Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-09-22, 02:54 PM   #1751
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章

我就唔想打既,但無得去超市,咁窮既我會好唔惦。
而且我而家都係盡量係居企食

重有好多job都要打左針先有得撈…
單係無得入商場已經等如無得玩…
係..........真係焗打

舊 02-09-22, 03:08 PM   #1752
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
就算哩次唔打
下次延伸到交通工具時都係要焗打
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-22, 03:14 PM   #1753
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
全家打晒三針 Biontech 路過

全家副作用都係
第一針手臂痛
第二針半日後發燒一兩日
第三針手痛或微燒或冇事

但身邊亦有朋友話打左一針就過敏出疹, 死都唔肯打第二針
最後似乎都係睇個人體質

搵家庭醫生問下?

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-22, 03:57 PM   #1754
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
問醫生都冇咩用 我阿媽六十幾歲 食緊薄血丸 成日呢度瘀嗰度瘀 周身唔舒服 都話無問題打得伏必泰
醫生建議多數身體弱都要打
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-22, 04:34 PM   #1755
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
全家打晒三針 Biontech 路過

全家副作用都係
第一針手臂痛
第二針半日後發燒一兩日
第三針手痛或微燒或冇事

但身邊亦有朋友話打左一針就過敏出疹, 死都唔肯打第二針
最後似乎都係睇個人體質

搵家庭醫生問下?
冇生命危險既,醫生都係焗叫佢打,不過應該可以叫佢開定D抗敏藥啩。

舊 02-09-22, 04:34 PM   #1756
Heaven
Game Master

谷針釀家庭血案 牛頭角男子拒打針 揮刀傷母親及胞弟被捕
https://hk.news.yahoo.com/%E8%B0%B7%...081253640.html

林鄭逼死人喇 谷針第一滴血
由手機版發出
舊 02-09-22, 06:39 PM   #1757
安安

註冊日期: Jan 2002
https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E...6%B8%AC/306598
《香港01》記者初步確診 曾到林鄭記者會 張竹君:毋須強制檢測

引用:
她指,以疫情記者會的情況為例,由於全部人均有佩戴口罩,因此毋須強制檢測。

被問到林鄭月娥出席記者會時沒有佩戴口罩,她指,若患者有佩戴口罩,
並與其他人保持距離,傳播風險相對較低,而若患者沒有佩戴口罩則比較高危。
安安 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-22, 06:45 PM   #1758
flpchoho
Ultimate Gamer

本港單日確診破千 本波疫情以來首現死亡個案

本港新冠病毒確診個案突破1千宗,新增1161宗確診,絕大部分屬本地感染。另外,初步確診超過800宗。

醫管局公布兩名確診長者離世,是這一波疫情以來首次出現死亡個案,其中1人在安老院居住,去年9月已接種兩劑新冠疫苗。

醫管局呼籲,若市民快速測試結果呈陽性,建議應由家人等協助取樣本瓶,提交深喉唾液覆檢。由於確診人數增長速度驚人,安排入院需幾日,呼籲患者耐心在家等候。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

想知係咪打4Bro?

---------------------------------------------------------------

醫管局籲抗原測試呈陽性的市民不要自行去急症室

醫管局表示,近日確診個案增長速度驚人,即使病人確診, 評估入院仍要考慮不同因素,病人可能要等數日才安排入院。醫管局總行政經理李立業承認,要確診者等待幾日才入院並非理想安排,希望市民諒解。

他指出,近兩日確診個案急速及大幅倍增,加上有大量市民到急症室要求覆檢初步陽性結果,各個急症室嚴重超出負荷,他呼籲透過抗原測試驗到新冠病毒陽性的市民,盡量找家人、朋友或速遞公司取深喉唾液樣本提交, 並耐心在家等候,不要自行去急症室。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

感覺手忙腳亂的情況已經出現,自求多福

此篇文章於 02-09-22 06:50 PM 被 flpchoho 編輯。
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-22, 07:05 PM   #1759
安安

註冊日期: Jan 2002
確診唔重要

最緊要打針~打針~打針~
安安 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-22, 07:53 PM   #1760
神人ではない!新人だ

引用:
作者: flpchoho 查看文章
醫管局籲抗原測試呈陽性的市民不要自行去急症室

醫管局表示,近日確診個案增長速度驚人,即使病人確診, 評估入院仍要考慮不同因素,病人可能要等數日才安排入院。醫管局總行政經理李立業承認,要確診者等待幾日才入院並非理想安排,希望市民諒解。

他指出,近兩日確診個案急速及大幅倍增,加上有大量市民到急症室要求覆檢初步陽性結果,各個急症室嚴重超出負荷,他呼籲透過抗原測試驗到新冠病毒陽性的市民,盡量找家人、朋友或速遞公司取深喉唾液樣本提交, 並耐心在家等候,不要自行去急症室。

