Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 02-16-12, 11:35 AM   #1
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
請問邊度買到windows home server?

因為將會起個nas
上網見d人都話whs唔錯
但search過發覺香港好似冇銷售點

美日amazon都有...但只賣本土
http://www.amazon.com/Windows-Server...9364425&sr=8-1

相關官方網站只搵到呢個
http://www.microsoft.com/OEM/zh-hant..._overview.aspx

而分享文就只搵到呢個
http://bbs.moninet.com.tw/board/view...175&topic=2910

>請問邊有有得買?
>同埋邊度會有多d相關既教學網站?

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!

此篇文章於 02-16-12 12:05 PM 被 埃及使者 編輯。
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-12, 12:25 PM   #2
kkf劍零
Senior Gamer
絕對的貓耳控

註冊日期: Oct 2006
PSN  IDNekokonKagaya
XBox Live Gamertagkkfexe
我記得無錯的話隻iso好似MSDN先有……
另外睇番網上資料,home server 2011要主硬盤有160GB或以上才可以安裝

此篇文章於 02-16-12 12:32 PM 被 kkf劍零 編輯。
kkf劍零 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-12, 12:35 PM   #3
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: kkf劍零 查看文章
我記得無錯的話隻iso好似MSDN先有……
另外睇番網上資料,home server 2011要主硬盤有160GB或以上才可以安裝
e...我今朝係入面搵過
但唔多覺眼有

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 02-16-12, 01:25 PM   #4
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
點解要用WHS既?

舊 02-16-12, 02:21 PM   #5
埃及使者
玻璃般的存在

上網睇完d評價同功能
而且睇埋微軟既官方介紹
先會想用佢

linux又未用過唔熟

GGF - 棄坑

舊 02-16-12, 02:31 PM   #6
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
直頭買隻大名既NAS算啦

舊 02-16-12, 02:52 PM   #7
埃及使者
玻璃般的存在

手上已經有隻s記209...

GGF - 棄坑

舊 02-16-12, 02:58 PM   #8
westpat
Jayjey

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
手上已經有隻s記209...
唔夠用?定係唔岩駛?

舊 02-16-12, 03:08 PM   #9
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: westpat 查看文章
唔夠用?定係唔岩駛?
兩者都係
係幾年前既電腦節買
當時資金有限但又急需

GGF - 棄坑

舊 02-16-12, 03:14 PM   #10
westpat
Jayjey

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
兩者都係
係幾年前既電腦節買
當時資金有限但又急需
不如講下有咩不足
或者有咩需要而dsm 3.2 (或者4.0b)滿足唔到

舊 02-16-12, 05:22 PM   #11
RPG之鬼

其實Synology好定QNAP好?

舊 02-16-12, 07:54 PM   #12
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
其實Synology好定QNAP好?
Synology
firmware係update得慢、同價位硬件又冇人咁高班又貴過人,但勝在穩穩定定冇乜鑊氣,起碼我位又唔想俾多D錢出黎又有好多要求同事都用得好滿意

QNAP個firmware係update得快,不過自佢炒左我個RAID5之後我對佢完全失晒信心

不過真心俾得起錢想保住D資料的話都真係的起心肝行Hardware RAID啦,唔係炒左個RAID時一定會後悔
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-12, 08:01 PM   #13
RPG之鬼

引用:
作者: teealpha 查看文章
Synology
firmware係update得慢、同價位硬件又冇人咁高班又貴過人,但勝在穩穩定定冇乜鑊氣,起碼我位又唔想俾多D錢出黎又有好多要求同事都用得好滿意

QNAP個firmware係update得快,不過自佢炒左我個RAID5之後我對佢完全失晒信心

不過真心俾得起錢想保住D資料的話都真係的起心肝行Hardware RAID啦,唔係炒左個RAID時一定會後悔
QNAP我都覺得怪怪地
Synology冇乜玩過,只知道琴日個客果隻死得很有趣

不過個人覺得用呢D做SERVER的話都係再加多隻USB HDD做BACKUP好D

舊 02-16-12, 08:07 PM   #14
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
QNAP我都覺得怪怪地
Synology冇乜玩過,只知道琴日個客果隻死得很有趣

不過個人覺得用呢D做SERVER的話都係再加多隻USB HDD做BACKUP好D
我而家都唔搞NAS,直接插墓碑算鬼數

如果真係入我都入隻HP ProLiant MicroServer好過
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en...009.html?dnr=1
http://www.hkreporter.com/talks/thread-1062113-1-1.html

唔要個Win2008 license的話好似兩千幾(連埋一條1GB DDR3),但係要Win2008先認到佢硬件
好似話如果公司有入HP Server的話用公司名同Sales傾可以平好多
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-12, 10:11 PM   #15
埃及使者
玻璃般的存在

S記用左咁耐真係冇咩鑊氣
但我想起自家NAS既原因都係硬件

同樣既價錢我可以砌部好D既機

GGF - 棄坑

舊 02-17-12, 12:13 AM   #16
westpat
Jayjey

其實計埋OS同bundle software
qnap/synology係抵用既

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Windows NT 4 server轉移到Windows 2008 server R2之後部NT4.0 PDC要點處理 RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 2 08-24-11 05:47 PM
一個exchange xml 和從sql server 拿data 既server 應唔應該係Web base ? Cato913 手機資訊/電腦軟硬討論 0 11-30-05 08:29 AM
關於係 home 整 mail server logitech 手機資訊/電腦軟硬討論 2 10-06-05 06:22 PM
XP Home 要 login? t-cup 手機資訊/電腦軟硬討論 3 10-01-03 10:38 PM

現在的時間是 02:14 PM

手機版 | APP版