Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-21-20, 11:39 AM   #26
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: sumyuet 查看文章
唔會係二主妹妹,因為佢比二主更快通過考試成為魔女見習生
地位超然左就唔會做女僕
可能呢幾年龍傲天作品太多,大家慣性覺得拯救世界同養人一世先至係合理
變左而家唔慣睇番D現實少少既作品者
主角明顯遵守緊佢父母既說話,有危險既野就唔好插手入去
其實反映現實

不過本渡楓一配主角都係龍傲天都不下2套(梗嚟)
配配角一樣係開掛

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-20, 10:15 AM   #27
Tano
嫑憅

引用:
作者: 真!DC 查看文章
花唔關佢事吧
開頭都唔知有野
衛兵講完就比左佢處理
由手機版發出
因又不是主角搞出嚟
花又冇入境果又真係唔關佢事
而且主角插手會有大改變都係未知之數.....

反而第二節村長個仔個影有冇隱喻?

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 10-23-20, 10:23 PM   #28
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: fxi 查看文章
愈睇愈不安, 學師扣門釘, 主角父母覺得個女太有天份叫師父令佢感受下挫敗感覺,
不斷強調巫女身份地位, 無左個身份象徵扣針就賤過地低泥;
第二主角為左考試有人陪落左小小心機又係腹黑;
女主角唔小心攞左有毒花入城出左事,睇到唔識救當無事發生算;
見到疑似二主妹妹淪落為妹仔又係唔救, 無謂親眼睇到悲劇發生;

睇唔出旅人既灑脫, 只係道出人性陰暗面而無能為力
N年前有套作品港譯叫魔界美少女,又或者真係當佢伊藤潤二系列睇,觀感就會FIT晒

舊 10-23-20, 10:41 PM   #29
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
N年前有套作品港譯叫魔界美少女,又或者真係當佢伊藤潤二系列睇,觀感就會FIT晒
魔界美少女個女主好似只係冷漠無感情

但依個灰色魔女完全係自我感覺過度良好級數了

等女二再出場睇吓會唔會平衡吓

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-20, 12:13 AM   #30
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
呢套野睇來要抑鬱症注意
連續三個悲劇
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-20, 11:52 AM   #31
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008

哩啲悲劇先好睇嘛,夠黑

不過身為天才魔法師搬泥都搬到死下死下咁
又唔去學隔離紅魔族咁一嘢炸個大洞出嚟
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-20, 07:35 PM   #32
神人ではない!新人だ

睇過原作黨對第三話前半既感想,原來原作魔女係打算過去解決妖花,雖然最後都係放棄咗。
不過都冇咩所謂,反正在下冇打算去睇原作…

其實要黑既其實第四話應該要公主死埋先好,咁國王自己一手搞掂晒生平最重要既野,而自己就咩都做唔到永生喺國家度。

此篇文章於 10-25-20 07:40 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-20, 08:13 PM   #33
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
問題不是黑,而是不夠黑
而且是因為是單元劇,就是劇情可以的張力問題和中心思想不夠深入

最後變成顯淺的道理,難怪當初的書賣不出(第一話的一句說教味道完全反映在作品上以致效果尤如老生常談)
呢套真係剩低買百合,作者對作品而對動畫組投射和效果的期望不同,落差太大

此篇文章於 10-25-20 08:15 PM 被 ben wai 編輯。
ben wai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-20, 07:56 AM   #34
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
當魔女版安圖生童話睇會貼切D, 為黑而黑, 但又好似帶唔出咩道理同意義, 純粹作者自High
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-20, 01:00 AM   #35
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
第9話

舊 11-28-20, 12:52 AM   #36
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
大家期待已久既一話

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-20, 01:51 AM   #37
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
可能要再回塑前多幾年先有得救。。。
小蘿莉可以變成咁既樣實在。。。。
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-20, 02:03 AM   #38
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
基於這套作品的風格,睇到中段時我已經估「唔通係...」,結果估中咗
不過估唔到女主的反應會咁樣。原本諗住佢又係事不關已若無其事。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-20, 02:54 AM   #39
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 十一月 查看文章
基於這套作品的風格,睇到中段時我已經估「唔通係...」,結果估中咗
不過估唔到女主的反應會咁樣。原本諗住佢又係事不關已若無其事。
因為對手只係個普通人無生命威脅

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-20, 01:59 PM   #40
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
呢集時序係唔係早過第3集???所以第3集先會變成純旅客......

引用:
作者: 十一月 查看文章
反而我估錯,因為一路比個提示都係指向___多過殺人魔

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-20, 06:13 PM   #41
Tano
嫑憅

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
大家期待已久既一話
一人國公主係最強角

今集咁多炮都殺唔到件壞蘿莉

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 12-01-20, 05:45 PM   #42
神人ではない!新人だ

真心覺得時間軸係咪第3集之前,定係受傷害既唔係魔女就冇問題?
話實個故事本身比第3集果兩PART有救好多,明明冇咗記憶就唔會為「朋友」既事上心…
有趣既係明明只係「朋友」只係十年前已經SHORT咗,唔代表佢地既友誼一定係假,做咩突然發難係都要殺佢,又俾製作CUT晒D細節?

此篇文章於 12-01-20 06:51 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-20, 04:30 AM   #43
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
真心覺得時間軸係咪第3集之前,定係受傷害既唔係魔女就冇問題?
話實個故事本身比第3集果兩PART有救好多,明明冇咗記憶就唔會為「朋友」既事上心…
有趣既係明明只係「朋友」只係十年前已經SHORT咗,唔代表佢地既友誼一定係假,做咩突然發難係都要殺佢,又俾製作CUT晒D細節?
沒看過原作
應該是想像中的朋友是好好好人,係唔知乜事變成壞壞壞人
所以好想好想好想救她
但當知道真相後,就覺得比人呃咗(由天堂跌落地獄嘅程度)
因此……

其實呢套或呢類都係有呢種取向
所聽的事情與事實不乎

舊 12-02-20, 09:45 AM   #44
神人ではない!新人だ

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
沒看過原作
應該是想像中的朋友是好好好人,係唔知乜事變成壞壞壞人
所以好想好想好想救她
但當知道真相後,就覺得比人呃咗(由天堂跌落地獄嘅程度)
因此……

其實呢套或呢類都係有呢種取向
所聽的事情與事實不乎
放心,在下都冇,係第三集果陣有原作粉出黎同佢平反先知原作花國結果一樣係走,不過阿灰有打算過滅魔花。

此篇文章於 12-02-20 09:47 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 12-04-20, 07:43 AM   #45
野良猫
肥倫

原本停追但睇到第九話後又番追
睇番之後嘅故事雖然女主都係唔太願意插手
但部份已經唔係佢控制到一定要出下手,咁又好睇番
舊 12-04-20, 07:54 AM   #46
野良猫
肥倫

引用:
因為佢除咗父母外已經殺人成性不斷周圍殺人
除咗被欺騙嘅感情外亦基於好友關係所以要再次親手殺咗佢等人佢唔好害到其他人
舊 12-04-20, 12:09 PM   #47
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: s2001154 查看文章
可能要再回塑前多幾年先有得救。。。
小蘿莉可以變成咁既樣實在。。。。

未必,可能要去到出世時救
佢老豆痴線架,可以用頸嘅線條嚟分辨未來嚟嘅魔女,我覺得真係好變態

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-20, 01:45 PM   #48
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
很歡樂的一話
舐窗實在太變態
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-20, 10:18 PM   #49
野良猫