感覺手忙腳亂的情況已經出現,自求多福
明明之前又佢叫人去既,依家又叫唔好去。

舊 02-09-22, 08:40 PM   #1761
flpchoho

64人離世前曾接種疫苗 62宗無關聯2宗待更多資料

截至上月31日,衞生署共接獲6894宗異常事件報告,當中包括64宗涉及曾經於離世前14日內接種疫苗人士的死亡個案。至今,專家委員會已評估該64宗死亡個案並總結48宗個案與疫苗接種沒有因果關係,初步認為14宗個案與疫苗接種沒有關聯,兩宗仍待更多資料作評估。專家委員會認為至今並未發現有不尋常的現象,會繼續密切監察有關情況,並收集數據作評估。

個賠償基金其實得個名?
所以都係打,打,同打
舊 02-09-22, 08:52 PM   #1762
神人ではない!新人だ

引用:
64人離世前曾接種疫苗 62宗無關聯2宗待更多資料

截至上月31日,衞生署共接獲6894宗異常事件報告,當中包括64宗涉及曾經於離世前14日內接種疫苗人士的死亡個案。至今,專家委員會已評估該64宗死亡個案並總結48宗個案與疫苗接種沒有因果關係,初步認為14宗個案與疫苗接種沒有關聯,兩宗仍待更多資料作評估。專家委員會認為至今並未發現有不尋常的現象,會繼續密切監察有關情況,並收集數據作評估。

個賠償基金其實得個名?
所以都係打,打,同打
得果64個案就宣佈無關加照賠當做帛金啦,頂…

舊 02-09-22, 09:24 PM   #1763
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:

個賠償基金其實得個名?
所以都係打,打,同打
"民主建港聯盟" 都係得個名

舊 02-10-22, 04:00 AM   #1764
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
唔係話我幫呢個政府, 以依家呢個 Omicron 疫情嚟講,
佢咁樣收緊措施又谷人打針我又反而可以理解,
喺美國呢度有啲人成日話 "My body, my choice",
我心諗就係因為多得你地呢啲 Karen 先至攪到疫情沒完沒了,
唔係話因為我打哂三針先至講呢啲說話,
但係如果可以嘅話我覺得真係打左會好啲,
只係香港就冇得揀 Moderna 只有復必泰,
4H 嘛, 我真係唔知咯...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-22, 05:34 AM   #1765
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
引用:
作者: Super Bus 查看文章
唔係話我幫呢個政府, 以依家呢個 Omicron 疫情嚟講,
喺美國呢度有啲人成日話 "My body, my choice",
我心諗就係因為多得你地呢啲 Karen 先至攪到疫情沒完沒了,
你耍知道~ 政府迫針唔係為疫情~ 而係為左佢個監控系統~ 成形之後~ 只要你有反對聲音~ 你就會有好多唔方便~ 什至唔可以出門口~ 政府話你有病就有病~
可以好肯定話你知~ 依家掃QR CODE入場~ 就算疫情完左~ 都要繼續掃~ 直至共產黨倒台/或者改朝換代~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-22, 06:50 AM   #1766
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
唔講政治原因
越多人打針的確對防疫越好
但唔可以無視打針副作用
即使嚴重風險極之非常低都好
都唔應該強迫人接受風險
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-22, 07:41 AM   #1767
Heaven
Game Master

鼓勵打針係好事,但係強迫打針先可以入到商場超市,連唔打針都可以炒得又太極端
歐美部分國家連口罩令都解除埋,又係極端
反而台灣都叫攞咗個平衡,同樣最近有疫苗護照,但暫時就係呢類高危場所,但之後疫情嚴重啲又唔同講法嘅

「歌廳、舞廳、夜總會、俱樂部、酒家、酒吧、酒店(廊)、理容院(觀光理髮、視聽理容)及特種咖啡茶室、夜店、舞場、三溫暖」等休閒娛樂場所時,應配合出示完整接種COVID-19疫苗紀錄,始得入內活動消費。
https://www.taiwannews.com.tw/ch/news/4416524
由手機版發出
舊 02-10-22, 10:19 AM   #1768
神人ではない!新人だ

引用:
咁你咪返黎囉,呢度只會越黎越嚴,好安全架
強國仲勁,連OMICRON都可以用封城撳得停。

在下認為政府甚至可以禁收唔打疫苗既病人由佢死,不過唔打疫苗就索性用公權力去社會封殺佢既,真係好難認同。

此篇文章於 02-10-22 10:35 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-22, 11:02 AM   #1769
真!DC
Banned User
奉行我道

我係獨裁者既話就定個日期之後所有防疫措施全部解除
針你鐘意打就打唔打就唔打
每間醫院定接收武肺限額
由手機版發出
舊 02-10-22, 11:29 AM   #1770
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
我係獨裁者既話就定個日期之後所有防疫措施全部解除
針你鐘意打就打唔打就唔打
每間醫院定接收武肺限額
由手機版發出
見解大致相同,本身決定打疫苗本身最大動力就係風險同期待。
如果冇OMICRON,在下真係理_得佢有第19針打,明知佢封到2119年…
係醫院方面,在下覺得唔係限床,而係集中一間醫院做,風險會低好多。

