Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-15-22, 10:42 AM   #1876
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
第一日打完復必泰第一針。
過左一日,手重痛。
下午試過一陣呼吸困難,覺得唔夠氣,自己check血氧由早上未打前既99%跌到落89%。
自己有睡眠窒息症,有呼吸機,用左部呼吸機5分鐘,感覺好返少少,但check血氧無分別。
過左一陣再check,就上返去91%。瞓咗一晚之後,早上check上返去97%。

我果時第一針除左手臂肌肉痛左一日冇異常
第二針後約12個鐘後開始全身肌肉痛感覺身體微熱(不過冇度體溫)頭痛冇力冇精神,同一般感冒差不多
十幾個鐘後回復正常
由手機版發出

此篇文章於 02-15-22 10:47 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-22, 10:45 AM   #1877
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
大陸武漢肺炎爆得最勁嗰期至依家我都未聽過有大陸親戚確診過添,香港呢邊暫時都無,真係純粹你身邊嘅人好彩
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-22, 11:21 AM   #1878
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁佢有冇打針先?不過其實SAMPLE唔多證明唔到D咩,死亡率2%都唔係咁易識到病死果個。
而呢個病最麻煩既係會KEEP存在,亦唔係傷風瞓一日就KO,每日幾萬既就算冇強國扯後腿醫療一樣會崩潰。
在下既對武肺既態度兩年前冇咩分別,自信中咗都唔會死,唔會輕視佢既禍害。
當然,亦難保一切都係一個大謊言,根本就從都冇呢個病,D確唔確診只係驗感冒,畢竟至今為止在下識既人當中未有人死喺佢手上。

正常,一般副作用都係翌日先發作,之後會慢慢減輕。
呀,血氧機其實駛唔駛拮入肉架?
家有老長考慮緊買件平既…
佢兩公婆都冇打針

舊 02-15-22, 12:22 PM   #1879
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁佢有冇打針先?不過其實SAMPLE唔多證明唔到D咩,死亡率2%都唔係咁易識到病死果個。
而呢個病最麻煩既係會KEEP存在,亦唔係傷風瞓一日就KO,每日幾萬既就算冇強國扯後腿醫療一樣會崩潰。
在下既對武肺既態度兩年前冇咩分別,自信中咗都唔會死,唔會輕視佢既禍害。
當然,亦難保一切都係一個大謊言,根本就從都冇呢個病,D確唔確診只係驗感冒,畢竟至今為止在下識既人當中未有人死喺佢手上。

正常,一般副作用都係翌日先發作,之後會慢慢減輕。
呀,血氧機其實駛唔駛拮入肉架?
家有老長考慮緊買件平既…
唔駛拮入肉,係用紅外線測量。
其實部份智能手機,同智能手錶都可以測。
我係用我部Samsung手機黎測既。

血氧機就應該會準d因為係可以成隻手指夾住/套住黎測。

舊 02-15-22, 12:33 PM   #1880
真!DC
Banned User
奉行我道

我又唔相信唔同國家唔同陣營會共同製造同一個謊言既
開頭果d版本真係勁
不過新版點晒技能點數去傳染力
由手機版發出
舊 02-15-22, 03:36 PM   #1881
ComeLOLoh

防疫殺百業 銅鑼灣糖街VICTORIA戲院今起結業
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/202...00822_001.html

唉,又一間戲院,重要係有4DX。一向早場夠晒平,地點又正。好多套戲都係呢間道睇…

舊 02-16-22, 11:56 AM   #1882
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
公司同層另一部門有人中招,同層所有人要去強檢,有報告前唔使返工。

同事們都揀尐多人去嘅檢測中心驗,博佢遲多幾日才有報告。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-22, 12:16 PM   #1883
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
我又唔相信唔同國家唔同陣營會共同製造同一個謊言既
開頭果d版本真係勁
不過新版點晒技能點數去傳染力
由手機版發出

我同意........

舊 02-16-22, 01:24 PM   #1884
Heaven
Game Master

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
公司同層另一部門有人中招,同層所有人要去強檢,有報告前唔使返工。

同事們都揀尐多人去嘅檢測中心驗,博佢遲多幾日才有報告。
我琴日有個住村屋嘅教師朋友 話樓上中咗招居家隔離
wfh都要繼續做,咁近仲要樓上樓下同一條渠,我睇佢都危危乎啦
由手機版發出
舊 02-16-22, 03:42 PM   #1885
green
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
想請教下, 現在若不幸確診, 應該點做? 醫院應不收吧?

公司有同事確診, 都驚自己有事, 問定先.........正苦資訊實在太亂
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-22, 04:00 PM   #1886
Heaven
Game Master

引用:
作者: green 查看文章

公司有同事確診, 都驚自己有事, 問定先.........正苦資訊實在太亂
聽新聞講都係講緊孕婦小朋友老人家先會優先入院, 其他除非有重症,唔係嘅話就算你陽性去醫院都唔收,叫你自行係屋企隔離
由手機版發出
舊 02-16-22, 04:24 PM   #1887
真!DC
Banned User
奉行我道

本來病徵輕微既屋企休養好過入院
弊在香港居住地方細會傳埋比家中老幼
由手機版發出
舊 02-16-22, 04:24 PM   #1888
green

引用:
作者: Heaven 查看文章
聽新聞講都係講緊孕婦小朋友老人家先會優先入院, 其他除非有重症,唔係嘅話就算你陽性去醫院都唔收,叫你自行係屋企隔離
由手機版發出
謝覆, 即係在家等運到?
去私人診所都會趕走吧

