Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 03-27-10, 05:45 PM   #1
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
花展偷跳習作

今年較忙.........只今天才可去偷偷影了一陣.......相影得有點馬虎.....大家見諒.........照丙啦

舊 03-29-10, 01:16 AM   #2
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
繡球花芯
感覺上普通左d

#2,3,4
依3張應該係一set
一係開,一係唔開,再唔係開到冇得開
而且#4
簡直今年我既感想...

睇唔明
而且左上右下,兩個綠色都野礙眼...

有動出於泥而不染既感覺...
(雖然唔係蓮花)

舊 03-31-10, 09:05 AM   #3
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: seetold 查看文章
繡球花芯
感覺上普通左d

#2,3,4
依3張應該係一set
一係開,一係唔開,再唔係開到冇得開
而且#4
簡直今年我既感想...

睇唔明
而且左上右下,兩個綠色都野礙眼...

有動出於泥而不染既感覺...
(雖然唔係蓮花)
#4 是我個人心水........
不明為可殘花不可拍......少人拍.........

#7........我以為用對比色乍.......多謝提點

舊 03-31-10, 05:23 PM   #4
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
作者: OldCake 查看文章
#4 是我個人心水........
不明為可殘花不可拍......少人拍.........

#7........我以為用對比色乍.......多謝提點
其實對比
我覺得#8好過#7
黑泥>白花,
背景仲有d葉,襯托花既形態

#7睇唔明係因為
fousc左去d花瓣,冇左花既形態
感覺上似睇緊一堆花瓣,而唔係睇緊花
反而上下果兩堆野都係後話

舊 04-01-10, 09:41 PM   #5
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
#01 一邊看一邊在想,我眼應該落在那一點.化起來就是很微妙...我應該看上一點還是看下一點...

#05 國家地理雜誌之類的感覺...攝影師不知從哪裏用長鏡在偷拍蜻蛙出洞的一刻...

#08 那個托底的黑位...留黑的位置有點太多的感覺...總是把我的眼晴給分散了注意力...

舊 04-02-10, 12:51 AM   #6
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
#1 那一粒東西有趣嗎? 周圍襯托得有趣嗎? 一般吧. 我覺得比較普通.

#2 餅爺愛用對比是不? 內容好明顯, 不過我覺得右上vs左下的舖排, 像放兩個 symbols 互相比較, 比較簡單, 欠了一些趣味性.

#3 為什麼這樣舖排? 我覺得重量不平衡, 下面太輕 (難道你跟我一樣沒心機拍?!). 提案: 來一個 tight crop, 砍掉左邊部份花瓣, 讓焦點更集中在下面兩粒花蕾 vs 上面兩個花心, 這樣又如何?

#4 這個十分好! (跟小智的殘花很不同) 我尤其喜歡左上至右下那個 boke 兜, frame 住上面的一叢殘花!

#5 前+後 boke 有趣味性. 不過王子的重量放左下, 加上向外望, 太冒險了. 我覺得不 work.

#6 右邊的毛毛… 不 work 啦.

#7 由花瓣幾何圖案構成的弧形結構, 我看到的型態未夠鮮明.

#8 這個也好! 多重倒轉三角形的形態很鮮明!

#9 令我想起海浪, 想起一幅海嘯卷向富士山的畫... 很有趣.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:05 AM

手機版 | APP版