舊 02-10-22, 02:22 PM   #1771
flpchoho

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
你耍知道~ 政府迫針唔係為疫情~ 而係為左佢個監控系統~ 成形之後~ 只要你有反對聲音~ 你就會有好多唔方便~ 什至唔可以出門口~ 政府話你有病就有病~
可以好肯定話你知~ 依家掃QR CODE入場~ 就算疫情完左~ 都要繼續掃~ 直至共產黨倒台/或者改朝換代~
倘為公眾健康提升安心出行追蹤功能 私隱條例無禁止

私隱專員鍾麗玲表示,如果因應公眾健康需要,日後「安心出行」提升加入追蹤功能,私隱條例並沒有明確條款禁止有關做法。

在立法會一個委員會上,新民黨的黎棟國關注,現時不少電郵應用程式亦加入追蹤功能,如果「安心出行」加入功能,追蹤密切接觸者和次密切接觸者,會否涉嫌違反私隱條例。

鍾麗玲說,私隱條例本身是以原則為本,沒有具體列明收集資料的方式、內容等,條例亦對為公眾或當事人健康而收集個人資料有所豁免,只要列明收集資料的目的、資料可能轉載至哪些對象等就可以。

鋪定路
舊 02-10-22, 02:27 PM   #1772
神人ではない!新人だ

引用:
倘為公眾健康提升安心出行追蹤功能 私隱條例無禁止

私隱專員鍾麗玲表示,如果因應公眾健康需要,日後「安心出行」提升加入追蹤功能,私隱條例並沒有明確條款禁止有關做法。

在立法會一個委員會上,新民黨的黎棟國關注,現時不少電郵應用程式亦加入追蹤功能,如果「安心出行」加入功能,追蹤密切接觸者和次密切接觸者,會否涉嫌違反私隱條例。

鍾麗玲說,私隱條例本身是以原則為本,沒有具體列明收集資料的方式、內容等,條例亦對為公眾或當事人健康而收集個人資料有所豁免,只要列明收集資料的目的、資料可能轉載至哪些對象等就可以。

鋪定路
其實根本唔駛鋪,家陣佢話要人道晒D確診、密切接觸、未打疫苗又或者支持病毒共存既,大家都吹佢唔漲。

舊 02-10-22, 03:04 PM   #1773
真!DC
Banned User
奉行我道

https://www.facebook.com/81698200207...8611791445208/
真係全面解除了
由手機版發出
舊 02-10-22, 03:22 PM   #1774
flpchoho

引用:
作者: 真!DC 查看文章
https://www.facebook.com/81698200207...8611791445208/
真係全面解除了
由手機版發出
美國多州擬取消口罩令 英格蘭或提前解除自我隔離規定

美國多個州相繼宣布,結束部分佩戴口罩的規定。

紐約州民眾由星期四起,進入大部份室內公眾場所時不用再佩戴口罩或者提供接種疫苗證明,州政府將在三月第一個星期決定是否繼續強制公立學校內要佩戴口罩。

馬薩諸塞州將由本月28日起,不再要求進入校園的師生戴口罩。

較早時候,新澤西、加州、康涅狄格、特拉華和俄勒岡州等都宣布類似的措施。但美國疾病控制與預防中心主任瓦倫斯基認為,「現在不是時候」取消戴口罩的規定。

而英國首相約翰遜宣佈,計劃本月底取消在英格蘭地區的其餘防疫規定,包括確診後必須自我隔離的要求。這項規定原定下月24日才屆滿。

另外,加拿大反對抗疫政策的貨車司機堵塞美加邊境一條大橋,美國白宮警告大橋阻塞對汽車生產的供應鏈帶來風險,可能會干擾車廠的生產。

香港:「動態清零」唔係等於要0個案
專家:「動態清零」最合乎香港實際情況

大家努力
舊 02-10-22, 04:08 PM   #1775
flpchoho

倘採封城措施可遏八成半傳播 梁卓偉倡政府積極考慮

港大醫學院進行流行病學模型推算,發現如果政府實施「封城」措施,遏止傳播率可達八成半,港大醫學院院長梁卓偉建議政府積極考慮封城這個措施。

梁卓偉提到按港大的推算,若實行封城,本港至6月中會有115人死亡,醫管局服務絕不會淪陷,但若政府在未達致零確診就撤消封城,疫情會反彈,會死灰復燃。

港大亦發現如果政府維持現有社交距離措施,遏止疫情幅度可達七成七,預計在3月中至3月底,屆時大約有1萬1千人確診,累計2萬8千人確診,每日約468人需要入院治療,超出醫療負荷,估計到6月中累計約900至1000人死亡。

梁卓偉表示,即使目前防疫措施加辣,恐怕未必可能遏低即時傳播率,強調要靠更嚴厲的措施,不論是透過自願、立法或行政手段去控制疫情。

專家放風,香港準備要「西安化」
大家執生

論壇跳轉

現在的時間是 10:40 PM

手機版 | APP版