如果用快速測試包驗到初步有呢? 應該不能去檢測中心覆核吧? 但新聞好似又話醫院唔會理......
舊 02-16-22, 04:26 PM   #1889
green

引用:
作者: 真!DC 查看文章
本來病徵輕微既屋企休養好過入院
弊在香港居住地方細會傳埋比家中老幼
由手機版發出
係, 我和家人同住, 都係驚呢樣

一個住就無所謂了
舊 02-16-22, 05:11 PM   #1890
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
上個月有中了招的朋友嘅做法係,佢在家等候被接入醫院期間,屋企所有家人搬去酒店住。而佢等了4日就入到醫院了!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-22, 06:09 PM   #1891
Heaven
Game Master

新增4285宗確診 另7000宗初步陽性個案
https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...6-20220216.htm

一萬不是夢 睇嚟醫院應該都頂唔住
由手機版發出
舊 02-16-22, 06:36 PM   #1892
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
引用:
作者: Heaven 查看文章
新增4285宗確診 另7000宗初步陽性個案
https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...6-20220216.htm

一萬不是夢 睇嚟醫院應該都頂唔住
由手機版發出
97後~ 有流感月份~ 醫院係無一年頂得住既~ 長期超過100%架啦~ 政府咪又係年年cut醫療撥款~
由始至終~ 政府無care過醫院~ 驚醫療系統爆煲係藉口~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-22, 10:03 PM   #1893
wing
格鬥低手

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
97後~ 有流感月份~ 醫院係無一年頂得住既~ 長期超過100%架啦~ 政府咪又係年年cut醫療撥款~
由始至終~ 政府無care過醫院~ 驚醫療系統爆煲係藉口~
你知我知~~~

舊 02-16-22, 10:03 PM   #1894
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
上個月有中了招的朋友嘅做法係,佢在家等候被接入醫院期間,屋企所有家人搬去酒店住。而佢等了4日就入到醫院了!
入院前可能已好番了

舊 02-16-22, 10:29 PM   #1895
cat722
Senior Gamer
雪凝騎士

註冊日期: Sep 2003
資料會送往深圳即日化驗...

《香港01》獲得可靠消息,香港將實施前所未見的全民動員計劃。港府擬與內地當地商討,爭取在下月初,替全港750萬市民逐步實施三次全民檢測,方法是按香港人身份證編號去劃分檢測日期,初步計劃是一周七日內,便檢測完750萬人,並連續檢測三周,務求在3月底徹底檢驗全港絕大多數患者送往隔離處所,避免香港走入全面封城之困境。

港府初步傾向請求內地當局派出大量採樣人士來港協助採樣,同時把每天近百萬計的樣本,即時送回深圳即日化驗,務求每日可處理逾100萬港人的檢測結果。

香港人樣本全部送中, 無都整到你有感染
由手機版發出
cat722 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-22, 11:06 PM   #1896
ComeLOLoh

引用:
作者: green 查看文章

確診Omicron 點算好?曾祈殷醫生分享等待入院應對方法 | 11-02-2022 主持:鄭丹瑞 嘉賓:曾祈殷醫生

曾祈殷醫生示範 如何使用自我檢測包 不幸染上Omicron該如何處理? | 09-02-2022 主持:鄭丹瑞 嘉賓:曾祈殷醫生

此篇文章於 02-16-22 11:51 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 12:30 AM   #1897
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: cat722 查看文章
資料會送往深圳即日化驗...

《香港01》獲得可靠消息,香港將實施前所未見的全民動員計劃。港府擬與內地當地商討,爭取在下月初,替全港750萬市民逐步實施三次全民檢測,方法是按香港人身份證編號去劃分檢測日期,初步計劃是一周七日內,便檢測完750萬人,並連續檢測三周,務求在3月底徹底檢驗全港絕大多數患者送往隔離處所,避免香港走入全面封城之困境。

港府初步傾向請求內地當局派出大量採樣人士來港協助採樣,同時把每天近百萬計的樣本,即時送回深圳即日化驗,務求每日可處理逾100萬港人的檢測結果。

香港人樣本全部送中, 無都整到你有感染
由手機版發出
重好親切咁送你返大灣區"隔離"

舊 02-17-22, 01:00 AM   #1898
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
本來約咗下星期初打第一針Biontech,啱啱趕到喺疫苗通行症之前唔駛太影響工作
但而家唔知去唔去好
主要係擔心而家醫療系統咁亂,touchwood有咩副作用要睇醫生甚至入急症就麻煩
而且天氣又急凍,唔知副作用會唔會明顯啲

猶疑緊好唔好再排過,等下個月先打

舊 02-17-22, 04:04 PM   #1899
十一月
Game Master

引用:
作者: Fean 查看文章
本來約咗下星期初打第一針Biontech,啱啱趕到喺疫苗通行症之前唔駛太影響工作
但而家唔知去唔去好
主要係擔心而家醫療系統咁亂,touchwood有咩副作用要睇醫生甚至入急症就麻煩
而且天氣又急凍,唔知副作用會唔會明顯啲

猶疑緊好唔好再排過,等下個月先打
你確定下個月情況不會更壞?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-22, 04:13 PM   #1900
真!DC
Banned User
奉行我道

就係疫情嚴重先需要打吧
一般頭痛發燒副作用唔使理佢一兩日自己會好
由手機版發出