出六道輪迴漫漫畫~之後動畫化~E套野應該幾好笑XDD
廿六話...
而家AnimaxHK重播緊二十至廿五

之前犬夜叉百幾話攪到好似拖稿一樣
舊 04-18-10, 12:47 PM   #114
ty1106
Game Master
おれいも

AnimaxHK 最新情報

本週四 4/22起 一至五1930~2000 重播開始
舊 12-21-12, 08:10 PM   #115
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 02:29 PM   #116
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 12:28 PM   #117
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
「犬夜叉」最終回から半年後描いた新作がサンデーに
高橋留美子「犬夜叉」の新作読み切りが、本日2月6日発売の週刊少年サンデー10号(小学館)に掲載されている。東日本大震災の被災地を復興支援するプロジェクト「ヒーローズ・カムバック」の一環だ。

「犬夜叉」カット。

画像を見る(2件) 
「犬夜叉」は2008年まで連載されていた、妖怪退治に主軸を置いた冒険活劇。単行本は全56巻が発売されており、1月からは全30巻仕様のワイド版の刊行も開始された。新たに執筆された読み切りは「あれから」のタイトルで、本編最終回から半年後の出来事が描かれている。この特別編は、ワイド版「犬夜叉」最終巻に収録予定。発売時期は2015年と告知されている。

なお週刊少年サンデーでは2月13日発売の11号と2月20日発売の12号で荒川弘、続いて13号と14号で椎名高志の「ヒーローズ・カムバック」作品を掲載していく。「ヒーローズ・カムバック」には細野不二彦、ゆうきまさみ、吉田戦車、島本和彦、藤田和日郎とそうそうたる面子も作品を寄せており、2013年3月中旬発売で単行本化も計画されている。必要経費を除いた収益・印税はすべて寄付にあてられる予定だ。

舊 02-10-13, 03:20 AM   #118
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
睇完...點解突然又出一話?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-13, 08:12 AM   #119
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
睇完...點解突然又出一話?
同潮與虎一樣, 話係地震紀念特別企劃.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-13, 09:12 AM   #120
真!DC
Banned User
奉行我道

椎名高志應該會畫GS美神吧
想睇佢而家GE畫風畫GS美神

舊 02-14-13, 09:51 PM   #121
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 真!DC 查看文章
椎名高志應該會畫GS美神吧
想睇佢而家GE畫風畫GS美神
http://cnanews.asablo.jp/blog/2013/02/14/6721037
>というわけでこれから久しぶりに美神描きます。

應該GS美神無誤了b

舊 05-09-20, 12:05 AM   #122
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>

論壇跳轉

現在的時間是 07:51 AM

手機版 | APP版